Защо Барак Обама не разхожда състезатели от NBA на Еър Форс?

Барак Обама, президент на САЩКак е възможно държавният глава на световния хегемон, Щатите да е след Бойко Борисов по връзки с масите?

Президентът на Съединените американски щати, който е държавен глава на страната, съгласно Конституцията е и глава на Федералното правителство, и Главнокомандващ на Въоръжените сили на САЩ.

В момента това е Барак Обама.

В случай на смърт, подаване на оставка или отстраняване от длъжност /чрез импийчмънт и осъждане/ на президента на САЩ, в Конституцията и във Федералния кодекс на САЩ е определена Поредност на заместниците на президента на САЩ. Списъкът се състои от 17 души, начело с вицепрезидента на САЩ.

Президентът е най-високо платеният държавен служител в Правителството на САЩ.

Освен най-високата заплата, 400 000 долара, която се дава от държавата на президента, държавният глава на Щатите живее и работи в Белия дом, има право да използва президентската резиденция Кемп Дейвид, Мериленд.

При пътуванията си в чужбина и САЩ той използва правителствен превоз - самолет, автомобил, хеликоптер и т.н. В зависимост от това, какво превозното средство използва президента, то получава съответната позивна:

 • Air Force One – в случай, че използва самолет от ВВС;
 • Army One – в случай, че използва хеликоптер на СВ;
 • Coast Guard One – в случай, че използва самолет на Бреговата охрана;
 • Executive One – в случай, че използва самолет от 89 авиокрило;
 • Marine One – в случай, че използва хеликоптер на Морската пехота;

и

 • Navy One  - в случай, че използва самолет от ВМС.

Президентът на САЩ и неговото семейство се охраняват от служба за охрана - „Сикрет сървиз“ /това е същата „Сикрет сървиз”, с чийто ръкавели се разхожда българският вътрешен министър, Цветан Цветанов! Все едно назначеният от Обама за вътрешен министър, Кен Саласар, да се кичи с бутонели на българската НСО!?

Да не говорим, че последната снимка от мандатния албум на Цветанов бе с новия директор на офиса на Сикрет сървис в Рим специален агент Маркъс Снайп и вече вероятно е получил други бутонели за ризите си...

Що се отнася до живеенето в Белия дом, то е почти като живеенето на Симеон Дянков в резиденция Бояна – на държавен имот, определен за президенти и премиер, но не и за министър на финансите!

Доста сме дръпнали пред американците, както се казва, водим ги по точки и не могат да ни се опрат в ползването на привилегиите на властта!

Ако превозното средство на президента на Щатите, обикновено едно на брой му осигурява превоза, то това е решено от съответните служби, а не от Обама!

Няма никакъв начин и Обама да приеме да се качи на самолет, летящ под флага на чужда държава, както стори това българският президент Росен Плевнелиев!

То няма как и Обама да сбърка името на държавата, от която му гостува някой високопоставен политик, но за Плевнелиев това е част от фолклора на мандата.

Премиерът Борисов рита за ТигритеПредставяте ли си, Обама да рита пред тв-камерите и никой от американските издания да не му потърси сметка в колко часа го прави и дали не е в работно време!

Или си представете Обама да разпореди и изпрати Air Force One, в случай, че Хилари Клинтън си навехне глезена?

Представете си и как Обама заявява назидателно пред твкамерите: „Идвам, виждам и давам още пари", с подтекста, че си ги вади от джоба.

Или минути по-късно изтърсва: „Ловешкият владика щял да продава автомобила си. Владика без кола може ли"?

Та Синът Божи влезе в Йерусалим на магаре! Не помнят ли божите наместници това, та да ни занимава така нареченият премиер с автомобила на владиката?

Представете си как в Кемп Дейвид вътрешният министър на Щатите ще нахлуе с микробус и компания от приятели?

Няма как да се случи във Вашингтон подобно нещо! Там всеки похарчен от данъкоплатците долар се отчита и следи!

Не се ли учат от САЩ родните ни политици как да се държат и какво, и как да правят, или в това отношение българските държавни висшестоящи чиновници вървят по свой път?!

Но да се върна на транспорта, който ползва премиерът на наша сметка:

Правителственият самолет, ползван като такси от власттаИма случаи, когато Борисов се подсигурява двойно: горе лети със самолета, а по земята се движи автомобила му – според това, къде му е хрумнало да се качи в последния момент!

Що се отнася до футболистите, с които той рита, ето как се скара на любпитните журналисти за това качвал ли е отбора на тигрите на правителствения самолет:

„Правителственият самолет е използван от различни футболни отбори над 20 пъти и отборът на „Витоша" също има право на това - заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си във Варна. - ...Друг път не се е случвало бистришките тигри да пътуват със самолет на правителството", категоричен беше министър-председателят.

Борисов играе с любимия си отбор - Тигрите"Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо", посочи Борисов.

"За Левски защо не питате? За ЦСКА защо не питате? Какъв по-различен отбор са Бистрица? Те не са ли момчета, какви са?", сопна се премиерът.

Транспортният министър Ивайло Московски също призна, че футболният отбор, в който играе и премиерът Бойко Борисов, е летял с правителствения самолет до Варна за приятелски мач. Министър Московски обясни, че не е бил ощетен държавния бюджет!

"В отпуска съм, защо ме занимавате с глупости!" скарал се на колегите Пенчо Пенчев.

Авиотряд 28 е "авиационен оператор за изпълнение на полети със специално предназначение и полети за нуждите на министерства и ведомства".

Според Закона за гражданското въздухоплаване пък полети със специално предназначение са тези за превоз и обслужване на: президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, вицепрезидента, чуждестранни и държавни ръководители и лица, включени в състава на делегацията, придружаващите ги екипи, охрана и техните багажи.

Пенчо Пенчев, който в момента е шеф на авиоотряд 28 е известен с няколко факта:

 • Живее в Банкя, но не е близък с Борисов, а с Цветан Цветанов;
 • Когато се наработи, отива да играе тенис на корта в Японския;
 • Навремето е подкарал толкова бързо Еърбъса, че му одрал опашката;
 • Когато му стане студено през зимата, отива на Малдивите - да се стопли;
 • Навремето баща му беше партиен работник в АК "Балкан", а майка му - Събка Пенчева, е работила в РВД, и е била профсъюзен деятел.

Въпроса с правителствения самолет стои така: плати ли си някой, може да се качи на него, споделиха стари служители на "Балкан".

Генералният директор на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев коментира лаконично пред dnevnik.bg, че авиоотрядът има заявка от футболния съюз, но насочи въпросите за това кой се е качвал към летище София.

Няма как по заявка на БФС да се пътува с правителствения самолет!

НИКЪДЕ не е записано да се разкарват футболисти или министър в отпуск с навехнат крак при гмуркане!

На журналистически въпрос защо отборът на "Витоша Бистрица" е използвал правителствения самолет, премиерът Бойко Борисов отговори, че е поискано разрешение от Българския футболен съюз и рейсът е платен от втородивизионния отбор „Чавдар Етрополе”.

Българският футболен съюз е дал разрешение някакъв селски отбор да ползва правителствения самолет?! Като какъв, като институция над НСО?!

Стоп!

Курсът на един самолет не е единствено гориво, това са разходи по поддръжката, части, ремонти, заплати на екипажите и още доста пари, които не влизат в платените 20 000 лева.

Да не коментирам, че едва ли Николай Младенов, министърът на външните работи е платил 20 000 за курса на правителствения самолет, който изпратил Борисов, за да го транспортира до болницата, тъй като си навехнал крака при гмуркане край Евксиноград по време на отпуск!

Министър Московски призна, че правителственият самолет е бил използван многократно от спортисти, както и за хуманитарни цели.

Да караш със самолета на правителството, за който данъкоплатците плащат футболистите, с които риташ, да пращаш същия самолет за да транспортира член на кабинета за навехнат крак – това си е чиста форма на злоупотреба със служебното положение!

Навехнатият крак не е равнозначен на инсулт, или кризисна ситуация за спасяване на човешки живот, а травма, за която пострадалият може да бъде траспортиран и с не толкова скъп транспорт!

Мачът, за който става дума, се е играл на стадион "Тича" в морската столица, а със същия полет на авиоотряд 28 са пристигнали и съперниците им от "Чавдар" Етрополе, съобщи в. "Преса".

Причината за полета била, че премиерът паднал на карти, да потвърдили депутати от БСП, цитирани от "Преса".

Борисов обещал да изпълни едно желание на съперника си Емил Димитров - депутат от ГЕРБ и почетен президент на тима от Етрополе. Той поискал отбора на Борисов да се срещне на стадион "Тича" с "Чавдар".

Не коментирам избощо факта, че това не е бил единственият курс на тигрите, а самолетът на правителството редовно си ги разкарвал из родината, за да ритат с други отбори...

„Полетът бе платен от етрополския тим /Депутатът Емил Димитров е негов собственик – б.а./”.

Самият Димитров е потвърдил, че футболният мач бил в последната събота на юли, а „Бистришките тигри” победили с 1:0 етрополци. Борисов през цялото време бил на терена...

Кой закон, наредба или друг акт позволява на футболен клуб в България респ. на неговия собственик, който на всичкото отгоре е и депутат, да наема правителствен самолет? Тези и още въпроси зададе д-р Иво Инджов, политолог, експерт по масови комуникации до началника на Политическия кабинет на министър-председателя, Румяна Бъчварова. Зададе го като един от данъкоплатците, които издържат Авиоотряд 28.

А ето и писмото на Инджов:

До началника на Политическия кабинет

На министър-председателя на Република България

Г-жа Румяна Бъчварова

Копие: водещи масмедии


 

Уважаема госпожо Бъчварова,

Във връзка с водещото заглавие на в. „Преса” от 15 август „Авиоотряд 28 возил „тигрите” на Борисов за мач” с подзаглавие „Емил Димитров от ГЕРБ платил полета на еърбъса”, имам следните въпроси към Вас:

1. Потвърждавате ли изнесената от вестника информация, който цитира депутата от ГЕРБ Емил Димитров: „И двата отбора („Бистришките тигри” и „Чавдар” Етрополе – б.а.) са в предсезонна подготовка и по покана на Етрополе с правителствения самолет бяха докарани двата отбора за приятелска среща във Варна. Полетът бе платен от етрополския тим (Димитров е негов собственик – б.а.) ”. По-нататък Димитров потвърждава, че футболният мач бил в последната събота на юли, а „Бистришките тигри” победили с 1:0 етрополци. Борисов през цялото време бил на терена.

2. Кой закон, наредба или друг акт позволява на футболен клуб в България респ. на неговия собственик, който на всичкото отгоре е и депутат, да наема правителствен самолет?

3. Бихте ли изнесла в най-скоро време всички данни за подобни акции, в които е въвлечен Авиоотряд 28, превръщащи го в нещо като чартърно дружество на властта?

4. Бихте ли публикувала подробна справка колко са били и колко са стрували на данъкоплатците воаяжите с правителствения самолет за Олимпиадата в Лондон и кои лица са летели с него?

5. Бихте ли информирала широката общественост каква е позицията на министър-председателя Бойко Борисов към описаните по-горе практики?

6. Нека отново се върнем на олимпийска тема. Преди броени дни министър-председателят в характерния за него стил демонстрира прословутото си фамилиарно отношение – този път към британския му колега Дейвид Камерън: „С Дейвид се разбрахме...", с „Дейвид” това, с „Дейвид” онова и т.н. При такава една близост, заявена от Борисов, може би двамата са обменили опит и по теми като ролята на първия партиен и правителствен ръководител за строителството на спортни зали, намирането на спонсори за  футболни отбори, ритане на топка в работно време и други подобни, важни за гражданите на двете страни въпроси. С каква информация разполагате?

7. Знае ли министър-председателят, че 600 училища в България нямат физкултурни салони, а още толкова използват за целта пригодени помещения? От замаха, с който Борисов е запретнал ръкави да открива големи спортни зали, използвани ударно за личен и правителствен пиар, и да намира нерядко съмнителни спонсори на футболни клубове (целта е същата, наближават избори), не става ясно как любовта му към спорта съжителства със спортната мизерия в училищата.

8. Какво стана с обещанията на ГЕРБ от началото на мандата да се откаже от правителствения еърбъс и министрите да пътуват с граждански линии?

9. Мога ли аз като човек с гражданска позиция да наема с група съмишленици правителствения самолет, за да стигнем навреме във Варна и подкрепим протестите срещу застрояването на Морската градина и изграждането на „Алея първа”? Претенции за обратен полет няма да имаме, защото отпускарският сезон продължава и самолетът може да е необходим на някой друг министър, който подобно на гмуркача Николай Младенов е повредил мускул или друг орган и трябва да бъде транспортиран по спешност до елитно болнично заведение в София.

Д-р Иво Инджов

Политолог

Експерт по масови комуникации

Един от данъкоплатците, които издържат Авиоотряд 28

Гражданин

 

В каква държава живеем?

Къде е Конституцията, къде са законите ни?

Кой на кого плаща и кой на кого е задължен?

Ние на управниците ли, или те на нас?

Оказва се, че хем плащаме, хем сме им задължени, хем, мине се не мине и избраният от гражданството и одобрен от парламента премиер Бойко Борисов ни хока за щяло и нещяло?! Хока и се кара на тези, които му плащат заплатата?!

Това е причината все повече българи да казват: „Родино, прощавай, намерих си друга!” и да пресичат границата с еднопосочен билет.

В робовладелското общество бичът е бил движеща сила.

Един ден неминуемо ще кажем, когато и да дойде този ден, колкото и да сме останали: другарят Борисов обичаше да рита, да играе на вързано, да го снимат и да пътува със самолет из родината и по света.

А ние, българите му плащат за „слабостите”, защото го обичат!

По тази причина го и избраха и пак са готови да го изберат...

За да чуват, че всичко започва от него.

За да си мечтаят да са едно от кучатата му, които се хранят с пържоли...

За да има кой да ги скрастря от време на време...

Те, българите, които гласуват за Бойко Борисов проявяват разбиране и са наясно, че няма как да бъдат обичани, след като са безполезни...

Едва ли след „Винету” Кумирът от Банкя е разлистил Кърт Вонегът, но по презумпция е наясно с правилото: „Преструвай се винаги на добър и дори Господ ще бъде измамен...”

Златно правило и много върви пред зомбираната с пари и страх тълпа.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене