Български успех ли е залавянето на кокаина и арестите? /допълнена и обновена/

Страхът на роднините на моряците от властта е голям! Какъв съд очакваме за българския екипаж, след като Цветанов се изказа вече за вината на българите!

Цветан Цветанов, вътрешен министърЗадържаните 21 български моряци ще бъдат съдени в Испания е бил категоричен испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас на съвместен брифинг с българския си колега Цветанов!

Цветан Цветанов не си е мръднал пръста за да бъдат върнати моряците в родината, за да бъдат съдени! Обратното се е случило в Мадрид:

„Когато се съберат необходимите доказателства за съпричастност към случая на други българи, няма проблем те да бъдат екстрадирани в Испания“, е казал от своя страна Цветан Цветанов на Диас?!

Независимо, къде ще бъде процесът, той трябва да бъде справедлив, а виновните трябва да понесат наказанието си, дори то да е най-тежкото, заяви на пресконференция след срещата на двамата вътрешни министри вицепремиерът.

Екипажът трябва да помогне като съдейства на разследването преди да очаква помощ от когото и да било, добавил Цветанов.

„Целта на тази визита е да се поздравим за брилянтната операция, която проведохме заедно, но и за да затвърдим прекрасните двустранни отношения, които имаме“, е казал след срещата испанският вътрешен министър. Той е представил подробности от разследването, според което корабът „Св.Николай“ е тръгнал по посока от Гана към Венецуела, а между 20 и 24 юли наркотикът е бил натоварен на плавателния съд. На 8 август корабът е отпътувал към Испания. Количеството - три тона кокаин е трябвало да бъде разтоварено на Галийския бряг в северната част на Испания.

Цветанов се е съгласил след 15 дни в България да дойдат спецполицаи от Испания, които в сътрудничество с българските си колеги да проведат на наша територия операции, за които не бе уточнена какви.

По време на пресконференцията станало ясно още, че испанският вътрешен министър бил на мнение, че след като всички моряци са били на кораба, то те би трябвало да знаят какъв е товарът и по тази причина съдия-следователят ги бил оставил в затвора!

Па време на посещението на Цветанов  Мадрид стана ясно, че български представители все още не са допуснати от испанските власти до 21-те български моряци, които са задържани като част от екипажа на кораба „Свети Николай”, на който бяха открити 3 тона кокаин, предаде БНР. Най-вероятно в началото на септември това ще се случи и представител на българското посолство, вероятно консулът, ще се срещне със задържаните български моряци. Тогава вероятно те ще бъдат разпитани и от съда по-подробно около този случай.

Всъщност след като резултатите от срещата в Мадрид вече са известни, спокойно можем да заключим, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов замина заедно с приятеля си, шефа на ГД БОП, Станимир Флоров на една безсмислена визита в Мадрид. Съобщено бе, че двамата ще проведат срещи с испанските си колеги и ще обсъдят операцията, довела до ареста на български кораб, заловен с 3 тона кокаин.

Визитата бе само ден след като министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с близки на задържаните 22 моряци от екипажа, и ги нахока, видимо гневен.

След заседанието на кабинета Борисов нахока роднините и им се развика: „Става вече колко пъти - 20 тона, 40 тона, 3 тона, за България, като се заговори, все едно... Нищо не е пречило, като видят това, има начини да сигнализират. Всеки да признава, да казва и да посочва кой каквото знае!"

Среща при премиера на близките, присъстват още Цветан Цветанов и Николай Младенов

Не стана ясна причината защо министър-председателят изпусна нервите си пред слисаните близки на задържаните български моряци, но видеозаписът от срещата бе твърде красноречив за това, че според Борисов моряците ни ВЕЧЕ не са невинни!?

Премиерът коментира пред роднините на моряците, че е разочарован, че от наркотрафика страда името на България и призовава моряците да си признаят всичко.

Дали има в света друг премиер, който си позволява да хока близки на задържани свои сънародници – поне аз не съм чула. Тук не става дума за това дали задържаните са виновни или невинни, тъй като това изобщо не е ясно още. Потресът от скандала, който вдигна Борисов е от тона и преднамереното му поведение на човек, който вече вътрешно е сигурен във вината на арестуваните моряци.

Отново ще припомня, че близки на задържаните моряци се срещнаха на 22 август с премиера Бойко Борисов след като с дни нямаха никаква информация за своите съпрузи, братя и синове – какво се случва с тях в Испания, проведени ли са разпити, има ли повдигнати обвинения... Това бе поводът и те наивно, според мен, да поискат помощ от властите в Открито писмо.

Какво или кой промени за 10 дни мнението на българския министър-председател по акцията със задържания кокаин, все още не е ясно.

Стоварването на заловения кокаин на испанския бряг. Сн. испанската телевизияКорабът „Свети Николай”, плаващ под български флаг за Галисия, бе задържан на 13 август в международни териториални води, близо до испанския бряг. Испански специализирани полицаи арестуваха 22-ма моряци българи, част от екипажа и намериха 3 тона кокаин на борда!

Тогава испански спецполицаи щурмуваха кораба в открито море, на около 80 км от брега на южния град Кадис.

Доставката е била организирана от колумбийска групировка от Мадрид. Тя е натоварена на кораба в Южна Америка от организация от български граждани”, посочиха веднага след задържането испанските власти в местния печат.

Коребът По данни на следствието, подадени на испанските репортери, българският кораб „Свети Николай” е бил изпратен от африканското крайбрежие в Южна Америка. Корабът е качил своя товар във Венецуела. Испанската полиция в сътрудничество с българските власти е спряла плавателния съд в района на Кадис. В акцията е взела участие и италианската финансова гвардия.

Бойко Борисов, премиерИзвестно е единствено, че непосредствено след ареста на кораба и екипажа, премиерът Бойко Борисов обяви: „Съжалявам, че отново български моряци са задържани, каза премиерът Бойко Борисов във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. - Голяма част от българите, арестувани в Испания са от Варна и Добрич”...

„Може би другата седмица Цецо ще отиде до Испания, за да видиме какво е положението, но така или иначе кокаинът е там, знаеше се, че ще се работи с български кораб, много неща се знаеха и немаше как да им кажем на моряците, „Слизайте от кораба, щот ше го хванеме!”

Във Варна премиерът каза точно обратното: Корабът отдавна е следен и са предупреждавани моряците да не се качват на борда, защото е опасно.

Не се наемам да коментирам промените в мнението на Бойко Борисов, особено когато става дума за такива сериозни събития.

На въпрос дали българите са забъркани в трафика, Борисов отговори: „Много е трудно правосъдието да отсъжда, кой е забъркан, кой – не и най-малкото, това ше е дълъг процес. Кат са три тона, това е огромно количество за цял свят.”

Десет дни след ареста на кораба и товара от кокаин, Борисов вече бе видимо изнервен и с повишен тон нареди на близките на моряците отишли в Министерския съвет да се срещнат с него: „Нищо не е пречило, като видят това, има начини да сигнализират. Всеки да признава, да казва и да посочва кой каквото знае!"

Дали действително всичко е било видимо и нещо не е пречило на моряците да сигнализират за кокаина?

Според „Ел Паис”, когато испанските спецчасти се качили на кораба, не открили никакъв товар! Кокаинът бил заключен в склад за въжета с ръждясал катинар.

Как в такъв случай вижда Борисов някой да разбие катинара и като отвори пратката, да сигнализира до България? Що за фантасмагории?
Според испанската преса, групата, организатор на превозването на кокаина от Южна Америка до Галисия била получила 30 млн евро за тази услуга.

При щурма на спецполицаите, българският екипаж не бил въоръжен и не оказал никаква съпротива, потвърдиха запознати със случая от Националната полиция в Испания в местната преса.

Екипажът на “Свети Николай” трябвало да свърши единствено черната работа по транспортирането, като не е част от криминалната организация на разбития колумбийски клан, написа испанският в. “Ел мундо”.

По всичко случило се недалеч от испанския бряг е било изяснено, че става дума за необявен товари или товар, фалшиво обявен в задължителните, документи придружаващи превоза.

Близките на моряците ни от кораба „Св. Николай", хванат край Испания с 3 тона кокаин, са възмутени от поведението на премиера Борисов.

Това заявиха те в изявление за медиите след вчерашната си среща с министър-председателя, разпространено чрез Maritime.bg - специализиран морски портал за български и световни новини за морски бизнес, корабоплаване, корабостроене.

В изявлението си, роднините недоумяват защо е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни. Все пак роднините благодарят за проведената среща, но са на мнение, че коментарите на премиера Борисов и министъра на МВР Цветанов са твърде прибързани.

Роднините поискаха среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов след завръшането му от Испания, на която той да ги запознае с информацията, получена от испанските служби.

"Желаем дипломатическото представителство на Република България в Кралство Испания, да установи правния статут на нашите близки, необходимостта от наемане на адвокати, както и тяхното физическо и психическо състояние. Имайте предвид, че членове от екипажа имат нужда от лекарствени продукти", посочват близките на моряците в Изявлението до медиите.

Семействата на задържаните български моряци, все пак се надяват, след като министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването на кокаиновия трафик, извършено до момента в Испания, ще  промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в България и те ще бъдат изпратени в родината им – още повече, че корабът и екипажът са задържани в открито море, извън териториалните води на Кралството.

Според международното право, когато е задържан плавателен съд в открито море, най-близката държава, в случая това е Испания, може да проведе акция по арести и разкриване на незаконен трафик, с цел предотвратяване на престъпление. Този фактор дава възможност задържаните лица на кораба с кокаина да бъдат върнати в България и разследвани и съдени тук.

Близките на моряците от задържания от Кралство Испания кораб „Св. Николай" заявяват, че по тяхно мнение от българска страна не е извършвано разследване.

Афишираните твърдения, че кораб „Св. Николай" е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците, са несъстоятелни. Това е така, тъй като още вчера на срещата с министър-председателя Бойко Борисов, той е обявил за виновни техните близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна.

В Изявлението роднините недоумяват защо е допуснато и наличието на камера в залата, която е заснела точно определени думи на премиера. Извадени от контекста тези думи и чинно разпратени до масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни, твърдят огорчени близките.

Борисов дори предложил „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност", което е несъстоятелно, тъй като нито разследването е приключило, нито има яснота дали капитанът изобщо е бил наясно с това какъв е товарът.

Премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното" в европейската Република България липсва", допълват още те, според него няма действаща „презумпция за невинност”.

Изявлението на близките на задържаните моряци е твърде толерантно на фона на официално и от много високо оказания брутален натиск върху тях.

Страхът е голям!

Не минаха и броени часове и част от близките на задържаните български моряци се разграничиха от пуснатото до медиите Изявление, като изтъкнаха, че част от тях не приемали начина по който била интерпретирана срещата, а не били възмутени от казаното от премиера Борисов!

Какъв е този страх от управниците от ГЕРБ - от кого, от какво, кое накара разтревожените роднини да направят този унизителен завой - заплаши ли ги някой, какво се случи?

За пореден път някой обвинява медиите за нещо, за което те не са виновни!

След Борисов и Цветанов чухме още едно категорично обвинение, че моряците са знаели за наличието на дрогата на борда на кораба. Направи го Дойчин Дойчев от фирма „Сийборн трейд” ООД пред Нова телевизия.

Собственикът на корабната агенция и доскорошен собственик на кораба „Свети Николай”, Дойчев категорично отхвърли обвиненията да е замесен в трафика на кокаин.

„Нелепо е да прехвърлят вината към нас”, коментира още Дойчин Дойчев.

Дойчин Дойчев обвини моряците за кокаина и се оневиниДойчев обясни още, че фирмата му е отдала кораба под наем на „Превиати” ООД. Регистрираната в британския протекторат фирма, поела кораба на 21 юни с цел превоз на насипна захар. Бургаската фирма „Борд Марин” е предоставила 9 от всичките 21 души екипаж.

Дойчин Дойчев обясни пред репортерката на Нова телевизия смяната на името с финансови трудности, породени от страна на наемателите, които не плащали горивото на корабите.

„Няма как моряците да са качили товар на борда, без да са наясно какъв е – те са тези, които са пренесли пратката на „Свети Николай”.” Това Дойчев заяви около задържането си. Позицията на Дойчин Дойчев е, че фирмата му ”Сийборн трейд” носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина на кораба.

Експерти по борба с трафика на дрога поясниха за „Хроники”, че е прецедент задържан да признава предварително нечия вина и съзряха в казаното от Дойчин Дойчев преднамерено оневиняване...

Роднини на моряци от екипажа от Бургас твърдят, че преки договори са били сключвани с другата небезизвестна компания на Дойчин Дойчев - "Борд Марин". Чрез нея той беше мениджър на кораба "Елена", на борда на който моряк уби двама души и рани капитана при мистериозни обстоятелства. Впоследствие на "Елена" бяха открити незаконни цигари.

Цветан Цветанов, вътрешен министър по bTVВътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за „ТВ7” заяви: „Няма начин собственикът на кораба да не е знаел какво се транспортира”, коментира той.

Дойчин Дойчев, който притежава кораба „Свети Николай”, плаващ под български флаг, за кратко бе задържан за разпит в петък, но скоро бе освободен, без да му бъдат предявени обвинения.

Цветанов посочи в интервю за вестник „24 часа”, че Дойчев е бил собственик също така на кораба „Ванеса”, който потъна в Азовско море, и за който „също имаше подозрения, че превозва големи пратки кокаин”.

Специализираната прокуратура разпита освободи, и след това задържа Дойчев за 72 часа, като му повдигна обвинение за участие в организирана престъпна група.

Неприятно съмнение остави факта, че Дойчин Дойчев хвърли вината за трафика на кокаин върху моряците.

Остава открит въпросът: себе си ли поиска Дойчев да оневини, като прехвърли вината върху екипажа?

Всъщност Дойчев  е бил мениджър на рейса, и като такъв е набрал част от екипажа.

Български успех ли е акцията по залавянето на кокаина?

Фактът, че българските специализирани органи за борба с трафика на дрога са знаели за акцията, далеч не ги прави участници в нея, колкото и да му се иска на министъра на вътрешните работи да ни внуши това.

При щурмуването на кораба са участвали и български полицаи от спецслужбите. Операцията е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция,  и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури.

Първоначалната акция по залавянето е била на италианската финансова полиция /Guardia di Finanza от Comando Operativo Aeronavale/, испанската Национална полиция, служители от отдел „Наркотици” при ГДБОП – МВР, СОКА – Великобритания, Интерпол.

Вътрешният министър на България Цветан Цветанов обясни твърде объркано: „Ние подадохме информация за начина по който се набира този екипаж на Европол, на ДЕА, на френските колеги...”.

Разследването на канала е започнало преди 8 месеца, съвместно с българските служби.

Залавянето на кораба с кокаина

Италианската финансова полиция първоначално обяви, че българският кораб „Свети Николай", който беше задържан заради пренасяне на 3 тона кокаин край бреговете на Испания, е бил локализиран благодарение на неин високотехнологичен патрулиращ самолет, предаде АФП.

Българският кораб, на който в понеделник испанската полиция откри над 3 тона кокаин, е бил „локализиран и следен в продължение на две или три нощи" от самолет ATR 42 на италианската финансова полиция, заяви ръководителят на операцията, подполковник Джовани Интердонато.

Силите на финансовата полиция на Италия патрулират редовно до Атлантическия океан под егидата на Морския център за борба с наркотиците в Лисабон.

Според италианската полиция българите, които са били пуснали котва край африканските брегове, са направили маневра към Карибските острови, за да натоварят наркотика, след което са получили зелена светлина от Колумбия. В същото време, колумбийците са изпратили свои представители в Испания, за да координират операциите.

На 17 август, четири дена след арестите изтече мярката за временно задържане екипажа от български моряци, арестувани до бреговете на Испания, с три тона кокаин на кораба „Св. Николай”. Моряците са напуснали ареста в Кадис и бяха прехвърлени в Мадрид. Там случаят бе поет от съдия в испанския Върховен административен съд /Аудиенсия насионал/, от съдията зависеше решението – дали задържаните да бъдат съдени, или освободени. Очакваше се тежестта на обвинението да падне върху капитана, Иван Станчев. /Преди седем години, припомни Рада Домусчиева от bTV, Станчев успя да изведе от район на ураган корабът „Рита” и така спаси живота на българските моряци – бел. Л. М./.

По-късно съдът в Испания постанови: Всичките моряци остават в ареста.

След като приключи следственото дело, случаят ще бъде поет от Върховния съд в Мадрид. За разлика от другите задържани, четирима испанци в област Галисия, които испанската полиция следяла отдавна за наркотрафик и петима колумбийци, които са от мощен наркотрафикантски клан, българите имат чисто криминално минало и в Испания нямат досиета.

Цветанов пак „изчете присъди”!

Ивелина Атанасова, сестра на бившата съпруга на капитана, заяви веднага след съобщението на ареста на екипажа, че арестуваните моряци са държани в изолатор, не им е предоставена възможност да се видят с хора от българското консулство. Най-вероятно моряците ще бъдат транспортирани до Мадрид и чак тогава представители на посолството ни ще се видят с тях. Тази информация тя получила от МВнР. Атанасова говорила с хора от българските морски среди и те я уверили, че ако кокаинът е открит в надлежно пломбирани контейнери, екипажът не носи отговорност. Практиката е точно такава - при изрядни пломби моряците нямат отношение към товара.

Собственикът на фирмата ”Сийборн трейд” Дойчин Дойчев и 37- годишният Руслан Колев бяха докарани в София в събота сутринта, на 18 август, след като предишната вечер те бяха пуснати за два часа от ареста в Бургас и после отново прибрани от полицията и доведени в Специализирания съд.

Другият задържан, Руслан Колев, сочен за организатор на транспорта на дрогата, също бе с мярката и повдигнатото обвинение на Дойчев.

„Руслан, мъжът, който е набирал екипажа на „Св. Николай”, е познат на полицията и има криминално минало,” уточни вицепремиерът, въпреки че криминално минало не означава, че някой се е преквалифицирал в наркотрафикат!

Специализираният съд пусна  и остави без мярка за неотклонение на свобода обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев и Руслан Колев. Руслан Колев и Дойчин Дойчев бяха задържани с повдигнати обвинения за организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група във връзка със задържания в испански води кораб „Свети Николай” с три тона кокаин на борда.

Съдът прие, че няма достатъчно доказателства за участие в „организирана престъпна група” на двамата и те бяха пуснати на свобода.

Прокурорът от Специализираната прокуратура, Андрей АндреевПрокурорът от Специализираната прокуратура Андрей Андреев заяви, че определението е било разбиващо.

Специализираният съд прие, че от събраните материали по делото не става ясно как Дойчин Дойчев е участвал в тази организирана престъпна група, нито как Руслан Колев я е организирал и ръководел. От разпита на близките на част от екипажа, задържан в испански води, не става ясно, че Дойчев е наемал персонала, а посочват фирмата, която е юридическо лице, посочи съдията по делото. Фирмата, чийто управител е Дойчев, отговаря за безопасността на кораба и за квалификацията на персонала, но той не е имал власт над екипажа или над товарите на кораба.

Испанските власти нямат доказателства и за познанството на Дойчев с капитана на кораба – Иван Станчев. Това бе причина съдът да остави без уважение искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на обвиняемите. Според защитата на Руслан Колев той е болен и взема лекарства, свързани с психическото му състояние. Колев посочи пред съда, че приятелката му е бременна в осмия месец след трудно зачеване и желае да бъде край нея. Обвиняемият Дойчев посочи, че е невинен.

Специализираната прокуратура в България отказа да съобщи какво е обвинението срещу задържаните Колев и Дойчев.

Дойчев на излизане от арестаКорабособственикът Дойчин Дойчев обясни, че носи отговорност единствено за безопасността на рейса на плавателния съд, но не и за случилото се до испанския бряг.

Разследващи предположиха, че вторият задържан, Руслан Колев, е този, който е организирал транспортирането на пратката и набирането на екипажа. Изтъкнато бе негово криминално минало.

От разследването изтече информация, че и двамата задържани са знаели какво превозват.

Обичайно министърът на вътрешните работи, Цветан Цветанов се усъмни във версията, че капитанът на кораба не е знаел за кокаина.

Вижте как Цветанов обвини два дена след задържането българския екипаж по време на разговор с Анна Цолова в bTV на 17 август:

Изпълнителният директор на „Морска администрация” Сергей Църнаклийски обяви, че корабът е бил с изрядни документи. „Имаше сигнал, че не е плащано, увери ме, че всичко ще бъде изплатено”, обясни за заплатите на екипажа Църнаклийски в новините на bTV.

Според председателя на Асоциацията на морските капитани, Димитър Димитров, е твърде възможно капитанът да е бил заблуден и да не е получавал информация за истинския товар на кораба.

Какво има в товара на кораба, капитанът получавал инструкции, както от собственика на кораба, така и от наемателя на кораба. Капитанът не може да отваря товара, за проверка и е длъжен да се довери на подадената информация от наемателя и собственика.

Аргументът на българското разследване бил, че капитанът трябвало да се усъмни в съдържанието на товара, но такова съмнение било резонно, в случай, че товарът е по-голям от възможностите на плавателния съд за транспорт. А историята с кокаина не е такава.

„Ще протестираме определението на Специализирания съд за пускане на свобода на Руслан Колев и Дойчин Дойчев”. Това каза пред журналисти прокурор Андрей Андреев, след като Специализираният наказателен съд освободи обвиняемите Руслан Колев и Дойчин Дойчев.

Очаквахме какво ще каже Цветанов след визитата си в Испания, след като замина за там, убеден във вината на българските моряци.Резултатът е: той е побързал да се съгласи и изслуша испанския си колега за вината на моряците ни и темата с връщането изобщо не е била поставена като дискусионна по време на визитата!

С две думи казано: Цветан Цветанов обрече българският екипаж на тежка присъда още преди да е била доказана вината им!

Що се отнася до факта, че не за първи път МВР-министърът се кичи с свършена работа от негови колеги зад граница – твърде късно е да се надяваме той да се промени.

 

Коментари 

 
+2 #1 SOS 2012-08-25 06:50
"УМНАТА" ГЛАВА НА МИНИСТЪР ЦВЪЦКО,НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ КАЧВА БЪЛГАРИ НА ЕШАФОДА.РОДНИНИТЕ НА МОРЯЦИТЕ ОТ НЕЩАСТНИЯТ КОРАБ,ДА БЯГАТ ОТ ПИШМАН ПОЛИТИЦИТЕ НИ,КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене