Вътрешният министър Цветанов показа на Борисов кой кара влака

Една самозабравила се говорителка на МВР бе премятана като тенисракета, за да си мерят мускулите двамата първи в ГЕРБ

Полицейска патрулка като спалняСлучаят е от елементарен, по-елементарен, или както казва народът – „От нищо – нещо”: младеж минава покрай патрулка и вижда как полицаите спят по време на дежурство. Снима ги и пуска снимката във фейсбук.

„Смелчагата” е извикан в МВР за разпит да дава обяснения какви ги върши. Говорителката на ОД МВР Варна Калинка Пенчева нарича "селски глупак" варненеца Боян Максимов, който е заснел трима спящи полицаи в патрулка през юли т.г. Телевизионният репортаж е излъчен на 23 октомври по bTV.

Говорителката, която наруга младежът, снимал спящи полицаиЕто точните думи на говорителката на ОД МВР Варна Калинка Пенчева пред телевизията: "Лицето Максимов не е чак толкова велико, че да се занимаваме с него. Какво да кажа, той е един глупак. Един селски глупак, който се чуди какво да прави". Максимов обявява, че смята да я съди. Поведението на Калинка Пенчева предизвиква много остра реакция в социалните мрежи и форумите.

Премиерът Бойко Борисов незабавно разпорежда на ръководството на МВР да освободи от длъжност говорителя на ОДМВР – Варна Калинка Пенчева. Това съобщават от правителствената информационна служба. Разпореждането на премиера е във връзка с недопустими квалификации от страна на Пенчева като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството.

Бойко Борисов, премиерПо разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, със заповед на министъра на вътрешните работи е образувано дисциплинарно производство срещу Калинка Пенчева Александрова, говорител на Областната дирекция на МВР-Варна съобщават от пресцентъра на МВР. Процедурата е заради тежко нарушение на служебната дисциплина, довело до уронване на престижа на държавната служба, за което се предвижда и наказание „уволнение“.

Тук набързо ще вмъкна, че не е работа на един премиер за се занимава с уволнения в някакво си провинциално МВР и в този смисъл Борисов е прибързал, вършейки работата на вътрешния министър Цветан Цветанов, но към разпореждането стои и причината „във връзка с недопустими квалификации от страна на Пенчева като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството”.

От София мълчат в първите часове и само чакат справката за снималият спящите полицаи, за да реагира...

„Към момента нямам информация дали съм освободена от поста говорител на Областната дирекция на МВР-Варна” казва за Радио „Фокус”-Варна Калинка Пенчева. В момента тя е в отпуск и се връща на работа другата седмица. На въпрос дали ще си търси правата по някакъв начин ако наистина е уволнена, Пенчева отговори, че за сега няма да коментира този въпрос допълват от радиото.

Директорът на полицията във Варна комисар Тодор Иванов заявява: „Нямам никаква информация за случващото се с Калинка Пенчева. Той посочва, че решението се взима в София, като тепърва ще има образувана процедура за нарушение на служебната дисциплина, довело до уронване на престижа на държавната служба. „По принцип това е процедура, която не става така бързо, но аз повече информация – наистина нямам”, категоричен е комисар Иванов и подчертава, че случаят могат да коментират единствено компетентните органи от столицата.

От София да се решава за уволнението на една говорителка на областна дирекция на МВР? Отдалече си личи, че на въпросният нищо не знаещ комисар Иванов му е звъняно от София, и обадилият се не е Бойко Борисов!

Нещо витае във въздуха...

Според официалната информация Пенчева е освободена по предложение на премиера.

Същия ден се оказва, че тя не е уволнена?! "Уволнението е възможно наказание за говорителката на МВР-Варна, но ние сме правова държава, не бих могъл да се произнеса преди да е приключило дисциплинарното производство". Това пък заявява министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов.

Какво ни казва и показва Цветанов?

Че България е правова държава и премиерът е нарушил закона?!

Че той е този, който ще се произнесе по случая, а не Бойко Борисов!

Говорителката е пусната в отпуск, вероятно, за да си почине от вълненията, а на гражданството е съобщено, че е започнало дисциплинарно производство!

Мълчанието на вътрешният министър Цветанов е отприщило серия от действия, които да покажат какъв пазител на закона е той!

Цветанов не се смущава да покаже, че е готов да брани законността даже от премиера Бойко Борисов, който в случая се явява нарушител!

Цветанов съобщава пред журналисти, че проверката още продължава и "още работи комисията, която трябва да се срещне със свидетелите, служителката и лицето, което беше обидено по този недостоен начин", цитира го "Дневник", но обиденото лице вместо извинение получава призовка да се яви в МВР!

Какво ни показва Цветанов?

Че уволнението е възможно решение, но ние сме правова държава и не би искал да се произнася, докато не приключи дисциплинарното производство.

Не бих искал да казвам какво ще бъде решението ми, защото искам да спазя всички процедури, които за залегнали в Закона за МВР“, обясни Цветанов.

Това е Цветановият повторен удар по Борисов и то публичен...

Приключи процедурата по дисциплинарното производство срещу говорителя на ОДМВР – Варна Калинка Пенчева, съобщиха от пресцентъра на МВР. Със заповед на министъра на вътрешните работи на 25 октомври бе образувано дисциплинарно производство срещу говорителя на ОДМВР-Варна Калинка Пенчева. Назначен е дисциплинарно разследващ орган с участието на служители от отдел „Дисциплина и дисциплинарна практика” на дирекция „Човешки ресурси” и дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността”.

В рамките на четири дни са извършени съответните нормативни процедури. На 27 октомври Пенчева е запозната с обобщената справка от проверката. В предвидения 24-часов срок тя е дала своите възражения. Постъпилите и обработени материали са докладвани на министъра на вътрешните работи. Дисциплинарно разследващият орган е излязъл със становище за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение” и прекратяване на служебното правоотношение. Мотивите за предложението са, че служителката е нарушила т. 4, 7, 8 и 12 на Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР /държавният служител съобразява законността на действията, които възнамерява да предприеме; държавният служител пази доброто име на институцията, която представлява; държавният служител насърчава хората да спазват закона като дава личен пример с поведението си; държавният служител изпълнява стриктно и безпристрастно своите професионални задачи като носи отговорност за своите действия или бездействия/.

За подобно нарушаване на служебната дисциплина по смисъла на чл. 227, ал. 1, т. 10 от ЗМВР във връзка с чл. 230, ал. 2, т. 4 от ППЗМВР – деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижът на службата, се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение” и прекратяване на служебното правоотношение в МВР.

Министър Цветанов е приел становището на дисциплинарно разследващия орган, запознал се е с обясненията и възраженията на служителката.

Съгласно чл. 213, ал. 2 от ЗМВР Пенчева се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. В тази връзка до Дирекция „Инспекция по труда” към Министерството на труда и социалната политика са изпратени заверени копия от материалите, събрани от проведеното дисциплинарното производство. След като вземе предвид становището на инспекцията, министърът ще се произнесе окончателно.

На светло излиза и фактът, че говорителката е майка на дете до 6-годишна възраст?!

Като че ли в България няма хиляди безработни майки с деца под тази възраст?!

Това е следващият удар по премиера, тъй като в медиите излиза история, че той е кръстник на дете на въпросната говорителка! Т. е. хем е кръстник, хем не помни, че въпросната личност има малко дете?!

На целокупното гражданство трябва да се напомня, напомня и нагнетява, че Цветанов пази майки на малки деца от наказания и уволнения, Цветанов спазва законите, Цветанов постъпва правилно, а не Борисов?!

Докато трае цялата тази мелодрама, съчинена от Главния съчинител в Републиката, снималия спящи полицаи е викан в полицията, следен, санкциониран, глобяван...

Три дни, след като премиерът Бойко Борисов лично се е ангажирал с разпореждане за уволнението на говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева, нарекла пред bTV своя съгражданин Боян Максимов "селски глупак", от МВР препращат случая към социалното министерство?!

От ръкава е извадена и говорителка на прокуратурата, която съобщава уличаващи обстоятелства за младежа, снимал спящи полицаи

Десислава Йотова, говорител на Районна прокуратура-Варна, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. Прокурор Десислава Йотова обяви, че към настоящия момент няма неприключени досъдебни производства срещу Боян Максимов Боозов.

През 2012 г. срещу него е било образувано и водено едно досъдебно производство, касаещо средна телесна повреда, причинена от Боозов на лице с инициали А.Ф.А., живущ във Варна, изразяваща се в избиване на първи горен ляв и първи горен десен зъби, което е обусловило трайно затруднение във функцията на говора и дъвченето във фазата на захапването. По досъдебното производство наблюдаващият прокурор е изготвил обвинителен акт, който е внесен за разглеждане от Районен съд - Варна. Въз основа на него е образувано наказателно дело от общ характер, чието разглеждане е насрочено за 29 ноември 2012 г. За престъплението в Наказателния кодекс е предвидено наказание „лишаване от свобода" за срок до шест години. Видът и размерът на конкретното наказание по делото, ще бъдат определени от съда, в зависимост от събраните доказателства (в това число и относно смекчаващите и/или отегчаващи отговорността на Бозов обстоятелства), от реда на провеждане на съдебното следствие и от това, дали ще бъде постигнато споразумение за решаване на делото.

Оказва се, че в Районна прокуратура-Варна се наблюдава и води, и друго досъдебно производство, по което пострадал е Бозов и става въпрос за причинена на него телесна повреда, изразяваща се в счупване на носа. По делото засега няма привлечено обвиняемо лице и се води с неизвестен извършител.

А неизвестният извършител са двама цигани, живеещи в мазето на блока, където е жилището на самия фотограф. Това научаваме от разпространено от него Писмо, публикувано в сайта Afera.bg, ето част от него:

На 25-ти юни тази година мъж и жена роми, нерегистрирани в домовата книга на БЛОКА НИ ДОРИ, живущи в маза, от които е пламнал целият ВХОД И КОМШУЛЪКА ме вкараха в болница, след като ме нападнаха под собственият ми балкон с нож и сопа,  извиках полиция и в нейно присъствие същите в продължение на минути ме заплашваха дори със смърт, за което съм се и подписал в обясненията си и ЗА полицейското бездействие!

30 минути, след подаденият от мен сигнал и преди да постъпя в спешно отделение и болница, те бяха освободени. При провеждането на разследването, разследващият полицай ме уведоми, че са им извзети ножа и сопата и са приложени като доказателства, така както моето съдебно медицинско, което приложих също към материалите,но какво чета ОНЗИ ДЕН – варненска окръжна прокуратура, излезе с твърдението, че се водят неизвестни извършители същите двама...

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подписа на 29 октомври заповед за уволнението на говорителя на Областната дирекция на МВР-Варна Калинка Пенчева, след получено становище от Инспекцията по труда, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 31 октомври – два дни по-късно Цветанов даде интервю, част от което публикуваме тук:

Цветан Цветанов говори в студиото на Нова телевизияВместо да каже дали ще последва извинение от страна на МВР към младежа, снимал спящите в патрулка полицаи, Цветанов в типично свой стил отбеляза:

„...Вижте, аз за подобни случаи не смятам, че трябва да отговарям винаги. За така поднесена информацията, както вие я пресъздавате и в момента в студиото...

Водещ: Не, ние четем вестниците.

Цветан Цветанов: Да, но не казахте другите неща, които излязоха официално от районна прокуратура Варна...”

Глобен за забравена лична карта, санкциониран за разходка на кучето си, младежът едва ли ще види бял ден във Варна от страна на полицията.

Необходими уточнения и въпроси по интервюто на Цветан Цветанов:

  • Кучетата от породата Дого Аржентино не са забранени в България ни отговориха официално от Клуб „Дого Аржентино”.
  • Официално в страната ни не се водят кучешки боеве. А как едно куче може да „нахапе майка с детска количка” това оставям на съвестта на учителката по български език на министъра, която не е успяла да го научи да се изказва ясно.
  • Когато една присъда е изтърпяна – лицето продължава ли да е криминално проявено и във връзка с какво;
  • Как се получава така, че двама цигани, нападнали човек със сопа и нож, иззети по-късно от полицията внезапно се превръщат в „неизвестни извършители?

Що се отнася до заспалите в патрулката полицаи въпросът ми е: патрулките за сън ли са, или за дежурство?

И най-същественото от тази история: за пореден път Цветан Цветанов показа, че той е начело на държавата, а не премиерът Бойко Борисов... И тук има една малка подробност: Цветанов иска да е премиер, но дали е наясно доколко хората, живеещи в България го искат?

А от това самочувствие на Цветанов всеки изминал ден ГЕРБ и лично Борисов губят...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене