В Брюксел си избраха Сергей - Борисов им налага и Румяна!

Какво направи Желева в Брюксел досега, та всички бяхме забравили, че е там?!

 

Прасчо и Мечо Пух се срещат в гората

- Мечо какво правиш?

Мечо Пух отговаря - Ям портокал.

- А защо мирише на лайно?

- Защото го ям за трети път

Виц от форума

Управляващата партия ГЕРБ номинира Румяна Желева, бивш български външен министър и единствен неуспешен кандидат за еврокомисар за втори мандат като заместник-председател на обединението на консервативните партии в Европа – ЕНП (Европейска народна партия). Очаква се кандидатурата на българския кандидат да бъде гласувана по време на конгреса на ЕНП

По този нескопосан начин ГЕРБ реши да се състезава с ПЕС, която избра лидера на БСП, Сергей Станишев за свой лидер, като номинира провалилата се гръм и трясък поради неграмотност и други изпълнения, Румяна Желева!

На конгреса на ЕНП в Букурещ, Борисов поиска помощ за ГЕРБ на следващите парламентарни избори„Сблъсъкът между Европейската Народна Партия и Партията на Европейските социалисти ще бъде в София догодина”, заяви Бойко Борисов на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ. Борисов призова от трибуната на конгреса на ЕНП, партиите членки на ЕНП да помогнат на ГЕРБ в предстоящия сблъсък с ПЕС?!

Общо 16 министър-председатели и държавни лидери от държави-членки на Европейския съюз, се очакваха на 21-ия конгрес на Европейската Народна Партия (ЕНП), който се провежда в Парламента в Букурещ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Към момента 16 от 27 държави на Европейския съюз се управляват от представители на партии, членуващи в ЕНП. Така на 21-ия конгрес на ЕНП в Букурещ се очаква да присъстват: Траян Басеску (Румъния), Бойко Борисов (България), Ангела Меркел (Германия), Мариано Рахой (Испания), Жан-Клод Юнкер (Люксенбург), Доналд Туск (Полша), Фредерик Райнфелд (Швеция), Джурки Катайнен (Финландия), Виктор Орбан (Унгария), Енда Кени (Ирландия), Валдис Домбровскис (Латвия), Лорънс Гонзи (Малта), Андриус Кубилиус (Литва), Педро Пасош Коельо (Португалия), Янез Янша (Словения), Андонис Самарас (Гърция).

Бойко Борисов и Цветанов влизат за конгреса на ЕНПНастоящи, някои от скоро бивши премиери и президенти от партии, чиито страни не са членки на Европейския съюз, но са част от ЕНП, са Реджеп Таийп Ердоган (Турция), Никола Груевски (Македония), Влад Филат (Молдова), Сали Бериша (Албания), Серж Саркисян (Армения), Михаил Саакашвили (Грузия също са поканени на конгреса в Букурещ. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и председателят на Европейския Съвет Херман ван Ромпой също ще участват в конгреса на ЕНП. Странно звучат тези поканени имена на висши политици като част от ЕНП, тъй като ЕК излезе с твърде лош Доклад за приемането на Турция, а Михаил Саакашвили вече падна от власт в Грузия!?

Борисов и Цветанов най-тържествено се ръкуват в Букурещ с депутата Красимир Велчев, когото срещат всеки ден в СофияПроблемите с Еврозоната, социалното напрежение от кризата на Стария континент, инициативите за национална независимост във Великобритания, исканията за независимост на Каталония в Испания, сепаратисткият Нов фламандски алианс, който призова за отделяне на Фландрия от Белгия, спечелването на местните избори в Чехия от социалдемократи и социалисти, а нищо чудно в тази страна да има и предсрочни парламентарни избори – всичко това се стовари на уж спокойния до преди кризата Европейски съюз.

Испанският парламент забрани провеждането на референдум за отделяне на Каталуния, който референдум да определи дали областта да остане в границите на Кралството или да стане независима.

Британската преса цитира социологически проучвания, според които болшинството от жителите на Венеция се обявяват за независимост и отделянето на града от Италия?!

В Литва, на приключилите преди дни избори, повечето от гласовете бяха за левицата, националистите спечелиха изборите във Фландрия, Баската националистическа партия /PNV/ ще има подкрепата на най-много хора по време на регионалните избори, които ще се проведат на 21 октомври в Баската автономна област за първи път, без заплахата на сепаратистката организация ЕТА.

Европейският социален фонд е банкрутирал и не може да финансира държавите - членки на ЕС, обяви евродепутатът и председател на бюджетната комисия в ЕП Ален Ламасур, цитиран от агенциите. До това положение се стигнало заради съкращенията в бюджета на ЕС за 2012 г., поискани от някои страни-членки. Ламасур предупреди също, че свършват парите за Програмата за обмен на студенти "Еразъм", а в края на месец октомври и средствата за Фонда за изследвания и иновации.

В навечерието на конгреса на ЕНП, в Европа се проведоха избори, които откроиха една тенденция на олевяване на някои страни-членки на ЕС.

След изборите във Франция бе избран за президент социалистът Франсоа Оланд.

В Словакия управляващи са социалдемократи, а  Румъния водещата партия в правителството е социалдемокраическата партия.

Второстепенна партия в правителството в Ирландия е лейбъристката партия, а в Молдова второстепенна партия в правителството е Демократическата партия.

В Норвегия водеща партия в правителството е Работническата партия, а в Дания водеща партия в правителството са социалдемократите. В Белгия второстепенна партия в правителството е социалистическата, а в Австрия водеща е социалдемократическата партия.

Във Финландия второстепенна партия в правителството е Финландската социалдемократическа партия.

Така в Европейския парламент вече 11 страни-членки имат във властта леви ппартии като управляващи, или като коалицияс управляващи.

12 леви политически формации са в опозиция.

16 страни-членки се управляват от партия, членуващи в ЕНП.

Предстоят избори в Германия, където не е сигурна победата на Ангела Меркел на фона на борбата, която тя води за евротои рестриктивната политика, която наложи в страната си.

Ще се наклонят ли везните в предстоящите избори наляво – това тепърва ще гледаме.

Кой ще оглави ЕНП на конгреса това ще научим до часове от Букурещ.

Тепърва ще гледаме и как отделни държави се борят, за да се справят с икономическата, финансовата криза, особено тази, в Еврозоната.

Проблеми ще има и в желанието на отделни области в Испания, Белгия, Великобритания да поискат независимост и отделяне. ЕС, на фона на все още силната рецесия и финансова криза засега се дърпа и не пожела да се занимава с тези проблеми, засега, а в утрешния ден?

Към проблемите на Стария континент не мога да  се обърна внимание и на пълзящите ислямистки движения, резултат от Арабската революция.

Твърде високомерно Европейската комисия отказа и да коментира инициативите за национална независимост в Европа в Брюксел.

За България този конгрес на ЕНП  започна с няколко факта:

  • ПП ГЕРБ номинира Румяна Желева за втори мандат като заместник-председател на Европейската Народна Партия;
  • Сблъсъкът на ЕНП с ПЕС ще е догодина в София обяви самонадеяно българският премиер пред цялата ЕНП, което е прецедент в историята на тази партия;
  • Другият прецедент е, че премиерът Борисов поиска помощ от европейските си „ съпартийци” за спечелване от ГЕРБ на изборите в България за парламент догодина?!?

Ще припомня като коментирам предложението на Борисов за номинация на провалилата се с гръм и трясък Румяна Желева за втори мандат на зам.-председателския пост в ЕНП, което стана повод преди две години „Ди Велт” да напише:

“Гангстерска снаха за Европейската комисия?”

Партийната снимка на Румяна ЖелеваДенят на изслушването на българския министър на външните работи и десети зам.-председател на Европейската народна партия, Румяна Желева се превърна в неочаквана Голгота за нея, бъдещето й, и срам на родината й, Република България.

Европейският депутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Кристиaн Вигенин, който е и от БСП призова още преди изслушването Румяна Желева да даде отговори на всички слухове за бизнеса й и този на съпруга й, нещо, което кандидаткомисарката не направи.

Лидерът на “Зелените” в ЕП, Даниел Кон-Бендит се позова на публикации и открити обвинения в медии от Европа и България, според които, при приемането на поста на външен министър, Румяна Желева подала декларация с невярно съдържание по конфликт на интереси.

“Не знам дали е така, но това може да застраши избирането й”, заяви Кон-Бендит, който бе известен като отявлен опонент на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу и на десноцентристката му Европейска народна партия /ЕНП/.

Говорейки за Желева, лидерът на Зелените, Бендит поиска “цялата информация преди изслушванията, за да подготвим въпросите си”. Такава информация не бе дадена.

Парламентарният лидер на ЕНП Жозеф Дол видя „нечестни атаки и завист” в нападките срещу Желева.

Дни преди изслушването на Желева в Европарламента бе разпространен анонимен материал за нея и съпруга й.

Вместо да даде ясни и смислени отговори, Желева се оплака в редица интервюта, че срещу нея се води компроматна кампания, но така и не преведе никакви аргументи.

Другото, което Желева стори, бе да увери Барозу, че декларацията й за конфликт на интереси е изцяло в съзвучие с Етичния кодекс. И толкова – нито документи, нито други доводи в полза на нейната истина по слуховете за нея и съпруга й.

Желева отговаря на въпроси за бизнеса на съпруга й“Не съм се родила като политик, не искам и да умра като такъв”, заяви Румяна Желева пред в. “Ди Велт”, същият „Ди Велт, който излезе с публикация “Гангстерска снаха за Европейската комисия?”.

Ден преди изслушването в Европейския парламент на номинираната за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи, Румяна Желева, нейната кандидатура остана една от най-спорните и несигурни в предложения състава на комисията. За това съобщиха много информационни агенции и повечето европейски издания.

Към така наречените „доказателства” Желева подходи доста фриволно: в деня на изслушването тя раздаде някакви документи на български и немски език, но това се стори твърде неубедително на евродепутатите. Всъщност Желева нямаше как да опровергае фактите, че според „Държавен вестник”, системата ДАКСИ и Търговския регистър, тя е била в конфликт на интереси докато е била еврокомисар.

Премиерът Борисов се насади на пачи яйца с кандидата си за еврокомисар ЖелеваЗавърналият се от Израел и Палестина премиер Бойко Борисов бе категоричен: „Аз мисля, че решението на Европейската комисия за г-жа Желева ще бъде в нейна полза... Ще изчакаме решението на комисията. Аз вчера разговарях с много колеги от Европейската народна партия, които считат, че тя се представи добре. Бих се обърнал към колегите от БСП и НДСВ - на жените не се правят такива работи", бяха думите на Борисов в кулоарите на парламента, където той отиде, за да държи слово за новата сесия.

Пред "Труд" евродепутатът Ивайло Калфин потвърди, че Желева е назначила кума си Калин Рогачев за зам-директор на АДИС. Същият Рогачев, който беше зам.-министър на регионалното развитие в предишното правителство, и който имал  общ бизнес с Желева. Според Калфин новата главна счетоводителка на АДИС също била роднина на Желева.

Депутати от Комисията по развитие в Европейския парламент отправиха въпроси към българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева във връзка с нейната декларация за конфликт на интереси, защо не е споменала позицията си на ръководител на фирма за периода 2008 – 2009 г.

„Аз никога не коментирам слухове, които се появяват в пресата и факти, свързани с личния ми живот” каза по време на изслушването си в Европейския парламент българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева, на отправен въпрос на европейски депутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуснати неща.

Желева обърка Близкия изток със Северен Кавказ и Африка?!„Струва ми се, че сме дошли да обсъждаме важни въпроси за реакции при кризи, за това как да помогнем на хората. Аз съм тук, защото няма какво да крия, така че смятам, че няма за какво да говоря. От 2007 г. съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, и казани неща за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща”, призова доста нагло евродепутатите Румяна Желева вместо да даде смислени обяснения за факти от Държавен вестник” на фирмата на съпруга й.

На въпрос: защо тя не е декларирала своята дейност като менажер на компанията „Глоубъл консулт” през периода 2006 – 2009 г. Желава отговори доста уклончиво и неясно: „Бих искала да ви уверя, че съм декларирала всичко, което имам да декларирам”. Тази отговор не само, че не бе задоволителен , но и предизвика шум в залата.

Да каже пред 300 депутати в Европарламента, че „Държавен вестник” е излъгал, или, че Търговският регистър е провокирал бъдещото й изслушване като са публикували данни, които я поставят в конфликт на интереси? Румяна Желева кой разчиташе да се хване на тази въдица, все пак в Брюксел не заседаваха идиоти.

Желева трябваше да е благодарна, че й се разминаха въпроси, свързани с бизнеспартньорството й с Мирчо Петков, наричан Мирчо Циганина, който източи Държавния резерв и в дома на когото откриха 15 чувала с лични данни на български граждани. За това Желева трябваше да е благодарна.

Докато течеше изслушването на Желева, някои евродепутати разпространиха документи относно работата на българския кандидат в „Глоубъл Консулт”, които не присъстват в декларацията й от 2007 г.

Казват, че е лош тон да се решават вътрешни проблеми пред света. Уви, България она 12 януари попадна в подобна ситуация с изслушването на кандидата си за евродепутат Румяна Желева.

”Представянето на Румяна Желева по същество беше на необходимото ниво” коментира председателят на парламента Цецка Цачева.

За един бивш общински юрисконсулт може скандала по изслушването на Желева да е „по същество на необходимото ниво”, но това може да важи за община „Плевен”, а не за Европарламента в Брюксел.

Изключително силна бе критиката към кандидата ни за еврокомисар и относно географските й познания. Според координаторите, Желева не знаела местоположението на важни обекти, а и нямала конкретни идеи за "горещите точки".

В оценката на Желева бе записано още, че външният министър на Р България е нямал конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа.

Припомняме, че през декември 2009 година Румяна Желева направи нелепа грешка след като в отговор на уточняващ въпрос кои страни е посещавала, тя заяви: "Била съм в Близкия изток – в Грузия и Египет" при положение, че Египет е в Африка, а Грузия е в Кавказкия регион!

"Еврокомисарка без квалификация: вреда за имиджа на България" - под това заглавие Die Welt помести редакционен коментар за представянето на Желева от Щефани Болцен.

Групата на социалистите в Европейския парламент заяви, че ще настоява официално пред Жозе Мануел Барозу да поиска от България да номинира друг кандидат за еврокомисар на мястото на Румяна Желева, коментира за румънското електронно издание Зиаре.ком румънският евродепутат Корина Крецу. „Освен проблемите за конфликта на интереси и декларацията за имотно състояние, ясно е, че няма необходимата квалификация за този пост", коментира Корина Крецу.

Десетминутното си встъпление тя /Желева – бел. Л. М./ произнесе на английски и немски, но при въпроса за декларацията на интересите, премина на български, издавайки смущението си. Английският беше грапав, с повтарящи се запъвания и правоговорни грешки – коментира във връзка с представянето на България кандидат Веселин Желев за „Труд”.

Според правилата на ЕС евродепутатите могат да имат участия във фирми, но са длъжни да ги декларират. Желева не даде ясен отговор за бизнеса на мъжа й и нейното участие в нея. Тя предложи на препитващите я депутати папка с документи от български държавни органи, които според нея удостоверяват, че не е извършила нищо нередно. Тя не отговори и дали е продала фирмата, обяснявайки нелепо: "Тя е декларирана като компания, която не е работила и не е била активна на пазара."

"Елате в България да се запознаете с моя съпруг, да посетите града, където живея, да се уверите, че няма нищо, което може да предизвика вашите тревоги."

Това, че Желева замина в Брюксел неподготвена си беше чист туризъм и едва ли подлежи на съмнение. Но да кани за туризъм и евродепутати – това вече надхвърли и най-смелите представи на евродепутатите като вариант за отговор на бъдещ еврокомисар.

На питанията за конкретни бъдещи инициативи на Желева за защита на хуманитарните работници, на човешките права, на тези на жените в бедстващи региони, за работата с бежанци, за глобалното затопляне и климатичните промени, българската кандидат за еврокомисар обеща да отиде навсякъде, където има кризи - при пиратите в Сомалия, в Газа, Афганистан, Зимбабве, Конго. Желева не предложи конкретни инициативи, с които Европейската комисия би била полезна за решаване на конфликтите в тези тежки региони.

Нямаше кой да завърти глобуса пред Желева, за да види къде се намира Аденският залив, къде се намират някои конфликтни зони в света, нямаше кой да прочете и опресни английския й, не се намериха сили и време да се прекрати фирменото й участие, за да е попълнена коректно декларацията за конфликт на интереси.

Румяна Желева каза, че ще преговаря по кризата в Аденския залив, но очевидно не се сети, че иде реч за Сомалия, а там правителство няма. Желева предложи да обучава изнасилените жени, които са над 1 милиона в Конго, което предизвика учудване и нездраво оживление. Думите й бяха:

„По много интересната тема за сексуалното насилие над жените в Конго, като жена мога да ви уверя, че ще съм много ангажирана с темата. Защото не можем да позволим в 21 век сексуалното насилие да се използва като оръжие по време на война. И съм готова да вложа усилията си на оперативно ниво, да съм по-активна в защитата на жените”.

„Ще отида в Конго като жена” бе крилатата фраза, която със сигурност ще влезе в европейския фолклор по изслушванията на кандидати за еврокомисари. Проблемът бе, че да отидеш като жена в държава, в която предимно и масово изнасилват жени – си е чиста проба хвърляне с главата надолу в пропастта на липсващата интелигентност.

Да си активна в страна, където жените само ги изнасилват – какво трябваше да означава този отговор, какво следваше да се очаква?

Номинирана за длъжност, която включва отговор на кризи, Желева не успя да покаже компетентност дори по основните елементи на контролирането на кризи, или дори общуването, коментираха повечето европейски специализирани издания.

„Тя не ни убеди в своите знания за ресора. Нейните отговори не бяха уместни. Критериите за оценката на кандидатите са компетентност, специфични знания за бъдещото портфолио и чисто финансово минало… Желева не бе убедителна”, заяви евродепутатът Ханес Свобода, заместник председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

„Изглежда тя не знаеше къде географски се намират някои конфликтни зони, например Аденския залив”, коментира скандалната ситуация кореспондентът на БНТ.

Координаторът на социалистите в Комисията по развитие Тайс Берман информира за изслушването на Румяна Желева и подчерта неспособността й да се защити адекватно по отношение на проблема за декларацията за финансовите интереси. "Вместо да признае, че е пропуснала обявяването на недействащата си фирма, тя се опита да заблуди евродепутатите. По-голям е проблемът обаче с нейната пълна некомпетентност и неспособността й да отговори адекватно на нито един от зададените въпроси" - каза той.

"Сега Жозе Мануел Барозу трябва да я защити или да се отърве от нея", бе цитиран да казва Ендрю Дъф, "диригентът на изслушванията в Европейския парламент".

Лидерът на социалистите Мартин Шулц изпрати писмо до председателя на ЕК, Жозе Мануел Барозу, „за да го информира за много сериозните съмнения на групата относно българския кандидат”, съобщи говорителят му след „изявата” на Желева.

"Надявам се, че правното положение около г-жа Желева ще се изясни възможно най-бързо, така че номинираният български комисар да бъде оценен по достойнство", заяви председателят на групата на ЕНП в ЕП Джоузеф Дол, който след като бе потърсен от Борисов по телефона се опита да защити незащитимата Желева.

„Разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява, ако не е - няма да получи моята подкрепа” – това заяви премиерът Борисов силно разколебан от Европа и от София за правилния си избор, а това бе началото на края на Желева на европейската сцена...Но не би!

Провалила се в изслушването с гръм и трясък, каквито ЕП не бе виждал и чувал, тя бе избрана по предложение на Дол за зам.-председател на ЕНП?!

„Аз съм изпратил там човек, който считам, че е компетентен и може да се справи с тези задачи”, коментира още Борисов. На въпрос, ако не е направила това, той каза, че ако не е, то ще си понесе отговорността. „Няма да получи моята подкрепа”, добави той.

Ето още малко от интервю на Борисов за гафовете на Румяна Желева:

Водещ: Какво следва, г-н премиер, кога имате следващ разговор? Сигурно тече усилена комуникация с Барозу, какво следва?

Бойко Борисов: Не, никаква комуникация няма. По простата причина мисля, че, снощи да, с Джоузеф Дол се чухме. Той каза просто това е нормално, затова има изпити, затова има комисии, затова се пишат оценки, затова сме го създали прослушването в Европейския парламент. То не е формално, в Европейския парламент не правят формални неща. Едни кандидати се представят по-добре, други по-слабо...

„Политически тя е мъртва - независимо дали ще оцелее като комисар, или не.” Така европейски дипломат е оценил перспективите на външния министър Румяна Желева след драматичното й препитване в комисията по развитие на Европарламента. Евродипломатът бе цитиран от Веселин Желев, спец. пратеник на в. „Труд”.

Компетентността на Желева на изпита в Еврокомисията вероятно би била подходяща за работа на рецепцията на къмпинг, каквато тя е вършила като млада.

Едно бе румба, стаж на рецепция в къмпинг и преподаване в 169-тия по влияние университет в Магдебург, Германия, а далеч по-различно бе да чуеш, и бъдеш убеден в ясната позиция за работа по ресора, за който ще отговаряш като еврокомисар. Така поне мислехме ние, българите, които Желева засрами, но пак грешахме – на 17 октомври т. г. стана ясно, че ПП ГЕРБ номинира за втори път Румяна Желева за зам.-председател на ЕНП?!

Човек каквото и да прави – рано или късно гафовете му избиват като въшка на чело, казва народът.

Нищо не е така лесно както изглежда! Трябва ли да се критикува безпомощната външна политика на Румяна Желева? Защо не я погледнат жената – слабичка е, крехка – както се казва и за кръводарител ще я отхвърлят, коментираха привърженички на ГЕРБ!

Като отворих думата за контакти, се сетих как като министър на външните работи, Румяна Желева падна като една нашенска Джинджър в обятията на професионалния танцьор Месечков, танцувайки румба във VIP DANC. Месечков, като легендарния Фред, изпълни всички важни фигури, премятания, хвърляше я като минувач хляб на бездомни дечица, докато в един момент така метна на рамо дипломат №1, че докато се усетим и мигнем с очи, я пусна отпред на дансинга!

Ако не друго, Желева поне удари Надежда Михайлова в земята с това изпълнение! Да отминеш стройните й крака и тънка талия, и да не я включиш в танците на шоуто VIP DANC – нямаше да е честно! Без тези мерки и дадености, както се казва, Месечков трудно щеше да подхвърля и превърта Желева, я си представете да му се беше паднала Меркел или маделин Олбрайт! Историята на демокрацията нямаше да е същата!

 

Коментари 

 
+1 #1 SOS 2012-10-18 03:30
В БРЮКСЕЛ НЕ СА ИДИОТИ,НО В БЪЛГАРИЯ СМЕ.ТАКОВА НЕЩО,ТАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ АУТСАЙДЕР КАТО РУМЯНКА ВСЕ ОЩЕ ДА СЕ НАРИЧА ПОЛИТИК,В НИКОЯ БЯЛА ДЪРЖАВА НЯМА ДА ВИРЕЕ.БЪЛГАРИЯ СТАНА ЗА ПОСМЕШИЩЕ И РЕЗИЛ,ОТ ТЪПИТЕ "ИЗЦЕПКИ "НА ГЕРБ.ДА ТЕ Е СРАМ ДА СПОМЕНЕШ ОТ КОЯ ДЪРЖАВА СИ.ДО ТОВА НИ ДОКАРАХА "ГЕРБЕРИТЕ".
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене