Кристиян Вигенин или Янаки Стоилов щели да заменят Станишев на лидерския пост!

Станишев носи папка с подписи от референдума и върви пеша, за да го снимат камеритеЛидерът на БСП си направи брилянтна предизборна кампания в навечерието на избора за шеф на ПЕС!

Едно не може да се отрече на детето на Димитър Станишев – поведе цяла партия и симпатизанти за носа в организирана кампания за събиране на подписи за АЕЦ „Белене”, само и само да го изберат за лидер на Партията на европейските социалисти наесен. И хората, без да подозират защо се прави това – подписваха въодушевени, защото не са съгласни със спирането на строежа на Втората атомна централа и не искат да загубят и тази надежда електроенергията да им скочи до небесата!

Защо пиша горните редове – защото Сергей Дмитриевич прекрасно зная, че Русия се оттегли от проекта поради настоятелното искане на правителството на Бойко Борисов и средствата, които трябваше да отидат за довършване на проекта бяха пренасочени към Чехия!

Това бе съобщено най-официално на Санктпетербургския икономически форум, на който беше отишъл да се поразходи и министърът на финансите Симеон Дянков, т. е. няма как поне Дянков да не е чул как Сергей Кириенко обяви на Форума, къде се пренасочват парите от спрения проект „Белене”.

Това е истината за въодушевлението, на което подложи Станишев избирателите си с подписката за референдум!

Има ли нещо лошо в тази подписка – категорично – не, най-малкото защото Втора Атомна централа е необходима на българската икономика, тъй като много производства хлопнаха кепенците с усиленото „съдействие” на самия Симеон Дянков!

Борисов държи реч, в която се подиграва с БСП и Станишев на заседание на правителството, която се протоколираНо тук нещата опират не до това, че Станишев употреби вярата, ентусиазма на над 770 000 души, тук нещата се свеждат до нещо твърде прозаично – твърде мекия тон на лидера на БСП стана повод манталитета на премиера Борисов отново да избие на подигравки и лакърдии! И за това не е виновен Борисов, който е с възпитание, позволяващо му да се държи дебелашки, арогантно с иначе уважавани членове на социалистическата партия – за това министър-председателят да си позволи свойски да се подиграва има вина единствено самият Станишев, тъй като вече три години той не показа на Борисов, не му даде да се разбере, че не може да си позволява подобно поведение и отношение с политическите си опоненти, и в парламента, тъй като камъните падат в премиерската градина.

Няма да се изненадам, ако спретнатото шоу от Борисов е било очаквано от Сергей Дмитриевич, тъй като той внимателно му отговори, за да не обиди някого:

И отговора на Станишев, пратен до медиите:

Показателна в случая с тирадата на Борисов е, че той съвсем нагледно показва, как от дясно няма опозиция и може да разчита на тях, щом им щракне с пръсти:

„...колегите от Синята коалиция. Нали това уж беше тяхна кауза, че са успели да спрат „Белене”? Сега ме оставиха, Станишев пак всеки ден се занимава с мене и с ГЕРБ, те все едно не са живи! Просто апелирам към тях: покажете, че сте живи, че има някаква съпротива, че БСП ви е някакъв противник в определен момент. Трима, триста – няма значение СДС си е СДС, Костов си е Костов – да излязат и да кажат: Ние стоим зад ГЕРБ”!

Арогантността на Борисов стига до там да каже пред министрите си, след като знае, че думите му се протоколират:

"Тъй като това са много нагли хора и продължават да изопачават истината", казва по адрес на левицата Борисов. "И понеже знаете тезата, че когато повтаряш много пъти една лъжа, тя почва да става истина. Явно Станишев като комунистически възпитаник избра подобна тактика и всеки ден разнася и развява проекта "Белене” и референдума, свързан с него".

Въпросът тук е: защо се стигна дотук и един Бойко Борисов си позволява да нарича политическите си опоненти „нагли” – отговорът е същият, защото така се е поставил Сергей пред него.

Агенция „Фокус” съобщи емоционално, че лидерът Сергей Станишев и съпартийците му, щели да пренесат папките от референдума с подписите от партийната централа до парламента на ръце!

За да  онагледен циркът снимаха телевизии, правеха се кратки интервюта със Станишев, въпреки че отново повтарям: събирането на подписите закъсня с няколко месеца, но пък бе проведено близо до датата за избор на лидер на ПЕС!

Причини един Бойко Борисов да си позволява арогантната надменност и безочие – дал Бог. Като се започне от това, че в БСП основното в момента се свежда до интригата – дали Сергей Дмитриевич ще оглави ПЕС или – не, мине се през глухото мълчание по неимоверно и нелогично високите цени на петрола и нефтопродуктите, засегнат се цените на ток, вода и топлоенергия и неимоверно повишените цени на храните, услугите и се стигне до много високата безработица и падналата рисково покупателна способност на населението!

В последните месеци което и предаване да пуснех или слушах по различните радиостанции – едно се повтаряше като рефрен: в България НЯМА опозиция! Независимо, че лидерът на лявата част от политическото пространство имитира от време на време някаква дейност и критика, но такава критика, че никой не може да я разбере – критика ли е, или обяснение в любов!

От дясно пък си играят на опозиция и, за да не ги забравят понякога се наричат „дясна опозиция”, за по-убедително! Това не пречи на лидерите им да пригласят на ГЕРБ по важни вредни за държавата решения и събития. Последното беше вотът на недоверие, който би бил далеч по-убедителен, ако участваше цялата опозиция ан блок, но не стана! Десните се отдръпнаха свенливо настрани и ГЕРБ им „благодари” като не вдигна прагът на бариерата за влизане в парламента!

Всяка нещо си има цена.

Та както се казва, без опозиция може държавата да се управлява и от магарето на баба Марушка от село Александрово, Хасковско, което й подари Иван Костов като премиер! Колко му е!

Станишев е спокоен, че е единственият избор за президент на ПЕС от БългарияВ навечерието на празника на БСП на Бузлуджа най-важното за Станишев беше партията да гласува за него като кандидат за лидер на ПЕС! И партията Му гласува – все пак той защо си нареди така ръководните органи за социалистическата партия – за да работи за него!?

Два независими източника от „Позитано” 20 съобщиха за „Хроники”, че е вярно, че номерът с подписка за строеж на АЕЦ „Белене” – с няколкомесечно закъснение !?! действително бил, за да видят и се убедят нагледно в ПЕС Станишев колко е подкрепян!

Кристиян Вигенин, евродепутат на левицатаИзточниците ни потвърдиха, че двама засега се очертават като кандидати за заместници на Сергей на лидерския пост в случай, че бъде избран да застане начело на ПЕС - това са Янаки Стоилов или Кристиян Вигенин /дистанционно/!

Защо трябваше да се качва чак на връх Бузлуджа Станишев, за да казва чак оттам, че „ГЕРБ са разбойници, облечени във власт!”? може да го направи колкото си пъти иска и в София, да не говорим, че всеки що годе интелигентен човек знае това.

И ако 770 000 са подписали подписката, то това със сигурност са хора, които едва ли ще отидат догодина на изборите, за да гласуват за ГЕРБ!

Доброто изказване около разгорелите се страсти по подписката и кога да се проведе референдумът за „Белене” дойдоха от бившия президент, Георги Първанов, който обясни ясно и разбрано:

Трябва да се препоръча настойчиво на министър-председателя да спре публикуването на стенограмите от заседанията на Министерски съвет, защото не представят него и екипа на Министерски съвет в добра светлина. Това, което прочетох вчера, за мен е първо един правен хаос, каза пред журналисти Георги Първанов президент 2002 – 2012 г..

„Няколко пъти апелирам към министър-председателя и към ГЕРБ като цяло, към ръководството, да седнат, да си прочетат отново Конституцията и законите на страната, защото не можеш да правиш такива безразборни коментари, нямащи нищо общо със законите относно насрочването на самия референдум. Референдумът трябва да се проведе в определени срокове и те не могат да бъдат отлагани във времето до изборите, както предлага министър-председателят”, каза Георги Първанов.

„Друг е въпросът, че навремето аз предложих, преди повече от година, да направим три в едно – двата избора през 2011 г. за президент и местна власт и тогава да бъде проведен референдумът, за да може да спестим ресурс, припомни той.

„Но не може вечно да спестяваме от демокрацията. По тази логика, министър-председателят може утре да поиска да няма избори, защото за изборите също се разходват едни или други средства.

На удобно зададения въпрос защо не е направил референдум докато е бил на власт Станишев се оправда с партньора си ДПС и липсата на Закон за референдум?!

А тогава нямаше нужда от референдум, а от подписи, намиране на финансиране и бързо строителство! Но това е предимството на правилно зададените въпроси – да предопределят правилните отговори като избягат от истинските.

Кои са хората, които положиха подписите си за референдум?

Все по-често се срещат хора, които търсят храна в кофите за боклукТова са хора, които изнемогват от катастрофалното икономическо и финансово състояние на страната и съвсем сигурно са против политиката на ГЕРБ.

Тези хора бяха потърсени от лидера на БСП и се подписаха, заради икономическия просперитет на страната, въпреки недоимъка и мизерията, в която живеят.

И тук вече е наложително да задам следния въпрос:

Кои са експертите на Сергей Станишев в екипа му

Емилия Масларова се е скрила, защото срещу нея върви съдебен процес и не иска да стане поредната жертва на съдебните фокуси на политическия натиск на управляващите върху магистратите.

Финансовият експерт Пламен Орешарски винаги е точен и конкретно безпощаден по своеволията на Симеон Дянков. Корнелия Нинова – също.

Май Манолова и Любен Корнезов не мълчат на юридическите безумия на „Магнаурската школа” по право на Фидосова.

Димчо Михалевски зорко следи пътищата, екологията и регионалния хаос, който сътвори ГЕРБ по време на трите години управление.

Румен Петков единствен критикува Цветанов за некадърността му, която е обратнопропорционална на самочувствието му.

Ангел Найденов също не мълчи...

За икономиката и по-специално, енергетиката критиките провежда Румен Овчаров, но не и Петър Димитров, който сам не разбира винаги мисълта си, но затова пък е член на „Отворено общество”!

За транспорта не спира да критикува Петър Междуречки и толкова – май списъкът се изчерпа!

Здравеопазването е пощадено от критики от ляво, финансите в известна степен и икономическата политика на Дянков също нямат силни критици, които да не спират да изтъкват как ни води към дъното!

Защо тази уж най-голяма опозиционна политическа сила не събра видни експерти по финанси и икономика, за са проведат Кръгла маса за политиката на Симеон Дянков?

Защо д-р Евгени Желев мълчи за пълната неразбория на действащата здравна реформа?

Защо самият Сергей Станишев мълчи по важни гафове на правителството и отделни министри? Хъшлашките му отговори на арогантните закачки на премиера Борисов не са за сериозни политици, за какъвто се приема Сергей Станишев! Не му прилягат и свалят равнището на опониране и критики.

Какво значи чак на 25 юли, седмица след взрива на паркинга на летище Сарафово той да предлага БСП да приеме ...Декларация?!? след седем човешки жертви?

Да се смее ли, да плаче ли човек?

Защо Станишев, който като безработен бе приютен на „Позитано” 20 да отговаря за международните контакти на партията мълчи за всички слаби решения и ходове на външния министър Николай Младенов, а те са всекидневни?

Защо не го чухме да обели и дума по скандала с поканените представители на сирийската опозиция в София, при действащо и легитимно правителство в тази страна?

Нима е заемал поста си само, за да създаде контакти, които да му помогнат един ден да бъде кандидат за президент на ПЕС?

Т. е. работил е на заплата за... себе си.

До изборите за парламент има още година и времето е твърде кратко, за да се налага подобно поведение на социалистическата партия.

Сър Томас Мор, английски юрист, писател и политик ни е завещал: „Всеки, който съзнателно се опитва да бъде избран на обществена длъжност, автоматично е недостоен за това.“

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене