Фарсът с изслушванията на кандидатите за нов Висш съдебен съвет продължава

Искра Фидосова прозрачно размаха „камшика” на цензурата!

Изслушването за нов ВССНа обявеното изслушване на кандидати за посланици от 11 септември 2012 година, станахме свидетели на няколко симпатични гафа от страна на кандидати и депутати...

Въпрос на депутата от РЗС, Емил Василев към кандидата Бойко Рашков събуди полузаспалите присъстващи в залата. Василев попита въпросния кандидат, издигнат от „Коалиция за България”,  дали може да окаже влияние върху дейността му във ВСС фактът, че съпругата му е нотариус, а дъщеря му съдия?

Неизвестно защо Рашков се засегна много:

„Мислите ли, че на такъв форум е редно по такъв начин да се поставя въпросът. Нямам никакви притеснения за това, че дъщеря ми работи като съдия, тя можеше да работи като прокурор и адвокат, тя е работила преди това и като помощник нотариус. Не виждам проблем по този начин да се изясни въпросът принципно”, каза Рашков.

„Говорим за фамилни кланове, на базата на които се нарушава законът, т.е. вземат се пристрастни решения, заради това, че едно семейство от няколко члена работи една част от него в прокуратурата, друга част в съда, трета част в адвокатурата и това създава проблем за правораздаването, аз съм съгласен, че трябва да има някакво законово решение. Такова има и ние можем да го обсъждаме. Законът задължава в такава хипотеза онзи, който участва в такъв процес да си направи отвод. Това е разписано в закона и остава единственото, което човек може да си помисли – въпросът е насочен лично. Аз не съм бил член на ВСС, трябва ли да ограничавам моята дъщеря да участва в конкурс за съдия, защото аз съм юрист или не трябва”, попита Рашков.

Ако колегата има оплаквания като адвокат от начина, по който моята дъщеря води разследването на делата си, да се обърне към председателя на Софийския районен съд, ако смята, че има някакви нередности, но да се поставят в парламента подобен въпрос ми се струва повече от неприлично.

Искра Фидосова, депутатНяма да коментирам или търся причината, заради която Рашков се засегна от този въпрос, по-интересна е реакцията на водещата заседанието по изслушване на кандидатите от парламентарната квота, Искра Фидосова.

Тя извади „камшика” на цензурата и заяви, че е недопустимо да се питат кандидатите такива неща, и обеща, че занапред ще прекратява подобни въпроси и няма да ги допуска!

Абе, другарко Фидосова, не Сте ли чула за щуробаджанащина, за конфликт на интереси и използване на влияние – или тези три явления са тема табу за така широко афишираната от Вас прозрачност?!

Ами може за прозрачност да заведете другия път чуждите посланици до прозорците на парламента и да им кажете: „Виждате ли добре какво се случва през стъклата? На ви прозрачност!”

Интересно би ме да видя в залата на провеждащото се изслушване лицето Михаил Миков, който има пряко участие в унищожаването на Националната следствена служба по време на управлението на Тройната коалиция. Тогава социалистите си другаруваха по този въпрос със сините и лъжеха наляво и надясно, че ЕС натиска да се закрива Следствието...

От тогава датират големите провали на досъдебното производство, когато се води от дознатели под вещото ръководство на МВР-министъра Цветанов.

От тогава нескопосани обвинителни актове падат в съда...

Живите помнят как един слаб вътрешен министър тегли ножа на стотици следователи и предаде „наследството” в ръцете на друг вътрешен министър, който за по-сигурно и бързо тръгна да „чете” и „издава” присъди от трибуната на парламента или сутрешни телевизионни предавания.

Суверенна държава ли е България?

Изслушването за нов ВСС от 11 септемвриЩо щат на заседание за изслушване на кандидати за членове на нов Висш съдебен съвет посланици на чужди държави?

Отворен урок по навеждане пред чужди посолства ли върви в българското Народно събрание, или избор на нов ВСС?

Каква работа имат в парламента посланици на различни държави, след като там върви изслушване за новото „правителство” на съдебната власт?

Кога и кои български посланици по света са присъствали, коментирали и намесвали при избор на магистрати в чужди държави?

Контрол, зависимост или демонстрация на унижение бе чужди посланици да бъдат допуснати до процедурата по изслушване за нов ВСС?

Европейският съюз барабар с 27-те си държави-членки е едно, САЩ е друго, а една държава като България, която е суверенна е съвсем различно нещо. И въпреки че сме страна-членка на ЕС – посланици на чужди държави нямат място при процедура по избора на нов ВСС.

Блюдолизниченето на управниците и част от парламентарното им мнозинство, търсенето на свидетели в лицето на чужди посланици, за да легитимират тъпкането на конституционни правила и норми удари върха!

Съдебната власт в България е независима – както от изпълнителната, така и от законодателната власти. Какво остава за независимостта й от представителите на чужди държави...

Фидосова и чуждите посланициНа 4 септември посланиците на Франция, Великобритания и САЩ, съответно Филип Отие, Джеймс Уорлик и Джонатан Алън, посетиха Народното събрание и направиха сефтето за пряка намеса в избора на новия ВСС. В парламента тримата посланици изслушаха в Комисията по правни въпроси бъдещите кандидати за ВСС, но дали това бе само изслушване?

Не беше ли афишираното изслушване, и контрол върху народните избраници от страна на посланиците на три чужди държави?

Откъде-накъде, на какво правно основание тези трима посланици присъстваха на една процедура, която касае състава и работата на бъдещия ВСС?

Фидосова държи пламенно слово пред посланицитеКъде е записано подобно нещо в Конституцията?

Къде е записано в Конституцията, че бившата нотариус от Монтана, понастоящем депутат, така наречената Искра Фидосова може да си позволява да кани външни лица отчужди държави на заседание на парламентарна комисия?

Подобен текст го няма в Конституцията и не се забелязва да е записано някъде като правомощие на въпросната Фидосова. Т. е. съвсем логично може да се твърди, че Фидосова е поела правомощия, които не й се полагат на никакво законно основание!

Вярно е, че и глухите са наясно, как изпълнителната власт се разхожда по главите на магистрати и „коли” и „беси” неудобните, но все пак нека да сме наясно – парламентът си е парламент, изпълнителната власт си е изпълнителна власт, а съдебната власт е НЕ-ЗА-ВИ-СИ-МА!

По какви критерии Фидосова покани именно тези трима посланици, изслушване, контрол или натиск с присъствието си оказаха тримата чужди посланици?

Колониална държава ли е България или суверенна?

Защо сред поканените посланици не беше представителят на Кипър, след като точно Кипър председателства в момента ЕС?

Посланикът на Великобритания Джонатан АлънПосланикът на Великобритания Джонатан Алън заяви след срещата в парламента, че пред България се отваря "много важна възможност" да избере добър ВСС.

"Реформата на съдебната система е може би най-важната тема пред България днес и затова подкрепяме прозрачността на този процес. Българите трябва да имат доверие в институциите и поради това те трябва да знаят кои са членовете на ВСС, да знаят защо тези членове искат тази работата и какво ще правят. Много е важно кандидатите да отговорят на всички въпроси на депутатите, на медиите, на неправителствените организации", заяви Алън.

"Мисля, че това е ясно от докладите на ЕК, ясно е от въпросите на депутатите и идеите на гражданските организации", коментира британският посланик.

Всички сме съгласни с това мнение на Алън, въпреки че, отново повтарям, не е негова работа да се бърка в тези проблеми!

„Надяваме се, че след тези избори ще има нов ВСС, който да се заеме с реформата на съдебната система", заяви Филип Отие. И ние се надяваме, но знаем, че подобно нещо няма да се случи и затова си има причина, която се казва Цветан Цветанов!

Американският посланик Джеймс УорликИли ако толкова го напъва отвътре британското Превъзходителство, да се бърка в процесите на съдебната власт в България, то нека той не ходи насам-натам като поддържаща фигура до американският посланик Джеймс Уорлик, а изяви своя лична позиция, самостоятелно, но не като присъстващ, контролиращ в парламентарна комисия!

Всички, запознати с проблемите на съдебната власт са наясно, че, за да се тръгне към каквито и да било промени единственото условие е, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да си отиде от поста!

В противен случай само ще си губим времето да изслушваме някакви мнения, анализи, коментари и становища и нещата ще си продължат по-старому – с други лица във ВСС

Дежурният дразнител на гражданството в последните три години, посланикът на САЩ, Джеймс Уорлик, афиширал се като настойник на Цветан Цветанов заяви в българския парламент: "Няма по-важен въпрос, пред който България ще се изправи през следващите седмици, от избора на нов ВСС. В миналото тези избори се случваха тихо и зад затворени врати, но тази година, благодарение на усилията на много хора и правителството, това ще бъде един отворен и прозрачен процес. Този избор не бива да бъде източник на безпокойство единствено за правителството и Народното събрание, тези избори са важни и за българските граждани. Те са важна стъпка към възвръщането на доверието и увереността в съдебната система".

Не зная кой го е заблудил Уорлик, че е имало тихи избори зад затворени врати и ми е хем смешно, хем жел за интелектуалния му капацитет да преценява реално нещата, но в дъното на проблемите на съдебната власт по време на управлението на ГЕРБ е именно, само и единствено неговият подопечен Цветанов! И той говореше, действаше не зад затворени врати и тихо, а шумно, безпардонно и арогантно по отношение на български магистрати.

Цветан Цветанов, вътрешен министърДавам примери: когато един министър на вътрешните работи какъвто за жалост имаме ние в момента си позволи да набеди и произнесе „присъда” от трибуната на парламента за някакви лекари от Горнооряховска болница – в друга държава такъв министър представа да член на правителството и отива в забвение!

Още повече, че набедените,  тормозени и опозорени от министъра на вътрешните работи медици бяха оправдани, след като излезе окончателната деветорна съдебномедицинска експертиза, по случая с четиримата медици от Горна Оряховица, обвинени преди повече от година в умишлено умъртвяване на новородено. Адвокатът на един от лекарите Дечо Дечев съобщи за БНТ, че заключението на експертите окончателно оневинява лекарите.

"Експертизата сочи, че няма извършено престъпление, тъй като детето е мъртвородено", обясни адвокатът на д-р Димитър Сотиров, Дечо Дечев.

Медицинското заключение съвпада с това на петорната експертиза, поръчана по делото.

Лекарите са невинни, а опозорилият ги публично вътрешен министър от трибуната на парламента, все още е на поста си!

Четиримата лекари - Димитър Сотиров, Катя Гецова, Стефан Лазаров и Михаил Милатович, бяха обвинени от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че умишлено са умъртвили новороденото дете на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева, въпреки че набедените лекари твърдяха, че детето е мъртвородено.

Всъщност ставаше дума за аборт на мъртъв плод и въпреки че лекарската общност застана зад колегите си, набедените четирима доктори бяха показно арестувани!

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", заяви от трибуната на парламента министър Цветан Цветанов.

Умишлено умъртвяване се оказа, че няма, а твърдението за това може да се квалифицира единствено както Лъжа!

Оказа се, че е нямало и оставяне на живороденото беше във фризера?

Втора Лъжа...

И това е един от огромните гафове на Цветан Цветанов – да се изживява като съдник, обвинител и какво ли още не в държавата и да набеждава цели съсловия за престъпни – лекари, съдии и прочие.

А някой да е чувал за Принципите на ООН?

Международната комисия на юристите /МКЮ - International Commission of Jurists - ICJ/* изрази в Отворено писмо, публикувано на страницата на Комисията, сериозната си загриженост по повод уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България /ССБ/ Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС) на 12 юли.

Отвореното писмо на МКЮ

/*МКЮ се състои от 60 авторитетни юристи /висши съдии, адвокати, университетски преподаватели и др./ от различни страни и различни правни системи, които са ангажирани със създаването на гаранции за спазването на международните стандарти за правата на човека и върховенството на закона. Организацията има национални секции и клонове в над 70 държави – бел. Л. М./.

Членовете на МКЮ са на мнение, че наказанието на Тодорова на практика противоречи на основните принципи на ООН, "които защитават свободата на изразяване на съдиите и свободата на съдиите да образуват и да членуват в професионални организации,включително с цел защита на тяхната независимост ".

От МКЮ настояват за гаранции по правото на шефката на ССБ, Мирослава Тодорова да получи справедлив процес срещу решението на Висшия съдебен съвет /ВСС/, както и да се предприемат адекватни мерки за защита на всички магистрати от всякакви форми на тормоз или сплашване, независимо от техния източник.

"Уволнението й противоречи на Принцип 18 на ООН за независимостта на съдебната власт, според който съдиите трябва да подлежат на отстраняване единствено от съображения за неработоспособност или поведение, което ги прави негодни да изпълняват задълженията си", се казва още в позицията на комисията с уточнението, че е всеизвестно, че натовареността в СГС е около 8 пъти по-голяма от тази в останалите съдилища в страната.

Според МКЮ, уволнението на Тодорова може да се окаже злоупотреба с дисциплинарната процедура с цел да бъде отстранен съдия заради неговите публично изказани възражения срещу намесата на правителството в независимостта на съдебната власт, както и заради критики към ВСС.

"... предполагаемото нарушение, е извършено преди седем или повече години, както и че образуването на дисциплинарното производство на този късен етап е в противоречие с давностния срок /от една година/", обръщат внимание от МКЮ.

Правителството е призовано да покаже, че "се спазва институционалната и личната независимост на съдиите, както и че са взети мерки съдиите да правораздават, без заплахи от всякакъв вид", пише още в Отвореното писмо на МКЮ.

Фарсът с изслушването на кандидатите от парламентарната квота за нов ВСС продължава...

Никой не спомена за реакцията на МКЮ, никой не спомена за Доклада на ЕК, никой не спомена за уволнената Мирослава Тодорова и игричките на близките семейно до Цветанов магистрати.

Няма цензура...Виж ми окото!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене