Кой на кого се заканва и кой кого ще пляска за „Белене”

Николай Младенов, Дянков и Делян Добрев пишат ли вече оставки?

АЕЦ13 септември 2012 година. „България втвърди тона към Русия. София с остра реакция към Москва – премиерът предупреди Владимир Путин да се готви за неприятен разговор...”

Телевизия bTV в новините на 13 септември съобщи стари новини и пропусна основната новина - че цял ден родните политици са плашили гаргите, вероятно служебно неподготвени и заблудени!

А основната новина, че посещение на Владимир Путин няма в графика му дойде като капак на всички смехории от коридорите на властта... Но да караме поред!

Цял ден видни мъже от коридорите на властта се упражняваха в закани, назидателно говорене, укори и го играха на обидени спрямо президента Владимир Путин, Атомстройекспорт и Русия?!

Бойко Борисов, премиерСлед вчерашните словесни простотии на вицепремиера Симеон Дянков и заканите му, че щял да пляска руснаците пак, днес, на 13 септември настойникът му премиерът Бойко Борисов показа кой му е дал зелена улица да се държи като в нелегален секстелефон с изрази, каквито международната дипломация не помни. Ето какво заяви в Министерския съвет Борисов:

„По АЕЦ „Белене” продължаваме да водим преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там. „Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа...

... От 80 процента готова централа, първо се договарят за 200 милиона евро да откупят тази готова централа. Впоследствие, обаче, решават, че всичко е за българска сметка. Естествено, българският народ е богат, той може да подпомага всички народи по света. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро...

.... Приятелството и дружбата с Русия са от векове за векове и така ще бъде. Но - между някаква компания там, която е участвала във всички тези процеси, заедно със своите агенти тук, главно в комунистическо-социалистическа партия...

... Русия, като държава, и руският народ и България, са приятели от векове. Ние сме православни държави - историята ни е такава, каза министър-председателят Бойко Борисов. Ние сме православни народи, когато се говори за Русия и България и руската страна. Това е крайно неправилно. Тук има една компания, която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, е решила да подаде иск. Искрено се надявам, че президентът Путин не знае за това тяхно действие. Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България...

"Най-неочаквано за мен е това нещо. Затова считам, че президентът Путин не би трябвало да бъде информиран, но ако е информиран, очаквам от него решение, защото ние стриктно изпълняваме поетите ангажименти по "Южен поток". Заявили сме, че ще платим останалото за седми реактор и ще си го вземем, а за осми - трябва да изпратим документи кога искаме да го правим. Има договори. Явно е че тези договори не са договори като договори – в тях няма цени, няма срокове, няма нищо", каза премиерът. Според него - не трябва да се намесват отношенията България – Русия. „Тук има компания, която си е позволила това да го прави. Щом искат съд, ще се съдим. Но съм убеден, че президентът Путин, ако разбере, няма да му бъде приятно, защото на 9 ноември ще дойде да подпишем "Южен поток" и тези въпроси ще му бъдат зададени директно. И няма абсолютно никакъв шанс да ме убедят в обратното. Защото, когато един реактор от 200 млн. става 78 млн. и след това си работи прекрасно, и си произвежда ток, и след това ми завеждат 1 млрд. евро... Ако не е тактика, разбира се. Не знам...”

Вярно е, Борисов не знае, той не знае и не е наясно с много неща, но понеже във романа „Винету” не е записана немската поговорка, ще му я кажа: „Бързай бавно!”

България доказа, че министър-председател може да стане човек, който разбира от гледане на картофи, свине и кокошки, но нека не забравяме – и Джордж Буш не беше кой знае колко интелигентен! Та любимият ми писател Вонегът беше казал за него: „Джордж Буш е такъв тъпанар, че навярно си мисли, че Питър Пан е умивалник в публичен дом.” Но това е за Буш, да не си помисли някой, че е за друг.

Та от сутринта на 13 септември се почна, първо беше Борисов...

След него се изстъпи и държавният глава, Росен Плевнелиев:

„България има интерес от „Южен поток”, но не бива да бъде изнудвана”, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в коментар на руските претенции за компенсации за спирането на проекта АЕЦ „Белене”.

Президентът Росен Плевнелиев„До края на годината предстои посещение на президента на Русия Владимир Путин в България. Визитата се координира от Министерство на външните работи. Големите теми ще бъдат свързани с енергийната политика, обясни Плевнелиев. - България иска да е добър партньор, България дефинира много ясно своите цели и иска те да бъдат облечени с конкретни и ясни договори. Предстоят тежки преговори, разбира се, става въпрос и за „Южен поток”, за АЕЦ „Белене”, за интерконектори, за „Набуко” и други големи проекти...

... и ние, и Русия имаме силен интерес „Южен поток” да се случи, не бива да се поставят на масата тежки изисквания и България да бъде изнудвана по други проекти”, каза президентът Плевнелиев - Всеки път, когато се омесват, се появява един голям буламач, голям миш – маш, в който зависимости, интереси, погрешни калкулации се прехвърлят един на друг и това е основната причина българската енергийна компания да бъде в толкова тежка ситуация днес”, каза Плевнелиев. - Мога да гарантирам, че единствено работещият подход тук не е политическият подход, а прагматичният проектов подход: АЕЦ „Белене” като проект, има ли смисъл, произвежда ли евтин ток...

... Истинските приятели слагат процесите, проектите и проблемите на масата и ги решават. Истинските приятели не си увеличават двайсеткратно исковете чрез медиите и чрез Брюксел – каза президентът Плевнелиев.

Кой да му каже на Плевнелиев, че интерконекторите и "Набуко" нямат нищо общо с Русия? Поне да го бяха подготвили за изявления!

За Борисов изявлението на Симеон Дянков е било „по-образно”, въпреки че подобен език не се използва в дипломацията.

Какво имаме дотук – Борисов говори за съществуващи договори, докато президентът Росен Плевнелиев твърди, че няма подписан договор за „Белене”!?

Защо Борисов подскочи от иска и дали всичко, което твърди е така?

Зам.- генералния директор на „Росатом” Кирил Комаров по време на конференция на Световната ядрена асоциация в Лондон даде повече яснота по ситуацията:

Изпитвам голямо уважение към нашите клиенти, но когато не ни се заплаща за това, което сме направили - а то е документирано и доказано - смятам, че се поражда една странна ситуация. А когато чета коментарите на някои български управници, че нямат намерение да плащат – това също ми звучи странно”, е посочил Комаров.

„...проектът за строежа на АЕЦ „Белене” съществува от 2006 година, а всички основни документи са били подписани през 2008 година, включително и документите за започване на производството на оборудването.

„И досега не сме получили от България уведомление и предложение за прекратяване на договора. Така че и сега производството на оборудването продължава. През трите години след 2009 година по-голямата част от оборудването е била физически построена и приета от клиента. Заводите не са предназначени да съхраняват толкова оборудване. Българският клиент може да реши, каквото си иска - да строи или да не строи атомни електроцентрали”, е бил категоричен Комаров.

„Ние искаме това оборудване да бъде платено и сме готови още днес да го доставим на клиента. А какво ще прави клиентът с него – ще го сложи в музей или ще го използва в АЕЦ „Козлодуй” – си е негова работа”, добавил Комаров.

Министър Делян Добрев дойде от Москва и заяви въодушевено, че руската страна няма да предяви никакви претенции към НЕК! Днес твърди, че от тогава се подготвял за делото в Париж - ако е истина, че е казал на руската страна за спирането на Т. е. досега не е било получено от България уведомление и предложение за прекратяване на договора! Тогава какви ги говори Делян Добрев, да не би да си мисли със своя „управленски” опит”, че уведомление означава руската страна да чете задължително българска преса и оттам да се информира за намерението на правителството за спиране на АЕЦ „Белене”?

Вторият смущаващ факт е, че три години, колкото е минало от мандата на ГЕРБ руската страна е произвеждала оборудване за проекта и даже днес чухме твърдението, че произведеното оборудване било „одобрено от клиента” т. е. българската страна!

Ако всичко изречено от Комаров дотук е така – за какво изнудване говори президента Плевнелиев, за какво вероломство негодува премиерът Бойко Борисов? А да не забравяме, че Комаров е казал горното не в банята си, а в Лондон, на конференция на Световната ядрена асоциация и то пред други журналисти! Т. е. съвсем отговорно, и официално!

След тези уточнения на Комаров логично дойде и изненадата на Росатом, която прозвуча така:

"Росатом" намира за странни изявленията на представители на българското правителство, че няма да плати готовото оборудване за АЕЦ "Белене"...

Че то си е странно, но не и за нашите политици.

А ето и последният, но затова пък най-огромен гаф на управляващите... Обявлението, че на 9 ноември Владимир Путин идвал в България, където щял да има неприятна среща с българския министър-председател се оказа фикция!

В графика на руския президент Путин няма посещение в България, заяви прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости". «В утвърдения график на визитите на президента няма такава визита, но това не означава, че контактите по дипломатически канали няма да продължат", казва Песков.

На дипломатически език, подобно съобщение означава – ще видим дали ще дойде някой...

Публикацията в РИА Новости за липсата на визита в България в графика на Путин


Та кого щеше да пляска Дянков, образно казано?

На кого щяло да му е неприятно посещението на 9 ноември, защото такова посещение от руска страна – няма!

И кой кого е изнудвал, че нещо не е ясно съвсем...

При подобна ситуация, във всяка нормална държава министърът на външните работи, вицепремиерът и министър на финансите, министърът на икономиката, енергетиката и туризма биха си подали оставките.

Причина: направиха премиера си за кой ли път за резил!

Президентът – той, е в мандат и остава, а че говори нелепо – то си е за негова сметка!

На кого ще му е неприятна срещата в България, която още не фигурира в графика на Владимир Путин?

 

Коментари 

 
0 #3 стефан стойков 2012-09-17 18:43
Доклада го има на сайта на МИЕТ.Този доклад завършва с раздел "Отказ от отговорност" от страна на HSBC. Един ред от този раздел гласи : " Вие трябва да проведете собствено изследване и анализ на бизнес данните,описани в настоящия доклад /който не претендира да бъде изчерпателен/Само да уточня, че данните за този доклад са представени от БЕХ,НЕК,УорлиПа рсънс и АЕЦ "Козлодуй."Всяка проекция , прогноза оценка или друго "гледащо в бъдещето" изявление в този доклад само показва едно хипотетично изпълнение при определени допускания на събития и условия и т.н."."Миналото изпълнение не е надежден индикатор за бъдещо изпълнение." Поради горните дълбоко мислени и високо платени услуги фирмата се е подсигурила да не носи отговорност.
Цитиране
 
 
0 #2 стефан стойков 2012-09-17 15:06
Г-жа Манолова за един журналист и гражданин е важно да борави с фактите освен с политическите твърдения. По тази причина беше редно са качите и "Резюме от резултатите от извършена финансова инспекция в НЕК ЕАД /доклад № ДИ1СФ-0014/11.04.2012г." на Агенцията за държавна финасова инспекция за законосъобразно стта на проекта "Белене".
Цитиране
 
 
+7 #1 Йордан Пенев 2012-09-13 20:11
До г-ца Л.Манолова,
Молбата ми е ,да се внесе повечко инфо за доклада-обследването или анализа направен от една анлийска банка за проекта БЕЛЕНЕ!
Правителството плати за този анализ, получи го и след това нищо за него , даже и от опозоцията.
Този доклад- анализ има ли го някъде достъпен в инфо пространството?
Запознати ли са с него българските специалисти? Какви са техните становища?
ПЪЛНА МЪГЛА - да не повярваш , че сме в 21 век.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене