Илюзиите на властта

Три момента бяха запомнящи се за правителството в края на изминалата седмица последната преди преди Коледа:

  • Окончателно стана известно, че изборите 2011 бяха манипулирани;
  • Освиркваха премиера за пореден път;
  • оценката по индекс демокрация, поръчана от списание „Икономист” на авторитетния институт The Economist Inteligence Unit ни постави сред страните с проблемна демокрация.

Събития твърде неочаквани, ако ги свържем с резултатите от изборите и убеждението на управляващата клика на ГЕРБ, че народът ги обича, одобрява политиката им и ги иска още във властта.

С гласовете на гласувалите 40 на сто български граждани бе извършена тотална манипулация, което при вот се нарича фалшификация на изборите и резултатите от тях.

Дали изборите 2011 не бяха загубени от ГЕРБ и точно това прикриха манипулациите и отказът да бъдат касирани те?

Абсурдно би било да приемем, че една кметица на София бе избрана действително, след като се бе извила опашка от чакащи председатели на изборни секции с чували бюлетини пред зала „Универсиада”, а в същото време вътрешният министър обяви, че кметът на София е от ГЕРБ! При все още непреброени бюлетини!

„Изборите приключиха. Нека сега да се концентрираме върху това, което да се прави по места за в бъдеще. В условията на криза всички заедно трябва да работим”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Георги Пирински.

Пирински обяви от парламентарната трибуна по повод случващото се по време на Избори 2011: „На много места в страната сплашване, мутри с черни джипове плашеха гласоподавателите да дадат вота си за кандидатите на управляващата партия ГЕРБ”.

„Г-н Пирински, призовавам ви да не поставяме повече въпроса с изборите, защото както казахме – те вече са отминали и цифрите говорят за това кой е победител”, добави още вътрешният министър.

След изборите тутакси се появиха и клакьори като юристът Александър Джеров, който макар и професор произнесе абсурдното:

„Щеше да бъде срам за България - да бъдат отменени изборите за президент, защото веднага щяха да кажат „Ето, в България до къде я докарахме – не могат да си изберат законно и един президент”. Това е удар срещу България и слава Богу, че Конституционният съд не възприе аргументацията в жалбата...

... „По този начин изборът приключва. Хората си дадоха вота, бяха преброени гласовете, ЦИК обяви своето решение. Конституционният съд потвърди това решение и разговорът приключва. Имаме си конституционно законно избран президент и вицепрезидент за следващите години”, коментира проф. Александър Джеров.

Намирате ли разлика между казаното от Цветанов и думите на Джеров? Вероятно с начина на изказ, свързан с разликата в интелигентността.

Дали опозицията ни ще бъде в състояние да се бори за предсрочни избори, или отново ще чакаме и оставим времето да реши това, което законите и гражданите не успяха?

България заема 52-ро място по индекс на демокрация в годишната класация на авторитетния институт The Economist Inteligence Unit. С този показател България влиза в категорията с проблематична демокрация.

Изследването е по поръчка на списание "Икономист". В него се изследва състоянието на демокрацията в 167 държави по света.

Критериите, по които са оценявани държавите включват въпроси относно честното и свободно провеждане на избори, сигурността на гражданите, свободата на словото, намесата на външни фактори в управлението на страната и др. Фактори по които властимащите няма как да измислят опровержение. И реакциите на гражданството не закъсняха:

  • освиркаха премиера Бойко Борисов в Разград, където на 25 септември бе отишъл, за да присъства на футболен мач между местния „Лудогорец” и Левски”;
  • освиркваха го в любимата му зала „Арена Армеец”, на състезание по Световен шампионат по мотокрос.

Пропускам освиркването в зала „Универсиада”, което правителството лекомислено пренебрегна в след изборната нощ, А това освиркване беше знаково, тъй като беше съчетано с викове „Мафия”.

Арогантността на кабинета вече бере горчиви плодове още повече след стачката в БДЖ и демонстрираното безпардонно отношение на ръководството на Холдинга и още по-безпардонното изявление на Симеон Дянков, че печелившата част от БДЖ – „Товарни превози” ще се продава – което означаваше, стачкувайте си – ние си продаваме и железници в България може и да няма?

Уви, това не бе единствената арогантност на управниците: те излъгаха най-нагло зърнопроизводителите с над 200 млн преди изборите, които след вота бяха оттеглени.

Правителството на ГЕРБ се отнесе твърде високомерно и към синдикатите и дадени обещания за пенсионната възраст, като пренебрегна всичко обещано и самоволно, газейки закони си прие исканата от Дянков по-висока възраст за пенсиониране. По същия начин премина и гласуването в парламента на бюджет 2012, който е като домашно на повтарач счетоводител. Със самоувереността, че са недосегаеми от ГЕРБ отхвърлиха ветото на президента за пенсионната възраст, наричайки тъпите си и необосновани промени, правени на крак – „пенсионна реформа”.

Цялото това дефилиране на пожарникарско-физкултурната клика доведе до последните събития: освиркване, спонтанно недоволство от гражданството, които вече не крият недоволството си и ясно го изразиха в подигравките по връчване на титла „почетен член на СБХ” на Борисов, устремът му да стане „Футболист на годината”, а в различни градове на страната горяха всяка нощ автомобили, въпреки задържани заподозрени.

Диктатурата на тъпоумието, простащината, и безпардонността, съчетани със самодоволство и управленска слепота вече очертават пътя назад и надолу за едно управление на организирана престъпност, съчетано с еднолична диктатура.

Да се подиграваш на цели съсловия, обричайки ги на мизерия е не само недалновидно, но е рисково хлъзгаво за една власт. Студенти, съдии, адвокати, пенсионери, лекари, инвалиди, полицаи, железничари, хронично и тежкоболни, военни, ДАНС, зърнопроизводители, безработни са като цифра доста повече от числото на обявените за гласували в полза на власт имащите. А тези, които са се излъгали да пуснат гласа си за ГЕРБ – то със сигурност вече горчиво съжаляват за това и едва ли ще повторят.

В тази обстановка, обслужващи властта журналисти не крият пристрастията си и изпадат в жалко ситуации в разговор за властта и бъдещето на нацията. Показателно в това отношение е, страданието на Бареков, симптоматични са напъните на една Люба Кулезич, Мирослава Кортенска и още от така наречената медийна "колегия".

Тези, които леят дитирамби за режима на ГЕРБ получават бонбонче и други облаги, тези, които си позволяват да я критикуват и задават неправилни въпроси – или остават без работа, или галениците на управляващата клика ги нападат ката ден с каквото могат.

Така се стигна до освиркването от страна на 10 000-дната публика в зала „Арена Армеец” колчем се споменеше името на премиера или финансовия министър Дянков. Организаторите на шоуто „Нощта на скоковете” явно не се усетиха от закономерността и при всяко споменаване и повтаряне на името на премиера беше съпътствано с бурно освиркване.

По този повод председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов оцени публиката като "тъпа". Защита за Борисов се опита да изрази и Румен Петков, но нещо не му се получи и освиркването продължи.

Да не уважаваш законите в държавата, която ръководиш, да обиждаш и назидаваш парламента, който те е назначил за премиер, да приемаш желаното за действително и да си високомерен с гражданите на страната и тегобите им, да налагаш мнение и решения еднолично, да не се интересуваш от общественото мнение – това поведения рано или късно щеше да получи своя негативен резултат. И ето, той е налице: освиркване, протести, палежи, неподчинение – това се очакваше. Явно в книжката за Винету липсва законът, че физическите натрупвания водят до качествени изменения.

Резултатите от изследването, поръчано от „Икономист” обединяват държавите в 4 категории – абсолютни демокрации, проблемни демокрации, смесени режими и авторитарни режими.

България е сред страните с проблемна демокрация: като Португалия /27-мо/, Южна Африка /28-мо/, Франция /29-то/, Словения /30-то/, Италия /31-во/, Гърция/32-ро/. Полша е на 45-то място, Унгария на 49-то, Хърватия - 53-то, Румъния - 59-то място. Македония е на 73-то място, а Черна гора на 74-то, Албания на 87-мо място и е вече в списъка със смесен режим, където влизат още и Турция - 88-мо място, Босна и Херцеговина - 95-то и Ирак на 112-то място.

Накъде се е запътило това правителство след „съкрушителната” си „победа” на изборите 2011? Посоката е една – назад и надолу, обратното броене започна с манипулираните избори на Цветан Цветанов...

За ускорението в падането на ГЕРБ от власт ще помогнат не яловата опозиция, не критиките, които режимът на ГЕРБ пренебрегва, а финансовото фиаско на ЕС са факторите, които, съчетани с бюджета на Дянков ще удари непоклатимата власт на диктатурата на Борисов.

Защо освиркват Борисов след като „народната любов” гласува за него?

Защо го освиркват където се появи, след като политиката, която води била правилна?

Опасно близо с Иван Костов или къде си тръгнала, Диана Н.?

Административна реформа – не се извършва, здравната беше отложена, в образованието нещата са трагични, правителството не се справя със задължението си да осигури спокойствие и ред в държавата, борбата с престъпността е все още в лозунгите и декларациите на учтивост от страна на висши чиновници от американската администрация...

Вижте разговора на Диана Найденова с Иван Костов:

Илюзиите на властта – дали управляващата клика ще осъзнае най-после, че илюзиите не са реалност, а нещо, което не съществува?

Кой до кого беше опасно близо - май Диана Найденова опасно не си направи правилно сценария, изправяйки се пред Костов, щом си позволи да го манипулира. Него, този, който е създал манипулациите във властта!

За съжаление на Найденова и тази, които й дават интифа да се държи като възпитателка с един политик от ранга на Костов, точно с него тя не трябваше да рискува и да говори неща от рода на:

...Когато чуете бившия премиер, какво си мислите?

... с Вас ще затворим календара на 2011-а, винаги, когато говорите от парламентарната трибуна, говорите сякаш сте ментор. Давате не просто съвети, Вие казвате как трябва да се постъпи ... Така не се държи никой друг лидер, впрочем...

или

Водещ: Вие искате ли да бъдете полезен на правителството или искате да демонстрирате, че сте по-компетентен от настоящия министър-председател?

Иван Костов: Няма нужда да демонстрирам, че съм по-компетентен. Аз мисля, че това се вижда. Няма нужда да се демонстрира.

...

...Не мисля, обаче, че държавник от Вашето качество трябва да казва това от национален ефир, при все, че неколкократно шефът на Централната банка е заявявал, че тези банки са самостоятелни само по себе си, оттук капитали не се изтеглят. Защото, знаете, че банка се убива с вестник...

И прочие и прочие...

Ех, Диана, къде остана "опасното" ти близо, когато се озова до политик от ранга на Иван Костов!

 

 

Коментари 

 
+6 #2 НЕ ВИ ЛИ ПИСНА 2011-12-20 13:10
Проклятието над българския народ се нарича Иван кОСТОВ - Как приватизяцията на Иван Костав превърна България в бананава държава - пое държава с индустрия и я остави без индустрия
един от най-големите крадци на БГ прехода
Цитиране
 
 
+13 #1 С.Нориега 2011-12-19 20:42
Мисля,че тепърва властимащите ще се сблъскват с "народната любов".Дори и тези, които гласуваха за тях,признават,ч е са сбъркали.Лошото е ,че тази грешка ще ни излезе през носа.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене