Класации - излагации Аз няма да бъда, ама и класация за футболист на годината няма да има!

Според гръцката митология, цар Мидас се помолил на бога Дионис – всичко, до което се докосва да се превръща в злато!

Дионис изпълнил желанието му, но съжалявал, че Мидас не си е пожелал по-добър подарък. Ликувайки Мидас се отдалечил. Зарадван от получения дар, той откъсва зелено клонче от един дъб и клончето се превръща в ръцете му на злато. Откъсва от една нива класове - те стават златни и зърната в тях - златни. Откъсва ябълка, и тя става златна. Всичко, до което се докосвал Мидас, в миг ставало на злато. Когато миел ръцете си, водата се стичала от тях на златни капки. Мидас тържествувал. Но ето, че стигнал двореца си. Слугите му приготвили богат прием и щастливия Мидас се излегнал при трапезата. Тук едва разбрал какъв ужасен дар си е пожелал от Дионис. Само от докосванията му всичко се превръщало в злато. Златни ставали в устата му и хлябът, и плодовете, и виното. Чак сега разбрал Мидас, че ще умре от глад. Той протегнал ръце към небето и се провикнал:

- Смили се, смили се, о, Дионисе! Прости ми! Моля те за милост. Вземи си обратно този дар!

Сетих се за тази легенда от гръцката митология, около емоциите по класацията и връчването на наградата „Футболист на годината” на премиера Бойко Борисов...

Ето какво се случи в деня на удостояването му с тази награда: Борисов отказа приза, възмутен, че всичко, до което се докосне, се обръща на политика

Възмущението на Борисов се изля в писмо:

До всички спортни журналисти

До феновете на българския футбол

Уважаеми дами и господа, позволете ми в началото да благодаря за номинацията да участвам в престижната анкета „Футболист на годината“. За мен вотът на феновете, с чиито гласове печеля приза „Футболист на годината“ е протестен вот. Този вот е сигнал, не че Борисов е най-добрият футболист, а че и българският футбол, се нуждае от реформи и нова политика, която да изведе един от най-обичаните спортове на ново поле. Полето, на което се състезаваха великите Гунди, Котков, Иван Колев, Петър Жеков, Димитър Пенев, Христо Стоичков, „златното ни поколение от 94- та“ – легенди, които през годините превърнаха българския футбол в марка и пълнеха стадионите. Футболисти, които с играта си на терена защитаваха честта на българския спорт не само у нас но и в международен план.

С интерес проследих всички коментари в този един месец, през който продължи анкетата. За съжаление, навсякъде, където присъства моето име, всичко се превръща в политика. Това разбира се, подмени смисъла на анкетата и за пореден път стана повод за злонамерени коментари „за“ и „против“ Бойко Борисов. Убеден съм, че българските фенове нямат интерес от такъв дебат, а българският спорт не печели. Държа да кажа ясно няколко неща:

През последните две десетилетия бе разрушена основната спортна база в страната. Масовият, детският и ученическият спорт практически не съществуват, високото спортно майсторство и международните успехи на българските спортисти вече са инцидентни явления и светли спомени.

Националните спортни обекти от миналото бяха в разруха, а нови бази започнахме да строим едва през последните две години. Тези проблеми имат своите дълбоки социални причини, но се дължат и на неефективната и отсъстваща младежка политика на държавата.

Днес българското правителство вече чертае нов модел за развитие на българския спорт. Изграждаме нови спортни обекти и съоръжения и модернизираме старите. Правим го в съответствие с международните стандарти и изискванията на Европейския съюз.

Винаги съм отстоявал мнението, че физическото възпитание и спорта са една от основните социални сфери на обществото. За мен спортът възпитава много и изгражда качества. Никога не съм крил своето пристрастие специално към футбола - и като зрител, и като запалянко, който следи с интерес и участва във футболни срещи – благотворителни или за лично удоволствие. Няма да спра да се интересувам и занапред, а напротив – ще продължа активно да търся спонсори за българските футболни отбори, ще продължа да поставям спорта като един от приоритетите на държавата.

На последно място – като човек, който е бил треньор на националния отбор по карате, мога да направя разлика между професионалната и аматьорската игра в спорта. Българският футбол и българският спорт бяха изправени пред сериозни изпитания – недостиг на средства, отлив на спонсори.

Последната една година беше трудна година и за българския футбол. Класните играчи на България, които аз безкрайно уважавам, Димитър Бербатов, Благой Георгиев, Мартин Петров, Стилян Петров преживяха своите победи и загуби, което естествено се отрази и върху резултатите в тази анкета.

Нека обаче не отричаме постиженията на тези млади играчи, те за разлика от мен са в професионалната игра, а това поле е далеч по-трудно от полето на аматьорите, които играем за удоволствие.

Теренът на Бистрица е мястото, където се чувствам най-много човек, там съм сред приятели, с които губим и печелим с достойнство. Теренът на Бистрица беше и единственото поле, на което исках да се скрия от обективите и да бъда себе си. За съжаление не успях да спечеля тази игра, но именно там с Тигрите на Бистрица победихме Ветераните на Левски с 4 на 1, а решаващото попадение беше моето.

След всичко това, се обръщам с предложение до организаторите на анкетата „Футболист на годината“ да обявят тазгодишното гласуване за „нулево“. Или, за да не проваляме анкетата, призът „футболист на годината“ да бъде връчен на избрания за „най-добър млад футболист“.

С уважение и благодарност

Бойко Борисов

05.12.2011 г.

„Късно е, либе, за китка” казва народът в такива случаи...Досега Борисов приемаше наградата на сериозно, даже го заяви и в едно телевизионно предаване, но писмото, писмото, с което той отказа наградата!

Тодор Живков ли се обади от Отвъдното, или някой писал писмата му спретна и това „творение” от името на Бойко Борисов – не е ясно, но стилистиката е същата.

Анкетата не е престижна, а по-скоро интернет допитване, спретнато от Радослав Янкулов.

Ще припомня какво каза преди седмица Борисов в предаването „Тази сутрин”:

Водещ: И за футболист на годината ви споменават.

Бойко Борисов: Единствено за футболист на годината няма да проява скромност, защото ето Гонзо, нека си признае последния път, доведе 4 левскарчета срещу нашите тигри от Бистрица и ги бихме 18 на 12. Гонзо. Той вкара 4 гола, а аз му вкарах 8. В тази посока изобщо няма, не е като с художниците, или ако дойдат песнопойци ...

Водеща: Ако станете футболист на годината, ще си я вземете тази награда?

Бойко Борисов: Ще си я взема.

Водещ: Той и д-р Стоичков ще ви подкрепи.

Водеща: И Бербатов можете да биете, така ли?

Бойко Борисов: Във футбола е като красотата при жените или потентността при мъжете – никой не се признава за по-слаб. Няма как да призная за по-слаб. Тигрите са голям отбор.

Кой определи Борисов за футболист на годината – броят на жителите на един вход от панелка в столичния Младост – това ли е представително?

Пoбедителят в гласуването на феновете за "Футболист на годината" Бойко Борисов предложи на организаторите да направят `нулева` година за анкетата за най-добрия футболист на България.

Навремето, някакви натегачи предлагат председателят на Държавния съвет, който всички са знаели, че е Тодор Живков, да оглави...СУ „Климент Охридски”!

Сайтът „Хроники” публикува тази случка, като за целта използва: Протокол от заседанието на Академичния съвет, проведено на 23. 01. 1989 г. и копие от Лично писмо на Първия до всеки член на Академичния съвет на столичната Алма матер от 25. 01. 1989 г., както и спомени на участници в съвещанието....

Историята е изумителна, годината е 1989, в Университета става скандал, и на фона на скандала Живков пише писмо и се отказва от това да оглави най-престижното висше учебно заведение, като се изсулва – ни лук ял, ни лук...

Ето неговото писмо:

"До

Академичния съвет на Софийския университет

"Кл. Охридски"

Другари,

Тези дни бях информиран, че в обсъдения от Общото ви събрание Проект за дейността на университета като самоуправляваща се организация се предвижда създаването на Съвет за университетската стратегия под председателството на председателя на Държавния съвет на НР България.

От проверката, която се направи се вижда, че такова предложение не е внасяно, нито обсъждано в Секретариата и в съответния отдел на ЦК на БКП. Лично аз съм изненадан от тази инициатива, тъй като наред с всичко друго, самото предложение е неправилно.

Моля с настоящето писмо да бъдат запознати по подходящ начин участниците в събранието.

Т. Живков"

Номерът с „Гроздето е кисело” не винаги минава! Още след натягането Рашидово да се даде на Борисов плакет за Почетен член на СБХ, трябваше съответните хора от обкръжението на Борисов да си направят изводите и тази натегаческа идилия да спре!

Премиерът Бойко Борисов, който се изживява като лидер на "тигрите" от третодивизионния "Витоша" (Бистрица), очаквано и безпроблемно оглави класацията за "Футболист на годината" за 2011 г. след гласуването на феновете. Въпреки че преди седмица твърдеше, че ще получи наградата, тъй като си е футболист на годината и е допринесъл много за този спорт, сега Борисов обяви, че се отказва от приза, тъй като всичко, до което се докосне, се обръща на политика , така както докосването от цар Мидас на всичко го превръщало в злато.

Премиерът Борисов вече получи категорична подкрепа от собствениците на есенните първенци в шампионата Лудогорец (Разград) и ЦСКА – Кирил Домусчиев и Димитър Борисов-Гърнето.

"Бих гласувал за премиера. И аз съм повлиян от негативния вот. Не може всяка година да е Бербатов. Сега той не играе, смъртна резерва е. Няма смисъл да гласуваме за него. Наградата да отиде за Бойко Борисов не защото е страхотен футболист, а защото даде много на футбола", коментира милионерът Домусчиев в неделя.

Позицията му е съвсем очаквана предвид топлото посрещане, което той осигури на Борисов при откриването на клубния стадион в Разград, което бе отбелязано от огромно количество кебачета и кюфтета. Те бяха осигурени от Домусчиев, но сред феновете бе разпространена информация, че почерпката им е лично от премиера.

Колегата ми Сашо Диков се възмути в предаването „Тази сутрин”: „Това е един от най-големите гафове на Бойко Борисов, очевидно някой тъп съветник го вкара в тази ситуация”, коментира журналистът от "Канал 3" Сашо Диков по повод отвореното писмо на премиера отпреди ден, в който той съобщава, че се отказва от анкетата за футболист на година Министър-председателят призова същевременно организаторите да обявят нулева година за анкетата и определи вота за себе си като "протестен" заради лошото състояние на футбола в България.

Спортният журналист Радослав Янкулов, който е сред организаторите на проявата, също разкритикува реакцията на премиера.

"Някой тъп натегач му е казал /на премиера – бел. Л. М./, дай да напишем тука нещо... за нулева година. По-добре да даде предложение за нулева година в анкетата за политик на година, след като си начело на най-бедната и корумпирана държава... Бойко Борисов може да стане и мис България, както казва Любен Дилов – син. Най-малко учудващо е, че той е станал футболист на годината.", коментира Сашо Диков.

Според него премиерът е трябвало да си приеме наградата, след като феновете са го избрали и въпросът да бъде приключен. Диков определи предложението на премиера за нулива година, като подигравка с футболистите.

"Когато Димитър Бербатов е голмайстор на Висшата лига, българин /Стилиян Петров-бел. Л. М./ е капитан на елитен отбор в Англия, Николай Михайлов... се представя добре в Твенте. Дали това /писмото – бел. Л. М./ е един мек пиар, когато тракторите вече са в София, когато Меркел и Саркози се опитват да спасят неспасяемото, а ние си го чешем с футболист на годината", добави Диков.

"Беше много симпатично в началото. Чия глава роди идеята, която мирише на мухъл отвсякъде? Гафът /с писмото - бел. Л.М./ мирише на мухъл от всякъде, първо стилистиката на писмото е от 70-те", коментира журналистът от "Канал 3".

Радослав Янкулов също каза, че не може да си обясни реакцията на премиера след приключването на гласуването сред феновете. "Защо не се отказа в началото с благодарности? Сашо е прав. Писмото е приписано отнякъде... от 78-ма година", каза Янкулов.

По думите му поведението на Бойко Борисов е накърнило чувствата на българските футболисти, които "може да не се постигнали особени успехи, но си скъсаха краката през годината". Поради тази причина организаторите на анкетата нямало да връчат купа на феновете.

"Давайки тази купа на когото и да е било би било обидно. Какво да кажем на връчването, тъй като Бойко Борисов не я пожела, ето ти купата. Няма да дадем купа на феновете", каза Янкулов.

Преди години художниците искаха да направят Тодор Живков член на СБХ и тогава зевзеците коментираха: „Да кой е по-добър художник от Живков? Нали той ни рисува светлото бъдеще?”

На зная дали тази класация беше плод на натегачество или подигравка – в едно обаче съм убедена: Борисов не е непълнолетен и не се налага някой да го съветва как да реагира на скандалната ситуация. Той си се харесва като футболист и то много.

Той си вярва, че е добър премиер – независимо дали осъзнава вече, че се проваля с гръм и трясък във властта.

Не вярвам да е толкова неинтелегентен, че да вярва, че е незаменим и най-добър ръководител на държавата – по-скоро той приема желаното за действително, а това е сигнал, че не е стъпил на земята.

Нормално е един премиер да рита в свободното си време, но това си е личен негов избор и не следва да е в дневния ред на държавата – говоря за нормална държава, а не за нашата.

Нормално е един премиер да се изказва, но да го прави под път и над път, всеки ден, през час – негативите се връщат върху самия него, тъй като той, за две години и половина усвои някаква елементарна лексика, но тя в никакъв случай не е нещо, което поразява с дълбочина на мисълта и поне елементарен професионализъм.

Оттук и разбирам колегата си Велизар Енчев, който направи анкета за последния приз на Борисов и бе удивен от положителния резултат! Елементарно е – Цветанов „спечели” избори две в едно – знаем как, тогава какво пречи на близки до премиера да поставят пред компютри някакво си отборче изпълнители, които да гласуват в полза на Борисов? Нищо.

Всъщност Борисов не е добър футболист - добре облича екипа, тича по терена колкото може, рита, но не е добър футболист! това е видно с просто око от тези, които разбират от футбол.

Тази класация бе все едно, ако Искра Фидосова беше мъж, да е съперник на Котоошу в сумото...

Защо Борисов се самонатопи в тази класация и довърши "топенето" с писмо до журналистите - отговорът може да е само един - липса на достатъчно интелигентност. А с такъв отговор следва да си зададем въпроса: дали има интелектуален потенциал да управлява държавата? Или той си мисли така?

Ако беше съставил експертен, а не кабинет от протежета и аджамии вероятно нямаше да задавам такъв въпрос, но две години и половина сме свидетели, че задаването на този въпрос е далеч по-съществено от някаква класация!

 

 

Коментари 

 
0 #1 SOS 2011-12-08 09:38
НЯМАМ ДУМИ.ДО КАКВА ДУХОВНА НИЩЕТА Е ДОСТИГНАЛ БЪЛГАРИНЪТ.ПРОСТО СЪМ ПОТРЕСЕН.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене