Премиерът Бойко Борисов: „Като слушах какви лъжи говори Станишев, просто се забавлявах истински...”

Референдумът или изборът на Станишев в ПЕС дразни повече Борисов?

Атомната централа в БеленеМиналата седмица, появата е един инвеститор спешно в българския парламент спука балоните, които ГЕРБ надуваше досега:

  • Че централата няма да бъде ефективна;
  • Че няма пазар за електроенергията;
  • Че няма как да се структурира финансово този проект;

Впоследствие се оказа, че и пазар на електроенергията има, и че има как да се структурира финансово проекта и прочие, и прочие.

Циркът със сценката, че премиерът веднага щом научил за инвеститора повикал министъра и ги пратил в парламента, не мина. Оказа се, че този инвеститор е от месеци в страната и с него са били водени разговори, което няма как да се случи, ако премиерът Борисов не знае и не разреши.

Две събития около спрения проект за АЕЦ „Белене” отвориха Кутията на Пандора: несполучливото демонстриране в парламента за някакъв кандидат за Атомната централа, и обявяването от трибуната на НС, че референдумът може да се проведе.

Всичко това накуп отключи тъмни страсти и поредното затлачване на медийния ефир с глупости, лъжи и нападки.

Сергей Станишев в студиото на Нова телевизияВ началото на деня бе Станишев, по Нова телевизия по повод изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, Делян Добрев, че трябва да се преформулира въпросът за референдума: „Доста нагло е от страна на министър Добрев да заявява, че референдумът трябва да се проведе до три месеца. Той не знае ли, че по закон, срокът за един референдум се определя от президента? Или той командва президента? ...Ясно е, че ГЕРБ са изплашени и тези 770 000 души български граждани принуждават правителството най-сетне, след 23 години да има референдум по важен въпрос и никой не се съмнява, че това е важен въпрос... Когато един референдум да се проведе и е валиден, всяко едно правителство е длъжно да се съобрази с волята на хората. По закон парламентът има право да редактира въпроса, без да променя съдържанието. Ясно е, че ГЕРБ ще се опитат да дискредитират, да изкористят референдума, а в това число със сигурност ще правят опити да подменят съдържанието на въпроса,  и ние естествено ще се борим с всички сили за това, защото това би било гавра, подигравка с волята на стотици хиляди българи, които са се подписали под тази формулировка на въпроса...Със сигурност един българин не е по-глупав от днес управляващите... и това, че управляващите хвърлят едни данни, цифри, без никаква обосновка просто показва или че те са некомпетентни, или че те съзнателно лъжат....

Миналата седмица какво се случва, един ден преди да излезне проверката на подписката, ясно е, че преди са знаели управляващите, изведнъж водят помпозно, с фанфари едва ли не в парламента, инвеститор, и казват „Ето, намерихме решение!” Ясно е, че това е кризисен пиар, нищо друго. В парламента всички са във възторг, г-жа Цачева, министър Добрев едва ли не в еуфория... Два дни по-късно премиерът заяви: „Не познавам този инвеститор – референдум!”

Президентът Росен ПлевнелиевРазговорите с инвеститора бяха замразени, докато се проведе референдума. Президентът Росен Плевнелиев заяви: „Един фонд, който няма никакъв опит в ядрената енергетика, не би следвало да променя процедурата, в която ние вече се намираме, а именно, това е процедура на референдум”.

Часове по-късно премиерът обяви, че инвеститорът ще трябва да почака, но уточни, че подписите за референдума според него били купени. „Преговорите ще разпоредя да бъдат замразени” заяви Борисов.

Добрев: ”Не могат да се водят преговори при положение, че има референдум и има по-висшестоящ орган, който да вземе това решение” – обяви посърнал Делян Добрев. За екскурзията с инвеститора в парламента не обели и дума.

Управляващите обявиха, че ще трябва веднага да се проведе дебат в парламента и да се преформулира въпросът и се избере дата за провеждане на референдума. Един депутат от ГЕРБ даже каза своя нова формулировка: „Искате ли „Белене” или не при тези финансови условия – вдигане на данъци, привличане на инвеститор отвън и така нататък...”

Премиерът Бойко БорисовБорисов: „Като се дадат 22 милиарда, кой и откъде ще ги вземе, колко ще струва тока, след това, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво – сиреч, ще обремениме хората с много експертни въпроси...” Премиерът каза, че ако гласуваме по електронен път – референдумът ще ни излезе много по-евтино.

Изцепките на властта

Министър Добрев заведе инвеститора в парламента, това е станало със знанието на Борисов. Малко по-късно Борисов каза, че нито е виждал, нито е чувал този инвеститор!

След това се оказа, че са водени преговори още пролетта.

Защо се лъже толкова много от коридорите на властта? От бюджета досега не е бил взет и лев за „Белене”, т. е. да се говори, че строежът на Атомната централа ще предизвика увеличение на данъците, и тока е пълен абсурд.

Каква друга електропреносна мрежа трябва да се строи след като вече има изградена такава?

Що се отнася до лъжата за 22 милиарда като цена на „Белене”. Централата е била замислена още в началото като изграждане с проектно финансиране. В „Белене” и досега не са вкарвани бюджетни пари, за което управляващите непрекъснато плашат хората като ги лъжат.

„Белене” е финансирана от НЕК с милиард и 800 милиона евро, от които са платени милиард и 400 милиона евро. Това е актив на НЕК в „Белене”. Това е за свършена работа. Самата НЕК е инвестирала в този проект.

RWE бяга изгонени от ГЕРБ... Аз не искам да имам пуста централа, или американска електроцентрала...”

Няколко часа по-късно, Бойко Борисов отвърна на казаното от Станишев като го нахока пред камерите на заседанието на правителството:

"Деляне, свържи се с централата на RWE и поискай писмено да ти отговорят

дали ГЕРБ или нашето правителство е изгонило RWE и дали RWE са били съгласни с тия заеми от половин милиард", нареди демонстративно премиерът на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Така започна гневната реч на българския министър-председател на 3 октомври в правителственото заседание:

"Надявах се, че като изберат Станишев за лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще започне да говори по-малко лъжи. Затова сме амбицирани много ПЕС да ги бием в България на изборите, не само БСП, а целият ПЕС". "Целият ПЕС" в България се състои от БСП и партия "Български социалдемократи" заяви Борисов пред камерите.

По време на четенето от Дянков за „успехите” на България и коментарът му за някаква висока оценка, дадена от МВФ, Борисов прекъсна министъра: „Значи те /МВФ/го правят защото слушат какво говори Станишев и уплаха във всички е голям. Щот като слушах какви лъжи говори, сутринта просто се забавлявах истински да го слушам! Ние сме били изгонили RWE, значи "Деляне, свържи се с централата на RWE и поискай писмено да ти отговорят дали ГЕРБ или нашето правителство е изгонило RWE и дали RWE са били съгласни с тия заеми от половин милиард". Така че вече няма да им правя компромиси. Той първо казва, ние в ПЕС и европейските социалисти сме "за" това България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии. В същото време "България и ГЕРБ се провалиха по пътя на Шенген" – в едно изречение казва две биещи се абсолютно невъзможни една с друга тези. Ако европейските социалисти, които той оглавява са "за" България да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии и това го е казал ЕП, казала го е и ЕК, казала го е Европейския съвет - как от трибунката му се изкълчва устата в парламента да каже, че това е провал на ГЕРБ!

"Другата лъжа, която каза пък Румен Овчаров, разбрах от Делян, че ние сме виновни за "Цанков камък" и сме платили повече. Просто с тези хора, аз го казах, дори и дебат не може да се води с тези хора. След като аз водих всички журналисти на "Цанков камък" и им показвах гората показвах им пътя за 240 милиона лева", коментира още Борисов. "Три години аз не мога да накарам Агенция "Пътища" да вземе този път от НЕК, защото той е построен опасен за хората и струва, колкото магистрала "Тракия", заяви в гневната си тирада премиерът Борисов.

Гневната тирада на Борисов на заседанието на правителството. Дянков е видимо доволен от нападките

"БСП излизат и казват "ГЕРБ направи "Цанков камък". Вие разбирате ли това какви наглеци може да бъдат! И НЕК в момента е в това лошо състояние поради две причини – заемът от "БНП Париба" от 500 милиона евро за "Белене" и близо един милиард за "Цанков камък" и това цялото общество го знаеше. Там ходих и ги показвах, тези хора го имат снимано на камерите си", разгневи се премиерът.

Борисов обясни, че не ходи в сутрешни блокове, "за да може цялото време да е за Сергей Станишев, за Миглена Кунева, за който го иска". "Те обаче вече прекаляват с лъжите", заяви Борисов и призна: "Надявах се, че като изберат Станишев за лидер на ПЕС ще започне да говори по-малко лъжи. Затова сме амбицирани много ПЕС да ги бием в България на изборите, не само БСП, а целия ПЕС, догодина"."Бива лъжа, бива да лъжат, ама за "Цанков камък" да ми го припишат...!"

Премиерът реши да критикува и медиите. "Аз не знам каква е тази свобода на медиите. Ако каже Станишев, ако аз съм журналист, че той е направил магистрала "Люлин", веднага ще му пусна кадър, когато бяхме и застанах пред планината и казах "Господа, снимайте какво са направили - 5 километра в нивата" и го имат на камерите. Извинете, ето това сте направили вие - тези 5 километра, а сега тези тунели, мостове и пробивите през планината направи Борисов и ГЕРБ, и правителството. Такъв въпрос няма, а го оставят да си говори по един час лъжи", заяви той.

„Двете причини за отказа на RWE от проекта АЕЦ „Белене” са съвсем ясни - че не може да се осигури финансиране, и че няма подписан иписи контракт”. Това каза на пресконференция в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Договорът за съвместно сътрудничество между RWE и НЕК е подписан на 19 декември 2008 г. Идеята е била RWE да влезе в проекта за АЕЦ „Белене”. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Михаил Андонов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „По време на 16-месечните преговори не е намерено решение на два въпроса. Когато RWE печели конкурса, и е подписан договорът за съвместно сътрудничество, са спечелили конкурса с бонус 550 млн. евро. Тази сума не е депозирана и не внасяна в сметка. Това е бил един от възможните ходове компанията да излезе от проекта. Има документация и протоколи на преговорите. Двете причини за напускане на RWE са невъзможността за финансиране на проекта, което и до ден-днешен не е решено, и неподписване на иписи контракта с „Атомстройекспорт” за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ „Белене”. Не се коментира проектът, а начинът на финансиране и има ли възможност за неговата реализация– уточни Андонов.

RWE е трябвало да осигури средства, за да получи 49 % съучастие в проектната компания, която е била замислена тогава да се прави. Те не са могли да осигурят финансирането. Затова изпращат писмо за отказ, което е нотариално заверено”.

Цената на „Белене”, ако утре тя може да се плати е била 3 млрд 997 милиона. Добавя се цената за инфраструктура, която е около 1 милиард, което прави приблизително 5 милиарда. Преговорите по проекта „Белене” се проточват, защото разрешението от ЕК идва година по-късно.

Техническият проект не е бил готов до 2008 година заради закъснение на руската страна. Окончателен договор не може да се подпише без стратегически инвеститор, който за „Белене” е бил избран 2008 година.

Кое разтревожи Бойко Борисов – избора на Станишев за шеф на ПЕС, или неотложността на референдума за „Белене”?

Което и да е, едно е сигурно: започва люта предизборна кампания и по всичко личи, че ГЕРБ не е сигурен в успеха си за втори мандат.

 

Коментари 

 
+2 #1 Колев 2012-10-07 05:23
Борисов и Допбрев разбират от ядрена енергетика и от енергетика изобщо колкото прасета от калденчова вода! Преди няколко дни Добрев се изцепи по btv, че ел. енергията на Белене щяла да струва 7 цента за Мегават?! Това прасе още не знае, че ел. енергията се измерва и продва в Мега/кило/ватчаси, а мощността се измерва в Мега/кило/вати! И това ми било министер на енергетиката! Боже, пази България от неграмотни нагли мутри!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене