Очаквано Симеон Дянков провали проекта „Бургас-Александруполис”

България се отказва от „Бургас- Александруполис”. Причините - проектът е финансово неизгоден.

Решението беше обявено след края на заседанието на Министерския съвет от министъра на финансите Симеон Дянков, който застана с изменено лице пред ресорните репортери в Министерския съвет и съобщи следното:

България иска да напусне проекта по взаимно съгласие. Правителството ще запознае Гърция и Русия с решението на 14 декември - на общо събрание на проектната компания.

Според финансовия министър нямало опасност страната ни да понесе финансови санкции заради оттеглянето си.

Предварителните разчети сочели, че по тръбата трябва да преминават 35 милиона тона петрол годишно, а печалбата за България трябвало да бъде над 30 милиона долара на година.

Ако Русия и Гърция не се съгласят България да напусне по взаимно съгласие, тогава се оттегляме самостоятелно и ще платим 12 милиона лева - колкото е българският дълг съобщи Дянков.

Няма опасност от санкции заради решението на България да се откаже от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”. Работили сме над една година с международни компании, правни юридически кантори, санкции България няма как да получи. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет предаде репортер на Агенция „Фокус”. Тристраннното споразумение е между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество и строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис”, сключено на 15 март 2007 година. България предлага то да бъде прекратено по взаимно съгласие.

Дянков съобщи, че МС е приел и постановление, в резултат на което ще се увеличи капиталът на българския акционер в международната проектна компания. Средствата в размер до 12.8 млн. лева ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към международната проектна компания.

Другата информация, която научихме от Дянков бе че на правителственото заседание е бил приет текстът на писмата, с които страните ще бъдат информирани. Следващата сряда предстои годишното акционерно събрание, на което България ще излезе с тази позиция.

Пред събралите се репортери Симеон Дянков поясни:

„Това са вноски, които сме дължали 2009, 2010 и 2011 година. Досега това правителство не е плащало, предишното също не е платило последните си две вноски. Ние по този начин изчистваме всичките си задължения към проектната компания и оттук нататък не дължим никакви пари. При неналичие на възможност по първоначалното споразумение във финансовата част да се изпълни ние смятаме, че е редно да се прекрати дейността по този проект”, поясни Симеон Дянков.

Дянков увери, че няма опасност България да понесе финансови санкции заради оттеглянето си, тъй като страната е работила над една година в  проектната компания.  "Правната основа е на наша страна и с изчистване на задължението си ние няма да дължим пари", поясни той и напусна фоайето със същото изменено лице, наподобавайки ранния Бъстър Китън, като вземаше по две-три стъпала наведнъж.

Отказът от осъществяването на проекта става месец след като министерството на околната среда одобри екодоклада на инвеститора - "Транс Болкан пайплайн".

Какво не съобщи Дянков и се изясни по-късно през деня:

Русия и Гърция не знаят за решението на България

„Руската компания „Транснефт” до момента не е информирана за излизането на България от проекта”, заяви нейният говорител Игор Дьомин.

Той напомни, че "през ноември България одобри оценката на въздействието на околната среда, което е важен етап в рамките на взимането на решения за реализацията на проекта".

Дьомин отбеляза, че на 14 декември в Амстердам ще се състои заседание на надзорния съвет на съвместното предприятие за реализацията на проекта „Транс-Болкан пайплайн” и тогава най-вероятно България официално ще оповести отказа си.

Оказа се,че Гърция също не е наясно с решението на страната ни и досега не е получила официално съобщение от София. От гръцкото външно министерство отказаха коментар за момента.

Анализ, извършен от банката Societe Generale, показал, че проектът е икономически нецелесъобразен, казал представител на българското правителство, цитиран от Ройтерс. София за пореден път заяви, че строителството на тръбата създава рискове за околната среда и дразни хората като заплаха за риболова и туризма.

Трансбалканският петролопровод „Бургас-Александруполис” имаше за основна задача разтоварване на Босфора и Дарданелите, чиято проходимост бе затруднена поради големия брой петролни танкери. Петролопроводът, чията дължина трябва да бъде около 300 километра, е планиран да доставя руски и каспийски петрол към Европа, заобикаляйки проливите Босфора и Дарданелите.

Предвиждаше се, че изпомпване в тръбата на големи количества руски и казахстански петрол, доставени до Бургас от Новоросийск. Освен това, тези количества трябваше да бъдат транспортирани в Гърция, откъдето част тях да получи гръцка рафинерия, а друга част от количествата, натоварени на танкери да се отправят към пристанищата на Средиземно море.

Действителният капацитет на петролопровода се очакваше да бъде до 50 млн тона петрол годишно, а печалбата за България се изчисляваше на 35 млн евро от транзита.

Руски източници са цитирани от Ройтерс да съобщават, че София е спряла да инвестира в проект за петролопровод „Бургас-Александруполис” още през лятото на 2009 година. Досега България дължала 7 милиона долара за изграждането и още 12 милиона долара за подготовката на проекта.

Новината за спирането на българското участие в проекта „Бургас-Александруполис” дойде на фона на изявлението на евродепутата Ивайло Калфин, който съобщи следното:

„България няма да получи парите по предприсъединителна програма ИСПА за 2011 г. за изграждане на газовите връзки с Румъния и Гърция”. Калфин получил тази информация от Европейската комисия в отговор на негово питане.

Трайчо Трайков заяви по повод тиражираните твърдения за изпълнението на междусистемната газова връзка с Гърция, че не отговарят на истината.

Припомняме, на 6 декември евродепутатът ни Ивайло Калфин заяви в Брюксел, че на негов въпрос от ЕК отговорили, че България няма да получи полагаемите й се средства от европейския бюджет за 2011 г. по предприсъединителната програма ИСПА, както и годишната вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция.

Причината е, че 719,2 млн. евро от т. нар. общ трансфер ще бъдат разместени - ще се вземат от проекти, които се развиват по-бавно, в полза на такива, които са по-успешни. Според Калфин, 87 млн. евро за България и Румъния ще бъдат пренасочени, като само за страната ни сумата е 25 млн. евро.

Газовите връзки с Гърция и Румъния обаче не са сред проектите по ИСПА, показва проверка в списъка с финансирани обекти. Те трябва да бъдат изградени с пари от Брюксел, но по плана за възстановяване от финансовата и икономическата криза, приет през 2009 г.

България нанесе удар на плановете на Москва да увеличи енергийните си продажби в Европа, като обяви, че ще прекрати по финансови причини споразумението за тръбопровод, по който руски петрол трябваше да достига до Гърция, коментира вестник „Вашингтон пост”.

По-рано София многократно връщаше за доработване екологичната обосновка на проекта. Анализатори предполагаха, че България е искала да прекрати проекта под претекст за опасността за околната среда, за да не плаща неустойки на Русия и Гърция, но екологичната оценка за проекта се оказа добра!

Гърция все още не е получила официално съобщение от София за отказ от проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”, заяви говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас, предаде ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че засега не може да коментира, тъй като позицията на София е станала ясна единствено от медиите.

От гръцкото министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени също заявиха, че не са получавали официална информация от България.

международната компания "Транс Болкан Пайплайн" Русия притежава 51%, а България и Гърция по 24.5 на сто. На заседанието на кабинета днес е решено от бюджета да се отпуснат 12.4 млн. лв., за да изчисти страната ни дължимите си вноски към проектната компания "Трансболкан Пайплайн".

Наскоро Москва обяви, че ще замрази проекта, но няма да се отказва от него, защото той има одобрението на Европа.

"Не сме видели разумна обосновка за проекта "Бургас-Александруполис" и нямаме намерение да изпълняваме самоцелни проекти", каза веднага след парламентарните избори през 2009 г. Росен Плевнелиев, преди още да бъде министър на МРРБ.

В последно време многократно имаше директни обвинения към България, че страната блокира проекта, което вече е факт.

„Няма разумно обяснение за решението за отказа от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”. От момента на научаването за това решение си задавам въпроса какви са плюсовете за България и не откривам какво ще спечели България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” бившият икономически и енергиен министър и депутат от ПГ на Коалиция за България Петър Димитров във връзка с решението на правителството за отказ от проекта „Бургас-Александруполис”. Ако допуснем, че това е заплаха за екологията на България – ОВОС-ът е отрицателен, няма заплаха.

А не е ли заплаха да транспортираш въглероден диоксид по подобни тръби от басейна на „Марица-Изток” в Северна България, да го вкарваш някъде под земята и там да го съхраняваш? Това не е ли заплаха? Търсенето на шистов газ в цяла Североизточна България не е ли заплаха? Това, че "Нефтохим-Бургас" и сега има нефтопроводи, по какво се отличава от нефтопровода „Бургас-Александруполис”? Това са имагинерни заплахи, които са измислени, за да настроят определени среди срещу този проект”, заяви Петър Димитров.

„От 1 януари 2013 г. България няма договор за доставка на газ, а при тези влошаващи се отношения с Русия има риск страната ни да остане въобще без такъв договор и да спре доставките и на газ в страната. А ние нямаме алтернатива за това, уточни депутатът.

Димитров отбеляза още, че това решение на кабинета и очакваната реакция от руската страна може да наруши и другите ни икономически и търговски взаимоотношения, като се има предвид, че Русия доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”. „Можем дори да останем без ядрена енергетика”, заяви Димитров и допълни, че ситуацията е влошена от факта, че от Брюксел няма да дадат средства за изграждането на междусистемните газови връзки.

Финансовите загуби за България от решението на Министерския съвет да се откаже от проекта „Бургас-Александруполис” са безспорни, допълни той и припомни, че съакционери в международното дружеството вече са коментирали неустойки за страната ни в размер от 200 млн. до 1 млрд. – цифри, каквито Симеон Дянков не спомена!

„Бургас-Александруполис”, както и конкурентният петролопровод „Самсун-Джейхан”, е предназначен за транспортирането на петрол по суша, като се заобиколят претоварените черноморски проливи Босфор и Дарданели, предаде РИА Новости.

Какво бе проектът „Бургас-Александруполис” за правителството на ГЕРБ?

Едно две годишно шикалкавене, загуба в геополитически план на енергийно влияние и сигурност, влошаване на отношенията с Русия и Гърция и плащане на такси, задължения и неустойки, които тепърва предстоят.

Очаквайте историята на Голямото шикалкавене или какво загуби България в геополитически план с оттеглянето от „Бургас-Александруполис”, за да спечелят Турция и Румъния като енергийни трансфери към Европа.

 

Коментари 

 
+2 #1 НЕ ВИ ЛИ ПИСНА 2011-12-08 15:26
Симеон ДЯНКОВ - НАЙ-ГОЛЯМОТ ЗЛО което е виждала майка България последните години - а те са много злини

КАК МОЖЕ ЕДИН ПАЛЯЧО-КОМИК ОСТАВЕН ДА СИ РАЗИГРАВА КОНЯ и да твори безумие след безумие ??? Може щом е в Абсурдистан всичко може - дории такива комици да седят ня ръководни постове

СРАМ - БЪЛГАРИНО КЪДИ ТЕ ГЛАВАТА БЪЛГАРИНО
ЗАЩО ГИ ТЪРПИШ ОЩЕ????????
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене