Ало, ало – кой ще награди селяните от Коиловци, които пребиха френски командоси?

България е разграден двор, а Цветанов още чака да ни приемат в Шенген

Така вероятно са изглеждали чужденците в ниватаЕдно село с малко над 1000 души жители показа как трябва да се борят бандитите. Селото е Коиловци и то влезе безапелационно в международните новини с невероятна история, поне за 21 век. Ето я и нея:

Една нощ трима пъдари от Коиловци, които охраняват реколтата от набези на цигани от съседното село Мечка забелязват няколко странно облечени мъже в джип. Минути по-късно установяват, че иде реч за парашутисти чужденци, които са се спуснали в земите на селото. Селяните отиват  при тях, за да разберат какви са тези хора и какво се случва върху нивата им с люцерна. В завързалия се спор между парашутистите и пъдарите става скандал! Черен джип се спуска върху коиловчаните и а-ха да ги прегази, при което охранителите коиловчани свалят мъжете от джипа и започва бой. По време на боя тримата коиловчани стрелят в краката на непознатите. Трима от чужденците са натръшкани на земята с леки наранявания от изстрелите, двама бягат през нивите и се скриват в близката горичка.

В резултат на сблъсъка, двама от чужденците са приети с огнестрелни наранявания в краката в плевенската ортопедия. Третият чужденец е със счупен нос и охлузвания по главата от побоя над него - той също е приет в болница. Полицейска охрана поема пострадалите, след което ги настанява в болница.

Преводачка превежда на чужденците от френски, но никой не обяснява какво точно се е случило.

Информационна агенция „Фокус” съобщава, че става дума за френски туристи, любители на екстремни спортове, докато кметът на селото, Красимир Иванов обяснява, че в землището, близо до мястото на боя са намерени три много тежки сака, с професионално медицинско оборудване. Криминалисти вадят от чантите парашути, неопренови костюми за скално катерене и подводно гмуркане, както и кислородни бутилки, изцапани с кал, 3 лаптопа, 2 радиостанции, скъп професионален фотоапарат, карти на Румъния и България, както и карта на близкото градче Славяново.

Джипът е със софийска регистрация, а надписите по картите са на латински.        Всеки миг съмненията за нещо не в реда на закона се засилва у коиловчани. Единият от чужденците е обяснил, че били парашутисти и скочили над Румъния. Друг от групата чужди граждани се представя за лекар...

Цветан Цветанов ни обяснява, че заловените петима французи за туристи, любители на екстремни спортове?!Няколко дни след инцидента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че самоличността на чужденците е установена и те са предадени на посолството на Франция. Според него ставало въпрос за туристи, които се занимавали с екстремни спортове.

"Няма нещо, което да е по-необичайно. Има хора, които са с различни идеи и обичат да се занимават с екстремни спортове. Има оказана медицинска помощ, но най-важното е, че всичко е приключило", казва вицепремиерът. Според него, в компетентността на прокуратурата е дали ще бъдат предприети последващи действия.

Явно вътрешният министър взема българите за прости и неуки, щом им излиза с тези тъпи обяснения, още повече, че по закон, преди да бъдат предадени на френското посолство е било редно, петимата чужденци да бъдат разпитани от прокурор и задържани докато се изяснят обстоятелствата по тяхното появяване!

В същото време, докато чужденците ги предават на френското посолство, единият от коиловчани, бивш полицай е обект на проверка за това, дали правилно е използвал оръжието при обезвреждането на чужденците.

Френски командос скача с парашут, сн. http://le.cos.free.fr/Смешното в продължението на тази история е, че Евронюз съобщава, позовавайки се на Цветанов: „Мистериозни френски туристи са били нападнати от жители в българско село. Инцидентът се е случил в Северна България, близо до границата на страната с Румъния. Според Париж и София петимата французи са спортисти, практикуващи екстремни спортове. Много подробности около инцидента обаче оставят впечатлението, че може да става дума за френски разузнавачи, които са били на тайно учение”, съобщава агенцията.

Евронюз допълва съобщението си: „Разследващите и френското посолство свършиха своята работа. Те потвърдиха самоличността на лицата, които са били нападнати в селото. Лицата са предадени на френските власти и нямат повече задължения към българската страна”, заяви българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, за когото случаят е приключен.

В Париж, Дирекцията на външното разузнаване се придържа към обичайната си позиция, подчертавайки, че не коментира никога реалните или предполагаемите си дейности, с което дава да се разбере, че в случая се касае за служители точно на тази дирекция!?

В същото време министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърждава още веднъж в Благоевград, че е установена самоличността на чуждите граждани, има комуникация с посолството на Франция, предстои извеждането на тези хора извън страната и че те ще се приберат във Франция.

Междувременно, френският вестник „Поан” повдига завесата на случая, с уточнението, че пострадалите са военнослужещи от френската Генерална дирекция за външна сигурност, които са били на обучение в България.

Запитан за инцидента, френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан отказва да направи коментар, но дава да се разбере, че става въпрос за незначителен инцидент.

"Военнослужещи от отдел „Действие” на френското външно разузнаване наскоро са имали проблеми в България в рамките на тайно учение в средата на октомври", съобщава френското списание „Мариан” и полека-лека скандалът се разраства...

Скандал, свързан с лъжи, изречени от един министър, скандал, свързан с факта, че всеки по всяко време може да се скочи с парашут в България и населението, в чието селище пада парашутистът е оставено само да се справя с проблема от подобно нахлуване!

Подобни скандали в други европейски държави водят до незабавна оставка, но тук се ръсят лъжи от управляващите, така както Хензел и Гретел да ръсили трохички хляб, за да могат да се върнат в дома си!

„Известно ни е, че туристите и други екстремни спортисти могат да правят чудновати екскурзии, но не чак толкова, че да се спускат над Румъния в облекло за гмуркане. И на всичкото отгоре да се приземят в България... Според нашите данни става въпрос по-скоро за обучителна мисия на оперативни агенти от Генералната дирекция за външна сигурност (ГДВС), чиято програма не е протекла по план” продължава темата „Поан” вече в доста подигравателен тон.

Тайно учение на френски разузнавачи завърши с инцидент. Трима агенти на Генералната дирекция за външна сигурност, които работят към оперативния отдел, са били ранени в българско село през октомври, предава радио Юроп1.

"Общо петима военни са участвали в учение в района, когато са били забелязани и нападнати от местни жители. Двама агенти са получили огнестрелни рани в краката, а друг е със счупен нос. Останалите двама са успели да избягат. По-късно французите са обяснили, че практикуват екстремни спортове, но са се загубили...”

"Военнослужещи от френското външно разузнаване наскоро са имали проблеми в България в рамките на тайно учение", гласи написаното в „Мариан”,

„Петима френски военнослужещи са били пребити от местни жители в България и дори са получили огнестрелни рани”, предава руската агенция Интерфакс, позовавайки се на публикациите във френското издание „Поан”.

Когато започва боят на нивата с люцерната край селото и стреля полицаят-приятел на двамата братя, собственици на нивата, един от тримата успява да викне на 112 полиция!

Полицията пристига заедно с линейка. Тримата ранени са качени в линейката. Според анонимен лекар, цитиран тогава в "Преса" , единият французин изругал: „Ей сега ни се е.. майката".

Когато в. "Сега" пита полицията в Плевен за инцидента, оттам отказват подробности, с обяснението, че в случая била замесена ДАНС!?

А кой работи в ДАНС – съпругата на вътрешния министър, който най-откровено ни излъга, че туристи на екстремни спортове, чужденци са попаднали в нивата с люцерна на коиловчани заради екстремен спорт?!

Тук не мога да пропусна, че самият Цветанов също получава информация по всяко време от ДАНС.

Не коментирам, че министър Цветан Цветанов би следвало да е уведомен за случая, и то преди да се стигне до побоя!

Не коментирам и че вероятно е бил уведомен, но как и защо е премълчано това уведомление - не е ясно.

Другият вариант е да си мислим, че някакви разузнавачи от чужда държава кацат в разградения двор на държавата ни посред нощ, без проблеми и никой не е знаел за тяхното идване?!

Французите не бяха ли част от евроатлантическите партньори на Цветанов, с които той си ляга и става ката ден откакто е на власт?

Междувременно от пресцентъра на БСП съобщиха, че Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов са изпратили писмо до главния прокурор Борис Велчев по повод на инцидента от 16 октомври тази година на територията на селото. В писмото се изтъква огромната тревога у хората в района след създадената мистификация по случая. Според Румен Петков и Красимир Иванов има десет въпроса, на които институциите дължат отговор. ”Считаме за важно на тези въпроси да се отговори максимално пълно, ясно и бързо, за да се успокои обществеността на с. Коиловци и района като цяло”, подчертават в писмото си Петков и Иванов.

Главният прокурор има осигурен и добре платен мандат в Конституционния съдЗа жалост в същото време Главният прокурор Борис Велчев е назначен от президента четири месеца по-рано за конституционен съдия и сдава работата си. Нищо чудно писмото с въпросите да отлежава някъде в пощата му.

Историята как трима охранители от някакво българско село са пребили и обезвредили трима френски командоси, а двама са им избягали е публикувана в „Поан" и бе препечатана в повечето френски медии, като намери отражение и в американски, европейски и израелски електронни издания.

"Поан" припомня, като се позовава на публикуваното от български медии, че французите са били взети за цигани - крадци от местните селяни и че е имало сблъсък с местни хора, като при сблъсъка двама от военните разузнавачи са били простреляни в краката, а един се е отървал със счупен нос?

Пресата на няколко държави гърми за случилото се в Коиловци, а министърът на вътрешните работи Цветанов повтаря като припев, че става дума за френски туристи, любители на екстремни спортове.

В отговор на въпрос на в. „Преса“ дали наистина чужденците са били от френска спецслужба, изпълняващи секретна операция, министърът каза: „В публичното пространство могат да бъдат пуснати много твърдения, но вече ви казах каква е реалната ситуация“.

Пред в. "Сега" летецът о.з. ген. Иван Иванов коментира, че най-вероятно парашутистите са кацнали в България, за да проверят мерките за сигурност и дали службите си вършат работата. Думите му съвпадат с казаното от шефа на бойната авиация ген. Костантин Попов пред в. "Преса", че НАТО ни пуска въздушни "терористи", за да ни проверява.

"Правят го най-редовно. И то изненадващо, без предупреждение. Пускат самолет по определен маршрут и сценарий, без ние да знаем. Едновременно с това пристигат и контролни групи на възлови места, за да наблюдават какво правим", обяснява началникът на бойната авиация.

Според "ЕнфоДефанс" тренировката е била изпълнена по следната схема: двама от командосите, скочили през нощта срещу 16 октомври с парашут от самолет над Румъния е трябвало да се съберат през нощта с другите трима на българска територия, като се упражнявали в ориентация на непознат терен. Тримата, които ги чакали, пристигнали в София със самолет и наели джип, за да стигнат до мястото на срещата. След като акцията била провалена от бдителни селяни, собственици на нивата, те се престорили на заблудили се любители на екстремни спортове. На 20 октомври петимата "туристи", "любители на екстремни спортове" били изведени тихомълком от България след намеса на френското посолство и личното съдействие на Цветан Цветанов.

„Селяни биха наши командоси като крадливи цигани”, „Мистериозните френски парашутисти се оказаха ударна група на военното разузнаване, дошла на секретно учение край Плевен” гърми френската преса, докато в България е наложено информационно затъмнение и на медиите им се подхвърлят нелепици!

„След разпореждане на прокуратурата на база на това, което е имало като данни те са заминали във Франция и оттук нататък всеки може да казва каквото си иска, но аз ви казвам каква е официалната кореспонденция по този случай”, заявява вътрешният министър на България и допълва нещо абсурдно: „Битите в село Коиловци французи нямат претенции към българските власти”.

Да нахлуеш в чуждо село през нощта като се представиш за турист, любител на екстремни спортове и след изядения бой да нямаш претенции – дали Цветанов не бърка посоката като взема сънародниците си за идиоти? Не французите, пуснати твърде „хуманно”, за да отлетят за родината си трябва да имат претенции, а селяните от Коиловци имат от преживяното! Коиловчани трябва да получат смислено обяснение от българските власти за случилото се, те трябва да получат извинение за нахлуването в селото им през нощта и от френска страна?!

Говорителят на френското посолство в българската столица София Беноа Кнопер потвърди информацията, че френските граждани, които бяха ранени при инцидент край плевенското село Коиловци, са „туристи”, практикуващи екстремни спортове?!

"Френски тайни агенти изяли кьотек в България", под това заглавие електронното македонско издание МКД.МК съобщава за случая от преди три седмици, при който петима французи бяха набити в плевенското село Коиловци, позовавайки се на френската преса.

"Претрепани тайни агенти в България - помислили ги за крадци", пише за случая MKD News. Със заглавието "В България са пребити френски тайни агенти", за случая съобщават и други македонски медии: "Алфа", "Курир", "Либертас", "Деншен" и "Плус инфо".

Медиите в Македония съобщават още, че българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е заявил пред медиите, че става въпрос за туристи, практикуващи екстремни спортове, които са пострадали в България. Според френски издания обаче - не става дума за туристи, а за тайни агенти, които вероятно са били на обучение в Румъния и на тренировъчен лагер, но при изпълнение на задача, сбъркали държавата, отбелязват македонските издания.

И отново питаме:

  • Сбъркали ли са държавата петимата французи, като са се озовали в село Коиловци?
  • Какъв точно екстремен спорт е да кацнеш в чужда държава, в нива с люцерна с тежко, оборудване, последна дума на науката посред нощ?
  • Защо за българския министър Цветанов в случая ставало дума за спортисти, а според гузните и сгафили негови колеги във Франция отговорът е мълчание?

Когато политиците мълчат, значи нещо не е наред – твърдят запознати. Въпросът е какво точно?

Как така според полицията в Плевен в случая била замесена ДАНС, а според вътрешния министър, чужденците кацнали посред нощ в нива с люцерна са били туристи, практикуваши екстремни спортове и нито дума не се спменава за ДАНС?

Или ДАНС вече се занимава с екстремни спортове, а ние да не знаем? Да не би в някой от следващите дни да ни уведомят, че журналисти и политици трябва да питат за боя в Коиловци министъра на спорта, Свилен Нейков?

Всяка сутрин трима души в държавата получават сводка за националната сигурност: президент, председател на Народното събрание и премиер.

За пребитите в Коиловци французи нито един от тях не обели и дума, въпреки че няма как да не е присъствал този случай в сводката!

Нима ако селяни действително бяха пребили цивилни чужди граждани щеше да им се размине ей така, с лъжи и още лъжи?

Ако френската преса греши, защо министърът на външните работи на България не излезе да обясни случилото се? Каква е причината да има разминаване  в обясненията на българската и френската страна по случая в Коиловци?

Какво остава засега като теглим чертата: трима селяни пазели нивата си от набези на крадливи цигани през нощта, когато се натъкнали на някакви петима, странно облечени чужденци! След като не получили нормално обяснение за присъствието си и агресивното им поведение – селяните набили трима от чужденците, и принудили двама от тях да го ударят на бяг!

В случая селяните не пазели нивата си, а по-скоро реагирали логично на присъствието на странните чужденци в имота, на земята им!

Такива мъже в други държави ги награждават за проявената доблест и смелост, докато в България наградиха пазителите на българската земя с лъжи!

Има ли смисъл да питам защо Цветан Цветанов все още не си е подал оставката?

 

Коментари 

 
-4 #3 SWAT 2012-11-10 21:29
тези ако са били "Тюлени" или там каквито ще да са френски спецялни части ...да са ги испогърмяли на секундата.... аматьори
Цитиране
 
 
+7 #2 SOS 2012-11-06 00:35
АКО НЕ БЕШЕ ТЪЖНО,ЩЕШЕ ДА Е МНОГО СМЕШНО С ПИШМАН РАЗУЗНАВАЧИТЕ НА ФРАНЦИЯ.ЦВЕТАН-ВЪТРЕШНИЯ ДА ПОДАДЕОСТАВКА????АБСУРД.ЗАЩОТО ТОВА Е ДЪРЖАВАТА АБСУРДИСТАН.КАКВИ ПОЛИТИЦИ МАНОЛОВА?ТОВА СА СЛУЧАЙНИ ХОРА СЪБРАНИ "ОТ КОЛ И ВЪЖЕ",КОИТО СЪСИПАХА МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ....И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА Я СЪСИПВАТ.
Цитиране
 
 
-2 #1 RUMEN 2012-11-05 20:10
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ КОИЛОВЦИ Е РОДНОТО СЕЛО НА ДРУГАРЯ РУМЕН ПЕТКОВ И Е ПОСЛЕДНАТА МУ КРЕПОСТ
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене