Познай кой ще дойде на вечеря!

Визита в двойно качество проведе Цветан Цветанов в Анкара

Цветан Цветанов, вътрешен министърВ почивните дни Цветан Цветанов посети турската столица Анкара и успя да отметне ангажименти в двете си битности: на вицепремиер и министър на вътрешните работи и на зам.-председател на ПП ГЕРБ.

В първото си качество Цветанов се срещна с турския си колега Идрис Наим Шахин, с когото обсъди идеята за създаването на съвместни патрули по границата и изграждането на контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

Цветанов бе посрещнат с официална церемония, след което разговорът му с Шахин се състоя на четири очи.

„Турция е много важен партньор за България в областта на борбата с наркотрафика, трафика на хора и нелегалната миграция”, заяви министър Цветанов по време на срещата. От своя страна турският му колега изяви желание за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, на базата на дългосрочни стратегически интереси.

Турският премиер Реджеп Тийп Ердоган, лидер на Партията на справедливостта и развитиетоВ част от турската преса често наричат Шахин полуграмотен простак, но там все още има опозиционно настроена интелигенция, въпреки че Ердоган затвори цвета на турското офицерство за дълго с големи присъди.

Считам, че за опазване на реда и законността на границата, ще допринесе именно създаването на този тристранен контактен център между България, Гърция и Турция за полицейско и митническо сътрудничество”, посочи Цветанов. България вече е изградила такива съвместни центрове със съседните страни Гърция, Румъния, Македония и Сърбия. Това се оценява високо, както в двустранен план, така и от европейските институции, добави вътрешният министър и съобщи, че страната ни има готовност да осигури сграда за тристранния център на ГКПП - Капитан Андреево. Изграждането на тристранния център, като една от най-новите форми на сътрудничество, ще даде възможност за бърз и непосредствен обмен на информация”, уточни Цветан Цветанов.

В тази инициатива и разказа си за одобрението на европейските институции Цветанов надхвърли реалните факти, тъй като точно Европа не желая вече четвърта година да приеме България в Шенген.

„Имаме готовност да оказваме всяко практическо съдействие, в това число и да посрещнем експерти от турска страна, които на място да се запознаят с функционирането на изградените контактни центрове”, предложи Цветан Цветанов.

На един от расистките митинги от началото на месец март т.г., вътрешният министър на Турция Идрис Шахин е заявил, че танковете ще отидат до Ереван, и ще търсим сметка за пролятата кръв, докато я има турската нация!

Вътрешния министър на Турция, Идрис ШахинПри посещение в един от окръзите на границата с Ирак, Шахин едвам е бил спасен от „любовта” на тълпата кюрди”!

От друга страна няма проблем да се сътрудничи толкова тясно с Турция според Цветанов. Тук ще припомня, че точно турски самолети пазят българското небе!

В турската столица Цветанов се е срещнал и с организацията на изселниците Бултюрк, но не се съобщава като министър ли е провел тази среща, или като зам.-партиен лидер на на управляващата партия ГЕРБ.

България връща на Турция политическите емигранти – кюрдите, с ясното съзнание какво ги чака в държавата на Ердоган.

От централата на ПП ГЕРБ бе пуснато следното съобщение:

Делегация на ПП ГЕРБ пристигна в Анкара за конгреса на Партията на справедливостта и развитието

29-09-2012

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и водена от него партийна делегация пристигна в Анкара за конгреса на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието. В делегацията са включени областният координатор на ГЕРБ – Кърджали и народен представител Цвета Караянчева, кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед и общинският ръководител на ГЕРБ – Джебел Мюмюн Исмаил. Цветан Цветанов ще присъства на официална вечеря, давана от Реджеп Тайип Ердоган. На конгреса на Партията на справедливостта и развитието присъстват над 100 международни делегации.

Едоган минава по пътеката, за да се здрависа с конгресмени, придружаван от забрадената му съпругаТук вече идва време за първото питане: като какъв замина Цветан Цветанов за Анкара – като зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на партийната делегация за конгреса на партията на Ердоган, или като вицепремиер и министър на вътрешните работи?

Няма спор, че след проведеното съвместно заседание на двете правителства в края на март тази година ГЕРБ открито заяви топлите си връзки с Турция.

При посещението на Цветан Цветанов в Анкара, в почивните дни, е била проведена и среща с изселници. Ето както съобщава за тях централата на ГЕРБ:

Срещата не била предвидена, но след като от изселническите организации разбрали, че Цветанов и делегация на ГЕРБ са в Анкара за конгреса на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието, техни представители пожелали да се срещнат с Цветанов, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Цветан Цветанов представил пред изселниците всички постижения на правителството - строителството на инфраструктурни обекти - магистрали, пътища и в райони като Кърджалийско, Разградско, Търговищко, Шуменско и Силистренско, които, по думите му, били изоставени от останалите политици през последните 20 г.

За нас е важен всеки регион, защото всички хора имат право на работа и по-добър живот, без значение от техния етнос и религия, е коментирал Цветанов.

Египетския президент на конгресаВечерта на 29 септември, Ердоган е дал тържественаРазплакан от стиховете в речта на Ердоган делегат вечеря за по-високопоставените гости на конгреса на Партията му. Сред тях, според турския печат личат имената на египетския президент Мохамед Мурси /човек на „Мюсюлманските братя”/, бившият немски канцлер Герхард Шрьодер, от ръководството на Северен поток, президента на Киргизстан Атамбаев, президента на Иракски Кюрдистан, Масуд ал Барзани, премиерът на Пакистан, Шахбаз Шариф, бившият президент на Босна и Херцеговина Харис Силайджич, бившият министър-председател на Пакистан, Юсуф Раза Гилани, лидерът на палестинското движение Халед Мешаал и българският вицепремиер Цветан Цветанов.

На тази вечеря, според турските медии Цветанов е присъствал като вицепремиер, а не като зам.-лидер на ГЕРБ!

Делегатки на конгреса на партията на ЕрдоганНа другия ден, 30 септември, Ердоган посрещашеКонгресменки от партията на Ердоган официалните си гости на входа и се поздравяваше с всеки поотделно, след което той влезе в залата, като държеше за ръка забрадената си съпруга, мина по пътеката, здрависа се с делегати и делегатки на конгреса и застана на трибуната, като произнесе прочувствена реч, която разплака мнозина от забрадените му партийки. Този конгрес за Ердоган е последен и след това той няма право да бъде преизбиран.

Шрьодер на конгреса на партията на ЕрдоганЕрдоган говори за земята, попила кръвта на мъчениците, рецитира стихове, откровения, примесени с агресивни послания се редуваха докато в очите на конгресмените се появиха сълзи:

„Турция е пазар на тероризма, състоящ се от политика, политиката на терор- заяви Ердоган. Трябва да се справим с тероризма,  - елате и споделете своите проблеми – призова Ердоган кюрдите, с които е известно, че спецслужбите на Турция се саморазправят с особена жестокост.

Накъде отива Турция?

Странно стои по стените на учрежденията в Турция портретът на бащата на турската нация, Мустафа Кемал Ататюрк, след като в поредния си мандат премиерът Реджеп Тийп Ердоган се стреми да върне страната си към традициите на османизма.

Мустафа Кемал АтатюркАтатюрк превърна остатъците от бившата Османска империя в светска национална държава. Принципите на реформите на Ататюрк, на базата на които е създадена модерна Турция.

На 29 февруари 1924 г. се е състояла последната традиционна церемония по петъчното посещение на халифа в джамия в Истанбул. На следващия ден, откривайки заседанието на Великото народно събрание, Мустафа Кемал произнася обвинителна реч за вековното използване на ислямската религия като политически инструмент, и иска връщането ѝ към „истинската ѝ цел“, за да се спасят бързо и решително „най-свещените религиозни ценности“ от „различни "тъмни цели и въжделения.“.

На 3 март, по време на заседание на събранието, под председателството на Мустафа Кемал са приети закони за премахването на шериатското правосъдие в Турция, премахване на султаната, на халифата, равни права на жените, реформи в облеклото, за дейността на религиозни организации, приемането на нов Граждански кодекс и други закони, в резултат на които става възможен прехода към светска система на управление.

Единна светска система на образование и нова турска азбука приема Република Турция при Ататюрк, нова Конституция, законите на османското право отиват в историята.

Бради, потури, чалми, фереджета Ататюрк забранява още в 1922 година. Налагането отново на бурки и бради е връщане към ортодоксалния ислям, този, която е характерен за арабските държави и Иран.

Спомням си как 2011 година американското посолство в Анкара отказа да издаде визи на дъщерята и на снахата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, и това излезе в англоезичното издание на в. "Хюриет дейли нюз". Причината била, че те представили снимки със забрадки. Пред журналисти в Страсбург Ердоган се оплака, че служителите в мисията поискали от двете жени да им представят други снимка.

Посолството веднага излезе с писмено изявление, в което се казва просто: "Имаме правила по отношение на снимките на кандидатстващите за виза, с които се изисква да се вижда цялото лице на кандидата".

Въпреки светските правила, които забраняват религиозното облекло в правителствените сгради, съпругата на Ердоган винаги се появява със забрадка на публични събития, а и много от турските жени се забулват като нея.

Мъже с бради, които са характерни за ортодоксалния ислям в арабските държави. Те също не знаят и дума арабскиНикаб, бурка, бради са характерни за ислямистите от арабските държави, но не и за светски държави като Мароко, Сирия, и водещата се като светска Турция.

ПП ГЕРБ води политика на свобода на налагане на ортодоксалния ислям, въпреки че носещите бурки и никаб твърдят, че по етнос са турци, а не араби. Те не знаят не само турски, но и арабски и именно с това се е заела нерегистрираната фондация, срещу която в момента се води дело в съда в Пазарджик.

Никой не говори за това.

Забулени жени за масовката докато трае делото срещу имамите и нерегистрираната фондация. Те едва ли знаят арабскиНикой не споменава и следното: традиционният ислям е едно, а ортодоксалният – съвсем друго. Странно е как няколко години се кри Доклада на ДАНС за имамите и нерегистрираната фондация, с какво си играят нашите управници – с една религия, фанатичното изповядване на която води до тероризъм, ексцесии и агресии?

22 години не се намери НИКОЙ от политиците ни, който да попита: как така български граждани, изповядващи исляма се определят като турци? Нима религията определя етноса? Такъв абсурд в нито една европейска държава няма.

Реформите на Ататюрк са много важни за Турция, но в няколкомандатното управление на Ердоган те бяха изтласкани на заден план.

Докато турският премиер Реджеп Ердоган в предишния си управленски мандат обещаваше, че Анкара ще се погрижи за Кърджалийския район и съветваше родопчани да стоят по-близо до Турция, докато влизаше от джамия в църква - в родината му вървеше дело срещу партията и правителството му.

Хронологията на този скандал бе следната: турският Конституционен съд реши единодушно да проведе изслушване по дело, чиято цел бе закриването на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПРС/, предаде Би Би Си.

Телеканалът Си Ен Ен Тюрк съобщи, че докладчикът на Конституционния съд в Турция е раздал на членовете на съда доклада си, съдържащ предварителната оценка на разследването във връзка с искането за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. В момента, в който членовете на Конституционния съд приключеха със запознаването с този доклад, се очакваше съставът на съда да се събере на заседание.

Когато дойде часът, турският Конституционен съд взе решение да разгледа делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, по обвинение, в "подкопаване на светския характер на държавата”, предаде АФП. Каквото и да се говори за Турция – едно не може да се отрече: там има действаща съдебна власт и законност.

11 съдии взеха единодушно решение да приемат обвинението. Информационните агенции съобщиха, че президентът Абдуллах Гюл също е бил включен в процеса и решението за това е било взето с мнозинство от гласовете.

Няколко дни по-късно висш турски прокурор поиска от Конституционния съд да закрие ПРС и да забрани на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, на президента Абдулах Гюл и на още 70 длъжностни лица от партията да упражняват политическа дейност за пет години по обвинения в опити за изграждане на ислямска държава. Внесените документи срещу партията на Ердоган бяха 162 страници, в които се съдържа дълъг списък на доказателства, че правителството прокарва ислямистка програма.

Турският вестник "Милиет" тогава коментира, че въпросът за забраната на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция е бил обсъждан на срещата между вицепрезидента на САЩ Дик Чейни и премиера на Турция Реджеп Ердоган.

И все пак Ердоган и партията му се измъкнаха от големия проблем с Конституционния съд, за да минат години и идеите за утвърждаването на ортодоксалния ислям ще бъдат наложени постепенно.

Накъде отива Турция, тази Турция, която Цветан Цветанов посети като зам.-лидер на управляващата партия ГЕРБ и вицепремиер и министър на вътрешните работи?

Речта на Ердоган, примесена със стихове, отстрани е и българското знамеПосоката е да се отменят реформите на Ататюрк и светска Турция да остане спомен.

А като какъв къде прави срещи Цветанов в двудневното си посещение в Анкара – това той самият едва ли е в състояние да обясни.

Присъства на дадената от Ердоган тържествена вечеря, но като вицепремиер и вътрешен министър. Като такъв бе и на конгреса на Партията на справедливостта и развитието.

На този конгрес бяха и отцепниците от ДПС Касим Дал и сие и парламентарно представената ДПС – с посещението си в Анкара, ГЕРБ даде ясен знак, че ще се бори за гласовете на българските мюсюлмани, независимо дали те са от ДПС или от Касимдаловите хора.

Това бе причината в Анкара в почивните дни да се образува едно българско политическо стълпотворение – никой не се сети за парите и имотите на Тракийските бежанци, никой не обели и дума за съдебния процес в Пазарджик. Те отидоха там зарази себе си и за това да останат в следващия мандат в политиката.

 

Коментари 

 
+3 #1 Христо Луков 2012-10-01 08:22
Браво Люба!
Много точна статия. Заради едната власт лакеите от ГРОБ са готови и чалма да сложат...
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене