Дянков най-после си призна: Няма пари в хазната!

Синдикатите обсадиха парламента и заявиха: докато не бъде оттеглено предложението за вдигане на възрастта за пенсия, няма да спрат протестите!

За първи път откакто са на власт ГЕРБ усетиха какво е да те освиркват, и да не смееш да излезеш без охрана от сградата на народното събрание!

Протести на лекари, учители, полицаи, миньори, железничари, и членове на КНСБ и КТ "Подкрепа" часове наред стояха на студа и освиркваха властта. земеделци блокираха турската, гръцката граници и Дунав мост.

Знамена, плакати, лозунги против управляващите и чучело на Дянков "красяха" протеста! Над 25 000 протестиращи се събраха в столицата, за да изразят негодуванието си от действията на властта и погазването на закони и права на гражданите.

„Вярвате ли на българските синдикати?” бе въпросът в студиото на „Здравей, България!” на Нова телевизия в утрото на националния протест на 30 Ноември. 11 г. Строени гербери, събудени за целта рано, дисциплинирано отговаряха, че не вярват на синдикатите и се хвалеха, че са „за” пенсионната реформа, като цитираха непреходни цитати на Вожда Борисов.

Друга група гербери пишеха във фейсбук, че не вярват на синдикатите – нито един не спомена първата жертва на синдикалния протест, починалия железничар Васко Григоров на 29 ноември, в Локомотивно депо Подуене – Колоосно, редукторен цех, в следствие на инфаркт. Една от причините, споделена от колегите му, бе огромният стрес, свързан със ситуацията в БДЖ, предстоящите уволнения и грубият административен натиск, на който са подложени всички стачкуващи.

Така че започвам този анализ с молба – всички да отдадем почит на паметта на този човек и изкажем съболезнования на близките му!

Защо вярвам на българските синдикати, защо само поддръжници на властта се обаждаха по телефона в студиото на Нова телевизия – една от причините е, че стачкуващите бяха по пътищата на родината по гарите, с тракторите си, в студа и мъглата, за да отстояват своите интереси.

На 29 ноември българският министър-председател събра лекарите и ги посъветва вместо стачка – да правят курбани. Така, както преди два месеца същият посъветва безработните да садят картофи, а младите да гледат овце, подобно на него, който между филиите с мас тичал да събира из санаториумите в Банкя останала храна за прасето, което към Коледа тъпчели в буркани!

Три посоки даде премиерът Борисов за развитие на България, чиято съдба е в ръцете му: да се садят картофи, да се гледат овце и да се правят курбани. Това ще е май бъдещото развитие на икономиката на страната, докато е в режим на ГЕРБ.

На 29 ноември вечерта в студиото на НТ СКАТ, в предаването на Велизар Енчев "Дискусионно студио" гостуваха конфедералният секретар на КТ „Подкрепа” и председател на Стачния комитет д-р Евгени Душков и Павел Христов, председател на Стачния комитет на федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа” се чуха много истини, които няма къде другаде да се чуят:

Правителството:

 • противопоставя пенсионерите на бъдещите пенсионери;
 • противопоставя работещите в полицията, армията и държавните учреждения на тези, които изкарват хляба си в частния бизнес;
 • противопоставя млекопроизводителите на зърнопроизводителите;
 • като междувременно премиерът се кара на целия народ, че протестира, кара си на българските синдикати и хока де кого свари, като не пропуска и следващата го тълпа журналисти.

При откриването на ремонтирания и обновен комплекс на болницата „Света Анна” Борисов артистично се прекръсти /за пред камерите – бел. Л. М./ и се обърна към шефа на болницата:

„Докторе, събери ги всичките и направете един курбан, явно като се нагнети напрежение винаги става и по-лошо, но съберете се докторите, ей тука Лекарския съюз ако требва, направете просто, това напрежение требва да отпадне от лекарското съсловие!”

Следващият порой от словесни „бисери” бе още по-шокиращ:

„Държавата не е брашнен чувал, тя не е нито на ГЕРб, нито моя, на никой, тя е на всичките нас. И когато някой прави подобни неща и идва при мен и ми казва, „ами сега ме оправяй!”, няма как да стане!

Болниците трябва да се преструктурират, и както и тази болница имаше дългове и леко-полеко си ги изчистиха. С по-добър менъждмънт. Щом са фалирали, значи тези болници не са необходими. /правописът е по изреченото от премиера – бел. Л. М./.

Вече ние, по смисъла на закона нямаме право да плащаме така дългове... Значи те не са били необходими тези болници, щом са фалирали... Националният протест е за всеки, който иска да протестира... Аз протестирам затова, че години наред, те не са протестирали! Когато е трябвало – не са протестирали...”

По логиката на Вожда – работниците са виновни, че не са протестирали срещу шефовете си за решенията и действията, които са предприемали...

Проекцията на Борисов, авджията ветеринар Мирослав Найденов се обърна на 29 ноември,в навечерието на националния протест към земеделците:

„Вие сте мъжки момчета! Ясно ви е, че това, което искате в момента, няма как да се случи! Нали ви казвам – хубаво, изкарали сте тракторите, бутайте правителството, правете каквото искате!” и обясни нагледно как могат да получат парите си земеделците, тези пари, за които Симеон Дянков и премиера Борисов се подписаха под Споразумение: „Като викне премиерът вицепремиера му казва: вземаш ги тези пари, които искат допълнително оттук и ги слагаш тук. Няма ги, просто ги няма /става дума за парите, които преди изборите Дянков и Борисов обещаха на фермерите – бел. Л. М./. Няма как да се случи, нали разбирате,...”

След срещата един от представителите на зърнопроизводителите отговори на Найденов пред камерите така: „На 18 милиарда бюджет – 140 милиона – това ли е многото? Това ли е многото – моля ви, нека да бъдем обективни! Протестите ни продължават!”

А ето и „изявата" на Симеон Дянков на 29 ноември, този, който забърка хаоса, безпаричието и предизвика протестите. Той говори като премиера Борисов:

Водеща: Сега, това го преведете на езика на земеделските производители, които казаха вчера, че сте лъжец?

Симеон Дянков: Колкото и стачки да има, каквото и да правят, то няма за какво да се преговаря, понеже парите ги няма. Докато тази година, и аз след малко ще ви кажа данните с колко повече сме събрали от 2010 година, имаше шанса и казвахме - ако съберем повече, а ние сме събрали близо милиард и половина повече 2011-та спрямо 2010 година...

Водеща: От НАП и „Митници"?

Симеон Дянков: ...от НАП и „Митници", ще ви кажа след малко данните и от тези допълнителни приходи ние можем да помогнем тук и там. За следващата година ние въобще не можем да говорим за по-оптимистичен сценарий, можем да говорим само за по-негативни засега сценарии.

............................................

Симеон Дянков: ... БДЖ - нереформирана система, 850 милиона тежат в момента...

Водещ: Отстъпление там ще направите ли по тази тема, или...?

Симеон Дянков: Не, защото няма накъде.

Водещ: След десетия ден на стачката, какво става?

Симеон Дянков: Да продължа... нищо, ще почне постепенно да се затваря БДЖ, защото то просто няма как да просъществува...

Водещ: И няма да има „Пътнически" и „Товарни превози", или...ще се приватизират...

Симеон Дянков: „Товарните превози", за радост има вече частен бизнес там, те ще се приватизират, а „Пътническите превози" ще създадем нова компания, без тежестите на старата компания...

Водеща: Тезата, която има...

Това е разковничето – БДЖ няма да просъществува, „Товарни превози” за радост има вече частен бизнес там, те ще се приватизират...”

Възпитаникът на Световната банка, провалил се в Грузия, в африканските държави, където е минал избухват след него граждански войни и революции, изплю камъчето: „Пари в държавата няма”!

„БДЖ няма да го има, а печеливщето „Товарни превози” се ще приватизира, защото там вече има частен бизнес”!

Същия ден, няколко часа по-рано от предаването на СКАТ се случи нещо много интересно:

В момент, когато железничарите са навън и протестират, в момент, в който финансовият министър без да му трепне окото заявява, че пари няма и БДЖ се закрива, СДС сигнализира за съмнителен търг за жп ремонт с евросредства. Какъв е случаят - търгът за ремонт на жп отсечката Димитровград – Харманли е спечелен от гръцката “Терна”, чиято ценова оферта е с 40 млн. лева по-скъпа от най-евтиното предложение. В същото време се оказа, че самата компания, която е спечелила търга има двугодишно забавяне по друг подобен жп проект. За това сигнализира във вторник Борис Марков, член на ръководството на СДС.

Отсечката Димитровград – Харманли е първата позиция от големия търг за електрификация и модернизация на железния път от Димитровград до Свиленград /66 км/, който се финансира със 153 млн. евро по Оперативна програма “Транспорт”.

С 40 милиона по-скъпата оферта е предпочетена и е спечелила търга! Данните за тази поредна далавера бяха огласени по обяд на 29 ноември, до вечерта на същия ден, нито един от управляващите не се появи, за да даде обяснение за това безобразие!

Ето какво каза д-р Евгени Душков: „Симеон Дянков каза много ясно: „Няма пари”, а защо няма пари?

Когато дойдоха на власт сегашните управляващи обясниха много ясно как ще намерят пари, как всичко щяло да се оправи, плюс един много добър фискален резерв, който завари г-н Симеон Дянков. Завари една добра сума, а сега твърди, че няма пари.

В същото време искам да припомня думите на вицепремиера Дянков – три пъти тази година той заяви, че кризата в България е свършила, че се очаква растеж, растеж казвам, а не рецесия, и също чухме, че сме остров на стабилност в Европа...”

В интервюто, което той даде на 29 ноември по bTV същият Дянков ни обясни, че ситуацията се е коренно променила, миналата година условията са били едни, а сега са други..."

Д-р Душков попита: „Кой даде параметрите за тази година, кой твърди, че сме остров на стабилност, кой твърди, че ние излизаме от рецесията, и колко хубаво, и правилно се управлява?”

На 29 ноември българите получиха отговор на главното: „Пари няма”, а защо това не бе казано преди изборите – няма смисъл да се гадае.

За изборите имаше пари, за мощните кампании имаше пари, а след изборите парите внезапно се оказа, че ги няма?!

Два месеца около изборите не бе свикан Национален съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, където да се обсъдят параметрите на бъдещия бюджет 2012, във връзка с задаващата се рецесия в Европа. В същото време всички проблеми на трудещите се и икономиката и финансите бяха загърбени, заради изборите, които трябваше да спечелят управляващите от ГЕРБ!

Подписано бе още миналата година Споразумение между управляващите е двата национални синдиката. С подписите на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков.

В точка 2 на това Споразумение са казва, че трябва да се подобри събираемостта на осигурителните вноски, чрез криминализиране на укриването на тези вноски. И срокът бе 1 януари 2011 година. Т. е. синдикатите са поискали в това Споразумение реформата да стартира от 1 януари, а не от м. ноември 2011 година!

Това задължение не бе изпълнено от Министерство на финансите и лично отговорен за това е министърът на финансите, защото синдикатите не събират осигурителни вноски – несъбраните вноски е 1 млрд и 300 милиона!

Къде беше Симеон Дянков 11 месеца, за да изпълни и проконтролира изпълнението на това задължение от Споразумението?

В същото време Дянков заяви, че липсват 43 милиона за пенсии и това налага да се промени предсрочно възрастта за пенсиониране!

Какво имаме дотук: несъбрани 1, 3 млрд, и заради 41 милиона подлудяват гражданството с хаотично и насипно внасяне на повишената възраст за пенсия!

11 месеца след подписаното Споразумение, управляващите се „събудиха” и обявиха, че криминализират невнасянето на осигурителни вноски – нещо, което е било заложено 11 месеца по-рано и подписано черно на бяло от премиера и вицепремиера!

Ако Дянков бе събрал тези приходи – днес нямаше хората да са на улицата и Бойко Борисов да ги хока. Сега ли научи Дянков за задаващата се рецесия в Еврозоната и новата финансова криза!

Щом той като министър на финансите на цяла държава не е знаел или предвидил днешните събития в европейски мащаб, събития, които всички знаехме и следяхме – то той не е за финансов министър! Ето какво си казаха в „Тази сутрин” по темата водещите Цолова и Николаев и Симеон Дянков:

Водеща: Упреци към вас - обещахте ни, използвахте ни предизборно... Какво стана? Ето например, вчера земеделските производители... вчера вашият лик красеше техния протест и не особено нелицеприятни думи прочетохме и чухме по ваш адрес.

Симеон Дянков: Свикнал съм с нелицеприятните думи, така че въобще не ми прави впечатление. Важният въпрос е стана ли нещо в последния месец, което не знаехме преди, и във финансовото министерство, и в правителството като цяло, въобще в Европа? И отговорът е - да. Станаха много неща в последния месец, все лоши неща за съжаление в Европа, които предопределят не само нашата фискална позиция, а въобще, за години напред какво ще става в Европа.

Водеща: Дайте да го обясним просто, за да не кажат хората - ето сега с Европа се оправдават, доскоро се оправдаваха със Станишев и тройната коалиция, сега с Европа се оправдават.

Симеон Дянков: Ние сме част от Европа и като малка държава, малка икономика зависим много от това, което става в Европа. Какво става? Наглед започна с нещо малко. Тогавашният премиер на Гърция Папандреу внезапно каза, че ще прави референдум за мерките, предложени от ЕК, които четири-пет месеца финансови министри, премиери, ходихме там през седмица да работим. Един вид той постави под въпрос целият спасителен пакет на Гърция. Оттам нататък какво стана? Падна гръцкото правителство, отиде кризата към Италия, падна италианското правителство, отиде кризата към Белгия, там все още няма правителство от година и половина, но на Белгия и намалиха рейтинга, влезе веднага в рецесия.

Казано с прости думи: те го питат за България, той говори за Европа и даже за Еврозоната, където България не е!

Може ли да се говори за политическа почтеност в случая със сложените подписи и отричането от тях след изборите?

Единият – премиер на държавата изобщо е забравил като чели, че се е подписал под Споразумение със синдикатите от началото на годината, другият се отричат от подписа си, и даже имаше безочието някак между другото да се извини, че се е отрекъл?

Водещ: Те искаха да им се извините...

Симеон Дянков: Извинявам им се, ето... Ако темата не е за пари, а само за извинение, извинявам се на всички зърнопроизводители.

Водещ: Не сте ли ги подвели предизборно, това е другото обвинение? Казвате - не.

На 7 ноември е проведен НСТС и има Стенограма, която обаче не е качена в интернет. И тъй като в медиите изтича предварително, че се готвят промени в пенсионния стаж, във въпросната Стенограма е записано, че Дянков е бил питан готви ли се нещо, той отрича и това е протоколирано. Показа го и го прочете в предаването Дискусионно студио д-р Евгени Душков.

„Въпрос от президента на КНСБ Ще има ли увеличение на пенсионната вързаст от 2011 година, както се говори в медиите?

Дянков: Към този момент няма такова предложение...

Пламен Димитров: Надявам се и в парламента да го няма и в Бюджета за държавно обществено осигуряване

Дянков: И в сегашния Бюджет, /става дума за внесения Бюджет за 2012 – бел. Л. М./няма такова предложение.

Датата е 7 ноември, а два дни по-късно Дянков се извърта на 180 градуса и обявява, че ще се повиши възрастта за пенсия.

Такъв диалог е безсмислен – в очите да се заявява, че няма да има увеличение на пенсионната възраст, и след броени дни – това предложение да се внася направо в парламента, в нарушение на подписаното Споразумение с Борисов и Дянков. Без да се питат синдикатите, без да се питат социалните партньори, зад гърба на гражданството, прескачайки НСТС проектът за изменение на пенсионната възраст е внесен в парламента от Менда Стоянова. Същата, която проспа години наред демонстративното благосъстояние на Кирил Рашков, строежа на къщите му, и неплатените данъци от него и членове на семейството му!

На 30 ноември, денят на националния протест, синдикатите се викат за НСТС за заседание!  Синдикат „Подкрепа” е публикувал на своята интернет страница следното:

Те обявиха война на своя народ!

Ето вносителите на Законопроекта

Заплахи за съд, съдебно преследване за стачници, искане за срещи по време на протестите, закани за уволнения и плащания на неустойки, назидателен тон, като повтарянето от Дянков: „Аз съм министър! Докато съм министър аз..., Аз решавам...”

В друга държава, в която се стачкува, такива заплахи няма!

Къде са били синдикатите – да пазят интересите на работниците и служителите.

Къде са били работниците – работили са, но не са вземали управленски решения...

Има категорично решение жп транспортът да бъде ликвидиран, като се приватизира печелившата структура, а другата се закрие!

Няма мисъл и съобразяване с националната сигурност, няма грижа за социалната функция, която изпълнява жп транспорта, няма грижа за екологичния ефект на жп транспорта, за безопасността му...

Къде са били досега синдикатите?

Най-голямата стачка в най-новата история от последните 22 години е учителската стачка по време на мандата на Тройната коалиция.

Юни 2009 година – в края на управлението на Тройната коалиция, КТ „Подкрепа” направи грандиозен синдикален протест срещу цялостното управление на Тройната коалиция.

Как служителите от НОИ ще участват в комисиите ТЕЛК и ще определят групата инвалидност?

Симеон Дянков:... В България има страшен бум на инвалидните пенсии, страшен бум. 1997 година са били близо 30 хиляди, сега са половин милион...

Водещ: 45% от сегашните пенсионери се явяват с инвалидни пенсии, това е огромно количество.

Симеон Дянков: Огромно количество, по този показател сме втори в Европа след Холандия. Няма как... това какво означава?

Водещ: Защо не оправите това, а вдигате възрастта?

Симеон Дянков: И това ще го оправим. Премиерът на срещите си последните няколко дни точно това каза - сега е момента да се направи цялостна реформа. Това, между другото, е задача на социалното министерство, не на финансовото. Всеки министър трябва да си готви реформите и да ги предлага. Ние сега сме в ситуация, когато финансовото министерство предлага реформите, защото казваме това, което досега говорих. Европа и Еврозоната е пред голяма опасност и ние сега ако не ги направим тези реформи, след три месеца може да е късно.

Водеща: Една от реформите каква е - ТЕЛК да мине към НОИ, така че да е ясно...

Симеон Дянков: Да мине към НОИ, така че хората, които плащат... това е много елементарна логика, хората, които плащат, те също да определят дали човек е инвалид или не е. Защото виждаме как масово пенсионерите, както казахте, почти половината пенсии за тази година, нови пенсии са инвалидни, това е за тази година. Вдигането на пенсионната възраст - няма как това да не стане.

Правителството твърди, че има много инвалидни пенсии – те реално са над 800 000. Българската нация е болна нация – в мнозинството си, тези 800 000 са хора с реална инвалидност. Повишаването на възрастта за пенсия ще принуди много от не успелите да се пенсионират да отидат на вариант индвалидност, и няма спор, че ще успеят.

Шефове от НОИ твърдят – ние не вземаме решение за даване на група инвалидност, и се получава – едни дават, други – плащат. Тогава идва идеята – ТЕЛК да мине към НОИ, което предполага пренасочване на лекари към НОИ.

Работи се хаотично, на парче, без конкретно предложени законопроекти, които да се обсъдят най-малкото в НСТС.

Несъбраните от Дянков 1,3 млрд доведоха до протести от редица браншове и предварително вдигане на пенсионната възраст.

Няма да плащам дълговете на болниците – заяви неочаквано Бойко Борисов. Каква е истинаа за този проблем.

Ноември и декември 2010 година българските лекари не получиха своите възнаграждения. Общата сума за двата месеца беше 450 милиона, които бяха взети, за да се покрие дефицитът в пенсионната система, защото Дянков намали вноската с два процента.

След това на Тристранния съвет отива лично премиерът Борисов, който се извинява и признава пред синдикатите, „...нямахме други пари, това бяха готови пари, взехме от тях – повече така няма да правиме...”

След този случай, със Закон бяха иззети от Резерва на Здравната каса 1 млрд 450 милиона – и бяха преведени някъде в Държавния бюджет за 2011 година.

Т. е. Борисов казва: „... аз няма да вземам вече от други пари”, след това казва: „...няма да плащам дълговете на болниците...” при положение, че от Резерва са взети 1, 450 млрд.!

Българските граждани, платили здравните си вноски, се озовават пред заканата, че дълговете на болниците няма да се плащат!

В парламента питаха не веднъж и два пъти Симеон Дянков къде са парите от Резерва на Здравната каса. Сайтът „Хроники” публикува стенограми от парламента, как Дянков бягаше от отговора, пътуваше до Америка, беше в отпуск, и така и не се появи в парламента, за да даде обяснение за този 1, 450 млрд лева пари за здраве, целево внесени за здраве!

Дянков изобщо не каза и вразговора с Анна Цолова и Виктор Николаев къде са отишли тези пари.

Манипулирано се набива в главите на гражданството, че за първи път се дават толкова „много” пари за здравеы при положение, че веднъж 450 милиона бяха прехвърлени от 2010 в 2011 година. И втори път – беше иззет Резервът на Здравната каса в размер на 1, 450 млрд лева!

Случаят с прехвърлените 1,450 млрд от Резерва на Здравната каса може да прочетете тук.

Другата кражба, за да бъде Дянков отличник в очите на европейските чиновници

Водеща: ...Имаше обещание поне 65% от средната заплата да можеш да си я вземеш като пенсия, ако сега си добросъвестен с осигуровките си. Примерът, който Ани даде, ако вземаш 5 хиляди лева... ще можеш да вземеш 65% от средната, или максималната работна заплата в периода, в който си пенсионер, или и това отпадна?

Симеон Дянков: Това никога не и било и няма как да стане.

Водещ: Имаше такава идея - 65% от осигурителната...

Симеон Дянков: Това е като комунистически блян.

Конституционният съд отмени и едно друго безумие на Дянков - “национализацията” на частните пенсионни фондове

Прехвърлянето на средства от индивидуалните партиди на осигурените в частни пенсионни фондове във фонд “Пенсии” на ДОО, нарушава частната собственост са на мнение съдиите.

Конституционният съд обяви за противоречащо на основния закон решението за прехвърляне на личните вноски на осигуряващите се в професионални фондове по сметката на НОИ.

С Решението си КС поряза параграф 4а от Кодекса на социалното осигуряване, който м. г. “национализира” частните пенсионни фондове. “Това е антипазарна мярка”, категорично е мнозинството от съдиите.

“Допълнителното задължително пенсионно осигуряване се извършва в пенсионносигурителните дружества, към които има универсален или професионален фонд”, сочи съдът по това дело. Тази дейност се осъществява на капиталовопокривен принцип, а осигурителните вноски се внасят по индивидуални партиди на всяко осигурено лице, като по тях се определят и средствата, и доходността от инвестиране. Това е разликата от държавното обществено осигуряване, което се осъществява от НОИ на разходопокривен принцип, отбелязват магистратите.

Натрупаните средства в частните фондове обаче запазват своята самостоятелност и индивидуалност по личните партиди на осигурените лица, защото са “собствени парични средства”, е категоричен съдът. Разпореждането с тях е възможно само при възникване на изрично предвидени права в закона - право на срочна професионална пенсия, еднократно изплащане на 50 на сто от средствата и др.

В резултат на параграф “4а”, парите на 36 000 - 37 000 души бяха преведени в НОИ. Това бяха общо около 108 млн. лева.

Какво следва от това Решение на Конституционния съд:

Според него, условията за ранно пенсиониране на работещите, при вредни условия на труд не се променят, всички прекратени договори с професионалните пенсионни фондове трябва да се възстановят и предвиденият регламент, след 2014 година, пенсиите на категорийните работници да се изплащат само от професионалните пенсионни фондове отпада!

Така след отпадането на параграф “4а” осигурените в тези пенсионни фондове би трябвало да имат право както на професионална пенсия от частния фонд, така и на такава за прослужено време и възраст от НОИ.

Остава големият въпрос пред самопровъзгласилия се за най-публикуван финансист Симеон Дянков - как и откъде ще възстанови одържавените 110 милиона лева, след като премиерът Борисов обяви, че ще повишава пенсиите?

По този повод Дянков обясни:  "В сряда, след заседанието на Министерския съвет ще се съберат юристи, представители на пенсионните фондове, синдикати и работодатели, за да се прецени какво да се предприеме” – уточни министърът. Другото, което каза Дянков бе: „Обсъжда се дали да се върнат въпросните 110 млн. лв. на частните дружества”.

Тук му е мястото да разясня на Монтанската юридическа школа в лицето на Искра фидосова, която одобрява недомислиците на този министър и ги вкарва в законодателството.

Г- Фидосова, г-н Дянков,

Решенията на Конституционния съд имат задължителен характер, а не пожелателен такъв! Т. е. не иде реч за обсъждане дали ще се спази решението на Конституционния съд – то се спазва!

Откъде ще вземе пари Дянков, за да спази това Решение, дали частните фондове фондовете ще издържат, ако се наложи от 2014 г. да плащат пенсии на работниците с първа категория на труд – това вече е въпрос на правителството на ГЕРБ, а не наш, на данъкоплатците, от чиито данъци ви идват заплатите!

Не ние на вас сме длъжни, а вие на нас! Работодателите на министрите не са депутатите, както се обърка вътрешният министър Цветанов преди време – работодателите сме ние, българските граждани! И хайде, ако обичате да уважавате Конституцията!

Цитираното решение е 11-ото на Конституционния съд по отношение на правителството на ГЕРБ и говори за вопиющата липса на професионализъм - коментира Сергей Станишев. С него, конфискацията на частните пенсионни фондове бе отхвърлена, почти 110 млн лева ще трябва да бъдат върнати. Тези пари обаче са прибрани, национализирани, как ще се компенсира сега бюджетът след това решение? Може би Дянков няма да си построи поредната спортна зала, за която вече имал заделени пари?

Тук ще припомня, че законодателният акт за национализация на фондовете на частните пенсионни дружества бе внесен в парламента от министър-председателя, така че в тази посока вина има и той.

Любен Корнезов заяви, че „ГЕРБ отново с полицейски ботуши погази българската Конституция. Това не са само тези 11 дела, Конституционният съд каза, че с този чл.4 за – ранните пенсии - ГЕРБ е погазил седем текста от българската Конституция” – коментира политиката на правителството бившият конституционен съдия, а днес депутат – Любен Корнезов.

„Това не е само продукт на едно конституционно невежество, което ние наблюдаваме вече почти две години - това е незачитане на основния закон от страна на управляващите на Конституцията на Република България”, посочи проф. Корнезов. По думите му - има четири становища на конституционните съдии, в които се посочва, че такъв административно команден подход е типичен за недемократичния тоталитарен тип управление.

„Член 4 а за ранното пенсиониране и прехвърлянето на парите на частните фондове е подписан от 12 съдии в КС” – уточни Любен Корнезов. Конституционните съдии, осем от които са професори, а другите далеч не може да бъдат определени като червени, определят действието на правителството по този казус като тоталитарен.

„Конституционното решение има действие за бъдеще, но тук казусът е доста особен, защото има едни около 108 млн.лв., които стоят в НОИ”, посочи Корнезов. Като конституционен съдия той поясни решението на Конституционния съд, в което се посочва, че мнозинството трябва да оправи последиците от батака и визира Симеон Дянков, Тотю Младенов и Бойко Борисов.

Драгомир Стойнев припомни, че преди шест месеца министър-председателят Бойко Борисов е шествал из телевизиите с една графика за стабилизиране на пенсионната система. Стойнев посочи, че шест месеца след стартирането й хаосът става все по-голям.

И така: какъв е изводът от всичко казано дотук? Изводът е, че сега действащото правителство и неговото парламентарно мнозинство не зачитат Конституцията или Решенията на Конституционния съд и непрекъснато ги нарушават.

2010 година на болниците бе казано: ще работите на 100 процента, ще ви плащаме на 60 на сто. Това е една от основните причини да затъват болниците в дългове!

Няма такава финансова система в Европа или света – да се работи на 100 процента, а да се плаща на 60!

Внеслите здравните си осигуровки граждани имат право на лечение с медикаменти и скъпа апаратура за изследвания и процедури.

Две години държавата чрез бюджетите, които изготвя Дянков намалява делът на Министерството на здравеопазването. Две години!

Тази година, 2011, пари от здравно осигуряване се прехвърлиха на министерство на здравеопазването, за да оздравят бюджета на ведомството, а не сеизползваха за здраве, въпреки, че по закон са целеви!

Следващата година са отделени сто милиона за същото и това ще продължи неизвестно докога...

Делът на държавата в Националната здравно осигурителна каса е 940 милиона – останалите милиони ги дават вноските на българските граждани!

В България възрастта за пенсиониране била най-ниската твърди Борисов. А възрастта на умиращите – и тя е най-ниската! Това защо Борисов го пропуска?

Във Франция възрастта за пенсиониране е 65 и 60, само в една Швеция има пенсиониране на 67 години. Франция по-малко европейска държава ли е?

На 10 март синдикатите в БДЖ дадоха пресконференция, на която изложиха всичко, което е причина да излязат и да стачкуват. Сайтът „Хроники” публикува стенограма от тази пресконференция, може да прочетете какво казаха синдикалните лидери в железниците преди 6 месеца:

 

Ето какво попитахме тогава от сайта: Да не би да готвят евтина приватизация на БДЖ?

Шест месеца бездействие, шест месеца – нищо от страна на ръководството на БДЖ и чак сега, когато се появил частен бизнесинтерес към „Товарни превози” – започват съкращения, закриване на линии, хаос, заплахи и съдебно преследване на стачниците!

Къде бяхте – така ли питаше Борисов. Къде бяха от ръководството на БДЖ две години и половина и не направиха нищо, а сега си позволяват да се държат нахално, да извиват ръце на железничари и се стигна до смъртен случай!

Ще се отнема класът за прослужено време, заплатите ще паднат много рязко, на борсата ще отидат още стотици, в движение се правят промени, които в никакъв случай не може да се нарекат пенсионна реформа.

Пари – няма, заяви Дянков, а къде са – питаме всички ние!

Симеон Дянков: ... 2015 година който е на власт, аз няма да съм тогава финансов министър, 2015 година който е на власт, той вече ще спечели.

Водеща: Не искате ли да сте на власт?

Симеон Дянков: ГЕРБ ще е на власт, но с друг финансов министър.

Водеща: Защо?

Симеон Дянков: Защото аз имам други планове.

Водещ: Какви?

Водеща: Извън България, отново?

Симеон Дянков: Имаме един живот, трябва да направим това, за което сме дошли и вече да продължим нататък.

Трябва да направим това, за което сме дошли – за какво дойде Дянков:

 • да съсипе науката,
 • да унизи БАН и постави на колене учените,
 • да продаде на безценица Булгартабак,
 • сега да готви БДЖ и Българските пощи за същото,
 • да продаде държавния дял от ЧЕЗ,
 • да закрие Държавния резерв, за открадне/изземе Резерва на Здравната каса,
 • да вземе 120 милиона от частните пенсионни фондове,
 • да закрие болници, влакове, училища, пощи, да обезлюди страната,
 • да закрие с различни рестрикции бизнеса,
 • да попречи на енергийните проекти да бъдат осъществени като ги заместят с отравяне на земя, вода и въздух безвъзвратно от проучване за шистов газ,
 • да прогони младите, образовани българи,
 • да принуди лекари и медицински сестри да напуснат страната –

за това ли дойде, за това ли бе изпратен Дянков от новия голям брат – Щатите?

Вожде, Борисов, видя ли чучелото на Дянков на националния протест, видя ли тълпите протестиращи – те не се събраха, за да ти честитят наградата „Футболист на годината”!

Те не се бяха събрали за да изразят народната любов към ГЕРБ и тебе лично – тълпите показаха, че по всяка вероятност чували с готови бюлетини, със зачертан ГЕРБ са били заменени на изборите – това показаха събралите се хора от всички краища на страната.

Какво за правителството на ГЕРБ е Дянков: поредната Калинка, или втората Румяна Желева?

 

Коментари 

 
+1 #2 Теа 2012-02-24 16:25
Какво отношение имат пенсиите на хора с хазната на БГ? Ако няма пари за социалните пенсии,които се дават от бюджета, то какво отношение има възраст за пенсионирането с трудов стаж към празната държавна хазна!? Пенсионен Фонд и хазната на държавата имат разни сметки.Защо Дянков бърка сметките? Може би бърка и държавната сметка със собствената, че слага вместо на държавната в своята?А?
Цитиране
 
 
0 #1 Кира 2011-11-30 21:03
И Синдикатите отново ни излъгаха!!! Споразумението възрастта за пенсиониране да започне да се повишава от 2012 год, но с 4 месеца, по същество е това, което иска Правителството. Ние не протестирахме за това! Протестирахме да няма увеличение от 2012 г.и да се спази преди подписаното споразумение! Синдикатите винаги са лъгали! Ще излъжат и железничарите!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене