Дянков, къде са милионите на БДЖ?

140 милиона приети с нарочен закон от парламента на 17 март;

249 млн от Европейската комисия за оздравяване на дружеството;

800 млн. заем от Световната банка.

Близо милиард и 200 милиона, предназначени за оздравяване на дружество БДЖ са неизвестно къде. Всъщност известно е единствено, че не са в БДЖ - в противен случай как щеше да се фалира дружеството, да уволнят хората, работещи там, да спрат влаковете и да продадат за скраб вагоните?

Номерът, който бе приложен около изчезването на тези пари, за да бъдат отпуснати и да не стигнат до БДЖ бе повторен за кой ли път под диригентската палка на министъра на финансите Симеон Дянков.

В същото време бившият служител в Мултигруп, и търговец на шевни и плетачни машини Ивайло Московски, понастоящем неизвестно по какви причини министър на транспорта, обяви, че „Товарни превози”, ще бъде приватизирана! Една от печелившите дейности на холдинга ще се хариже на някого точно в навечерието на стачката на железничарите.

Защо? Защото като махнеш от един холдинг печелившето звено, фалираш губещото – „Пътни превози”, остава десертът – да продадеш имотите на холдинга и вагоните за скраб и да прибереш парите!

Така парите, предвидени за оздравяване на БДЖ остават на разположение на Дянков и никой не пита за тях.

Другите пари, за които ГЕРБ пробута на 17 март тази година Законопроект, състоящ се от два члена, за отпускане на 140 млн за оздравяване на БДЖ не е ясно дали и кога са стигнали до БДЖ, въпреки че от март до ноември трябваше отдавна да са стигнали. Както се казва, на куц крак да бяха подскачали транспортният министър и Дянков, все щяха да се дотътрят до БДЖ и да дадат тези 140 милиона!

Важно е да се уточни и къде в БДЖ да стигнали тези пари, ако изобщо са били насочени в натам – в ръководството, или в пътнически превози, неизплатените заплати, пари за дрехи и прочие задължителни неща.

Ето каква оперета се разигра в парламента при приемането на този закон на 17 март т. г. :

Като капак на безхаберието за БДЖ, се докарахме до там, Европейската комисия да ни защитава от настоящето българско правителство!

Групата БДЖ има участие в други рентабилни дружества и продажбата на това участие също може да се вземе предвид като собствен принос на дружеството, казват от Европейската комисия.

На това Московски „компетентно” отговаря:

„Единствено приватизацията на „БДЖ – Товарни превози” може да осигури такъв финансов ресурс”, каза министър Московски. Според него другият възможен вариант за одобраване на подпомагането е „БДЖ – Товарни превози” да се откаже от 50 на сто от пазарния си дял, което е неприемливо.

В края на миналата година Еврокомисията одобри публично финансиране в размер на 249 млн. лв. /приблизително 128 млн. евро/ за оздравяване на дружеството, Генерална дирекция „Конкуренция” отбелязва, че не разполага с информация за това, как „Холдинг БДЖ” е успял да предотврати фалит при липсата на плащания по помощта, одобрена за оздравяване.

Какво ни казват от ЕК: „...плащания по помощта от ЕК в БДЖ не е имало”, откъдето явно няма и оздравяване на дружеството, с две думи – Дянков трябва да разкаже напоително и за тези 249 милиона, предназначени от ЕК – къде се отишли, и защо не са използвани по предназначение!

„Докато не видя реални реформи в БДЖ, няма да разпиша заем от Световната банка”, каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти преди срещата със синдикатите, министъра на транспорта и премиера в Министерския съвет.

Т. е. Дянков стиска парите, и когато стане напечено пуска фразата „Докато не видя реформи...” Не беше ли така и с болниците, когато правителството на ГЕРБ предприе безпрецедентното им закриване?

Помните ли как си тръгна проф. Анна-Мария Борисова? Поучително е и трябва непрекъснато да се припомня:

В деня, в който проф. министър Анна-Мария Борисова представи Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 г. и за оставка нямаше и намек, 40 минути по-късно тя бе уволнена най-унизително не от Бойко Борисов, а от Симеон Дянков!

Тогава Дянков заяви: „Когато се реформира системата, ще преведа пари”. Ако не беше цинично, щях да кажа, че е нагло. Та нали нереформираната система спаси сина му и той не плати за това и стотинка, а по-късно се оказа, че нямал и внесени здравни осигуровки!

  • Трябваше да се въведе електронна здравна карта, но пари за това Дянков така и не преведе;
  • Необходими бяха и все още са спешно няколко апарата за лъчелечение, тъй като апаратът за лъчелечение в София излиза от строя и често прекъсва за по няколко седмици терапията на раковоболните, което при тази диагноза е фатално!
  • Очакваше се от министерство на финансите да остойностят клиничните пътеки – не го направиха – отиде си министърът на здравеопазването, за да оцелее Дянков!

В разговор по bTV, министър Борисова съобщи скандални факти, но малцина тогава й обърнаха внимание:

Анна-Мария Борисова: Има проблем с дофинансирането на болниците, факт, който е известен на всички нас.

Водеща: Ще заплати ли здравната каса, изобщо ролята на здравното министерство това, което е заработено от болниците по настоящите правила, по които се работи?

Анна-Мария Борисова: По правилата трябва всичко да бъде изплатено, но вие ще се обърнете с този въпрос към директора на НЗОК.

Водеща: Да, но лекарите и пациентите чакат отговор от министъра на здравеопазването?

Анна-Мария Борисова: Би трябвало да се получи, аз смятам, че е редно.

Водещ: Т.е. вие сте за това разплащане, 125 милиона ли бяха проблемните?

Анна-Мария Борисова: Не мога да ви кажа, те се премятат разни пари...

Днес моделът от съсипването на здравеопазването се повтаря с БДЖ:

„...реформите са одобрени от министрите на транспорта, на финансите, Световната банка, ЕК”, заяви Председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ”, Владимир Владимиров.

А защо тогава от Европейската комисия пишат тревожно писмо за БДЖ – Владимиров „пропусна” да поясни.

Според председателя на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев, 90 на сто от предвидените за съкращения 2 хиляди души са ангажирани с безопасността на влаковете. Той беше категоричен, че предприетите мерки за реформа няма да заработят. Затова единственият изход е стачка. Синдикатите започват ефективни протести в отговор на планираните съкращения. Напълно блокирани ще бъдат пътническите и товарните превози.

Вече са изготвени списъците за масовите съкращения на 2 хиляди души от железниците. Въпреки уверенията, че те засягат само администрацията, се оказва, че сред освободените ще има и специалисти и техници. Само в София пред съкращения са близо 470 човека. От столичното депо в „Надежда” ще си тръгнат близо 60 човека, всичките ангажирани с безопасността на пътническите влакове. В рисковата група попада и Иван. Самотен родител, който повече от 30 години работи като шлосер в железниците. Казва, че остава без алтернатива.

През месец март синдикатите в БДЖ дадоха безпрецедентна пресконференции, която единствено сайтът „Хроники” публикува. Всичко за състоянието на БДЖ преди 6 месеца може да прочетете тук:

От тогава досега нищо не се промени – само се влоши!

Реформа ли е да се съкратят жплинии, влакове, служители по сигурността? Или е оздравяване?

Нито едното, нито другото – това е натискът на правителството холдингът да фалира!

И за да не се усети някой, че ръководството на БДЖ е стояло и не е направило нищо за последните шест месеца, което е достатъчно основателна причина да бъдат задържани и проверяване от Прокуратурата за умишлено нанасяне на щети, вездесъщият Владимиров поясни пред журналисти следното:

Ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД обяви допълнителните мерки, които ще бъдат предприети за ускоряване на реформите в дружеството. Реформата в БДЖ се налага да бъде ускорена, за да бъде спасена железницата от фалит. Основната цел на тези допълнителни мерки е през 2012 г. „Холдинг БДЖ” ЕАД да не бъде на загуба.

За да не е на загуба, БДЖ предвижда съкращаване на 2000 души, спиране на 150 влака, увеличаване на цените на билетите

Ще бъдат спрени от движение 150 влака, които са най-неефективни. Тази мярка ще доведе до намаляване на разходите на железопътния превозвач с 21 млн. лв. за 1 година, а за период от 5 години ще бъде реализирана икономия в размер на 105 млн. лв.

Ама дали са правени проучвания в състояние ли е населението на местата, които ще останат без жп превоз да поемат разходите от пътуване с рейсове, дали е правено проучване по общини и на место, дали изобщо има рейстове и маршрути в тези населени места – Владимиров за това дума не обелва.

Както мълчи и за изброените в началото на тази публикация милиард и 200 милиона, които трябваше да оздравят холдинга – къде са, защо не са в БДЖ и прочие важни въпроси.

Депутатът Петър Мутафчиев заяви, че от неговата Парламентарна група предлагат в бюджета за „Пътнически превози” да се завишени, така че да отговаря на договора между държавата и дружеството. Според Мутафчиев субсидията на „Пътнически превози" трябва да се увеличи с 23 млн. лв., за да продължи политиката по модернизация на железопътния състав. Мутафчиев настоя да се запише в бюджета колко точно е субсидията за „Пътнически превози” и колко е за НКЖИ. Не трябва да се смесва финансирането на пътнически превози и товарни превози. По същия начин трябва да бъде определен и капиталовият резерв. Мутафчиев иска да се гарантират разходите на държавата и да има конкурентен железопътен транспорт.

Това не е в плановете на правителството и думите на Мутафчиев останаха да висят във въздуха!

Ще повторя онази част от уникалното интервю на премиера Борисов, дадено пред Диана Найденова в „Опасно близо”, която се отнася до БДЖ:

Водеща: На 24 ноември влаковете спират. БДЖ стачкува.

Бойко Борисов: За какво?

Водеща: Не знаете ли?

Бойко Борисов: Не. Не мога да предположа дори.

Водеща: Над 2000 работници предстои да бъдат освободени.

Бойко Борисов: Да?

Водеща: Предприятието, фактически, дружеството е в технически фалит.

Бойко Борисов: Така.

Водеща: Тези хора остават без работа. Синдикатите са категорични, че тази реформа не трябва да започва преди да е подписан колективният трудов договор, за да бъдат защитени интересите на хората, които са работили там.

Бойко Борисов: Демокрацията е нещо много хубаво. Затова има синдикати, затова има стачни комитети, затова всички трябва да могат да отидат да стачкуват, да си кажат мнението.

Водеща: Кажете вашето, обаче, за БДЖ, господин премиер.

Бойко Борисов: Аз щях да се радвам много...

Водеща: Ако 2000 души ще останат без работа в условията на криза, това ще тежи на онази социална система...

Бойко Борисов: Момент. Ще ви го задам обратно. Вие колко пари получавате като заплата?

Водеща: Не е задължително да казвам. Добра заплата получавам.

Бойко Борисов: Ами трябва да вземаме от всеки един от вас пари, за да ги наливаме в железниците, за да съществуват тези 2000 човека. Защото през всичките тези години те така са управлявани, и с цялото ми уважение със синдикатите, аз мисля, че имаме взаимното си уважение, те носят също отговорност, че толкова много години, когато са виждали как влакът лети в пропастта - и аз така метафорично ще се изразя, не са протестирали тогава. Защото в момент, в който железниците ни са задължени с над 760-800 млн., са изхарчили за заплати, за каквото и да било, без да дадат необходимата продукция за това, и сега ние трябва да вземем от всички хора пари, за да продължат да работят по този начин. Това ли искате да ми кажете?

Водеща: Ново БДЖ ли ще направите?

Бойко Борисов: Не. Ние казваме така...

Водеща: Дайте план.

Бойко Борисов: Трябва да се съкратят хора, да стане ефективно, за да може поне колкото харчи, толкова да произвежда, сиреч да вози толкова товари. И в същото време да е нула на нула поне – да не печели държавата от него, но да не продължаваме да наливаме пари. Защото ние във всичко наливаме пари и накрая казваме: „Ама най-бедни сме”. Да, защото от всичко се взема от хората пари, за да се запушват подобни системи.

„Да се съкратят хора, за да може да харчи толкова, колкото произвежда, сиреч да вози товари...”

В прав текст това означава, че хората в БДЖ от другите структури ще идат курбан, за да печели държавата от товарни превози – а хора няма да се возят, защото било на загуба! Но навсякъде по света пътническите превози са на загуба – не го ли е чувал това Бойко Борисов? Няма ли кой да му го каже?

Няма да пропусна да обърна вниманието на читателите и на циничното изявление на премиера:

„Демокрацията е нещо много хубаво. Затова има синдикати, затова има стачни комитети, затова всички трябва да могат да отидат да стачкуват, да си кажат мнението...”

Нещо, като кучето си лае, керванът си върви...

„...железниците ни са задължени с над 760-800 млн., са изхарчили за заплати, за каквото и да било, без да дадат необходимата продукция за това...”

Каква продукция е да возиш хора от едно населено място на друго – трудно може някой да обясни...

Като са задължени железниците – тогава защо парламентът прие закон от две точки за отпускане на 140 милиона лева – може ли ръководството на БДЖ да даде сметка къде и за какво са отишли тези пари?

Защо са задължени железниците след като от ЕК са отпуснали помощ за оздравяване на холдинга и защо сега от ЕК питат къде са тези пари?

Като са задължени железниците – защо ГЕРБ чака края на изборите, за да постави железничарите пред свършен факт – да фалира холдинга?

На 22 ноември, два дни преди стачката, ръководството на БДЖ ще подаде иск по съда с питане дали стачката е незаконна – кой съд ще пита ръководството на холдинга – този, който се оглавява от близкия до министъра на вътрешните работи председател на Върховен административен съд? Отговорът отсега е ясен...Оттук нататък – този филм вече сме го гледали: съдът ще отговори, че стачката е незаконна, работниците, които ще стачкуват ще бъдат уволнени дисциплинарно – без право на обезщетение – и така: пито платено ще завърши тази касапница на железниците, устроена от министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на транспорта – Московски – и всичко това ще се проведе с одобрението на премиера Бойко Борисов!

Каква е разликата на разправата на служителите от нарочения за ликвидация Балкан по времето на Иван Костов и ликвидацията на БДЖ – една-единствена: едното е въздушен, а другото железопътен транспорт!

Какво искат да ни кажат с тази рестриктивна мярка от ръководството на БДЖ – че стачките са незаконни в България...ВЕЧЕ?!?

Има ли разлика от стачка и дисциплинарно уволнение и закриване на линии и продажба на влакове за скраб?

Защо ръководството на БДЖ не иска да подпише Колективен трудов договор месеци наред и бяга от това свое задължение?

Разликата е в названието е далаверата за ръководството на БДЖ – няма да изплащат обезщетения и ще приберат пари от този ход със съда.

За сведение на читателите ще припомня, че в Грузия, Симеон Дянков спря действието и отмени Кодекса на труда – в България стачките водят до дисциплинарно уволнение!

Да ни е честито! Или както писа списание „Икономист”: „...на изборите българите си поръчаха още веднъж от същото!”

Същото е правителството на ГЕРБ, който превзе и местната власт, и президентството!

 

Коментари 

 
+3 #1 Варненец 2011-11-26 10:41
Очертават се тежки, мъчителни и тягостни изпълнени със своеого рода 'собствено робство' поне още 2 години...
Как бяха го казали древните- щом правото се превърне в безправие- съпротивата е задължителна- тя обаче като извод трябва да започне на информационно ниво- за да се спука оттам първо 'балонът им'- навеждането и лакействането на братята и сестрите журналисти няма да помогне в случая- бъдете повече 'професионалисти ' отколкото 'фурнаджийски лопати'. Четвъртата власт също има достатъчно вина за поддържането на статуковото в 'милия' ни преход!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене