Управляващите не успяха да сплашат синдикатите в БДЖ!

Правителството на ГЕРБ се опита всячески да предотврати стачката в железниците с аргумента колко по-лошо може да стане ако протестите започнат. Чрез удобни медии, управниците в лицето на шефа на холдинга Владимир Владимиров и министъра на транспорта Ивайло Московски се опитаха да сплашат железничарите със съд, парични санкции и дисциплинарни уволнения, но и тези напъни не доведоха до успех.

Поредният опит за сближаване на позициите между синдикати и правителство се провали. След близо час и половина среща в Министерския съвет, двете страни не промениха позициите си и стачка ще има. Така утре всички влаковете спират от  8:00 ч. до 16:00 ч.

„Различни са ни позициите. Ние уважаваме правовите действия на синдикатите. За момента министерство на транспорта и БДЖ не отстъпва от плановете за оптимизация и за реформи, така че продължаваме да си говорим със синдикатите и ако някъде се намери точка на сближаване ще ви информираме”, каза транспортният министър Ивайло Московски.

„И стачката утре и протестът остават. Тези неща не са обсъждани на срещата днес. Самият премиер обяви, че уважава нашето право на протест и стачка", каза Евгени Душков, КТ „Подкрепа”.

Синдикатите и правителството не постигнаха съгласие по пенсионната реформа и проблемите на БДЖ, въпреки че от днешната среща с премиера Бойко Борисов се очакваше смекчаване на позициите. Преговорите продължават в следващите дни. Протест и стачки в железниците също ще има.

Самият премиер Борисов не се появи пред журналистите, тъй като в стила му е да се появява единствено когато има да събира овации...

От синдикатите бяха и са категорични, че по-лошо няма как да стане, още повече, че две години и половина това правителство не направи нищо, за да започне поне реформи в БДЖ.

За всеки е видно и ясно, че уволнение на 2000 души и закриване на 150 жпгари няма да реши проблемите на БДЖ, а още по-малко пък може да се нарече реформа за оздравяване на структурите, категорични са синдикалистите.

С действията си ръководството на холдинг „БДЖ” само ще ускори фалита на компанията, за да може да бъде продаден единственият й печеливш дял – „Товарни превози”.

Нито веднъж настоящето ръководство на холдинга в лицето на Владимиров не призна, че в плановете за преструктуриране не влиза да са запазят пътническите превози, които са на загуба, както навсякъде по света.

Без резултат приключиха разговорите между синдикатите и правителството в Министерски съвет по повод предстоящата стачка на железопътните работници. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, който присъства на срещата заедно с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Това означава, че стачните действия ще започнат утре /24 ноември/ от 8.00 ч., както бе обявено.

Предвидено е влаковете да спрат в 8 часа сутринта и да потеглят отново в 16 следобед. От синдикатите гарантират, че композициите няма да спрат там, където ги завари началният час на протеста, а ще стигнат до най-близката гара.

"До момента нямаме сближаване в позициите. Най-вероятно обявената стачка ще се случи утре. В следващите 3-4 дни ще има интензивни разговори между нас и синдикатите в търсене на сближаване на позициите", каза Московски, след което отиде в парламента, за да повтори рефрена за неизбежност от реформи, което всъщност се оказва - фалит и закриване на БДЖ.

От парламентарната трибуна, където бе извика за изслушване от депутатите министър Московски прехвърли очаквано отговорността за състоянието на българската железница на правителството на Тройната коалиция, в края на чието управление били натрупани над 817 милиона лева дългове:

- От вчера текат призиви в медийното пространство от колегите от лявата страна за подкрепа на протестите, организирани от синдикатите срещу реформата в железниците. Уважаеми дами и господа, ако си бяхте направили труда през времето, когато беше вашето управление да положите една стотна от усилията, които правим сега, вероятно щяхме да спасим железницата и нямаше да има нужда от... Бих желал да подчертая, че една стачка в железницата би тласнала дружеството към сигурна ликвидация и то би последвало съдбата на Кремиковци. Дългосрочната ни визия е ясна, постигането й минава през болезнени реформи. Осъществяването им обаче ще даде знак, че дружеството може да получи финансиране. Бих желал от трибуната на Народното събрание още веднъж да призова както синдикатите, така и работниците в дружеството да направим всичко възможно да не се стачкува. Но тъй като затова се и забавих, идвам от среща със синдикатите, не можахме да постигнем споразумение, продължаваме интензивно разговорите с тях, последното решение е утре да им стачка.

Реформите на кабинета „Борисов” вече предизвикват гражданско недоволство и стачни действия.

Самият Борисов показа на синдикатите, че ще бъде безпардонен, унизи публично министъра на социалните грижи като каза: „Той не е синдикалния бос в правителството, той трябва да убеди синдикатите, че когато проведат тази стачка /националната стачка/, това ще намали парите в системите, защото съм убеден, че те прекрасно знаят, че трябва да се направи реформа... Така че всичко е в неговите ръце” каза Борисов, прикривайки по този начин любимецът си и виновник за гнева на синдикатите Симеон Дянков.

Предишният ден в една телевизия Борисов обяви, че се е карал на министър Тотю Младенов и че вече може да счита, че му е показан жълт картон!

„Премиерът ни е напълно прав - примиренчески заяви хоканият министър, с което започна ритуалното си самоубийство, тъй като отлично знае, че не той е причината за вдигането на пенсионната възраст, което предвидливо обяви Дянков след изборите. - Премиерът, работата му е да критикува, тези министри и тези министерства, ако не са си свършили работата. И за това аз трябва да направя всичко възможно, за да си свърша работата... Когато каже премиерът винаги съм готов на оставка, но това не е мойта цел в момента, за мене има по-важни неща... много важно е в тази тежка ситуация да не престава социалният диалог...

Тотю Младенов, който доскоро беше синдикален лидер в КТ „подкрепа” явно е заключил някъде себеуважението си и е хвърлил ключа, щом позволява един Бойко Борисов, па макар и премиер в момента, да го мачка и унижава и то при положение, че е ясно, че вина за обявеното вдигане на пенсионната възраст носи единствено и само Симеон Дянков, вездесъщият „голям” финансист, на когото синдикатите поискаха ясно и категорично оставката!

Европейската комисия започна задълбочено разследване на плана за помощ за преструктуриране на българската държавна железопътна компания "БДЖ", съобщиха от представителството на ЕК у нас.

ЕК проверява БДЖ за съмнителни финансови операции, призна и министърът на транспорта Ивайло Московски.

Преди две седмици стана ясно, че Брюксел започва детайлна проверка на плана за преструктуриране на БДЖ, предложен през 2010 г. от ръководството на железницата. Брюксел се съмнява, че така предложеният план ще спаси дружеството от фалит и твърди, че в него са заложени нереалистично високи прогнози за ръст на икономиката.

Този план е бил предложен от ръководството на холдинга, а не от синдикатите или редовите железничари – пропусна да признае Московски.

Проверката на ЕК е свързана с поисканата от България през миналата година държавна помощ за БДЖ под формата на заем – първо от Българската банка за развитие и впоследствие от Световната банка. Както е добре известно, изправеното пред фалит жп дружество засега не е получило средствата по тези заеми, което на практика е стопирало възможността за каквито и да било реформи.

В края на миналата година ЕК временно одобри публично финансиране в размер на 249 млн. лв. /приблизително 128 млн. евро/ за дружеството, тъй като неговото внезапно закриване би предизвикало големи смущения.

За да се получи финансирането е трябвало ръководството на БДЖ да гарантира със съответен план, че ще извърши оздравителни реформи – това не се е случило, и по тази причина 249 млн лева не да достигнали до дружеството!

За две интересни срещи, които не намериха място в други медии съобщи в предаването си „Дискусионно студио” в НТ СКАТ, водещият Велизар Енчев – среща на синдикатите с парламентарната група на ГЕРБ и среща на премиера Бойко Борисов с представителите на капитала, на работодателите:

  • По време на тричасовата среща, депутатите от ГЕРБ са признали на синдикалистите, че не могат да вземат никакво решение, тъй като не знаят какво ще се случи на другия ден в парламента, какво ще им спусне премиерът Борисов, а и най-основното – вие, синдикатите утре ще се срещнете с премиера и по пенсионната реформа и по железничарската стачка и ща разберете какво мисли за тези два протеста самият Борисов!

„Не е ли това самодържавие, не се ли е изродил парламентът в Тронен съвет, на който Самодържецът спуска решенията си?” попита Велизар Енчев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров призна, че „тъй като в тази държава всичко се решава от премиера Бойко Борисов – вярвам, че утре на срещите с него ще намерим решение”.

Така ни казаха в прав текст, че Самодържецът в тази държава решава всичко! Каква ти парламентарна република, какъв ти парламент, каква ти демокрация!

Докато синдикати и депутати разговаряха три часа напразно, премиерът Борисов беше при Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Какви индустриалци има в България след като вече няма индустрия и при тази „замръзнала” икономика, това е тема за докторат.

„По време на тричасовата си среща с „едрия” капитал в КРИБ, премиерът Борисов, в коментар за предстоящата стачка на железниците, си позволи да каже следното: че обикновените железничари, маневристи, локомотивни машинисти, хора, които изкарват по 10 часа на ден с тежък труд своя хляб,  били отговорни за хаоса, за фалита на БДЖ – коментира Енчев предаването си. – „...да са стачкували тези от железниците, когато са харчили парите на държавата, без да има възвръщаемост, когато са купували влакове и никой след това не е казвал кой ще ги плаща. Те ще стачкуват, за да върнат 800 милиона на държавата! Би било прекрасно ако го направят затова, че са изхарчили 800 милиона през годините от парите на всички български граждани!”

Какво всъщност си позволи Борисов – обвини обикновените работници, че са изхарчили пари, до които не са имали даже достъп!

За другия синдикален спор по вдигането на пенсионната възраст Борисов заявил пред КРИБ: „Аз ще имам последната дума за пенсионната възраст!”

Днес, на 23 ноември стана ясно, че последната дума не е била на Борисов, защото така и не се стигнало до разбирателство със синдикатите – нито по протестите в БДЖ, нито по вдигането на пенсионната възраст!

Борисов имал още едно откровение – че Дянков избързал с обявяването на вдигане на пенсионната възраст – т. е. пак щяло да има вдигане на годините, но по друг начин, например в последния момент!

Какво имаме дотук – хаос в коридорите на властта, прехвърляне на вина от Дянков към министър Тотю Младенов, еднолично командване на депутатите от ГЕРБ и откровения Борисови пред едрия капитал, гарнирани със самохвалство!

В неделя, на 20 ноември при Диана Найденова Бойко Борисов каза: "В моята държава...”

Нима България отново загуби свободата си, пред арогантната некомпетентност, безпардонното демонстриране на натиск, диктат и страх?

И всичко това се случва пред очите на Европейския интернационал в Брюксел и политбюро на Европейската народна партия!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене