Докога Николай Младенов ще нарушава Конституцията, в която се кле?

Конституционният съд отмени промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават кадрите на бившите тайни служби да работят в дипломацията. Решението на КС не е никак изненадващо, защото Николай Младенов се опита с внасянето на тези промени да извърши антиконституционни действия – лустрация и още нещо: той се опита да вкара една алинея, че „външният министър на Република България може сам да осъществява външната политика на РБ”!

КС беше сезиран от БСП и от ДПС срещу тези текстове в закона, а преди това президентът Георги Първанов наложи вето върху закона, което бе отхвърлено от депутатите.

Няма държавен глава, няма министър-председател, няма Министерски съвет, няма парламент – според Синът на шифровчика, както още наричаме Младенов тук, в сайта „Хроники”, той е единственият, който трябва еднолично да определя външната политика на страната ни.

КС  отхвърли и тази поправка на Младенов, което предизвика много остра реакция от това лице, /по някакво огромно недоразумение министър на външните работи на страна-членка на Европейския съюз си позволи да заяви на всеослушание – бел. Л. М./реакция, граничеща със самозабрава и други нелицеприятни отлики:

„Решението на Конституционния съд да отмени текстовете от промените на Закона за дипломатическата служба, които засягат хората с връзки с тайните служби на бившия комунистически режим, ме кара да съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България. Има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати.

Политическата воля на Народното събрание, на правителството и на избрания нов президент, както и моята, е ясно и категорично изразена и остава непроменена: България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим. Двадесет години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля сянка върху българската нация.

Точно затова представителите на България, чиито връзки с Държавна сигурност бяха обявени от КОМДОС, ще бъдат отзовани и върнати в страната. Днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни. Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.”

http://www.mfa.bg/bg/news/view/32051

"Решението на Конституционния съд е факт и то не може да бъде тъпкано с ботуши или джапанки, било то - от бъдещ президент, или някакво министърче на външните работи. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов, във връзка с решението на Конституционният съд /КС/ по Закона за дипломатическата служба, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Конституционният съд обяви 9 текста от закона за противоконституционни и не само свързаните с досиетата, а и относно - правомощията на министъра на външните работи, начина на освобождаването на наши дипломати и т. н.

Другият, който си позволи да показва мускули след излизане на Решението на КС, беше бъдещият държавен глава Росен Плевнелиев!

„Вчера в Бургас бъдещият ни президент Росен Плевнелиев направи изявление – коментира бившият конституционен съдия, понастоящем депутат Люба Корнезов. - Той каза, че първата му работа, като влезе на „Дондуков 2”, ще е да издаде указ за освобождаването на нашите представители в чужбина. Дано да ме чуе Плевнелиев – първо, решенията на КС са задължителни за всички граждани в България, за всички държавни органи, включително и за президента. Ако не знае г-н Плевнелиев, указите на президента подлежат на контрол от самия КС и те ще бъдат обявени за противоконституционни. Ако не знае г-н Плевнелиев, че има член 103 от българската Конституция, който гласи „Президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен”. Да не започва своето президентсвто г-н Плевнелиев в нарушаването на българската Конституция и неизпълнение на решение на КС”, заяви Любен Корнезов.

Объркване или отстояване на идеологията на ГЕРБ?

Един министър, който трябва да брани държавността, да уважава и приема решенията на съда, да не ги коментира, ли ако ги коментира да го прави с цялото уважение към институциите и Закона.

Младенов си позволи да отправи обиди и да заяви, че няма да се съобрази с решението на Конституционния съд, което има силата на закон!

В друга европейска държава, в друга правова държава – подобно изявление би предизвикало оставка на самозабравилия се министър, загубил всяка мярка в изявленията си.

Може Младенов да не харесва това Решение, но той е ДЛЪЖЕН ДА ГО ИЗПЪЛНИ, защото в Закона за Конституционния съд е записано:

Чл. 14. (1) Конституционният съд се произнася с решения, определения и разпореждания.

(2) С решение съдът се произнася по съществото на спора.

............................

(3) Решенията на съда се обнародват в "Държавен вестник" в 15-дневен срок от приемането им и влизат в сила 3 дни след обнародването им.

(5) Актовете на съда са окончателни.

(6) Решенията на съда са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани.

Нарушение на Решение на КС е нарушение на самата Коституция – КС е органът, който пази Конституцията, същата Конституция в която Младенов се закле, когато го ръкоположиха за министър!

Младенов не се закле в Ценоразпис на Плод и зеленчук, а в КОНСТИТУЦИЯТА!

И още, в самата Конституция, е записано:

Чл. 151.

(1) Конституционният съд постановява решенията си с мнозинство повече от половината от всички съдии.

(2) Решенията на Конституционния съд се обнародват в "Държавен вестник" в 15-дневен срок от приемането им. Решението влиза в сила три дни след обнародването му. Актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизането на решението в сила.

След това Решение на КС, Народното събрание е длъжно да приведе в съответствие с Конституцията тези „промени в Закона за дипломатическата служба”.

Що се отнася до бъдещия президент Росен Плевнелиев, той трябва да знае, че е отпаднало основанието той да изпълни заканата си, и първите му укази да са за отзоваване на посланици, които Младенов месеци вече се старае да уволни.

На специално свиканата пресконференция Любен Корнезов поясни: „Г-н Младенов каза, че въпреки решението на КС, ще бъдат освободени. Обръщам се към г-н Младенов, предупредих го и в зала, че има член 4, алинея 1 от българската Конституция, където се казва, че „България е правова държава и решенията на КС имат сила на закон. Има член 172 от НК, ако не знае г-н Младенов. Този текст предвижда до 3 години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина”, каза Любен Корнезов.

Конституционният съд на България отхвърли като дискриминация опитът на правителството да прочисти дипломатическия си корпус от бивши служители на разузнаването по време на комунизма, предаде АФП. В публикуваното решение се казва, че забраната приета от парламента през септември „противоречи на принципите на конституционната държава и равенството между гражданите, и представлява дискриминация налагана със закон”.

Оспорените ограничения са мотивирани от съображения за целесъобразност, защото се изхожда от убеждението, че бивши сътрудници на секретните служби не би трябвало да представляват българската държава в международните й контакти, особено когато ръководното и представителното положение е свързано с достъп до квалифицирана информация на съюзнически държави от Европейския съюз и Северноатлантическия пакт.

На 25 ноември така нареченият външен министър Николай Младенов заяви отново пред журналисти, разчитайки на къса памет, че не можело дипломати, с принадлежност към бившата Държавна сигурност да продължават работата си, защото европейските партньори итези от НАТО...

Ще припомня на лицето Младенов следното:

Европейската комисия уличи Николай Младенов и ГЕРБ в говорене и политика по отношение на дипломацията на границата на Лъжата!

"Досието" в Държавна сигурност не е критерий за работа в Европейската комисия! Така отговарят еврокомисарите на 13 юли 2011 г. на писмен въпрос на българския евродепутат Кристиан Вигенин, по внесените от правителството промени в Закона за дипломатическата служба.

Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. Това заяви генералният секретар на комисията Катрин Дей в отговор на въпрос за българските дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност, на изслушване в Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел.

Катрин Дей беше попитана от депутат от Европейската народна партия как Брюксел се подсигурява срещу наемането на служители, свързани с бившите комунистически тайни служби и дали такива хора биват назначавани в евроинституциите.

Опитът и компетентността са в основата на критериите, които ценят в ЕК, а що се отнася до работата с поверителна информация, която е част от работата на дипломатите ЕК свързва с разрешение за достъп, но не с лустрационни текстове в Закона, както в случая с българските дипломати прокара външният министър Николай Младенов.

Това, на което държат и оценяват в ЕК е служители със способности, ефикасност и почтеност, отговарящи на най-високите стандарти за тази професия.

Тaка отговарят от Европейската комисия на писмения въпрос на българския евродепутат Кристиан Вигенин относно внесените от правителството промени в Закона за дипломатическата служба. С него изрично се изключена възможността граждани, принадлежали към службите за сигурност на Република България преди 1989 г., да заемат определени длъжности в Министерството на външните работи.

Комисията потвърждава, че е достатъчно условие кандидатите от всички национални дипломатически служби на държавите-членки да са „граждани не ЕС, да притежават необходимия образователен ценз, да са способни да работят на изискваните езици и да имат съответния опит, който да отговаря на длъжностната характеристика".

Изискванията, които ЕК има за Европейската служба за външна дейност са, освен попълването на декларация, „да премине проверка за сигурност, ако не притежава разрешение за достъп до секретни материали на съответното ниво, съгласно съответните разпоредбите за сигурност".

Накратко казано: Някой лъже силно и мисли, че българите са тъпи и не могат да си потърсят информация за истината в самата Европейска комисия!

Докога Николай Младенов ще нарушава Конституцията, в която се кле?

„Non in omnes omnia conveniunt“ би следвало да пише на входа на Министерството на външните работи.

„Не всичко подхожда на всички.“ Завещал ни го е Марк Тулий Цицерон, който даже не познавал Николай Младенов...

Най-голямата грешка е да не поправяш старата си грешка.

 

Коментари 

 
0 #2 Варненец 2011-11-27 11:55
"КС беше сезиран, а преди това президентът наложи вето върху закона, което бе отхвърлено от депутатите..."
Отстрани погледнато излиза, че в Парламентарната Република - Парламента не струва- правят се едностранчиви неща на парче, без ясна визия за всеобхватност и справедлива дългосрочност- който не е доволен- как може да си ги Отзове..../или навремето при създаването на този модел на управление в древна Гърция как са постъпвали/
Цитиране
 
 
+1 #1 Недялко Шаллиев 2011-11-25 17:02
Госпожо Манолова, въпросът Ви е реторичен - някои, някъде винаги ще нарушават Конституцията, защото вече са обсебени от англо-евро-американските "ценности" - този материал (http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=19995&Itemid=1 - СЕКРЕТНАТА АМЕРИКА) е показателен. И когато и у нас има такива игноранти и нечестивци, "нещата трябва да вървят" в избраната от тях макар и неконституционн а посока. "Учителите, учителите" ни се оказаха ментета, а безгръбначните "някои" много бързо прихващат от тях! Това е жалката картинка - няма "дупе" за противопоставян е.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене