Един премиер, шест министри – два самолета...

Бойко Борисов го игра закупчик на битум в Тирана?!

Борисов е в стихията си - всички балкански държави ги иска в ЕС и НАТО„България може да закупи толкова битум за пътищата и магистралите от Албания, колкото Албания може да ни предложи...Толкова ни трябва, колкото имате. Толкова можем да вземем, колкото ни предложите!”

Домакинът му Сали Бериша го надцакал като заявил, че могат да задоволят доставките за цяла Европа! “Разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа”, пояснил Сали Бериша.

Вместо компаниите, които строят магистралите и техните закупчици да говорят подобни приказки, и да уточняват количества и доставки, нашият премиер запретнал ръкави и се втурнал да върши работа, която не му е... работа!

Сали бериша надцака колегата си Борисов с реални резултати - регистрация на фирма - половин час и струва 1 евро!За да не остане и капка съмнение в Бериша, че Борисов е по-вещ в строителството на пътища – той похвалил качеството на битуминозните пясъци, като изтъкнал, че албанският и канадският пясъци били най-добрите според италиански институт!

Балканите имат нужда от транспортни коридори, единодушни са били двамата премиери. Те са си обещали европейският транспортен коридор номер 8, който свързва албанското пристанище Дуръс през Скопие – София и Бургас с Черно море, най-после да бъде построен.

“Нека, първо с него, да си направим път до нас, коридор номер 8, после да го изнасят”, не пропуснал да се пошегува премиерът Бойко Борисов пред Бериша.

“В това отношение, ако ние заедно с Европейската комисия подготвим един добър проект за коридор номер 8 в частта Албания – Македония – България, комбиниран със “Струма” и “Марица”, действително ще имаме една работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилният трафик”, обобщил балканската магистрална карта на мечтите си българският премиер.

Ненапразно шегобийци във форумите са го кръстили Асфалт паша, съобщи в предаването си журналистът Велизар Енчев!

Борисов слуша на бизнесфорумаКато привършил с битума, Борисов се заел в вкарването на балкански държави в Европейския съюз и НАТО, като докато изброявал кандидатите, които смятал да ощастливи споменал Македония, Сърбия, Албания и Косово, въпреки че Косово все още не се е утвърдила като държава, /макар че България побърза с признанието – бел. Л. М./.

“Докладът на Европейската комисия и оценката за Албания са добри, за което Албания заслужава подкрепа... Винаги сме твърдели, че на Балканите всички държави трябва да станат членове на НАТО и на ЕС – и България, и Албания, и Македония, и Косово, и Сърбия” е точният цитат на българския премиер.

Визитата започна с мъжка прегръдкаНима Борисов не е чувал от своя вицепремиер Цветанов, че в Косово се кръстосват, наркоканали и трафик на хора, нима не е чул, че по време на войната, в Косово е бил засилен трафика на човешки органи, за което докладчикът на Съвета на Европа Дик Марти проведе разследване, и изнесе Доклад? Не е ли чувал Борисов, че сред отвлечените за трафик на органи е имало и българи – мъже и жени, не знае ли, че бившият прокурор в Международния съд в Хага, Карла дел Понте написа скандална, документална книга по темата?!

И на фона на тези данни и неясен международен статут – Борисов тръгна да вкарва точно Косово в ЕС и НАТО?!

А що се отнася до споменатото желание да предложи за членство в НАТО и ЕС Македония – няма как Борисов да не е чул, че всеки божи ден от тази страна се сипят нападки върху България и то тежки и обидни?!

И стигаме до най-необяснимото в това посещение на премиера Борисов в Албания – той и шестима министри, барабар с правилните журналисти и преводач са летели с два военно-транспортни самолета „Спартан”, не с един, а с два, тъй като правителственият самолет, който Борисов често ползва като такси в страната, бил зает с посещението на президента Росен Плевнелиев в държавата Израел?!

Премиерът Бойко Борисов освен услугите на правителствения авиоотряд ползва редовно и военновъздушните сили, за да смогне на натоварената си програма, а някой води ли сметка колко ни струва това на нас, редовите българи?

Голяма била бизнесделегацията, придружаваща премиера в Албания – тя и в Катар беше голяма, но това не попречи да се нароят десетки гафове и две уволнения след това...

За какво е бил вторият самолет „Спартан”, след като премиерът може физически да лети само с един?! А всеки от самолетите „Спартан” разполага с 27 места, докато по пейките, без седалките се побират 80 души!

Твърде скъпи машини са самолетите „Спартан”, за да се ползват по този начин!

Заразен от манията за величие на турския премиер Ердоган, Бойко Борисов е начертал като цел евроатлантическата интеграция на всички държави от региона и бързото довършване на стратегическите инфраструктурни проекти пред България, Албания и съседните държави.

Албанският му колега, Сали Бериша изтъкнал факта, че в Албания фирма се регистрира за 30 минути и само 1 евро, а всички обществени поръчки се провеждат по електронен път. Похвалил се е и с огромен ръст на туризма през последните години, 440 изграждащи се водноелектрически централи и подписани концесии за тях на стойност над 3 милиарда евро.

И това при положение, че населението на Албания е 4 милиона и 200 000, почти повече от половината българско население!

Но къде ти Борисов ще знае, че съседът му по резиденция в Бояна Симеон Дянков е въвел убийствени такси, че фирма с по-малко от 5 000 лева не може да се регистрира и то за близо месец!

Няма как премиерът ни да знае, че вместо икономика, Дянков пълни хазната от такси в съда, агенции, общини и дере на живо редовия данъкоплатец!

В коя държава ако човек продаде гарсониера в курортно селище за 12 000 евро, го облагат със съдебни такси и данъци за не по-малко от 5 000 лева?!

Откъде Борисов ще е наясно, че таксите на административните услуги са скочили толкова, че за една страница формат А4, на която компютър разпечатва налична информация от базата данни на което и да е ведомство – гражданинът плаща 80 лева! За страница и натискане на клавиш на компютъра!

И още нещо за сведение на министър-председателя ни Борисов: НАТО официално покани Албания и Хърватия за свои членове на срещата на върха в Букурещ през април 2008. На 1 април година по-късно - 2009 г. двете страни официално се присъединиха към Алианса.

Или трябва да приемем, че Борисов е говорил на едро?!

Защо и в чия полза управлява еднолично министър-председателят Бойко Борисов?

Четох днес в международните новини как премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е защитил пред Камарата на общините позицията на страната си относно важните теми от дневния ред на последния Европейски съвет.

"Великобритания няма да бъде част от банковия съюз. Британските банки ще бъдат контролирани от "Банк ъф Инглънд", а не от Европейската централна банка. Британските данъкоплатци няма да спасяват банки от Еврозоната” е заявил в английския парламент Камерън.

Премиерът на Великобритания е уверил депутатите, че ще наложи вето на всички опити за увеличаване на бюджета на ЕС на следващата среща на върха в края на ноември. Лондон ще се противопостави категорично на такива действия.

"Повече правомощия за Брюксел във финансовия сектор са неприемливи за нас, ще защитавам тезата за фискални и бюджетни ограничения", е завършил обръщението си към Камарата на общините Дейвид Камерън.

Човек се размечтава премиер да му е Камерън, а не най-добрия футболист, бивш пожарникар, Главен секретар и кмет, Бойко Борисов!

А не Европейската комисия да пише лош Доклад за Турция, а ние да обявяваме, че ще искаме да бъде приета в ЕС?!

Къде сме ние?

Думите и поведението на премиера Борисов напомнят по-скоро разговор на стадиона докато запалянковци люпят семки, но не мога да си представя, че българският министър-председател, ще се опъне на ЕС за каквото и да било – да не говорим пък по такава важна тема!

От страната ни излизат единствено дебелашки изявления и послания в международните посещения на политиците ни, но не и такива, които да покажат, че сме суверенна държава и не винаги ще сме съгласни с ЕС!

По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в държавата Израел, той е заявил дословно: "Българските институции работят ефективно, денонощно и няма да се успокоим докато не намерим виновните за атентата в Бургас и тези, които стоят зад тях, и ги изправим пред съда”.

Не е смешно, тъжно е, че един държавен глава си позволява да говори на едро при посещение в чужда държава! Институциите ни не работят нито ефективно, нито денонощно – и това Плевнелиев прекрасно го знае, поне ако е средно интелигентен на какъвто дава вид.

Гафовете по това престъпление бяха десетки и дни наред пълнеха сайтове и печатни медии /с изключение на проправителствените – бел. Л. М./.

Какво си въобразява Плевнелиев, че в Израел политиците са бавноразвиващи се и не са наясно с разсипаното национално следствие, с диктата на вътрешния министър върху органите на предварителното производство?!

Колко пъти Плевнелиев обеща, че „до седмици” ще приключи следствието” и си навлече белята един чиновник като Цветан Цветанов да го опровергава публично?!

„Кризата дава шансове за страни със стабилна програма като България” обяви Плевнелиев на среща с баварския бизнес.

Обидно е, при положение, че България сред трите първи страни по бедност в Европа, а Световната банка обяви, че става по-трудно да се прави бизнес!

За каква стабилна програма, за какви шансове бълнува държавният глава – да не би да има в предвид своята програма и дадения му в кризата един милион за разноски?!

От Борисов вече чухме угодническо-нагаждаческото: „Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия, а в същото време не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии”.

Какво трябва да си помислят неговите колеги в ЕНП и прочие – че имаме премиер, който като дете сигурно е вдигал ръка, за да каже на другарката, че си е решил задачката пръв?!

„България ще изпълнява стриктно това, което НАТО реши във връзка със Сирия”- каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет, по същия начин Борисов обяви, че в евентуален турско-сирийски военен конфликт, България ще е на страната на Турция?!

Фактът, че страната ни е в НАТО далеч не означава, че трябва да изпълняваме безпрекословно решенията му, тъй като сме суверенна държава.

Близкия изток не е футболното игрище в Бистрица, където Борисов рита с Тигрите и винаги побеждава.

Няма ли кой да разясни на Бойко Борисов, че Турция излъга за провокацията със сваления си самолет?

Няма ли кой да обясни на премиера ни, че така наречената сирийска опозиция са хора от кол и въже – ал каидисти, крайни ислямисти, а не обикновени граждани на тази държава?

Няма ли кой да разясни на Борисов, че е вредно да се доверява на Реджеп Ердоган за всичко?

Няма ли кой да разясни на министър-председателя ни, че Турция се стреми да възвърне границите на бившата Османска империя?

Чий политик е Борисов – на Анкара или на София?

Защо досега четвърта година вече той не поиска турското правителство да върне парите на Тракийските бежанци?

Управленският мандат не е да говорим на едро, да пътуваш както си щеш, да си безцеремонен и арогантен, и да ядеш на корем като живееш както си искаш на чужда сметка! Тази на данъкоплатците?

„Най-важно е на Балканите да спрем да се вглеждаме в миналото” каза премиерът Бойко Борисов на откриването на среща на бизнеса между български и албански бизнесмени в Тирана.

Кой да му каже, че без минало няма бъдеще?!

 

Коментари 

 
+3 #2 Атанасов 2012-10-25 07:52
Поздравления!
Цитиране
 
 
+5 #1 Христо Луков 2012-10-24 14:39
Браво Люба! Чудесно и аргументирано ...
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене