Разваленият телефон по разследването на взрива в Сарафово

Последно – камикадзе ли е разкъсаният младеж на паркинга на летище Сарафово или изобщо не?

Младежът, когото Цветанов нарочи за камикадзеКой промени мнението на един уважаван от мен лично през годините и достоен в работата си следовател, какъвто е Георги Илиев, та в рамките на 24 часа изказа две различни версии за нарочения от министър Цветан Цветанов младеж, разкъсан от взрива на паркинга на летище Сарафово?

Георги Илиев не е от вчера в професията следовател и е известен с професионализма си. Той е далеч от така наречените дознатели на Цветан Цветанов, които разследват в повечето случаи така, че написаните от доверени прокурори обвинителни актове падат като зрели круши в съда.

Според повечето печатни и он лайн издания, в интервю за БНР следователят от Националната следствена служба, Георги Илиев е казал следното: "В случая е доказано, че става дума за камикадзе - човек, който е решил да се лиши от живота си, за да причини смърт на много хора. На наша територия, на чужди граждани е решил да причини смъртта”.

Извършителят на атентата в Бургас е действал съзнателно и е пристигнал от друга държава, съобщава в. „Ведомости”, като се позовава на интервюто по БНР на следовател Илиев.

„Ведомости” повтаря цитата от това интервю: „В случая е доказано, че става дума за човек, който съзнателно е отнел своя живот, за да убие много хора. Чуждестранен гражданин е решил да причини смърт на наша територия”.

Горящият автобус на паркинга на летище СарафовоТова интервю на Георги Илиев бе направено като по спешност след като известният германски журналист и експерт за Балканите Франк Щир е коментирал за ДПА: „Три седмици след атентата в Бургас все още всичко е в сферата на слуховете - отговори на въпросите няма, има само пълна мъгла... Доказуеми факти няма, изявленията често са противоречиви и това само подхранва спекулациите, пише германският журналист. - Актуалното състояние на разследването не е напреднало много в сравнение с известното от първите дни, истинското име на атентатора и неговия произход са точно толкова неизвестни, колкото и денят и мястото на влизането му на българска територия, ако изобщо е пристигнал от чужбина. Дори не е сигурно дали той е седмият загинал при експлозията, каквито съмнения изказват съдебните лекари от болницата в Бургас. Според тях теглото на аутопсирания човек надхвърля сто килограма, докато показаният от камерите дългокос турист не тежи повече от 80, отбелязва Щир.

„...Според друга версия, атентаторът не знаел, че носи бомба в раницата си, а е мислел, че носил дрога. А предполагаемите му съучастници може би са го взривили от дистанция... Конспиративните теории са неизбежни, заради пълната мъгла за всичко, свързано с атентата в Бургас, пише Щир.

Междувременно официалните власти разпространиха портрет на предполагаемия убиец - слаб, с късо подстригана коса. Към 2 000 души вече заявиха, че са го виждали, включително след атентата на 18 юли. "Това едва ли е възможно, тъй като тогава той вече би трябвало да е мъртъв", казва софийският следовател Валери Йорданов твърди Щир.

Франк Щир отбеляза съмненията на германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих за готовността на България и Румъния да влязат в Шенген. И въпреки че те са свързани по-скоро с последния мониторингов доклад на Европейската комисия, оповестен в деня на експлозията, липсата на убедителни резултати от разследването на българските власти само потвърждава изразения от министъра скептицизъм, припомни журналистът.

Този материал на Щир бе цитиран от в. „Дневник” и поместен в сайта Медияпул на 11 август. Дали точно тази публикация не е станала причина следователят да бъде накаран да отиде в БНР, за да даде въпросното интервю за камикадзето, от което той ден по-късно се отрече?

Бщата та три деца, пощипва по бузата щерка си пред телевизионните камериДа не забравяме, че в БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов се появи с дъщеря си, за да придаде по-драматично въздействие на случилото се на 18 юли в Сарафово и отново засипа двумилионната аудитория с неясните си изречения и декларативни твърдения, които по-скоро бяха главно клишета и лозунги.

За огромните пропуски и гафове на Цветан Цветанов по отношение на осигуряване на сигурността в района на летище Сарафово, сайтът „Хроники” публикува свой анализ.

Цветан Цветанов се опита да гастролира в сферата на вероятните версии от геополитически характер, които можеха да бъдат свързани с взрива на паркинга на летище Сарафово, а това придаде без спор нов комичен елемент в изявите му на министър на вътрешните работи.

Виновният за липсата на сигурност по летищата, министър ЦветановИменно Цветан Цветанов и министърът на външнитеВиновният за чуждия диктат във външната политика, Николай Младенов работи, Николай Младенов са двамата министри, върху чийто плещи тежи пряко отговорността за взрива в Сарафово и седемте жертви! Но това никой не желае да чуе, за да се съобрази и назначи разследване за злоупотреба със служебното положение.

Причините: Николай Младенов е човек на „Отворено общество” и Световната банка, послушен изпълнител на волята на Катрин Аштън или чиновниците от Белия дом.

Цветан Цветанов, макар и не толкова образован и интелигентен, и практикувал е довереното лице на американското посолство, а за де експериментира да се търси друг вътрешен министър САЩ нямат нито време, нито желание, тъй като там, в тази държава, предстоят избори.

За съжаление се потвърдиха факти, за които сайтът „Хроники” съобщи преди две седмици, а именно, че:

  • Сигурността на летище Сарафово е била пренебрегната;
  • Българските служби не са обърнали нужното внимание на предотвратения подобен атентат в Кипър;
  • Цветанов даже не е наясно кога бе заградено и отделено мястото на трагичния инцидент в района на паркинга;
  • Цветанов няма представа колко души тъпкаха мястото на произшествието след взрива докато някой се сети да върже жълтата лента и отдели района
  • Цветанов говореше под път и над път как екипи са работили по събиране на веществените доказателствени средства от местопроизшествието, което също се оказа невярно;
  • Цветанов скри истината за неразпитаните свидетели израелски граждани, които от болницата бяха натоварени на самолета и тутакси транспортирани за Израел!

Тепърва е изпратена следствена поръчка до Израел за разпити на свидетели, но кой и как ще ги разпитва, от България Георги Илиев няма как да наблюдава.

Самият Илиев е наясно, че нещата с това разследване не са читави.

Георги Илиев бе следовател по делото по потъването на кораба „Хера” на 13 февруари 2004 година, който отнесе на дъното тайната за съдбата на по-голямата част от екипажа. Тази трагедия се случи съвсем близо до Босфора.

Три дни след трагедията бе образувано дело в Националната следствена служба и по това дело бяха извършени абсолютно всички възможни действия.

До Турция бяха изпратени три следствени поръчки с искане да бъдат предоставени на българското следствие всички материали за корабокрушението.

На две от поръчките имаше отговори. Турската страна подробно описа какво е станало от 11 ч на 13 февруари до 12.30, когато "Xepa вече е била потънала - разговорите между трафик контрола на Босфора и капитаните на "Хера" и "Вежен", който се е намирал на около 800 м от мястото на корабокрушението. Освен това турците изпращат метеорологичната обстановка, резултатите от аутопсиите и ДНК-пробите на телата на тримата намерени български моряци, както и разпознаванията.

Отговор на третата поръчка няма. В нея следователите задаваха въпроси, на които все още не са получили отговор. Те не получиха дълго време и Доклада на турската морска администрация, но когато той се появи предизвика единствено възмущение от празнотите и липсата на отговори.

В България бяха проведени разпити, но спирането на комуникациите от страна на турците оставиха делото незавършено...

Толкова по писмата на следствени поръчки и колко се съобразяват с тях съответните държави...

Интервюто на Цветанов в bTVВ продължение на 22 часа един от екипите извършва оглед на местопроизшествието! Един екип, който за 22 часа съумява да огледа всичко, независимо, че част от времето попада в тъмната част на денонощието, !

Този един екип напълва 140 чувала с веществени доказателствени средства /ВДС/, според министър Цветанов, който за разлика от следователя Илиев твърди, че на местопроизшествието са работили ...екипи!

Та с един екип се пълнят чувалите с ВДС, един екип разпитва израелските граждани в болницата и за броени часове успява да разпита всички /според Цветанов/:

„...Това, което също беше предприето – докато не приключи огледът от служителите от СДОТО, не бяха допуснати служители от други служби да бъдат на мястото и да участват в събирането на целия този доказателствен материал. След като събрахме всичко това, което ви казвам, около 130 чувала, и беше направена допълнителна експертиза със задълбочен анализ в София, тогава вече сме ползвали и експерти от Интерпол, Европол, от службите на Израел, от службите на САЩ, за да може действително с експертизата и с повечето практически опит на такива подобни терористични актове да вървим към разследване...”

Кога поискахме експерти от Интерпол, Европол и службите на Израел и САЩ, кога пристигнаха, след като веществените доказателствени средства са били събрани в 140 чувала за 22 часа след взрива на паркинга на летище Сарафово?!?

А защо събраните ВДС не бяха описани при събирането и слагането им в чували – на този въпрос Цветанов няма време да отговори вече две седмици.

Не е добре да се лъже - рано или късно истината излиза наяве...

Не ми се ще да съм на мястото на следовател Георги Илиев, който е насаден на пачи яйца с това разследване, което хем не е в негови ръце, хем му се диктува какво се случва, гарнирано с различни версии, хем министърът на вътрешните работи се оля да дава интервюта за телевизии, медии и който поиска!

Слушайки казаното от Цветанов, на 25 юли, „Хроники” предупреди, че нещо във разследването не е както трябва, то трудно може да се определи като независимо, и че събирането на доказателства е под въпрос!

Твърде подозрително, на 24 юли в България пристигна съветникът по национална сигурност и борба с тероризма на президента Барак Обама – Джон Бренър!

Явно бяха дадени указания и наставления на българските власти за разследването на взрива и какви трябва да са резултатите от него. За да замаже лошия ефект от визитата си, Бренър заяви, че е бил впечатлен от професионализма на българските разузнавателни служби и професионализма на службите, които провеждат разследването – нещо, с което сме свикнали от годините на избухналата демокрация!

Идването на Бренър даде сили на управниците от ГЕРБ да се оневинят и измият ръцете, и те един през друг започнаха да повтарят, че такъв атентат нямало как да бъде предотвратен!

В България няма как да бъде предотвратен, но в Кипър бе предотвратен!? Къде е разликата?

Та да припомня, че в БНР, на 12 август следовател Георги Илиев каза:

"В случая е доказано, че става дума за камикадзе - човек, който е решил да се лиши от живота си, за да причини смърт на много хора. На наша територия, на чужди граждани е решил да причини смъртта”.

А ето как се отрече от думите си Илиев на 13 август сутринта в студиото на bTV от казаното:

Следовател Георги Илиев:

Не съм казал, че лицето, което извърши атентата е камикадзе!

13 август 2012 г., bTV, „Тази сутрин”

Георги Илиев, следовател по делото за атентата в Бургас, в интервю за предаването "Тази сутрин" на bTV

Водещ: Оставаме на територията на България с новини около атентата от 18 юли на летището в Бургас. Блиц интервю с един от следователите по делото за атентата Георги Илиев. Добро утро.

Георги Илиев: Добро утро.

Водещ: Благодаря за това, че приехте да участвате в нашия ефир. Причината да ви потърсим е вчерашната информация, която дойде от вас, че вече има категоричност при разследването, че атентаторът е камикадзе. Нещо, в което се съмняваха част от експертите през изминалите седмици. Защо сте толкова убеден, че човекът, който уби израелски туристи и един български шофьор, е самоубиец?

Георги Илиев: Не съм казал категорично, че лицето, което извърши атентата, е камикадзе. Тук на всеки един е ясно, че вариантите са два – или лицето е камикадзе, или има съучастници, които са му помогнали. В това отношение се работи много усилено и категорични доказателства, че това е лице, което се е решило да се лиши от живота си и да извърши този атентат, е камикадзе, по-категоричен начин не може да се каже. Категорично мога да заявя обаче, че това е едно от лицата, което е извършило и е участвало в извършването на този атентат.

Водещ: Имате ли информация, защо ви задавам този въпрос, защото специалистите с подобен опит казват, че ако терористът е камикадзе, то неговата цел биха били много повече жертви от тези, които даде този атентат. Какво имам предвид? Имам предвид факта, че ако е искал да убие много повече хора, е щял да влезе във вътрешността на автобуса, където вече пътниците, израелските туристи са се били настанили, нямаше да се взриви на входа на автобуса, на вратата на автобуса, каквото е станало, но така или иначе разследващите продължават. Можете ли да ни кажете кога се очаква, колкото и да ви е трудно да отговорите на този въпрос, да бъде установена самоличността на този човек, чието лице вече обикаля и българските, и световните медии, разбира се, разпространено от службите?

Георги Илиев: Най-напред искам да кажа, че точно каква е била целта на извършителя на това деяние, на този етап трудно бихме могли да кажем. НО жертвата да е една е много и да са шест, пак са много.

Водещ: Разбира се.

Георги Илиев: Това са човешки животи.

Водещ: Има предвид факта, че те избират места, посещавани от много хора, за да може ужасът да е още по-голям, още повече семейства. Разбира се, че никой не подценява и не омаловажава бройката и жертвите.

Георги Илиев: Да, вие сте права, но именно това е целта на провежданото разследване, което се провежда от пет души следователи, под ръководството на окръжния прокурор на Бургас, Чапкънова. Работата по делото не е спирана. И в това отношение трудно могат да се кажат по-категоричен начин нещата, които вас ви интересуват.

Водещ: Един последен въпрос, защото си давам сметка, че на многото ни въпроси е трудно да ни отговорите към този момент и заради разследването, разпитани ли са вече онези израелски туристи, които бяха по-тежко ранени и, които бяха във физическа и в психическа невъзможност да отговорят на въпросите ви веднага след атентата?

Георги Илиев: Да. Това е единият от въпросите, поради който разследващите изпратихме следствена поръчка до Израел. Това стана така, защото в нощта на атентата действително имаше хора, които не бяха в състояние да дават адекватни показания. Другата част, които бяха разпитани, също бяха под стрес и също техните показания подлежат на проверка. Другото нещо, което е, че в продължение на 22 часа единият от екипите извършвахме оглед на местопроизшествието, а другия екип от разследващи полицаи и следователи, извършваха разпити в болничните заведения, където бяха настанени ранените. След като вече приключи огледът на местопроизшествието и приключиха една част от разпитите, на съвещание беше уточнено, че част от свидетелите е наложително да бъдат разпитани повторно. Именно поради тази причина тези, които не бяха разпитани на територията на България, в Израел, е изпратена и международна следствена поръчка с конкретни въпроси в нея и очакваме отговора на тази поръчка.

Водещ: Все още не сте получили отговор. Но един допълнителен въпрос, с който приключваме нашия разговор, потвърди ли се информацията, че е имало конфликт между един от израелските туристи и атентатора минутата преди той да се взриви?

Георги Илиев: Има такъв момент и може би това са от нещата, които подлежат на сериозно изследване. И докато не дойдат разпитите от Израел с превод, на този въпрос сега не бих могъл да отговоря.

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Докога и защо днешните политици ще си позволяват да се бъркат и диктуват на независимата по Конституция съдебна власт?

Докога политиците ни ще слушат чудото мнение за това какво се случва в страната ни?

Докога други държави и чужди институции ще вземат решения за съдбата на суверенна България и българите?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене