Не си играйте с ислямисти! БЮРМ разбра колко са опасни!

Сърбия винаги е виновна, България е лоша, а за албанците в така наречената Македония или добро, или нищо

Вътрешният министър на Македония, Гордана ЯнкулоскаМинистърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкулоска съобщи на 1 май, че убийците на петимата рибари край язовира на село Смилковци са арестувани. В хода на разследването са задържани близо 20 души, радикални ислямисти. Според Янкуловска те са действали на територията на Пакистан и Афганистан на страната на талибаните, участвали са и в атаки срещу силите на НАТО.

Голямо количество оръжие отри македонската полиция при арестуването на заподозрените за убийството на петимата рибари край Скопие, предаде електронното издание на македонския вестник ”Дневник”. Според източници от МВР - у арестуваните били открити автоматична пушка, взривно устройство, четири пистолета, муниции, пълнители, десет униформи, маски, радиовръзки, десетина хиляди евро и компютри. Акцията на полицията "Монструм" се е провела на няколко места в скопските квартали Шуто оризари, Чаир, Ченто.

МВР на Македония показа нов видеоматериал от операция „Монструм”, при която бяха арестувани предполагаемите извършители на петорното убийство край Скопие по Великден. На записа се вижда оръжието, открито у арестуваните, както и албански символи и надписи УЧК.

Ще припомня, че УЧК е съкращение от албанското название на Армията за освобождение на Косово, както и Армията за национално освобождение – инициатор на въоръжения конфликт в Македония през 2001 г.

Убийствата

Смъртта на жертвите, четири от които момчета на възраст между 18 и 20 години, предизвика бурни протести заради подозренията за етнически мотив.

Жертвите на петкратното убийство край Скопие от 14 април били случайно избрани, а целта на екзекуторите била разпространяване на страх и несигурност сред населението в Македония – съобщиха от МВР на Македония.

Между диктата и страха

Твърде зле прозвуча еврокомисарят по разширяване Щефан Фюле, когато призова за запазване на спокойствието в Македония, като изтъкна, че е особено важно всички да се въздържат от посочване на убийците.

Канал 5 с изказването на Фюле на първа страница

Асошиейтед прес промени националността на петимата рибари, убити край Скопие, съобщи Канал 5. Според македонската телевизия, агенцията по неясни причини е направила тази грешка, в деня, в който е получила наградата „Пулицър”. „Освен конфузията, която се създаде сред македонците и албанците в диаспората, фалшивата новина увеличи страха сред македонската общественост, че убийството на петимата рибари е част от някакъв международен заговор и предизвика емоционална болка у семействата на убитите”, коментира Канал 5.

Седмица след жестокото убийство на петимата рибари край Скопие все още нямаше изявление на лидерите на албанските партии в Македония, писа македонският вестник “Дневник”. Изданието посочи, че Али Ахмети, Мендух Тачи и Руфи Османи не са дали никакво изявление, а неотдавна след убийството на двамата албанци в Гостивар са били част от протестите и са посетили семействата на жертвите.

Албанският премиер Сали Бериша осъди петкратното убийство край Скопие, написа македонският ”Утрински весник”.

„Имаме контакти с македонските власти. Убийството на петимата рибари е престъпление. Неприемливо е обаче намерението за колективно обвинение. Извършителите на убийството трябва да бъдат открити и наказани”, заяви Бериша. По думите му мира и стабилността на Македония са от национално значение за албанците.

Косовският премиер Хашим Тачи призова гражданите на Македония да покажат мъдрост, зрялост и толерантност, след петкратното убийство край Скопие, съобщи македонският вестник “Вечер”. Тачи призова гражданите на Македония да не се подават на провокациите на онези, които искат дестабилизация на страната.

Албанският премиер Бамир Топи, който е на посещение в Скопие, побърза да обвини Сърбия, че изпраща злонамерени послания във връзка с убийството на петимата рибари край Скопие,

Къде се случиха събитията, които ни карат да се замислим

alt– на запад от българската граница, в БЮРМ, или Бившата югославска република Македония.

На 12 април, в навечерието на Великден, петима граждани на Македония бяха разстреляни в упор с три различни оръжия, край малък язовир – четирима младежи и по-възрастен мъж, вероятно свидетел на разстрела на четиримата.

Ултиматумът на неизвестната армияНеизвестна досега Армия за освобождение на окупираните албански земи /АООЗ/ от Косово даде ултиматум на македонското правителство до две седмици да се оттегли от „окупираните и колонизираните албански земи”, в противен случай - ще нападне македонските полицейски и военни структури.

Ултиматумът предаде електронното издание Плюс инфо, като се позова на портала на албански език, Порталб. В съобщението от групировката, издадено след спешно заседание на Генералния щаб на АООЗ в Митровица се посочваше, че в БЮРМ всеки ден се нарушават правата на албанците. Блокирани са албански села и никой от корумпираните политици в етническа Албания не реагира.

„Предупреждаваме просръбското правителство на Никола Груевски, че има срок от две седмици да се оттегли от окупираните албански земи”, се казваше в изпратеното съобщение.

„Ние няма да седим със скръстени ръце, а ще отвърнем на огъня с огън – пише в съобщението на АООЗ, ще отмъстим за нашите братя – око за око.”

„...когато в окупираната етническа Албания се извършват неправди с местното, албанско население, когато албанци биват убивани в терористични актове – албанските политици /членовете на АООЗ явно имат в предвид етническите албанци в македонското правителство-бел. Л. Б./, избират мълчанието и игнорирането на такива събития...”

"В нашата страна всеки ден се нарушават правата на албанците. Правителството на Груевски, изповядва сърбофилска идеология и атакува невинни албанци. Много албански селища са блокирани от славянските македонци и никой от корумпираните политици в Албания не реагира на това, тъй като те са се продали и са предатели на родината” – отбелязва генералния щаб на Армията в Съобщението си.

Авторите на въпросния документ нападат и Гърция, като наричат гърците шовинисти, които според тях живеели на албанска територия като колонизатори.

Членовете на АДДЗ обещават да работят за обединението на Албания, след като повече от едно десетилетие албанците са запазили мира на Балканите, жертвайки свободата, но обищават скоро това да се промени!

Две седмици дадоха авторите на Съобщението на правителството /без да се уточнява кое-бел. Л. М./, за „да се установи контрол в земите на Северна Митровица, или в противен случай ще има атаки срещу сръбските паралелни структури на цялата територия на Косово."

Македонският вътрешен министър Гордана Янкуловска предупреди, че има опасност от нов междуетнически конфликт, който може да бъде предизвикан от убийствата на петима македонци, предаде ИТАР-ТАСС.

Телата на четирима младежи и по-възрастен мъж бяха открити в района на Железарското езеро, близо до столицата Скопие. Ръцете на четири от жертвите са били завързани, а телата са били наредени едно върху друго до изоставен автомобил. Петата жертва бе открита на около 100 метра от останалите. Петорното убийство предизвика притеснения от възраждане на етническия конфликт между македонското население и етническото албанско малцинство в страната, както бе през 2001 г.

В знак на протест заради страшното клане жителите от околните села поставиха барикади и настояха за незабавно откриване на убийците. Полицейското присъствие в района бе засилено.

Първоначалните предположения бяха, че деянието е извършено от няколко души.

Не се съобщаваше какви са мотивите за престъплението, но жертвите бяха определени като православни и че са застреляни от албанци. Убийците са използвали открадната кола, с фалшиви регистрационни номера съобщиха разследващите. Първоначално разпространените предположения на полицията бяха, че убийците са напуснали Македония веднага след престъплението според македонския в. „Дневник”.

За разкриване на убийствата спешно е бил създаден Щаб, състоящ се най-малко от 100 души специалисти и експерти – кои чужди специални служби са били привлечени за сътрудничество МВР на Македония не бе уточнено.

Два дни след погребението, 1000 души се събраха на протестно шествие в Скопие, за което нямаше разрешение от полицията. То беше организирано чрез социалните мрежи.

Според информация на агенция „Ройтерс", пред парламента младежите излязоха и със запалени свещи в памет на разстреляните, скандирайки националистически, антиалбански лозунги. Полицейски спецчасти се опитаха да прекратят акцията, но протестиращите са започнали да хвърлят камъни и различни предмети по полицаите.

Сблъсъци между протестиращи и полиция попречиха на младежите да преминат моста „Гоце Делчев”, тъй като намиращия се наблизо битпазар бил населен предимно с етнически албанци.

„Опитът показва, че на Балканите такива сериозни неща винаги се случват с помощта на чужди служби, които са враждебно настроени към определена държава или, най-малкото, играят двойна роля – заяви Дарко Яневски във в. „Нова Македония.

А бъдещето?

„Македония трябва сама да си решава проблемите. Не съм оптимист за нейното бъдеще. Това каза в предаването „Неделя по три” на Българската национална телевизия Красимир Узунов, президент на Информационна агенция „Фокус”.

„Това е - кантонизиране, федерализация, последващо разделяне след конфедерация. Кантонизацията приключи през февруари 2001 година, с гражданската война, която в Скопие не искат да наричат така. Ако сме приключили периода на кантонизиране, сега вървим към федерализация” – коментира той.

Федерализацията ще дойде, защото в предишното управление на Никола Груевски, когато Демократичният съюз за интеграция е имал 18 депутати, те са поставили въпроса – в двата кантона да се инвестира общо, парите да стигат заедно, и колкото се инвестира в източния, толкова да се инвестира и в западния кантон. Месец преди изборите – четири албански партии поставиха общи искания, независимо кой ще влезе в парламента. Това означава, че има една хомогенна позиция – коментира той.

„Защо говоря за конфедерация – 1996 година, когато се запознах с Арбен Джафери, той ми каза, че бъдещето на тази държава е да има два парламента – парламент, който се избира пряко, и парламент на националностите” – добави Узунов.

„Трябва да се занимаваме с това, което се случва на Западните Балкани. За съжаление България има една – не искам да кажа импотентна, но доста незаинтересована позиция към това, което става на запад от нас. Освен откритите източници, на нас започва да ни липсва оперативната информация, защото т.нар. специални служби са в невероятна криза. Липсват ни познания, липсва ни анализа, който може да покаже накъде ще вървят нещата на запад от нас”, коментира Красимир Узунов.

Албанската мафия подготвя война в Македония, съобщи сръбският вестник ”Курир”, като се позова на неназовани източници от разузнаването. Според изданието, по този начин престъпниците искали да подсигурят пазар на наркотици и да осъществят своята идея за Велика Албания. Експерти коментирали, че убийството на петимата рибари край Скопие било само увод в по-голям въоръжен конфликт, който би могъл да започне скоро.

Януш Бугайски от Al Jazeera Balkans излезе със своя версия за трагедията:

„Топлата пролет заплашва да се превърне в още по-топло лято, тъй като напрежението в Македония расте след убийството в стил екзекуция на петима невъоръжени македонци. Поредицата от инциденти с насилие, които се случиха тази година, изглеждат като преднамерени провокации с цел да се дестабилизира страната, като се предизвика открит сблъсък между славяните и албанците.

Но кой би имал най-голяма полза от македонската катастрофа? Спекулациите във връзка с извършителите и планиралите междуетническото насилие се увеличават, но досега няма твърди доказателства кои са виновниците.

„Откриването на заподозрените за убийството на петимата рибари край скопското село Смилковци отговори на въпроса, който е актуален през последните няколко години: Дали в Македония влизат радикални структури, които изкривяват картината за традиционния ислям”, коментира на 2 май македонският вестник “Дневник”. Изданието посочва, че редица световни медии досега са писали, че в Македония се разпространява радикален ислям. Преди две години американското списание „Уикли стандарт” свърза нападението на атентатор самоубиец в Швеция, със запалването на мюсюлманския храм Арабати-баба теке в Тетово. Храмът е център на суфитите и беше цел на нападение от страна на уахабитите, които имат влияние върху Ислямската религиозна общност в Македония. Британския „Съндей таймс” от своя страна писа, че уахабитите контролират четири джамии в Македония.

„Тук има свързване на две неща – екстремизъм, свързан с косовските събития и религиозен фанатизъм. Редица експерти досега предупреждаваха, че има екстремистки и фундаметналистки групи, които действат в Скопския, Кумановския и Липковския регион”, заявил бившият вътрешен министър Павле Трайянов, чиято партия Демократичен съюз е част от управляващата коалиция в Македония.

Албанците в Македония няма да приемат колективна отговорност за убийството на петимата рибари от Скопие заявиха от управляващия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/, написа на 2 май македонският ”Утрински весник”. Според говорителя на ДСИ Буяр Османи, албанците са били заинтересовани повече от който и да е за решаване на престъплението.

„Албанците не могат да приемат отговорност за убийство на деца – престъпление което не се среща досега в тяхната история”, заявил Османи.

„Всички се надяваме, че МВР има аргументи сериозно да подкрепи информации за радикалния ислям и задържаните при операция „Монструм”, каза в интервю за Агенция “Фокус” журналистът Бранко Героски, главен редактор в македонския вестник „Фокус” и анализатор в портала „Плусинфо”.

По думите на Героски – след операцията и задържането на 20 души, от една страна има успокоение в обществото, че виновните за петорното убийство ще бъдат наказани. „От друга страна, има определено безпокойство, тъй като според министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска - става дума за група, която е действала от позициите на ислямския радикализъм, което е първи случай в Македония”, каза Героски.

В отговор, вътрешният министър Янкулоска заяви: „МВР има материални доказателства за всички арестувани и твърди, че те са извършителите за делата, за които се обвиняват”. Тя допълни, че имената на преките извършители на убийството ще бъдат съобщени след разпита при съдия следовател.

„МВР си свърши работата, на ред е съдът”,

заяви Гордана Янкуловска.

„Прокуратурата в Македония повдигна вчера обвинение в тероризъм срещу петима души, двама от които се издирват и вероятно са избягали в Косово, съобщи тя, цитирана от агенциите. - Те са заподозрени в жестокото убийство на петимата македонци на 12 април край столицата Скопие. Задържаните трима заподозрени са обвинени в тероризъм, съучастничество в тероризъм и незаконно притежаване на оръжие. Двама от обвинените, за които са предполага, че са извършили убийството, са съответно на 30 и 20 години. Те са жители на Скопие. Останалите са на 21 и 17 години. Срещу други десет лица е повдигнато обвинение, че са помагали и прикривали извършителите на убийството. За тях е поискан по-кратък срок на задържане”.

Министър Янкуловска повтори, че всички задържани са радикални ислямисти.

Ислямизмът настъпва

молитва на ислямистиУправляващият либийски Преходен национален съвет отмени член от закона за политическите партии, с който се забраняват политическите формации, основани на религиозна, племенна или расова идеология, предаде АФП на 2 май.

Египетските салафити ще подкрепят на предстоящите в края на май президентски избори един от бившите лидери на движението „Мюсюлмански братя” Абдел Монейм Абу ал Футух. Решението е било взето в събота, след гласуване в съвета на старейшините на организацията "Ад Даава ас Салафия" /Салафитски призив/, обединяваща последователите на най-радикалното движение в исляма, предаде ИТАР-ТАСС на 29 април.

До издигането на кандидатурата му, 60-годишният Абдел Монейм Абу ал Футух е заемал втория по значение пост в движението „Мюсюлмански братя”, но решението му да се кандидатира се размина с позицията на ръководството на движението, което зае позиция, че няма да издига свой кандидат за президент.

На българска територия...

Активисти на ПП ГЕРБ в област Кърджали бяха сред гостите на Третия редовен конгрес на младежката организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието /АК/ в Турция, който се проведе от 26 до 30 април в столицата Анкара, съобщи ГЕРБ на своя сайт.

Турският премиер ЕрдоганВ дните на форума Ервин Хасан и Наим Наим осъществиха контакти с централното ръководство на младежката структура, присъстваха на официална закуска с министъра по европейските въпроси Егемен Багъш в централата на партията и на вечеря, дадена от кмета на Анкара Мелих Гьокчек. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган възвръща ислямистите във властта, като сеотдалечава от заветите на Кемал Ататюрк, радетелят на светска турска държава.

За тази партия и младежките и структури е от особено значение да се прониква в политическите структури на съседни балкански държави и да се създават контакти с бъдещи политици.

„Над 1 000 делегати от всички краища на страната, близо 50 000 симпатизанти и млади политици от 50 държави се включиха в работата на конгреса, на който Партията на справедливостта и развитието избра за нов младежки лидер Зафер Чубукчу и гласува нов централен съвет”, разказаха младите членове на ГЕРБ - Наим Наим и Ервин Хасан. По думите им, кулминацията на форума е била речта на премиера Ердоган, която е фокусирала вниманието в продължение на час и половина. Министър-председателят на Турция, който е основател и лидер на управляващата партия е похвалил блестящата кадрова политика на младежката структура, високото ниво на подготовка на нейните членове и стройната организация на работа.

ГЕРБ-ерите разказали, че на конгреса са имали възможност да се срещнат и разговарят с млади политици от балканските държави, Европа, Азия, Африка и Америка, които са споделили с тях положителните си оценки за стабилността на България и нейния европейски път на развитие.

Преди две седмици авторитетното издание „Икономист” публикува следното:

„...Група наречена „Истинската религия” раздаде 300 000 копия на Корана на „информационни центрове” в търговските райони. Тя иска да раздаде 25 милиона екземпляра в немскоезичната Европа. Разузнавателните служби са нащрек, а политиците осъдиха плана. Печатница дори отмени сключения договор. „Общественият натиск е твърде голям”, обясниха от фирмата...

... Критиците посочват, че проблемът не е в подаръка, а в този, който то дава. „Истинската религия” изповядва салафизъм – фундаменталистко разклонение на исляма. Нейният лидер Ибрахим Абу Наги е палестинец, живеещ с Кьолн, с нетолерантни възгледи и със стремеж да накара и другите да ги приемат. Прокуратурата в Кьолн искаше да го обвини за насаждане на насилие срещу християните и евреите, но не можа да докаже нищо по-лошо, освен твърденията, че те ще свършат в ада. Делото бе прекратено през януари...

... Салафизмът ще замени „суверенитета на хората” с теократична държава, обяви вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер. Агенцията за вътрешно разузнаване наблюдава Абу Наги. Мнозинството от мюсюлманите се обявиха срещу превръщането на Корана в инструмент...

... Арид Ука, който уби двама американски войници през миналата година, е имал контакти в интернет с групи, подобни на тази на Абу Наги. Когато избухна спорът заради раздаването на копията на Корана, поддръжниците на инициативата публикуваха видеозапис, в който се проклинат критикуващите журналисти, които са наречени „маймуни и прасета”.

Фундаменталистите са доволни от смяната на вниманието от техните идеи към техните права. „Къде е религиозната свобода? Къде е вашата демокрация”? Тези въпроси се задават във видеозапис, публикуван на уебсайта на „Истинската религия”...”

Държавният министър за ЕС Егемен Багъш заяви по време на посещението си в Швейцария, че отрича твърденията за арменския геноцид.

"Сега съм в Швейцария и открито заявявам, че няма арменски геноцид. Ако искат нека да ме арестуват" - каза Багъш.

По време на разговор с журналисти на Багъш му бе припомнено, че по-рано Швейцария е приела закон подобен на този приет от френския сенат и криминализиращ отричането на арменските твърдения за събитията от 1915та година.

Политически удобно може би е да се флиртува с ислямисти политици, но не винаги тези контакти свършват благоприятно за политици от друга религия е показала историята.

Никой не е застрахован религиозните различия да прераснат в политическа агресия за власт.

Македония е свеж пример за това.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене