Протежето на премиера Борисов се изрепчи на Русия?!

Приискало му се на Дянков да пляска руснаци?!

Симеон Дянков, който се готви да пляска руснаци...пак?!Не бяхме чували тези дни вицето на премиера Борисов - Симеон Дянков. Тъкмо бяхме свикнали с тишината на пресипналото му гласче и хоп! – афиширащият се като топфинансист министър взе, че реши да мери ръст с руския Атомстройекспорт:

„Ако трябва, пак ще пляскаме руснаците... Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме".

Що за речник на министър към друга държава демонстрира самозабравилия се Дянков? Такива „закачки” е недопустимо да бъдат изричани от официален представител на държавата.

В случай че едно лице шмърка или пуши повече, за да говори така неадекватно – има си клиники, има си лекари, които могат да му окажат помощ...Не, че този случай е такъв, пази, Боже!

Един съдебен иск няма как да е повод за такъв език и словоблудство – като имаш аргументи – мястото да ги изложиш е в съда!

Делото се разглежда от Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж и всяка страна ще има възможност да се подготви и изложи своите аргументи „за” и „против”.

„Исканията на "Атомстройекспорт” са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас", заяви Дянков, цитиран от БГНЕС. "Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс", обяви той.

"Казусът е доста явен, самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите.

"Ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас” заяви вицепремиерът.

Къде и кога са губили дела руснаците – що не седне Дянков да разкаже, че нещо никой наоколо не се сети...

Или отново сме слушатели на приказки от селски вечеринки?

Да припомням ли на Дянков как внушаваше, че президентът Георги Първанов е милиардер и после лъжеше и се хвалеше пред журналистите колко бил смел по време на срещата с него... докато не излезе емблематичният диалог:

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Вие защо дойдохте тук, г-н Дянков?

СИМЕОН ДЯНКОВ: За да се помъча и да Ви помоля...

Или да припомня на Дянков по-скорошния му резил с хвалбите, че е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие, а не мина много и проф. Димитър Иванов от Лондон поясни, че в тази банка няма такъв управителен орган!

Класикът Кърт Вонегът бе казал:

Големият проблем с тъпите копелета е,

че те са толкова тъпи,

за да повярват, че има такъв,

който да бъде умен.

Сайтът „Хроники” отдавна написа, че нито един от трите руски проекта няма да се състои при това правителство и това е на път да се осъществи.

На 28 март, два часа след като от правителството изтече информацията за окончателно решение по Атомната централа „Белене”, премиерът Бойко Борисов лично съобщи, че спира проекта АЕЦ „Белене”, България ще доплати на Русия първия реактор и че ще се търси дружески начин да се излезе от този проект!

Преди Борисов да направи своето изявление, че България се отказва от проекта АЕЦ "Белене", след заседанието на Министерския съвет, информацията съобщи в аванс заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов съобщи, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, допълни той и обясни, че поръчаният реактор ще отиде като седми в АЕЦ "Колодуй". България ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Не е ясно откъде ще се вземат тези пари, каза Горанов, което не изненада никого.

Нищо такова не се случи: България и енергетиката й ще се наложи да плащат иск за два милиарда за непостроена атомна централа срещу това на площадката на АЕЦ „Козлодуй” да се отиде на вариант американско ядрено гориво, японска турбина, системи за управление и контрол на „Уестингхаус” и всичко това да се закачи на руския атомен реактор!

На „Уестингхаус” изобщо не е възлагано да проучи дали подобен вариант е възможен, не е възлагано да проучи и дали има други, различни варианти да се строи в рамките на сегашната АЕЦ „Козлодуй”.

Договор с „Уестингхаус” бе подписан, но не и показан от министър Делян Добрев, за да стане ясно какво точно е възложено на тази американска фирма.

Руски реактори с американска система за управление, с американско ядрено гориво и японска турбина е такъв Франкенщайн, какъвто не съществува никъде по света определи тази ситуация Румен Овчаров!

Такъв проект не може да бъде лицензиран никъде – нито в ЕС, нито в България, а още по-малко пък ше получи разрешение от руския главен конструктор за подобно нещо – поясни пред журналисти бившият енергиен министър Овчаров.

Половин година слушаме вече изкуствоведа Добрев, който е партийно назначен за министър на икономиката, енергетиката и туризма за това какво ще се предприеме на площадката на „Козлодуй”, но нито за миг той не спря да обясни дали е възможно и проучвано ли е от енергийни специалисти експерти.

Опити с американско ядрено гориво, под силен политически натиск до момента са правени в две държави в Европа – едната е Чехия, която през 1994 година започна да прави тези експерименти и през 2000 година се отказа от тях и премина изцяло на руско гориво.

Втората е Украйна, която буквално преди седмица приключи с експеримента с американското ядрено гориво. Така отново бе доказано, че това гориво не може да бъде използвано в тези реактори.

Кой е прав в този спор и кой – не, това тепърва ще се анализира на сайта „Хроники”. Засега е ясно едно:

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката, депутат„...заради безумията на Делян Добрев, Трайчо Трайков и Бойко Борисов България оттук нататък ще плаща тези 2 млрд. лева.(Става въпрос за исканата от Атомстройекспорт компенсация от 1 млрд евро - б.р.) Няма как да се изненадат, макар че те целия си мандат го изкараха, изненадвайки се от това, че за глупостите се плаща и мотиката ги удря непрекъснато по главата. Когато си платил аванс за нещо и когато са ти го привели, ще трябва да платиш. И бих ги посъветвал, вместо да се занимават отново с министрите от Тройната коалиция, да си припомнят, че през 2009 г. имаше комисия, която се занимаваше в кабинета „Станишев" и там отново тези материали бяха записани и бяха дадени на прокуратурата. После беше правена инспекция на Държавната инспекция за държавен и финансов контрол. После всички тези неща отново бяха изприказвани. И сега отново Делян Добрев да ги претопля тези манджи, като че ли е открил Америка, просто не е сериозно. Но всички тези неща, за които Делян Добрев говори, са след мен", продължи бившият министър на енергетиката.

„Уорлик първо да поиска разсекретяване на договора между АЕЦ „Козлодуй" и "Уестингхаус" за проучването на Седми блок в централата, защото тук Делян Добрев лъже, че е поръчал предпроектно проучване на американците, а той е поискал да му покажат, че може да направи седми руски реактор с американско гориво, американска система за управление и японска турбина. И това се казва предпроектно проучване?! Нека Уорлик да поиска този договор да бъде показан, след като е толкова голям борец за прозрачност. Или да бъдат показани договорите за „Марица Изток" 1 и 3", бяха думите на Румен Овчаров. - Искът на Русия не е за това, че са сключвани договори. Искът на Русия е за това, че е прекратен договорът. Отговорността за прекратяването на договора е изцяло на това правителство. Плащаме цената на бодряшките простотии, направени от правителството на Бойко Борисов", продължи коментара си Овчаров.

Добрев беше смел по телевизията за размера на иска:

Министър Делян Добрев, който ще спечели делото срещу Русия„Нашите анализи показват, че това, което евентуално трябва да им платим, е многократно, многократно по-малко отколкото иска на руската страна. Но, разбира се, отсега нататък ние нищо няма да плащаме. Просто защото имаме иск. Ако досега ние имахме желание да се разберем, без да стигаме до арбитражи, в момента това не може да се случи. Ще чакаме арбитражния съд, достатъчно добре сме се подготвили, наели сме най-добрата компания в света за такъв тип дела срещу компания от Русия. Така че сме напълно уверени в нашия успех...

... от самото начало тази процедура е опорочена и всички вече знаят, че тя е опорочена от корумпирани политици с цел лично облагодетелстване...”

„Толкова ли сме богати днес, че да се откажем от инвестицията в АЕЦ „Белене” с лека ръка? - попита най-неочаквано така нареченият цар, Симеон Борисов по повод иска на Атомстройекспорт към НЕК. - През последните месеци сме свидетели на крайното политизиране на една стратегическа за страната ни тема, свързана с капацитета ни да градим визия за развитието си с години напред. Строителството на АЕЦ „Белене” е изключително важен въпрос за нашата енергетика и е нормално да има политически измерения, но превръщането му в инструмент за „стягане на партийните редици” или за „подготовка за избори” е най-малкото абсурдно. Дългосрочното развитие на електроенергията у нас би трябвало да е обща цел за партиите от целия политически спектър. Одобрението на такъв голям енергиен проект няма нищо общо с „ляво” или „дясно” мислене, каквито са между другото някои от аргументите, които се чуват....

... След 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими”.

Факт е, че единственият продукт, който може да изнасяме е електрическия ток.

Факт е, че ГЕРБ се закани за направи Комисия, която да разследва кой се е облагодетелствал от проекта „Белене”.

Досега управниците питаха има ли договор за „Белене”, сега вече става ясно, че Договор има и те са били наясно с него.

Дали преливането от пусто в празно, логореята за „Белене” с която сините напомниха, че съществуват ще произведат нещо?

Бележки на автора

За ползата и вредата от пренебрегнатата психоанализа

Къде се е пляскал с руснаци Дянков, че сега твърди, че ще ги пляска пак – така и не става ясно, както всичко, което той изрича и твърди вече четвърта година.

Да се пляскат мъже го има в секс обявите и ако на Дянков му се е приискало да пляска – що не вземе да позвъни самостоятелно на някоя обява за секс и да се уреди с пляскане. Трудно ще намери набеденият финансист руснаци за мерака си, но пък ако си плати, може и някой по-едър мъжага да го успокои и  не го оставя да се мъчи.

Фактът, че едно българче от северна България, мотало се в коридорите на Световната банка в ролята на чиновник си позволява да се изразява по подобен начин за чуждестранни бизнеспартньори на държавата ни говори, че във това лице дреме една зле прикрита личностова неудовлетвореност, гарнирана с избиване на комплекси коментира словоблудството виден столичен психоаналитик, помолил за анонимност.

Препоръката към сипещият тъпи закачки държавен чиновник е, да се обърне към психоаналитици, които могат да се опитат да му помогнат, да преодолее липсата на подобен нестрандартен вид емоционални отношения. Това би го спасило от конфуза да се прави на оригинален и да замесва една неслучайна държава в мокрите си сънища и несбъднати фантазии!

Причината да се прииска на един управленец да пляска руснаци може и да не е свързана със сексуалните му фантазии, а да е искът на голяма чуждестранна енергийна компания за 1 млрд евро към българския й партньор.

Свободата на изразните средства, към които е прибягнал индивидът в случая е потисканото му желание да изяви своята сексуалност и да бъде забелязан!

„Боже, колко мъка има по този свят, Боже!” е изокал Моканина, докато търсел Бяла лястовица...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене