Дянков отговори на г-н Марио ДРАГИ от ЕЦБ в духа на: „Като си пееш, Пенке ле...”

Менда Стоянова, ГЕРБ, председател на председател на Парламентарната комисията по бюджет и финансиХората от ГЕРБ все още не са наясно какво искат и за какво се борят.

След като БНБ отговори на министъра на финансите Симеон Дянков, че е с два жълти картона по управление на държавните финанси и го предупреди да не пипа Сребърния фонд, депутатът от ГЕРБ, Менда Стоянова се изцепи в парламента със закана: „Ще се обърнем към ЕЦБ за мнение!”

Само че ЕЦБ поряза Симеон Дянков и разкритикува проекта на българския министър на финансите за промени в Сребърния фонд!

В отговор, Дянков изпрати пак писмо до Марио Драги в стил: „Като си пееш, Пенке ле...” и реално показа, че няма намерение да се съобразява с мнение, различно от неговото, дори когато то да идва от ЕЦБ!

След като дойде Становището на ЕЦБ, на другата сутрин – 19 април, в обществената БНТ, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов каза: „Не е работа на ЕЦБ да дава оценка какво може и какво не може да се случва у нас!”

Прав е човекът, но той не чу ли, че не друг, а самата Менда Стоянова предложи да се пита тази банка за промените в Закона, пренебрегвайки суверенитета на БНБ и държавата?

И това Стоянова го предложи, когато от българската централна БНБ, управителят й, Иван Искров с рязка критика отхвърли проекта "Дянков" за Сребърния фонд!

Така че, ако въпросният господин иска да се прави на мъж, то нека като за начало слуша какво говори Менда Стоянова, а след това да критикува ЕЦБ!

Интересно е защо въпросният Иванов не се запита, а какво отношение има Тристранката, та да я строяват и да обсъжда промените в Закона за Сребърния фонд.

Защо Иванов отмина с мълчание факта, че Българска стопанска камара не подкрепя исканите от министъра на финансите промени, за да може да харчи и парите от Сребърния фонд?

Симеон Дянков - министър на финанситеТова за Дянков са едни готови пари, които може да се изхарчат, но кой ли не от експертите финансисти предупреди, че Дянков не трябва да си налага еднолично исканията на парламентарното мнозинство на ГЕРБ!

 

А истината в тази драма е, че всички сили са хвърлени, за да се спасява не толкова Дянков, колкото правителството на Борисов, което с компрометираните си вицепремиери е пътник!

Ще припомня, че Менда Стоянова заяви по бъдещите промени в Закона за  Сребърния фонд следното:

„Когато законът за Сребърния фонд дойде в Народното събрание, когато получим становището и на ЕЦБ, ще коментираме, консултираме, дебатираме всички подробности по текстовете...

... Ще изчакам да дойде отговорът от ЕЦБ на изпратеното запитване от страна на финансовото министерство във връзка с текстовете на този закон. Ще организираме широко обществено обсъждане. Имаме намерение да направим кръгла маса по темата, на която да бъдат поканени редица изтъкнати икономисти, финансисти, специалисти по темата и едва тогава ще вземем решение дали законът ще бъде приет точно в този вид с тези текстове, с които беше приет вчера от правителството или по някои от текстовете ще има промени”.

„...В момента има страшно много възможности Сребърният фонд да бъде инвестиран в различни активи – някои по-рискови, други по-ниско рискови и решението за това как, къде и колко да бъдат инвестирани парите е на Управителният съвет на фонда. Досега Управителният съвет е вземал единствено и само възможно най-консервативното решение, което означава ниска доходност, но сигурност на главницата на тези пари, така че не смятам, че промяната в закона и най-вече разширяването по отношение на българските държавни ценни книжа е моментът, е разковничето, което ще наруши финансовата стабилност или фискалния резерв”, заявява Стоянова.

Депутатът от ГЕРБ „пропусна” да каже, че начело на Управителния съвет на Фонда е не друг, а самият Дянков!

Т. е. той е този, който е вземал решения за ниска доходност, а не някой друг!

И тук се натъквам на откровени неистини – от една страна Дянков пише след критичното Становище на ЕЦБ, че вече са проведени дебати и широко обществено обсъждане на промените за Фонда, докато Менда Стоянова заявява, че тепърва ще се дискутира и обсъжда този въпрос!

Евгени Генчев, водещ на предаването Истината е, че нито ще се обсъжда, нито ще се дискутират проблемите с исканите от Дянков промени за Сребърния фонд – той еднолично е на път да наложи своето решение, и това едва ли ще се промени... въпреки мнението на ЕЦБ!

В дебат по темата влязоха Христина Христова, председател на НДСВ и бивш министър на труда и социалните грижи, Мика Зайкова от „Подкрепа” и Йордан Христосков, бивш шеф на НОИ.

В предаването на Нова телевизия, „Здравей, България!” тримата изброени по-горе изложиха доста мрачна картина на финансовото състояние на държавата. Поради силно критичния характер на думите им, разговорът в студиото не бе пхубликуван, за да не го прочете някой гражданин!

Но да започна с това, какво е Сребърния фонд

Христина Христова, председател на НДСВ и бивш министър на труда и социалните грижиСребърният фонд е част от фискалния резерв на държавата. И той е Фонд за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система. Във фонда се събират пари, които са от приватизацията, от концесиите, от излишъците, каквито също нямаме, вече трета година управление на ГЕРБ.

В закона бе записано, че тези пари могат да се използват не преди да минат десет години, което е 2018 г.!

Според Закона, който Дянков иска и явно ще промени, от този Фонд ще се определят парите, към бюджета, с които ще се подпомага осигурителната система – но след исканите от Дянков промени, годината да заработи този Фонд вече е чак 2028!

От приватизация и концесии пари във Фонда не са постъпвали, въпреки извършваните сделки. А зад сделките стои Дянков, зад УС на Фонда – също, т. е. той, управлявайки го не се е интересувал за спазването на Закона, уреждащ събирането на пари в Сребърния фонд!

Нищо не се говори и за следното:

По дефицита в този Фонд проф. Димитър Иванов от Лондон съобщи:

"Общият дефицит в "Сребърния фонд" е над 4 млрд. лв. Проблемът е, че няма свежи пари в икономиката. Моторът на излизане от кризата е потреблението, но как да потребявате, като нямате доходите”, запита проф. Иванов от екрана на тв7 на 10 април 2012 г..

Мика Зайкова, експерт от КТ „Демографската криза се очаква да настъпи 2024 и 2028 е твърде късна дата за начало на ползване на парите от Сребърния фонд! – уточни Мика Зайкова. - ...доходността на Сребърния фонд далеч не се изчерпва с нищожната лихва, която дава БНБ. Дянков и сега краде от Сребърния фонд и ще Ви каза как...

... Сребърният фонд е част от валутният резерв на страната. БНБ го влага в различни валутни операции и получава по-висока доходност. И в рамките на тази доходност, всяка година БНБ прави вноска в бюджета. И тъй като прави вноска в бюджета, а част от тази доходност се дължи на парите на Сребърния фонд, а тази вноска не се връща във Фонда, за да увеличи своя номинален размер, а отиват в бюджета. Така че и сега Дянков краде от Сребърния фонд, от неговата доходност! И сега, с този закон, той има право да раздвижи портфейла, да вложи парите от Сребърния фонд в ДЦК, но първокласни и навънка...Ако се насложат демографска криза и нестабилна икономика в един момент, това ще означава двойна загуба – обясни Мика Зайкова.

Държавни ценни книжа – това са облигации, които държавата емитира, с цел да покрие дефицита в бюджета. Това са и обещания на държавата, че срещу тази ценна книга ще даде определена доходност и когато настъпи падежа, държавата ще плати с лихвата, която ще носи тази ценна книга.

Проф. Йордан Христосков, бивш шеф на НОИ поясни:

проф. Йордзан Христосков, бивш управител на НОИ„... Несигурността на инвестиране на такива пари в ДЦК е много висока, било поради демографска криза, било поради слаба икономика, и точно когато те трябва да покрият дефицити, държавата тогава ще е в нестабилно положение. Приходите в бюджета са ниски, има риск тези ДЦК да не могат да се осребрят, т. е. да се превърнат в истински пари. Затова те трябва да бъдат инвестирани/парите от Сребърния фонд/ в държавни ценни книжа, в развитите страни... Аргументите на министър Дянков са несъстоятелни, защото има огромна разлика между финансовата стабилност и икономика в България, да обслужва своите ДЦК и онези страни.

Те са обезпечили плащането на своите ДЦК с огромни ресурси, с които разполагат, с гарантирани постъпления...”

„Категорично не е вярно, че сме стабилна държава, на фона на други страни-членки на ЕС! Ако ние направиме тази крачка – рискуваме страшно много. Първо във фискалния резерв няма други пари – обясни Зайкова в студиото. – Има едни пари за „Козлодуй”, които би трябвало да са неприкосновени, те не могат да се ползват, но в края на годината трябва да са там.

Ще може да се случат две страшни неща: първо, да бъде намален кредитния рейтинг на България, защото, след като нямаш финансов бе граунд, а външните икономисти и анализатори  виждат, че държавата се държи на косъм, това означава, падане на кредитния рейтинг, това означава – по-високи лихви, за правителство, за бизнес, който взема пари оттам, а от друга страна – спира инвеститорите това е първото, което ни очаква.

Второто е, тъй като Сребърният фонд е част от валутния резерв на България, а ние сме във Валутен борд, може да разклатиме борда, защото не забравяйте, че колкото и да е хлабав нашият Валутен борд, той държи инфлацията. А ако направиме така и подкопаеме основите на Борда, това означава, че няма да има достатъчно покритие за парите в обращение и Борда може да падне!

И тогава, Жан Виденов ще ни се види като слънце!”

„Мисля, че това е панически ход от правителството, след като за две години и половина бяха разходени 5 милиарда от фискалния резерв на държавата и както каза г-жа Зайкова – във Фискалния резерв останаха само Сребърния фонд и фонд „Козлодуй” и няколкостотин милиона лева. Това е. -  обясни Христина Христова от НДСВ.

Дянков сега не може да си продаде ДКЦ-тата – съобщи Мика Зайкова. – Това означава, че няма доверие у инвеститорите... За тези няколкостотин милиона, за които спомена Христова, искам да кажа – това са авансите по плащанията на европроектите. А г-н Томислав Дончев обяви, че на 70 на сто е стигнал сключване на договори по европроекти – това са кухи обеми. Кухи, получили сме аванс, но като не можем да го реализираме, ще трябва да го върнем!”

„Не се стабилизира държавата с най-чувствителните пари!” – намеси се Христина Христова в разговора.

„Умните глави не са само в Министерството на финансите – становището на Комисията за финансов надзор е изключително компетентно – заяви Христосков – и изцяло отрича всички тези промени, които предлага г-н Дянков в Закона за Сребърния фонд.  Същото е и със Становището на БНБ – ние не бива да слушаме само МФ, защото там има така наречения конфликт на интереси... Промените в този закон, които дават големи правомощия на министър Дянков и на неговите чиновници, са типичен пример на конфликт на интереси, Аз ако бях на мястото на министър Дянков, щях да оттегля този законопроект, след тези две становища на Комисията за финансов надзор и БНБ...”

„Защо не се изпълнява закона, а се търси най-рискованото и най-недоходното?”- попита Христина Христова.

„Има още едно хитруване,

във Фонда би трябвало да постъпват парите от приватизация, обясни Христосков. – Това правителство извърши една много хитра маневра, създаде една консолидационна компания, парите от приватизацията, чрез тази компания постъпват в нея, и държавата, вместо да внесе част от тези пари в Сребърния фонд и той да нараства, ги взема под формата на дивидент, за да си пълни дупките на бюджета! Това трябва да го разбират Вашите зрители, това измама, хитруване, това не е кражба, тези пари в края на краищата отиват по социални програми, но ...”

„Дивидентът е 80 процента – намеси се Мика Зайкова – Много е деликатен професорът, но аз не съм толкова... – И нещо друго – за четири години е имало две заседания на Сребърния фонд и на тези две заседание нито веднъж не е вземано решение да се раздвижи портфейла на Фонда!

... Вземането на парите от Фонда е по-малката беда, падането на кредитния рейтинг и разклащането на Валутния борд са по-големите беди, които ще последват. Чак тогава ще стане страшно – и сега инвеститорите не се бият да дойдат в България – нали, вие знаете колко са паднали инвестициите. А ако това се случи – няма да видим инвеститор...”

„Аз мисля, че дори законопроектът да се приеме от парламента, най-накрая ще надделее разумът, и много малка част парите на Сребърния фонд ще бъдат инвестирани в български ценни книжа – предположи Йордан Христосков.

... Ние трябва да се откажем от тази идиотия плосък данък. Ние трябва да престанем да се хвалим, че сме държавата с най-ниски данъци, защото виждате, че чуждестранни инвестиции не идват!  Ние трябва да променим данъчната политика, ние трябва да променим икономическата политика...”.

„Аз мисля че ние трябва да се справим с контрабандата. От контрабандата не постъпват два милиарда и половина в бюджета – заяви Христова.

„Аз мисля че трябва да се справим с Дянков, всеки ден престой в България, на този пост - той вреди. Той показа, че не може да управлява финанси” – откровена Мика Зайкова.

България е пред финансова и политическа криза, затварянето на очите на политиците от ГЕРБ какво предстои да се случи – само ускорява кризата, която неминуемо и необратимо настъпва. Харченето на последните пари от фискалния резерв само ускорява приближаването на кризата.

Фирмената и междуфирмената задлъжнялост, които се измерват в милиарди дърпат икономиката ни надолу. Безработните официално са 400 000, а трайно безработните, а общият им брой? А липсата на инвестиции?

Другата част от населението са два милиона пенсионери – откъде да дойде стабилността в икономиката и финансите, след като потреблението спада под критичния минимум?

В историята на България не е имало друг случай в който БНБ да се изкаже срещу финансовия министър! Управителят на БНБ нямаше друг начин освен да се възпротиви на исканията на Симеон Дянков!

В Писмото си до Марио Драги Дянков описва българските ДЦК като

„...емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми. За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг...”

Точно от това се нуждае Дянков – ДЦК да нямат кредитен рейтинг и да не може да му се хванат машинациите в държавните финанси!

Кой е виновен за своеволните действия и решения на Дянков

– неговият премиер Борисов.

Няма начин Борисов да не е чул, че десетки уважавани финансови и икономически експерти са против исканията на финансовия ни министър със солидни аргументи!

Няма как Борисов да не е чул, че държавата ни е на ръба на фалита, че пари няма, и не се вижда откъде биха дошли...

България не е имало друг такъв премиер, който да мълчи, когато страната лети необратимо към катастрофа!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене