Когато патки ум пасат или за волейбола чудо няма да има... /обновена/

Националите по волейбол останаха и без генерален спонсор!

Несменяемият председател на БФВ Данчо Лазаров нап ресконференция преди олимпиадата в Лондон. Този път Лазаров е взел на мушка треньора на националите

Генералният спонсор на националния отбор по волейбол за Световната лига - пенсионен фонд "Доверие" - се оттегля заради скандалите, съобщи сайтът Медиапул.

Изпълнителният директор на компанията, Даниела Петкова е обяснила, че прекратяват договора заради скандала и липсата на прозрачност в управлението на федерацията /БФВ/.

Пред в. "Дневник" тя е казала още, че след обвиненията във финансови злоупотреби и назначената проверка, лично е проверила публикуваните от федерацията отчети.

"Със сигурност не разбирам от волейбол, но от отчети разбирам. От много години не съм виждала такива отчети, в които 90 на сто от сумите за приходи и разходи да са описани в графа "други", без да има яснота какви са всъщност. Освен това е записано, че одиторите имат резерви към достоверността на отразените в отчетите задължения. Това поставя под въпрос достоверността на целия отчет. Не казвам, че той е незаконен, но сме смутени от него", обясни Петкова.

Петкова е дала и друг пример, че в Отчета са били записани 4.748 млн. лева разходи, от които 4.338 милиона са в графа "други".

Изпълнителният директор на „Доверие” е обяснила още, че чакат да излязат резултатите от проверката и да видят, че няма злоупотреби. Второто условие, което Петкова е посочила е, че настояват в отбора да се върне Матей Казийски, защото без него отборът е слаб.

Третото условия да възстановят спонсорството си било, че очакват да се възстанови голямата обществена подкрепа, която е съществувала преди оттеглянето на Радостин Стойчев и Матей Казийски.

„Особено чувствителни сме на тема непрозрачност и не правим никакви компромиси в тази си политика", е заявила Петкова.

Тя е предупредила, че не желае нито една от двете страни да използва прекратяването на договора като възможност за атака срещу опонентите. "Твърденията на г-н Данчо Лазаров, че си тръгваме заради Радостин Стойчев, не са верни. Отговорен по принцип е този, който управлява. Не може да имаш пълната власт, а да не носиш пълната отговорност", е била категорична и ясна изпълнителният директор на „Доверие”, Даниела Петкова.

Вечно гоним Михаля заради непоклатими чиновници.

Бързо забравихме Пекин, никой не потърси виновните за да им иска сметка!

В навечерието на Олимпиадата в Лондон, Волейболната федерация мъти, мъти и снесе новината: треньор на националния отбор ще е временно изпълняващият длъжността селекционер Найден Найденов! Станахме за смях на света със скандалите инспирирани от БФВ!

Въртят и сучат със седмици вече скандалите във волейбола – председателят на Федерацията е същият. Обстановката отново е скандална, както по време на Олимпиадата в Пекин, а сме на прага на следващата Олимпиада – тази в Лондон...

Новото е, че никой не промени нищо от предишната олимпиада и така нареченият инж Данчо Лазаров отново коли е беси в родния волейбол, с познатата си арогантност и безпардонност, с които го помним още от времето на игрите в Пекин.

Има една малка разлика естествено, и тя е във факта, че Пламен Константинов вече не обикаля Европа, за да даде еди къде си проба за допинг, а бе посочен като кандидат за треньор на националния мъжки отбор по волейбол!

Още една разлика се прибави месец преди следващата олимпиада в Лондон – този път на мушката е представянето на целокупния отбор, а треньорът, който ги изведе до Игрите в Лондон си отиде, огорчен, но с достойнство!

Причината по български обичай е същата – инж. Данчо Лазаров и неговата недосегаемост, каквито и да си позволява да ги върши.

Отговорите на настоящето обикновено са в миналото, но ние, българите трудно си закачаме обеца на ухото.

Какво се случи в Пекин:

Пламен Константинов мълча няколко години за скандала, който му спретна в Пекин, Данчо ЛазаровНа първия мач на българския национален отбор по волейбол с Китай, капитанът му Пламен Константинов не се яви и започнаха мистериите и недомлъвките около неговото изчезване и причините за това.

Оказва се, че Константинов не е бил допуснат от старши треньора на националите, Мартин Стоев да участва в първата среща с домакините от Китай. В олимпийското село Константинов също липсваше.

"Имам писмена забрана от лекаря да не влиза до второ нареждане. Така че той няма да участва в следващия мач" - заяви тогава Стоев и прати журналистите да питат лекаря на отбора, Динко Захариев какво се е случило.

"Нека не избързваме, нещата са сериозни и не бива да се спекулира... Не е забрана, а лекарско становище, лично писмено обосновах решението си Константинов да не участва в мача" – поясни доктор Захариев... Причината, поради която Пламен не игра, не е допинг... Извън селото е, защото така наложиха обстоятелствата... аз самият чакам потвърждение на нещо със сигурност. Не бива да даваме дезинформация и да тиражираме догадки. Имайте предвид, че не всичко може да се извърши в тукашните клиники."

Какво се случваше тогава, защото сега чухме от устата на председателя на Федерацията по волейбол Данчо Лазаров, за някакъв допинг скандал...

А от Пекин до Лондон никой не пророни и дума за случилото се.

На стражари и апаши ли се играеха някои, или нещата бяха поредната интрига на инженера Лазаров?

Междувременно, на свои разноски, капитанът на националите се завърна в София и е потърсил свой близък приятел, с когото е отишъл да си направи изследвания, за да опровергае съмненията, че нещо с него не е в ред.

Пред Ирина Цекова за "Гонг" тогава, шефът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров обяви, че тръгването на Пламен Константинов от Пекин и това, което се е случило е "за доброто на отбора".

Лазаров пояснил пред репортерката, че Пламен трябва да каже за какво става въпрос.

Лекарската забрана всъщност се оказа писмено становище, а напускането на Пламен и завръщането му заради изследване - оставиха привържениците на националите в недоумение. Какво "добро за отбора" би донесъл с липсата си Константинов и с какво би навредил, ако останеше в олимпийското село - никой не посмя да каже тогава.

Докато сега Лазаров подхвърли за някакъв допинг скандал?!

Но дали изобщо имаше скандал и беше ли свързан той с допинг?

Обявено бе, че допингпробите на националите от Правец са били отрицателни. Как така в Правец можеше да се правят изследвания, а в Пекин - не?

Защо и какво наложи спешно Константинов да замине от Китай?

Няколко души заявиха, че не става дума за допинг, а за "сериозен медицински проблем", но сериозен или тежък медицински проблем се установява, когато се проведат целенасочено сериозни медицински изследвания именно по този проблем. А такива на националите, както се оказва, не са били правени, тъй като липсват основания за това.

Нещо неприятно е било съобщено на някого от изброените по-горе лица, за да се отиде към отстраняване на Пламен Константинов от мач, или нещо неприятно е било пуснато като слух, отново на същите лица, за да бъде елиминиран капитана на българските волейболисти.

Всъщност хората, измислили историята с дискредитирането на Константинов отидоха твърде далеч, като се послужиха и с аргумент за „тежко” заболяване”? А с това шега не се правят!

Кого ползваха тези измишльотини – да пазят Данчо Лазаров или?

Отговор така и не беше даден.

Какво накара Пламен Константинов да си вземе багажа и да напусне, за да се върне в София и веднага да се подложи на изследвания? Ядосан ли беше, разтревожен ли, разочарован ли, обиден ли, или всичко това заедно, когато се качи на самолета за България?

Интригата още повече се заплете...

Откъде тръгна тази история и кой изчака волейболистите да стигнат до Пекин, за да тръгне този скандал?

Това бе първата олимпиада, на която участват български волейболисти. Пламен бе човекът, който имаше личен немалък принос заедно с останалите си съотборници, България да стигне до Пекин.

Откъде, кога и от кого ръководството на българската федерация по волейбол беше получила информация за здравето на Пламен Константинов?

Хора, които бяха близо до капитана на отбора и го познаваха изразиха мнение пред "Гонг", че ако всичко е наред, Константинов се ще върне обратно в Пекин, за да участва в състезанията на отбора.

Лошо е друго, че по-късно стана ясно, че журналисти от "Гонг" са били посъветвани "да си мълчат, за доброто на България и за да не се разсмърди историята".

"Тръгването на Пламен Константинов бе за доброто на отбора" е коментирал президентът на БФВ, Данчо Лазаров. Но защо и как един тежък здравословен проблем на състезател може да е добро за отбора - Лазаров не обясни!

"Няма допинг, скандали или побоища", коментира Стефка Костадинова, която всъщност разкри, че Пламен е заминал за София.

Телевизията на Мърдок, Би Ти Ви съобщи, че всъщност Пламен Константинов е бил изваден от отбора, като се позова на Данчо Лазаров, че имало съмнение за допинг. Самият Константинов, според Би Ти Ви заявил пред съотборниците си, че е чист и ще го докаже, след което взел самолета за връщане.

Междувременно президентът на Българската федерация по волейбол /БФВ/, Данчо Лазаров в олимпийското студио на "Гонг" обясни някои моменти около скандала "Пламен Константинов".

Според Лазаров, Константинов е имал завишени показатели на забранени субстанции е бил изключен от състава на отбора за първия мач с Китай с "лекарска забрана", за да не застраши отбора. Капитанът на българите се е върнал в България за допълнителни изследвания.

Само в това твърдение на Лазаров се съдържаха няколко твърдения на границата на лъжата:

Първо. Константинов не е имал завишени показатели на забранени субстанции, тъй като на последното официално изследване на отбора в Правец на 21 юли, капитанът ни е дал отрицателна допинг проба.

Второ. Откъде Лазаров е получил информация за въпросните "забранени субстанции" след като официално, други проби не са правени.

Трето. Константинов е бил принуден да се завърне в България, и то на своя сметка, като дадените проби в допинг лабораторията не откриха "забранени субстанции". Последното потвърди вчера сам д-р Камен Плочев.

Четвърто. В Южна Корея бяха отказали да направят проба за допинг. Константинов бе дал урина, в която са открити завишени показатели на тестостерон. Тази урина е дадена неофициално и също така неофициално е изпратена за изследване, след което някаква д-р Карова се обадила на Лазаров, че в урината има "тревожни субстанции" и всъщност така е започнало всичко.

Пето. Няма как един състезател с открити неофициално "тревожни субстанции" да застраши цял отбор!

Като теглихме чертата какво остана:

След завръщането си в София, Пламен Константинов даде кръв за допинг изследване. Когато излязоха резултатите от това изследване - те бяха категорични - допинг пробите на капитана на българския национален отбор по волейбол бяха отрицателни!

В интервюто си тогава Данчо Лазаров каза: „ ... Вече бяхме в Корея, когато получихме ужасната новина, че в пробите на Пламен са се появили забранени субстанции. Разговаряхме с него, опитахме се да предприемем някои действия. Самият Пламен поиска да бъдат направени проби в местна лаборатория, но корейците отказаха да направят такива допълнителни изследвания. В лабораторията в София не бяха съвсем сигурни, затова изпратихме проба през куриер до България... Когато получихме информация, че пробите и положителният резултат, т. е. наличието на тези субстанции е налице, изпаднахме в ситуация, в която трябваше да вземем много тежко решение и го взехме с участието на Пламен... Не можехме да играем ва банк и да предприемаме хазартни изпълнения и да рискуваме съдбата на целия отбор. Все пак този отбор, тези години в този си състав и още много момчета, които бяха част от отбора се бореха да достигнат тези Олимпийски игри. Никой не ни дава право на нас като ръководство да рискуваме и да поставяме българския волейбол в една патова ситуация. Дадохме възможност на Пламен Константинов, все пак той пожела това, да замине за Европа и да си направи допълнителни изследвания. Той дори предпочиташе това да бъде в кьолнската антидопингова лаборатория, която е световноизвестна и с голяма репутация, но се оказа, че това е твърде, почти невъзможно, тъй като тези проби трябва да се дават по официален път от съответните антидопингови лаборатории. Единствената алтернатива беше Пламен да замине и ако резултатът е отрицателен, т. е., че той може да играе или ако това може да отшуми в следващите няколко дни, той да се върне, ако не каквото иска, ние не можем да му наложим по нататъшни действия. Проби могат да се направят по всяко време и навсякъде в олимпийското село. Следователно най-добре за самия Пламен и за българския отбор беше той да не е в олимпийското село. Дори аз му предлагах да го настаним в посолството, ако иска да остане за олимпиадата, но той трябваше да е само зрител..."

На въпроса на "Гонг" за какви забранени субстанции става въпрос, Лазаров отговори: "Очевидно са приемани медикаменти, в които има вещества, които влизат в забранителния списък на олимпийския комитет... Официално сме информирани като Българска федерация волейбол за резултатите..."

Тук Лазаров отново заговори на границата на лъжата: никой не го е уведомявал официално за резултатите от взетата допълнително, неофициално проба. Просто му е позвънила някаква д-р Карова и му е казала, че в пробата има "тревожни субстанции". Т. е официално никой не е информира БФВ за резултатите.

Лазаров слива пребиваването на отбора в Правец и извършването на официално взети проби за допинг, с неофициално взетата по-късно проба от Константинов, като твърди, че вече в Корея научили за "тревожните субстанции". Всъщност преди да "научат", точно в Корея е била взета неофициално пробата от Константинов и едно телефонно обаждане към Лазаров е отключило скандала.

Тъпотиите на служебните лица по скандала продължиха с това, че до Организационния комитет бе написано писмо, че има лекарска забрана, състезателят да продължи участието си...

Впоследствие се оказа, че такава лекарска забрана не е имало, тъй като допингпробите в София, след завръщането на Константинов също са били отрицателни. Т. е., логично идва въпросът: на какво основание българските чиновници уведомяват Организационния комитет, че Пламен се изключва от състава на отбора? Това Лазаров така и не обяснява и никога не намери у себе си достойнство да обясни.

Докато траеше Олипмиадата в Пекин - малоумието и лъжите продължаваха...

„.. Нашата уговорка беше, ако всичко при него е о'кей, той щеше да се върне веднага и щеше да участва, да не е в следващия, а в по-следващия мач срещу Италия. За голямо съжаление нещата стоят наистина така. За да спасим отбора и самия Пламен Константинов, и за да не хвърляме върху българския спорт още едно петно, ние като ръководство тук на място взехме това решение и аз мога да нося цялата отговорност за това решение, което считам, че е изключително в интерес на отбора, на българската федерация и на всички приятели на отбора. Няма защо да се правим на гламави и да вкарваме състезател, които е застрашен да бъде хванат при допинг тест и да пратим отбора и всичките му усилия за този период по дяволите..."

Няма да коментирам тук защо лекарят на отбора опроверга Данчо Лазаров, като каза, че последни допингпроби са вземани официално в Правец, а не както твърдеше на някои места Лазаров, че две проби са били официално взети в Корея.

Пробата от Корея бе проверена нелегално в България, д-р Камен Плочев, председател на Националната антидопингова комисия и началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести даде пресконференция по случая и поясни, че от Федерацията са тръгнали по частни пътища, да взимат проби, да ги пращат и да ги изследват. "Това е нещо, което е не само нерегламентирано, това се нарича допинг нарушение. Затова се наказват федерациите", категоричен бе Плочев.

"Аз не знам Данчо Лазаров откъде има този положителен резултат. В допинг комисията няма положителна проба за Пламен Константинов. Той, след като го твърди, нека да покаже този лист хартия, на който пише, че пробата е положителна, но от лицензирана лаборатория", категоричен бе Камен Плочев.

Царят на обясненията Данчо Лазаров извади нова версия, че видите ли от нашата антидопинг лаборатория в София са предупредили федерацията, че пробата е положителна, но са издали документ, че тя е отрицателна, за да може да се опитат да помогнат на отбора да не се влияе от такъв положителен допинг случай и всичко да мине така кротко и спокойно?!?

Хаосът набра скорост...

При опита за разплитане на тази „Лазарова” история, стана ясно, че едно е антидопинг лаборатория, а съвсем друго Национална антидопингова комисия – разлика, която явно бе непонятна за председателя на волейболната федерация. Лабораторията прави изследвания, и то само официални, а Комисията издава документ за пробите, взети от състезателите.

Националният отбор, който председателят на Федерацията се опита да разбие, с решения и изявления против треньораВ случая с Пламен Константинов се бе разиграло следното: неизвестно как, къде и кога взета проба, неизвестно как изпратена и при какви условия е пътувала до София, завършваше с факта, че някаква докторка дала телефонни данни за "тревожни субстанции". А тези субстанции не са допинг, не са забранени вещества, а наличие на тестостерон! В какви размери - не е ясно, след като се вземе под внимание начинът на вземане и транспортиране на пробата.

Да не говорим как „обърканият” председател на БФВ бе побързал да вдига врява, да праща в България, да ангажира с вълненията си треньор, лекар на отбора и председател на Българския олимпийски комитет! В бързането си да действа, а не да мисли и разсъждава, Лазаров стигна дотам - да не изчаква резултата от взетата в София на завърналия се състезател от Пекин, а предпочете да напише писмо за изключване на Константинов от състава на отбора!

Дали спонтанно го бе направил?

Така един чиновник, който явно не беше за мястото, което заемаше, лиши от възможност един отличен състезател да участва на олимпиада, в която родният волейбол за първи път успя да бъде включен. Едва ли ще има за Константинов следваща олимпиада, предвид възрастта му.

Към това обстоятелство се прибавя и факта, че бе божа работа дали в следващата олимпиада България отново ще успее да участва с национален отбор по волейбол...

Самият Данчо Лазаров заяви по повод предизвикания от него самия скандал, че поема отговорност за това, че Пламен Константинов отпада от отбора и че той няма място в него, след като са открити "тревожни субстанции" в допингпробата му. По-късно Лазаров по БНТ обяви, че Константинов е добре дошъл в Пекин, но в същото време вече бе внесъл писмо до Организационния олимпийски комитет за неговото изваждане от състава на отбора!

А казват: „Непостоянство, името ти е жена!”

Харалампи е готов на всичко, за да си прави белите

Имам куче кокершпаньол, Харалампи се казва и е от Плевен. Всеки ден щом се събуди, Харалампи тръгва да прави бели и не се спира, въпреки че е наясно, че след всяка беля ще последва пердах или наказание.

Някак интуитивно нашият Харалампи е наясно, че каквото и да сътвори няма да се промени статутът му на домашен любимец.

Но при хората не трябва ли да е различно?

2012 година е – пак предстои Олимпиада и отново вездесъщият Данчо Лазаров е шеф на Волейболната федерация...А Пламен Константинов така и не пожела да се изчисти името му от приказките на Лазаров за някакъв допинг скандал. Константинов даже призова треньорът да се смири и да преглътне интригите и злословията на председателя на БФВ Данчо Лазаров!

Само че някои живеят заради едното достойнство - или Константинов не е чувал за това?

Новината е, че чудо едва ли ще има.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене