Дянков бил по-голям от хляба, а Борисов от кое е по-велик?

"Тръгваме си единни, така, както обещахме от София. получихме благодарност от кмета на столицата за поведението си по време на двудневните протести. Ако към министъра на земеделието има 6 организации от земеделски производители - нас ни подкрепят 60!" - С тези думи си тръгнаха зърнопроизводителите от София, които протестираха два дни с тракторите си, без да получат възможност за среща с премиера Борисов. - Ние сме вярващи хора, не използваме уличен език, до 31 януари спираме протестите, но оставаме в бойна готовност, като не оттегляме  искането на оставки на Симеон Дянков и Мирослав Найденов - заявиха от трибуната на храм-паметника "Александър Невски" зърнопроизводителите пред събралата се тълпа протестиращи и граждани на столицата.

По време на днешния втори ден, протест зам.-председателят на асоциацията на българските зърнопроизводители, Георги Милев заяви, че предстоят три дати и след тях ще стане ясно дали ще подновят стачните действия.

Той поясни, че това са 15 декември - когато трябва да бъдат изплатени субсидиите на животновъдите, 2 януари 2012 г - когато трябва да бъдат получени ваучерите за безакцизно гориво и 31 януари 2012 г когато трябва да бъдат изплатени европейските субсидии за единица площ.

Те получиха подкрепата на животновъдите говедовъдите, пчеларите, асоциацията на земеделските производители в България, част от която са овощари, зеленчукопроизводители, съюза на земеделските кооперации, и др. Протестиращите носеха плакати на които бяха изобразени разплакани Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Симеон Дянков. На друг плакат тримата бяха представени като бандити с маски и пистолети.

"Горе главите, предатели винаги е имало, но ние ще се справим и победата ще бъде с нас", заяви Петър Николов от Съюза на кооперациите в България.

Протестиращите изтъкнаха, че със своите протести са изнесли урок по демокрация на цяла България.

Те се обърнаха шеговито към премиера Бойко Борисов със следните думи: „След последните мъдри напътствия на най-добрия футболист в България за справяне със световната криза ние прекратяваме протестите и обещаваме да гласуваме пак и пак, и пак."

В деня в който тракторите влязоха в столицата и шествие от зърнопроизводители се отправи към Министерския съвет, където никой не ги удостои с разговор или среща, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров посетиха римската крепост "Состра" край троянското село Ломец! Актуален, спешен и не търпящ отлагане проблем, като че ли камъните и отломките от крепостта ще хукнат да бягат нанякъде!

Самият министър Мирослав Найденов се появи и даде напоително интервю в Нова телевизия и предаването „Здравей, България!”, а премиерът се престори, че в столицата няма трактори и зърнопроизводители!

Той си каза думичките в две предавания предишната седмица – в тв7, в bTV и тази седмица отново в bTV.

Ето казаното в тв7 от премиера Борисов:

Бойко Борисов: Чакайте да започнем от тук. По каква работа този сектор идва да подписва това споразумение?

Водещ: Ами предизборно, да ви извива ръцете, според мен, защото и вие поддадохте тогава.

Бойко Борисов: Не идват да ни извиват ръцете. Те дойдоха тогава, са отишли, аз за радост не се срещнах ...

Водещ: Обаче вашият подпис е тук – „За” Бойко Борисов се е подписал Дянков.

Бойко Борисов: Така. Не случайно не съм го подписал и не случайно има най-важния текст в това споразумение и пише много точно и ясно. Бихте ли го прочели?

Водещ: Това е истината, аз за това казах, че Найденов пропусна да го донесе. Там пише – взимайки предвид необходимостта от осигуряване на балансирано подпомагане и развитие на сектор „Земеделие” в рамките на възможностите за осигуряване на национални помощи и във връзка с подготовката на проектобюджета за 2012 г.

Бойко Борисов: С кое сме ги излъгали?

Водещ: Това означава, че всъщност това, което сте обещали, не е било напълно обещано, то е било само като някоя рамка, която ще спазите, ако има възможност. Нали така?

Бойко Борисов: Момент, нека да вървим едно след друго. И със зърнопроизводителите съм се срещал 2-3 пъти и всичко това съм го дискутирал. Към това споразумение, в което ние им казваме – първо питам, защо само този сектор дойде да ни извие ръцете преди изборите, щом говорят за предизборно и за следизборно?

Водещ: Тук всички са били – яйцата са тук, свиневъди, млекопроизводители и т.н.

Бойко Борисов: Момент. За първи път, но да вървим наред. Ние сме им казали, ако има възможност, това е приоритет, земеделието, ще дадем пари. Ето колко са парите и не случайно те казват помощи. Това са доплащания от нас. Ето ви 2011 г. – имаме 882 млн. за този сектор. Миналата година – 861 млн. лв. Сиреч тази година 2012 г. даваме от 861 млн. лв. на 881 млн. лв.

Водещ: Да, това Найденов го показа. Претенциите са, че не сте дали на горната граница на обещаното.

Бойко Борисов: В тази криза дадохме 50 млн. за животновъдството, 25 млн. за зеленчукопроизводството, 73 млн. за тютюнопроизводството.

Водещ: Въпросът е колко от тези 880 млн. отиват при онези 7-8 човека с „Бентли”?

Бойко Борисов: Огромният процент.

Водещ: Защо го допуснахте това?

Бойко Борисов: Защото няма как да го променим, защото това те си го бяха издействали в предишни години. Ние попитахме Брюксел. Брюксел каза – можете да ги спрете 2014 г. Така че от 2014 г. ще ги спрем.

Водещ: Те са ви обидени от снощи за това, че сте казали, че не протестират, а се радват и копунясват един вид с кюфтаци и с червено вино.

Бойко Борисов: Аз това гледах по телевизията, вие какво видяхте от митинга?

Водещ: Да ви кажа ли какво видях?

Бойко Борисов: Да.

Водещ: Видях една изключително качествена, лъскава и скъпа техника. И ми стана драго, защото реших, че тези хора не са чак толкова зле, след като са сменили тракторите „Урал” и „КАМАЗ” с „Ламборджини” и ....

Бойко Борисов: Първо са с най-добрите трактори сигурно в Европа. Второ – това, което видях по всички новини, не само по вашата телевизия, е, че видях скара, хоро, оркестри да свирят, все едно е Коледа там. И аз това го приех и се пошегувах, но то не си е шега, като все едно коледни празненства си правят. Сега са прибрали реколтата, нямат работа и малко да се повеселят. Спонсорите, тези 7-8 фирми, които са богатите, пращат храна и това си е един вид социална помощ, хем им е весело.

Водещ: Нека да ги видим сега.

Бойко Борисов: Преди да ги видим, все пак да им кажем, защо точно този сектор получава 882 млн. Те казват – да де ...

Водещ: Зърнопроизводители.

Бойко Борисов: Да. Ето ги как са били доплащанията в предишните години – 2010 г. са били 573 млн. - 782 млн. от Брюксел и от 288 млн. на 100 млн. тази година са намалели от вътрешния бюджет. Общата сума, обаче е по-голяма с близо двадесет и няколко милиона. В края на краищата ние трябва да им кажем и това – парите от Брюксел са също български пари. Всяка година ние даваме от бюджета близо 900 млн. от всички българи такса в Брюксел. За три години управление, наше, ние сме дали 2,7 млрд.

Водещ: Това всички го знаят, защо трябва да го повтаряме?

Бойко Борисов: Добре, дали тези пари идват от нашия вътрешен бюджет или са превъртени през бюджета на Брюксел, това са пак пари на българите.

Водещ: В това не е спорът.

Бойко Борисов: А в кое е спорът?

Водещ: Спорът е в това, че те държат на тази финансова рамка.

Бойко Борисов: На коя финансова рамка – че взимат повече пари от миналата година?

Водещ: Нека се разберете двете страни.

Бойко Борисов: Не, аз съм им го казвал, няма какво да се разбирам. Освен това вчера дойде нотификацията от Брюксел. Брюксел ни разрешава 70 млн., колкото искаха те, със 70 млн., чрез ваучери, да им дадем, за да намалим акциза. Това можем да им дадем и това е повече от миналата година – ръст.

Георги Милев: Вижте сега, от 10 дни обществото се атакува с едни цифрички, които казани по някакъв начин, сглобени по един начин, правят 1,066 млрд. Категорично не сме съгласни.

Бойко Борисов: Как ще ги сглобим, те са факт.

Георги Милев: Тези преговори се водят не от един месец, не от 3 месеца, това са 18-месечни преговори и ако някой ми казва, че в моменти ние едва ли не сме изнудили правителството да подпише такъв документ, за мен това не е истина. Още повече, че финансовата рамка, която ни беше предложена, ние бяхме повикани от министър на земеделието Найденов, ние плюс още 14 асоциации, за да подпишем тази финансова рамка. Тя беше подписана 15 дни преди изборите. За това реално нашето недоволство и нашият протест е затова, че ние бяхме, според нас, категорично заявяваме, бяхме абсолютно

използвани предизборно.

Бойко Борисов: Защо не изчакахте да минат изборите и тогава да дойдете да го подпишете, когато за цялата държава правим бюджета, за всички съсловия?

Водещ: Вие твърдите, че едва ли не сте били изнудени ли да го подпишете това споразумение, аз това разбирам?

Георги Милев: Не, не бяхме изнудени, а бяхме поканени. Стояхме пред Министерски съвет, не бяхме приети и отидохме в Голям Колегиум в Министерство на земеделието, за да подпишем този документ.

Бойко Борисов: Пак питам, защо само това съсловие преди изборите, преди да направим бюджета?

получавали. Тези сектори имат нужда от подпомагане, но отношението към зърнопроизводителите, и вие сте казвали, че сме ви приоритет, и ние винаги сме ви били отдушниците, това отношение ....

Бойко Борисов: Ами пак сте приоритет, бе човек, ето ви ...

Георги Милев: Това отношение не е нормално.

Бойко Борисов: Ами взели сте решение за протест, ето, пак казвам – защо трябва да протестирате, като имате повече пари? Повече пари ли имате?

Георги Милев: Не, повече пари не взимаме.

Бойко Борисов: А, как не взимате?

Георги Милев: Искам да кажа на всички, за да чуят, че миналата година сме взели 28,50 лв. на декар, а тази година с всичко, което се добавя, са 25 лв. 28 аз мисля, че не е по-малко от 25.

Бойко Борисов: Да де, но тези 25..., но за първи път и на вашите колеги животновъди – 50 млн., зеленчукопроизводители – 25 млн. Нали те са ваши събратя.

Георги Милев: Г-н премиер, за това сме тук само ние, защото ние категорично казахме – оставете парите на всичките, които досега не са...

..........................................

Бойко Борисов: ...Най-ниски са ви данъците в ЕС, само ние ги запазихме такива. И второ, когато изнасяте 2/3

Георги Милев: Искам да ви кажа нещо. За мен това е популистко изказване.

Бойко Борисов: Кое е популистко?

Георги Милев: Вие много добре знаете, че нито цената на хляба, нито цената на олиото зависи от нас.

Бойко Борисов: ... от житото, ние ви възстановяваме ДДС. И аз, ако искате, ще ви направя общата схема, колко пари остават плюс на държавата от целия този сектор, който дотираме. И не на последно място, ей така, щях да се зарадвам, да ви видя на митинг, когато въпреки огромната реколта, дай Боже и благодаря на Бог, нека и тази година да е така, но изобщо не поевтиня хлябът, вдигна се олиото толкова пъти. Значи при толкова реколта, при толкова дотации от всички нас, не се направи нищо. Защо не излязохте на протест и да кажете – ние орем, копаем, правителството дава пари, а вие държите хляба и олиото толкова скъпи.

Държавната телевизия направи поредния си Референдум, който кръсти „за” и „против” протестите – като че ли това е проблемът в земеделието! Предаването може да изслушате тук!

Истинската тема беше има ли проблеми българското земеделие. Земеделският сектор има проблеми и те не могат да бъдат решени ако липсва държавна политика.

Мария Степанчева, секретар на Асоциацията по биволовъдство: „Когато разбрахме, че е нарушена финансовата рамка, ние морално подкрепяхме зърнопроизводителите затова, че не е спазено едно дадено обещание. Но когато разбрахме, че обещанието не е спазено защото няма средства, а трябва да се подпомогнат останалите подотрасли – животновъдството, зеленчукопроизводството, това е основната причина поради която не е спазена финансовата рамка... животновъдството е на ръба на оцеляването...смятам, че вие /зърнопроизводителите – бел. Л. М./ може да помогнете...продължи в напевен стил Степанчева.

Всъщност никой не взема от средствата на животновъдите, самата Степанчева си го призна, но се оказа, че е решила, че зърнопроизводителите са виновни затова, че години наред правителството е било обърнато с лице към зърнопроизводителите!

„Вие трябва да направите един джентълменски жест!” поиска Степанчева, но когато колегите й зърнопроизводители я попитаха към кого трябва да направят жеста – към Симеон Дянков или към нея – тя зацикли с отговора!

Ние категорично настояхме след като правителството не спазва финансовата рамка, да не се пипат парите от другите отрасли в земеделието, за да бъдем  компенсирани ние! – заяви зам.-председателят на Управителния съвет на Асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Оказа се, че още юли месец зърнопроизводителите са били излъгани за облекчения по акциза.

Цветан Филев, председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите 2010: „...Ние са разграничихме, защото на протеста на зърнопроизводителите се искаха оставки, а за нас искането на оставки е бягане от отговорност...”

Ние не сме ли земеделски производители?” попита Цветан Филев. -

„Ако се чувстват излъгани, ние не се чувстваме, ние сме излъгани – уточни Радослав Христов – Ние не говорим за парите от другите сектори. Ние не искаме от техните пари преразпределение при отказ да ни се даде обещаното...”


„Първо ни обещаха, после ни излъгаха, а след това се опитаха да ни плашат – каза Васил Петров от Асоциацията на зърнопроизводителите. – Цената на пшеницата, цената на брашното, цената на хляба – тук се спекулира с тези неща. Трябва да е ясно, че цената на пшеницата не я определяме ние – тя е международна, борсова цена. Грамотните хора наблюдават борсата и преценяват кога да продават. Брашното получава цена в някакъв регион, хлябът получава цена в някакво много ограничено място, и тези цени се сменят по различен начин – на пшеницата – всеки ден, брашното – в рамките на няколко месеца, а хлябът – в зависимост от това каква е конкуренцията на место.

„Ние имаме един министър на земеделието, който ни лъга през цялото време, имаме един министър на финансите, който мрази бранша, и го паказва с всякакви средства, и имаме обещани един милион неща и неизпълнени” – поясни Георги Милев, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите в студиото на Референдум.

„Ние нямаме трактори” – контрира зърнопроизводителите в студиото Цветан Филев.

„Уважаваме тютюнопроизводителите, на тях им е много по-трудно, тъй като там, където се отглежда тютюн няма условия, там трудно може да се използва механизация – заяви Радослав Христов. – Министър Дянков обясни, че според него не било правилно първо да се прави финансова рамка, а след това бюджет. А тогава как в Европейската комисия прави първо финансова рамка за обща селскостопанска политика за 2014-2020 г., осем години напред и след това си приема бюджетите, а г-н Дянков работи на някакви американски принципи?

574 милиона зърнопроизводителите вкарват в държавата като преки данъци, и 775 милиона дават на хората, които са собственици на земята.

В предаването „На 4 очи” на 5 декември Симеон Дянков още веднъж подчерта, че няма никаква връзка подписването на споразумението със зърнопроизводителите с изборите. Според него те му искат оставката, защото са разбрали, че пари няма да получат.

Според финансовия министър вината на Мирослав Найденов била, че той поддържа тази традиция да се плащат държавни пари на зърнопроизводителите. Дянков разкритикува земеделския министър и социалния Тотю Младенов с думите: "Те са от министрите, които дълго време не отстояваха правилните позиции".

Според Дянков Мирослав Найденов е трябвало от самото начало да зададе въпроса за тази държавна субсидия. Александър Цветков не направи правилните промени и затова бе сменен, каза Дянков и допълни, че не е доволен от Младенов и Найденов.

Самият Мирослав Найденов обясни в Нова телевизия на следващия ден, 6 декември, че оставка може да му поиска единствено премиерът.

Ето интервюто на Найденов в предаването „Здравей, България!”:

Как се стигна до протестите и навлизането на трактори в столицата

Преди изборите Дянков подписа на земеделците една сума, веднага след изборите той се отказа от подписа си и сумата се оказа над 200 милиона по-малко.

„Почувствахме се излъгани и употребени предизборно, почувствахме се политически употребени” след тази лъжа заявиха зърнопроизводителите и тръгнаха на протест с тракторите си.

На 6 декември - Никулден

„В момента в центъра на София има 170 машини, а медиите представят нещата като нещо изключително, едва ли не като че ли са дошли марсианци или някакви хуни. Това е напълно нормално”...

Така земеделският министър Мирослав Найденов коментира в ефира на Нова телевизия протеста на земеделските производителите, които тази сутрин влязоха с тракторите си в столицата.

„В целия Европейски съюз земеделците са най-активни и в много столици влизат с машините си", съобщи още министърът.

„Цървулите са моето Бентли!”, викаха протестиращи земеделци в София.

"Злият гений на българското земеделие и на много други сфери от обществения живот се именува Симеон Дянков. Този субект, долетял от други географски ширини, груб и арогантен заради своето его, методично съсипа българската държава и мори българския народ", заяви пред протестиращите председателят на Съюза на българските кооперации Петър Николов.

"В сектора на зърнопроизводството са насочени по-малко пари, защото той реализира добри печалби и е смятан за най-стабилен в сравнение с останалите сектори". Това обясни в "Здравей, България" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Акциз няма да има, защото аз не искам да ви го дам!”- заявил министър Симеон Дянков според зърнопроизводители. – Малко след това от ЕС одобри нотификация, че ще се ползват облекчения при акциза за гориво...

В Споразумението от м. май са се подписали Борисов, Дянков и Найденов и в него не пише никъде „при възможност”.

Какво пишеше на плакатите и транспарантите на зърнопроизводителите:

"Господа управляващи, елате да ви подарим Бентлитата, които виждате!", "Найденов, ела при нас заедно да обработваме земеделската земя, тук ти е мястото!",

"Не сме зърнари, ние сме производители на хляб!",

"Колко още искате да пиете земеделска кръв?",

"Дянков да си ходи там, откъдето е дошъл!",

"Не приемаме лъжата за принцип и манипулациите за политика!".

"ДянкоФ е лъжец. Бойко, и ти ли?".

На митинга зърнопроизводителите показаха подаръци за Борисов и Дянков – жълти галоши за Борисов и розови – за Дянков.

Около 700-800 зърнопроизводители, предвождани от гайди, тръгнаха от храм-паметника „Св. Александър Невски" към Министерски съвет, където ще връчат своята петиция и обръщение към управляващите.

Стопаните се заканиха да бранят земите на дедите си, не само с пот, но ако се наложи и с кръв. Развявайки българските знамена, протестиращите издигнаха плакати с надписи „Дянков ни излъга предизборно, до какво ще доведе това? Не обяснявайте на българските граждани кои сме ние, за да не им кажем кои сте вие".

Димитър Димитров, от великотърновския съюз на зърнопроизводителите бе категоричен - той и неговите колеги няма да направят крачка назад, защото - „зад нас не е Москва, зад нас стоят опустошените български села. Ако ги няма селата обаче, и градовете също няма да ги има, защото 90% от техните жители са селяни".

Той призова премиера Борисов на дуел, но на „дуел, в който не да се гърбят, а да проверят кой, колко знае по икономика, земеделие и футбол!".

На Никулден, зърнопроизводителите припомниха, че рибата се вмирисва от към главата, а се чисти откъм опашката и иронично изтъкнаха, че „главата", е министър Дянков.

Стопаните допълниха, че той е човекът, занимавал се с антикризисните програми на други държави, които обаче са го изгонили и сега е дошъл тук, да потъпква земеделска България, както и земята, която е вадила страната от най-тежките кризи чрез продукцията си.

Сега ни тъпчат като гниди, наричат ни зърнари и мутри, но ние не сме предатели на българския народ и ще се борим до последно за правата си, обявиха земеделците.

Бойко Борисов отказа да приеме делегация на българските зърнопроизводители, в същото време правителството сеопита да всее раздор в редиците на българските земеделци и отделните отрасли в него. На гражданството бе пусната димката, че зърнопроизводителите са милионери и се возят на бентлита! Повечето се хванаха на въдицата.

Улиците бяха заляти от протестиращи, трактори бяха паркирани на пл. „Александър Невски”, но повечето софиянци се дистанцираха от зърнопроизводителите, повярвали на правителството на ГЕРБ.

„Ние сме кръвно свързани с животновъдите – не сме разделени с другите браншови организации... Ние сме кръвно свързани с животновъдите и там положението е тежко...” – заяви Димитър Димитров от великотърновската организация на зърнопроизводителите във Велико Търново в предаването на НТ СКАТ, Дискусионно студио с водещ Велизар Енчев.

Въпроси без отговори

Кое е политизирано – искането на оставките на Дянков и Найденов заради лъжите, или другите земеделски браншове, които се разграничиха от стачката и по този начин подкрепиха правителството.

Кой източи Държавния резерв и защо, след като в Закона за Държавния резерв няма текст за закриване на тази структура? То не беше Мирчо Циганина, то не бяха други крадци, то не беше закриване на Държавния резерв без да се направи елементарен одит на това, което е налично?

Дянков разсипва държавата с продажби на държавна собственост, със закриване на цели отрасли, с приватизация на всяка цена, с проваляне на енергийни проекти...

Кога премиерът Борисов ще прогледне и ще се осмели да уволни финансовия министър с искане прокуратурата да го разследва?

Отговорът е – никога, и причината за това са американските протекции за Дянков, протекции, които парализират Борисов да действа адекватно, в в интерес на националните интереси.

То не бяха лъжи да бентлита, то не бяха интриги и манипулации!

Варненският митрополит Кирил отиде на служба с линкълн по поръчка, единствен модел в България и никой не се впечатли от управниците!

Като че ли Синът Божи се е возил с такива суперскъпи возила, а не е носил Кръста на Голгота, пеша?!

Какви хора сме – търсихме гражданско общество и като се появи го тъпчем с крака и предаваме! В челната редица на това „тъпкане” стоят и доста журналисти...

За по-убедително и официозът на Делян Пеевски излезе с огромно заглавие, че тракторите паркирани на пл. Ал. Невски" стрували 17 милиона!

Дали ако няма родно земеделие семейство Пеевски - Кръстева би изглеждало загладило косъма? е въпросът на сайта "Хроники"?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене