Орден „Стара планина” като подарък от „заведението”...

Как да не наградят Уорлик, след като ни доказа, че сме губерния?

altАмериканският посланик Джеймс Уорлик, който нагледно ни демонстрира, че и в дипломацията има място да чалга, арогантност и евтини трикове, е награден с най-високото отличие орден „Стара планина” първа степен по повод окончателното му отпътуване от страната!

Нещо като рекламен сувенир за посетители на заведението – със същия успех в един китайски ресторант дават ветрило на своите посетители на тръгване!

Със същия успех държавният глава може да отвори една сергия на летище София и да закача ордени при окончателно отпътуване от страната на кого ли не!

Добре е, че ще ни оттърват от Уорлик най-сетне, въпреки че никой не гарантира че приемничката му, Марси Райс ще води по-различна от досегашната унизяваща България политика, която САЩ води към нашата страна. Райс вече заяви приоритетите си: организираната престъпност и корупцията, шистовия газ и интеграция на циганите.

Не че й е работа на една чужда посланичка да се бърка във вътрешните дела на страната, където е изпратена, но така са си постлали политиците ни – така и ще бъде! Независимо, че има забрана за проучвания и добив на шистов газ от парламента, независимо, че няма да мине много време и от интеграция ще се нуждаем ние, като малцинство.

Що се отнася до третия приоритет на Райс – организираната престъпност и корупцията, то в това отношение нещата не са еднозначни – хем престъпността ни е намаляла и даже изнасяме от нея зад граница, хем вътрешният министър се издига в политическата, партийната с готовност за скок във властовата йерархия.

Уорлик ни показа, че чалгата има място в дипломациятаВ личен план покрай толкова развяваната борба с организираната престъпност, по време на незавършения мандат на Уорлик, МВР-министърът ни се обзаведе с ръкавели на Сикрет сървиз, разхожда се гордо покрай евроатлантическото си партньорство из континентите даже вече поназнайва английски език – колкото да води елементарен разговор!

Колцина от българите са наясно, че Райс вече представи приоритетите си пред Конгреса преди окончателното гласуване на кандидатурата й за посланик в нашата страна.

Не е тайна, че те включват гореизброените приоритети, но няма и дума за облекчена процедура по издаване на визи за български граждани, пътуващи за САЩ.

Уви, продължаваме битието си на губерния на Щатите!

"На този етап България получава горива изцяло от Русия - и газ, и нефт. Тъй като единственото нефтопреработвателно предприятие в страната "ЛУКойл Нефтохим" е руска собственост, то се и зарежда с петрол от Русия.

Държавната власт няма лостове, с които да повлияе на собствениците му да доставят суровина от други държави, а няма дори теоретична възможност да внася газ от други държави заради липсваща инфраструктура, по която да се осъществяват доставките. Така че единствената възможност за различен произход на това гориво е, ако то се добива под формата на шистов газ", казва в изложенето си пред конгреса г-жа Райс.

Т. е. протестирайте си, нека парламентът Ви да приема забрана за шистовия газ – българската земя ще се дупчи, независимо от опасността за тотално и необратимо отравяне на природа и хора, независимо, че в родината на Райс има щати, където добивът на шистов газ е забранен – за да се удари икономически Русия, България ще трябва да плати жестока цена! Това е плановете на новата посланичка на САЩ, както беше в плановете на Уорлик!

Позорно е политиците ни да разрешават така безпардонно и арогантно посланик на една чужда държава да се разпорежда със съдбата и бъдещето на поколения българи!

Както позорно и недопустимо Държавният секретар Хилари Клинтън изпрати съветника си по енергийни въпроси Ричард Морнингстар, за да ни уведоми на най-високо равнище, че отклоняване от „правилната” за САЩ линия по добив на шистов газ не се предвижда!

Но да се върнем към „заслужилия” най-високия български орден американският посланик, Джеймс Уорлик и неговите постижения на родна почва. Ето малка част от това, което успя да свърши той по време на незавършения си мандат:

 • Отлагане на проекта „Белене”;
 • Издигане на паметник на загинали американски летци, бомбардирали българската столица София през Втората световна война, в резултат на които бомбардировки са загинали две хиляди цивилни софиянци и са разрушени 12 600 сгради!
 • Контрол на процесите в съдебната система;
 • ФБР-специалисти разследват на българска територия, въпреки че нямат правомощия за това и Бюрото е федерална полицейска сила и разузнавателна агенция, която е основният разследващ орган на Министерството на правосъдието на САЩ!
 • На 5 март 2011 г. Джеймс Уорлик се появи на пресконференция в Министерския съвет заедно с премиера Бойко Борисов, като че ли  мероприятието бе родителста среща, а не брифинг на Борисов по вътрешно-политически теми?!
 • На 12 февруари 2011 Уорлик се появи на конференция с нелегитимния мюфтия, Мустафа Али Хаджи, с което пренебрегна вече излязло решение на Върховния съд, че лидер на мюсюлманската общност е Недим Генджев!
 • Поиска още българско пушечно месо за Афганистан;
 • Има основателни подозрения, че стои зад активното мероприятие срещу Атака и Волен Сидеров
 • Позволи си да говори на английски без преводач на официален форум, пренебрегвайки Конституцията
 • Посъветва кабинета: „Българското правителство трябва само да се справи с въпроса за посланиците - агенти на бившата Държавна сигурност.”

Уорлик открито диктуваше на премиера БорисовИзброените дейности на Уорлик са малка част от дейността му, която по всичко личи, че ще бъде продължена от приемничката му, Марси Райс.

Нещо като изборите за президент в САЩ – много милиони и шоу, а разлика между приоритетите на кандидатите не се забелязва...

От екипа на Плевнелиев обяснили за една телевизия, че така се постъпвало с всички посланици, чийто мандат изтича, но все пак!

Хайде да се уважаваме!

Другата протоколна формулировка, която ще се наложи да преглътнем около този орден е „за изключително големи заслуги” – принос, който е твърде спорен, съотнесен към суверенитета ни като държава.

Кои „изключително големи заслуги” ще остави Уорлик като му видим гърба:

 • за толерирането на циганите,
 • за гарантираното отравяне на земята и населението в районите, където ще се проучва и добива шистов газ,
 • или
 • за ГМО-то,
 • за въвличането на България в бъдещи военни конфликти в Близкия изток?

Къде се е чуло и видяло държава да връчва най-висок орден на заминаващи посланици? Ами променете навика или протокола, за да не прибавяме към десетките унижения, на които сме подложени от новия Голям брат още едно!

Не орден, а хладно мълчание трябваше да изпрати Уорлик отвъд океана след всички унижения, на който той си позволи да подложи страната ни! За качения ни президент Росен Плевнелиев на самолет с чужд държавен флаг изобщо няма да отварям дума, тъй като така наречения ни държавен глава е пълнолетен и се очакваше да е в състояние да направи преценка къде се качва и дали това е редно!

Така че, да откриват сергия на летището с ордени и да раздават на отпътуващи, щом толкова лесно се прави това!

 

Коментари 

 
0 #1 Недялко Шаллиев 2012-09-06 08:37
Честит празник, госпожо Манолова! Правдиво пишете, но както е известно - достойнство и ум не се продават, което е обяснението за подобно унизително "уважително отношение" към един, който не го заслужава.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене