Опитът за изнасилване на Темида бе неуспешен!

С полицейска палка и физкултурен хъс, сценарият за делото срещу Николай Цонев, Сантиров и Тенчо Попов се провали

Тримата обвиняеми, на които бяха поискани години затвор бяха оправдани!На 29 октомври 2012 година трима души: бившият министър на отбраната, Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха оправдани! Обвинението побърза да заяви, че ще обжалва решението на съда, но за да обжалваш нещо са необходими доказателства, нови, неприложени досега в съдебното дело.

Ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев, миг преди да бъде насилствено свален на колене!Денят е 1 април 2010 година. В столична авторитетна и модерна болница нахлуват маскирани тежковъоръжени мъже, извиват ръцете на бившия министър на отбраната Николай Цонев зад гърба, гласът на някакъв мушмурок от записа, който не се вижда докато изрича командата заповядва на безпомощния Цонев да коленичи, тъй като бил „абсолютен престъпник”, маскираните са насочили оръжие към Цонев без повод и причина, извеждат го от болницата като минават през коридорите, където има пациенти, лекари и медицински персонал.

Толкова може да роди главата на един учил за даскал по физическо...

alt„Вие сте абсолютен престъпник”. Тази реплика стана повод ВСС да накаже обвинителя с формално порицание. Съветът прие, че прокурорът категорично е нарушил етичните правила, но е бил провокиран за това от Цонев. Как - не стана ясно. Зам.-градският прокурор Роман Василев се извини публично за поведението си, а главният прокурор Борис Велчев го защити и заяви, че кариерата на Василев, както и на никой друг прокурор, няма да бъде провалена заради подобен случай. Така казусът с излагането на зам.-шефа на Софийска градска прокуратура /СГП/ приключи изненадващо твърде хуманно за него, а по-късно дори бе награден с пистолет от МВР за добре свършената работа! Награда за „гражданска доблест”!

Питам се, дали ако Роман В. беше наясно, че от най-високо място ще бъде оправдан щеше да участва с извиването на ръцете на Цонев, или пък дали нямаше за по-”мъжко” да му забие и шамар?!

И този Главен прокурор, който си изкара лежерно мандата, тези дни бе посочен като кандидатура на президента за квотата конституционен съдия?! Вероятно Конституционният съд ще е следващото му място за релаксация.

Но да се върна към Цонев и гостуването му в bTV7:

Бившият министър на отбраната Николай Цонев в bTV„... бях арестуван без повдигнато обвинение, брутално, по начин, който е неприемлив за Европа, без никакви доказателства...

... Тези 20 000 евро /сумата на ужподкупа/ се появяват във времето от излизането от офиса на Тенчо Попов/също арестувал брутално/до предаването им в Националната следствена служба на следователя, при положение, че при ареста на Попов същият следовател е присъствал!?”

Водещите Анна Цолова и Виктор Николаев по време на разговора си с Николай Цонев20 000 подкуп се появяват за час и половина и то в отрязъка от време, докато същият следовател е ходил до ДАНС?!?

Т. е. – няма доказателства, че Тенчо Попов е дал пари на следователя, а той наистина не му е дал пари?!

С тези три ареста в един ден – на съдия, бивш министър и финансист хората на вътрешния министър Цветанов заявяват пред Европа, че се борят с организираната престъпност?!

Следователят Петьо Петров - единственият свидетел на обвинениетоМеждувременно следователят Петьо Петров заявява, че парите са му били дадени, за да саботира дело срещу Николай Цонев?!

Всъщност Петьо Петров търси Сантиров и го убеждава, че той е следовател по делото срещу бившия министър на отбраната и може да му помогне?! Петров съветва финансиста Тенчо Попов да потърси връзка със съдия Сантиров и Николай Цонев, а след този съвет започва мащабно подслушване, за да бъде записано как Тенчо Попов търси Николай Цонев?!

Само че нито Сантиров, нито Тенчо Попов търсят Цонев, а две седмици той е съден, подслушван, записван, но противно на очакването на сценаристите, нито Цонев е търсен от въпросните двама, нито той се среща с някого от тях! Нещата удрят на камък – тъй като Цонев не пада в левашки скроения капан. Доказателства липсват – и преки и косвени!

Обвинителят ДжамбазовВ коридорите на Съдебната палата журналисти питат обвинителя Б. Джамбазов какви доказателства има по делото за Николай Цонев. Той отговаря : косвени. Когато го питат какви косвени доказателства има по делото – Джамбазов уточнява, че са косвени доказателства от свидетелски показания!

Помолен да каже кой свидетели са дали тези показания – Джамбазов се умълча и отмина.

Твърдението, че Цонев е бил в офиса на Тенчо Попов също се оказва ялово, тъй като Цонев вече е арестуван показно, унизителният арест е показан в централните новини, за да видят гражданите как работи правоохранителната система на Цветанов!

За ареста Цонев е завел дело в Страсбург.

След като делото мине на три инстанции, бившият министър на отбраната е с намерение да потърси отговорност от прокуратурата.

В делото за подкупа името на Цонев почти не се споменава! Задържани са негови колеги, сценаристите се надяват някой да поддаде...

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че и други съдии трябва да бъдат задържани, а ако съдебната система „не се очисти” сама, няма кой друг да го направи.

По първото дело срещу Цонев /по Цонев се водеха се четири дела, по две от които вече е оправдан – бел. Л. М./ първоначално работи друг следовател, явно нещата не вървят, защото внезапно е назначен следователят Петьо Петров!

Първото, което прави Петров поне за следящите внимателно процеса е Петьо Петров да иска пари!?

Кой е мозъкът на тази операция? Кой е съшил с бели конци сценария – едва ли някой ще посмее да каже скоро, въпреки че фигурата му е ясна.

Брутално сваленият на пода при задържането Тенчо Попов - сн. Да бъдеш арестуван в болница със силно извити ръце на гърба, да бъдеш притиснат да паднеш на колене и да си в дело, в което няма никакви доказателства срещу тебе – на всеки може да се случи в България...

Може ли да се твърди, че обвинението не си е свършило работата – може, ако в правото е допустимо да повдигнеш обвинение без никакви доказателства!

Какво можеха да сторят прокурорите в този слаб сценарий:

да свалят обвиненията и така за си спестят предизвестения срам.

Защо не го направиха? От страх, че могат да се озоват на мястото на Цонев, Тенчо Попов и Сантиров – насилствено показно арестувани без доказателства?!

От надделялата робска психика на автоматично подчинение пред силата на полицейщината, гарнирана с изпълнителна власт?!

На 11 май се провежда Кръгла маса за полицейското насилие. Николай Цонев припомни следното съобщение от тази Кръгла маса:

„За 24 часа и повече са задържани 54 824 души за 2012 година. След 3 седмици Цветанов казва, че криминалният контингент са 1977 души. Останалите какви са? Защо ги арестуваме?”, попита бившият министър.

Зад кулисите на делото

В навечерието на обявяване на присъдата по делото с „подкупа”, Тенчо Попов, подсъдим по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, се отказа от показанията си, дадени в досъдебната фаза и заяви, че му е оказан натиск от зам. градския прокурор на София Роман Василев да свидетелства в полза на прокуратурата. В замяна на „свидетелството”, Василев му обещал, че няма да му бъдат повдигнати обвинения! Според Попов няколко дни след акцията, при която той беше арестуван заедно с Цонев и съдията Петър Сантиров, Василев дошъл при него и му казал: "Тенчо, ти си умно момче, ето ти два листа, пиши срещу съдията и министъра, а ние ще те пуснем без обвинение", съобщи "Правен свят".

Роман Василев засега мълчи по това признание!

Адвокат Константин СимеоновАдвокатите на Тенчо Попов и на Петър Сантиров поискаха СРС-тата по делото да бъдат изключени от веществените доказателствени средства по делото,

Запитан от журналист от Медиапул, вътрешният министър  разсъждава така плика с подкупа, който така и не бе доказано, че е бил предаден от някого на някого от обвиняемите.

Без да коментира обстоятелството, че върху плика с 20 000 евро, за които прокуратурата твърди, че представляват подкуп от Цонев, предаден чрез Попов на следователя Петров, изобщо няма отпечатъци от финансиста, министър Цветанов, вместо да замълчи след излизането на оправдателната присъда, тръгна да облъчва гражданството с твърдения на границата на лъжата, като насочи вниманието на обществото към факта, че тези пари съществуват и все някой трябва да ги е дал.

Цветан Цветанов, вътрешен министър"Не бих изпаднал в полемика по тази тема, защото вчерашното поведение на адвокати, на подсъдимите, не смятам, че е най-правилното като говорене в публичното пространство. Все пак да се съобразим и с факта, че имаше момент, в който са се предавали едни пари по едно определено дело и има използване на специални разузнавателни средства, които са документирали съдържанието на деянията, които са извършени, и действията, които бяха предприети от службите и от прокуратурата. Все пак – правова държава, съобразяваме се с решението на съда, но това са фактите, трябва да имаме предвид и тях", заяви Цветанов.

„...да се съобразим и с факта, че имаше момент, в който са се предавали едни пари по едно определено дело и има използване на специални разузнавателни средства, които са документирали съдържанието на деянията, които са извършени..."

Така може да говори единствено Цветан Цветанов!

Апропо, върху плика с парите е имало отпечатъци единствено на следователя, но не и на Тенчо Попов – предостатъчно основание Цветанов, Б. Джамбазов и градският прокурор Николай Кокинов да замълчат от срам и да се приберат по домовете си като безработни!

Отпечатъци на Петьо Петров е имало вътре, в запечатания плик с парите „за подкупа” – как са се озовали вътре, а на обвиняемите Попов, Сантиров и Цонев не е имало никакви отпечатъци?!

Адвокат Василев обяснява десетките нарушения по делото за подкупаВърху плика с парите не са открити отпечатъци на подсъдимите. От вътрешната Адвокатите на тримата подсъдими обясниха, че отпечатъци на техните подзащитни върху плика с подкупа не са констатирани, но затова пък от вътрешната част на плика има такива на Петьо Петров. Той е попаднал в базата данни на МВР, тъй като е бил задържан във Враца заради кражба, заради което е осъждан на първа и втора инстанция, ВКС връща делото за ново разследване и малко по-късно прокуратурата във Враца го прекратява.

"Разбира се, че ще протестираме, тъй като независимо от всичко остава големият въпрос - ако тези лица са невиновни, както казва съдът, чии са тогава тези 20 хиляди в евро? Нали все пак трябва да намерим отговора на този въпрос. Ако беше убийство, ако имаше труп, щяхме да търсим извършителя, но в случая имаме едни 20 хиляди евро. На кого са тези пари, ако не са на тези лица, които да са си ги давали като подкуп", коментира във вторник и градският прокурор Николай Кокинов пред Нова телевизия.

Кои лица „са си давали” къде, кога като НЯМА НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото и СРС-етата?!

Кой нареди да се извършат брутални арести по особено унизителен начин за Попов, Сантиров и Цонев?

В делото освен нарушения са налице и големи разминавания във времето...

Адвокатите на тримата обвинени и подсъдими заявиха, че според тях СРС-етата не са разрешени по законно установения начин. Защитниците подчертаха, че искането за СРС-та е направено от зам.-градския прокурор Роман Василев, а те са разрешени от Бургаския апелативен съд.

Според адвокатите, компетентният съд, който е трябвало да ги разреши е Софийският апелативен, а до момента не е изяснено защо се е стигнало до разрешение от бургаските магистрати.

Автор на постановлението за образуване на наказателно производство е зам.-градският прокурор Роман Василев. То е издадено на 16 март 2010 година и е образувано след разпита на основния свидетел Петьо Петров, който е проведен в 16:00 часа на същия ден, но... час по-рано вече е имало разпореждане за прилагане на СРС-та?!?

Адвокатите съобщиха, че в регистрите на прокуратурата не се записва в колко часа се записва дадено производство. Те обаче си задават въпроса защо, след като е издадено постановление за образуване на наказателно производство, причина за издаването на което е разпитът на свидетеля на обвинението, Петьо Петров, час по-рано е съществувало разрешение за подслушване на подсъдимите.

Единственият прокурорски свидетел Петьо Петров се оказва с криминално минало?! Адвокатите на Тенчо Попов, съдия Сантиров и Николай Цонев при помниха и друг инцидент с участието на следователя Петров - катастрофа с негово участие преди 2 години. Тогава дрегерът отчел 1,24 промила алкохол в кръвта на свидетеля...

По време на съдебния процес за подкупа, Петьо Петров твърди, че няма криминални прояви, което си е лъжа!

При прослушванията на записите, които продължиха с часове стана ясно, че представените СРС-ета на обвинението СА МАНИПУЛИРАНИ!

Оказа се, че в офиса на тенчо Попов са правени записи от охранителни камери, които също бяха показани в съдебна зала. Така стана ясно, че липсват цели пасажи от подслушванията – дали се разбра кой е дал в съда орязани записи от СРС-ета- категорично НЕ!

Това даже не бе разследвано, което пък навежда на мисълта, че виновните са във властта и по този повод са недосегаеми!

Съвещания в ДАНС, планове какви доказателствени средства ще бъдат включени в делото, изфабрикувания и тотално провален съдебен процес е бил колективно дело на хора, работещи на много високо равнище.

Така се е правило в ЦК на БКП на времето, разказваха ми запознати още през 1991 година. Явно починът на комунистическата върхушка е пренесен в 2010 година.

Какъв е следователят Петьо Петров: свидетел по обвинението, или?

По делото се чуваха какви ли не абсурди – според прокурора Джамбазов, Петьо Петров е бил само свидетел, но към тази своя „роля”, снимал със скрита камера обвиняемите?! Действие, което не се прави от свидетел на обвинението, а от агент под прикритие например, който дейно участва в разследването?!

В показанията на Петров, дадени пред СГС на 23 ноември 2010 г., в той заявява, че "всичко беше част от оперативен план в рамките на операция. Основното беше да се внимава да не се получи провокация. Всичко е било взимане на съвместни решения, имал съм думата, но решенията са се взимали на съвещание".

Тук ще припомня и че вътрешният министър Цветан Цветанов бе уличен от съдия Иван Коев в лъжа по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Как се случи това...

Адвокатите поискаха пълния запис от арестите, а не късометражната версия за медийна употреба, с мотив, че може да има доказателства за извършени престъпления.

От МВР изпратиха в съда за втори път същия запис, който вече беше разпространен в медиите и в него не се виждат различни действия от страна на полицаите.

В мотивирано писмено становище тогава до съда Цветанов заяви, че видеото е пуснато за публична употреба съгласно чл. 153, буква "з" от Наредбата за приложение на Закона МВР.

Съдебният състав начело със съдия Иван Коев уличи в лъжа вътрешния министър Цветан Цветанов, който е подписал писмото до съда, като съдията разясни, че след направена проверка е видял, че този член от закона вече е отменен, а когато е бил действащ, никога не е имало буква "з", а и никъде не се споменава за правомощия на пресцентъра. Съдът реши пълният запис да бъде изискан от всички, които биха могли да са имали достъп до него.

Чак тогава бе чуто всичко в съдебна зала.

Неспазена процедура по събиране на доказателства чрез специални разузнавателни средства /СРС/, предоставяне на съда манипулирани записи, Неразрешеното използване на основния свидетел на обвинението – това е нищожна част от фарса, който се водеше знаково дело.

Тъй рече Цветанов след оправдателните присъди:

„Все пак да се съобразим и с факта, че имаше момент, в който са се предавали едни пари по едно определено дело и има използване на специални разузнавателни средства, които са документирали съдържанието на деянията, които са извършени...”

Фактите:

Пари по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и съдия Сантиров НЕ СА ПРЕДАВАНИ, така че такъв момент липсва! Нито пряк, нито косвен!

СРС-тата не са документирали предаване на пари, защото ТАКОВА НЕ Е ИМАЛО!

Тогава за какви деяния бълнува вътрешният министър, за какво точно му приглася градският прокурор Николай Кокинов? Обвинителят Джамбазов ще го пропусна, тъй като не желая да обиждам законите с цитиране на неговото „участие” в скалъпения процес...

Изнасилването на Темида НЕ СЕ СЪСТОЯ! Беше направен опит за изнасилване, но неуспешен!

 

Коментари 

 
-1 #3 сит 2012-11-01 11:11
Раздайте пушките!
Цитиране
 
 
+1 #2 Цветанка Владова 2012-10-31 17:23
Виж:
До Емил Кошлуков Копие до Телевизия ЕВРОПА: Всяко стадо има мърша, но да е съдебната ни система мършава- прекалихте!!
Цитиране
 
 
+1 #1 Цветанка Владова 2012-10-31 17:18
Кой гарантира законността на държавата - то се знае.
Това е форма ма натиск и условие оправданите да осъдят държаваттаа в Страсбург. На кой му пука- важно е да има скандали, мъгла, зрелища.

http://zaw12929.blog.bg/politika/2012/10/29/da-syborim-minaretata-na-manipulacii-i-teror.1014906
До Емил Кошлуков Копие до Телевизия ЕВРОПА: Всяко стадо има мърша, но да е съдебната ни система мършава- прекалихте!!
http://zaw12929.blog.bg/politika/2012/09/25/do-emil-koshlukov-kopie-do-televiziia-evropa-vsiako-stado-im.1003083
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене