Бунт на кораба докато Цветанов е в Рим и го избират за почетен карабинер

Малцинство от новия Висш съдебен съвет се опита да се еманципира от Цветанов?!

Новият висш съдебен съвет избира и. д. Главен прокурорДокато министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пребивава в Рим във връзка с 81-та Генерална асамблея на Интерпол и провеждащата се в Рим министерска среща на тема „Предизвикателства за полицията, изправена пред съвременното насилие“, на заседанието на новоизбрания Висш съдебен съвет бяха направени два опита за бламиране на негови идеи и позиции.

Първият опит за еманципация на малцинство от магистрати бе във връзка с избора на изпълняващ длъжността Главен прокурор на Република България, като предварително се знаеше, че единственият кандидат за това бе преизбраният шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов. Други кандидатури така и не бяха огласени преди заседанието на ВСС.

Министър Ковачева води заседанието пор дстрогия поглед на човека на Цветанов, председателя на Висшия административен съд, Георги КолевНай-неочаквано, след като водещата заседанието министър на правосъдието Диана Ковачева обяви единствената кандидатура на Бойко Найденов, няколко магистрати се обявиха против този избор тъй като го определиха като незаконосъобразен.

Като шеф на НСлС Бойко Найденов се води на длъжност зам.-главен прокурор, но  противниците на кандидатурата му изтъкнаха, че едновременно с това имал и статут на следовател!

Противниците на избора на Бойко Найденов предложиха кандидатурата на зам.-главен прокурор Галина Тонева, но всичко сочеше, че са малцинство.

Членът на ВСС Румен Боев призова колегите си да се замислят "в каква яма и в каква незаконосъобразност могат да хвърлят прокуратурата", ако изберат Найденов. Боев обясни още, че шефът на следствието има статут на зам.-главен прокурор, но само по разследването и като следовател няма право да ръководи методически държавното обвинение.

"Много ви моля да се запознаете със закона", призова членът на ВСС, но напразно...

Той бе подкрепен от зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, Калин Калпакчиев, Юлияна Ковачева, Камен Иванов и Галина Карагьозова. Калпакчиев призова колегите си от ВСС: "Да не взимаме спорни решения, с които можем да създадем правен вакуум и могат да създадат напрежение в прокуратурата".

Министър Ковачева пък предложи другият кандидат, Галина Тонева да се обади, или прати факс, че е съгласна да кандидатства за длъжността.

Георги Колев прекъсва дебата най-безцеремонно и магистратите гласуват Бойко Найденов да е и. д. Главен прокурор до избора на нов Обвинител №1Два часа магистратите от ВСС спориха за бъдещата двойнствена  функция на Бойко Найденов и дали ще е законосъобразно той да заеме длъжността и. д. Главен прокурор. Пренията разбира се останаха без отговор, тъй като всяка една от спорещите страни изтъкна своите доводи. Дебатите бяха прекъснати от довереното лице на вътрешния министър Цветан Цветанов и ГЕРБ, председателя на Върховния административен съд, Георги Колев, който предложи веднага да се гласува бъдещата кандидатура на и. д. Главен прокурор, с аргумента, че спорещите магистрати започнали да се повтарят в доводите си.

Дадената почивка като че ли реши спора и след нея бе гласувано Бойко Найденов да бъде и и. д. Главен прокурор до избора на нов Обвинител №1. За някои магистрати изборът на Найденов е правен нонсенс, тъй като един човек ще съвместява две различни длъжности: тази на следовател и другата – на и. д. Обвинител №1, разделение, което ясно е очертано и в Конституцията на Република България. В тази посока са и опасенията, че няма как днешния избор на и. д. Главен прокурор да не се отрази на бъдещи актове на и. д. Главния прокурор спрямо НСлС.

Разразилите се спорове и крайният резултат от процедурата по избор на и. д. Главен прокурор показаха, че лобито на ГЕРБ и Цветанов във ВСС е силно и има мнозинство, което от своя страна пък предопределя избора на бъдещия Главен прокурор, който предстои. Отново бе показано нагледно как лобито на Цветан Цветанов във ВСС е готово да постави законосъобразността на свое решение пред кадровия избор на удобен фаворит.

Следващите три часа от заседанието на ВСС бяха посветени на интервюто, дадено пред БНР в предаването „Неделя 150” от министър Цветан Цветанов.

Това бе и вторият казус, който показа, че във новоизбрания ВСС има членове, които не са толкова предани на министъра на вътрешните работи.

За какво иде реч:

Магистратите бяха поставени пред трудната задача да решат дали да напишат протестна декларация във връзка с това интервю на Цветанов. В него министърът на вътрешните работи "нареди" на журналистите вместо да занимават ЕК със случая "Марковска", да искат коментар от Брюксел за действията на съдебните състави, оправдали подсъдимите по едно от делата САПАРД и по корупционното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. По първия казус под прицела на Цветанов за пореден път попадна новият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев. Делото срещу Цонев пък бе решено на първа инстанция от Иван Коев от СГС.

Ето част от въпросното интервю:

Цветан Цветанов, вътрешен министърЦветан Цветанов:Ами мога ли нещо да ви попитам?

Водещ: Да.

Цветан Цветанов: Мога ли нещо да ви попитам в тази връзка?

Водещ: Кажете.

Цветан Цветанов: Защо нямаше въпрос или пък ако имаше въпрос от страна на журналист и примерно давам за пример Българско национално радио, ако беше зададен въпросът към говорителя на ЕК какъв е вашият коментар за оправдателната присъда на Марио Николов от Софийски градски съд и веднага след тази оправдателна присъда въпросният съдия отиде на по-висок пост, където всъщност трябва да прави реформата в съдебната система, какво е вашето мнение. Вие какво смятате, че щеше да каже той? Щеше да одобри това, което е направил този съдия за оправдателната присъда на втора, т.е. всъщност това беше от Софийския апелативен съд, извинявам се, оправдава Марио Николов за това, че всъщност Марио Николова е човекът, който от 2006 г. не може да му приключи делото с всичките съдебни процедури, тези лица, които бяха осъдени в Германия за същите доказателства получиха и излежаха своите пресъди, но Марио Николов не получи тази присъда. И задавайки продължение на този въпрос, може да бъде формулиран, знаете ли, че Марио Николов е финансирал кампанията на Българската социалистическа партия през 2005 г.

Водещ: Г-н ...

Цветан Цветанов: И това е доказано, и това е доказано...

Водещ: Искам да изясним нещо, вие се опитахте да внушите, че някой се награждава заради някакво произнасяне на присъди, но съдия Калин Калпакчиев, когото визирате, беше избран във ВСС, преди присъдата.

Цветан Цветанов: Аз не знам и кой е. За мен е важно, че има някакъв подобен въпрос, който може да бъде зададен и може да бъде дебатиран в ЕК и за мен това е по-същественото. Искам да ви попитам и друго: зададе ли някой въпроса за Николай Цонев, за доказателствата, които бяха събрани, и начина, по който беше оправдан? С бившия държавен служител, който беше в Министерство на финансите. Знаете ли, че в този процес, когато бяха задържани тези лица, заедно със съдията Сантиров, някой да беше предприел действия да не бъдат съдени в Софийския градски съд, защото има конфликт на интереси, че той ще застане пред подсъдимата скамейка и срещу него ще седи колега, с който те са работили заедно, това някой зададе ли си го като въпрос?

Водещ: Вижте, вие говорите за присъди, които не са влезли в сила, от една страна, и от друга страна, говорите за неща, които да в полето на съдебната система, аз искам да ви попитам това, което е на територията на МВР.

Цветан Цветанов: Ама, госпожо, вие в момента ме питате за всички институции, които трябва да бъдат солидарни и да имат отговорно, национално отношение към всеки един казус, който в момента стои пред държавата. Един от сериозните проблеми и за това, че България имаше огромен дефицит 2007 г. И 2007 г. България не влезе в ЕС с пълните си права, а влезе с огромен дефицит точно в тази сфера, в съдебната система. И понеже вие ми говорите за съдебната система, че не мога да говоря, в момента мога да ви кажа, че една от големите теми и това, което ви казах, че България е произход на престъпност, това е трафикът на хора. Знаете ли за миналата година колко са се увеличили осъдителните присъди? Станали са 119 осъдителни присъди за лица, занимаващи се с трафик на хора. И знаете ли кое е най-обезпокоителното? Че ние сме увеличили процентът на присъди, но всъщност отново сме дали и да бъдем в услуга и да създадем този оазис на организираната престъпност. Защото 60 % от тези присъди знаете ли какви са? Те са условни или са пробация.

Това е онази част от интервюто на Цветанов, срещу която възроптаха част от членовете на ВСС, които настояват за спазване на разделението на властите и пряко споменават посегателството на вицепремиера срещу независимостта на съдебната власт. Тези магистрати най-неочаквано предложиха да се излезе с протестна декларация срещу подобни изказвания.

Хората на Цветанов във ВСС, които определено са мнозинство, се противопоставиха на това предложение, като според тях позицията на ВСС трябва да бъде принципна и да не се споменава Цветан Цветанов!?

Най-запомнящо се бе изказването на бившия съдебен инспектор Незабравка Стоева, която защити правото на вътрешния министър да се изказва и като гражданин! Откровено казано Стоева по-скоро ЦИТИРА вътрешния министър, а не изрази своя позиция. Ще припомня, че по време на скандала, със съдия Мирослава Тодорова, скандал, предизвикан от самия министър, той се появи в една от информационните агенции и заяви, че позицията си срещу Тодорова е изразил като гражданин, а не като министър?!

Днес, на 6 ноември неговият цитат бе припомнен от верен на Цветанов член на ВСС!

Комисия "Публична комуникация", която поиска да бъде въведена точката за интервюто на Цветанов в дневния ред, я оттегли след няколко часа, защото не успя да прецизира текста с всички предложения, които бяха направени до този момент.

Три часа бяха необходими, за да бъде отложено изпълнението на Комисията – да се излезе с Декларация във връзка с интервюто на Цветанов, което ясно показа, че макар и от Рим вътрешният министър умело дърпа конците на мнозинството на ВСС.

Що се отнася до изявленията на Цветанов – разбира се, че той не ги направи като гражданин, още повече, че е известно от няколко години как Цветанов кадрува в съдебната система и доведе нещата дотам да избере удобни нему и ГЕРБ хора на ключови постове.

Забравихме ли

как в Обръщение до президента, председателя на Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Висшият адвокатски съвет протестира срещу министър Цветанов и отбеляза, че „Още от началото на мандата на правителството вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов възприе поведение, което грубо нарушава Конституцията и законите на Република България. Той системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове.”

Тотално омаскаряване на българския съд – още в началото на мандата си вътрешният министър си позволи да го нарече „импотентен”.

„С поведението си вътрешният министър Цветан Цветанов излага на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушава върховенството на закона”. Това установи мисията на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС), които бяха в София в края на януари 2011 година.

Докладът на ЕАС бе предаден на Европейската комисия, Съвета на Европа и Венецианската комисията, тъй като изводите в него показваха сериозността на ситуацията в България.

Международната делегация в България бе водена лично от председателя на Европейската асоциация на съдиите Герхард Райснер - австрийски съдия. Докладът бе изготвен след проучване на публичните изказвания на вътрешния министър, ситуацията в България и серия от срещи с ангажирани по темата високопоставени служители.

Нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за корупция и липса на компетентност от страна на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона. Това е основният извод на още една авторитетна организация - Международната асоциация на съдиите /МАС/, чиито представители оцениха независимостта на магистратите в България.

През 2010 година изявленията на Цветанов срещу съда и коментарите му за решенията по конкретни дела ескалираха. Международната асоциация на съдиите направи извод, че изказванията на Цветанов идват на фона на ниско качество на полицейското разследване.

Цветанов не се спря четвърта година мандат да твърди, че "очаква съдът да накаже заподозрените и че усилията на полицията не трябва да отидат напразно заради провал от страна на съда", което има за цел да предопредели крайният изход на делата, независимо от това дали е налице вина.

Цветанов говори за подкупи на съдии, но такива сигнали липсваха подадени във Висшия съдебен съвет.

Неприятен извод от проверката на Международната асоциация на съдиите констатира, че полицията е много силна и много малко зачита закона. Прокуратурата има пропуски по доста дела и понякога е поставена под голямо напрежение от страна на правителството.

Изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съда сериозно нарушават върховенството на закона - така видяха и това констатираха експертите на МАС в България.

Габриела Кнаул, специелн докладчик на ООН за независимост на магистратитеНяколко часа по-късно след появата на Становището на МАС, специалният докладчик на ООН за независимостта на магистратите и адвокатите Габриела Кнаул, която също изследва състоянието на българската съдебна система - огласи заключенията си, че независимостта на съдебната система е изложена на риск заради постоянните изказвания на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които се създават нереалистичните очаквания за тежки присъди.

Представителят на ООН и Международната съдийска организация отделно и независимо един от друг достигнаха до едни и същи изводи за независимостта на съдебната система в България, а именно, че:

Съдилищата отнасят негативите за прекалено дългите разследвания на полицията и прокуратурата и са жертва на натиск от страна на представители на властта да не зачетат презумпцията за невинност.

"Видях голямо забавяне в досъдебната фаза (разследването, водено от прокуратурата и МВР – бел. ред,), но не и в съдебната” - заяви Кнаул. Тя посочи, че е станала свидетел на погрешни схващания, които могат да провалят съдебната реформа у нас.

На фона на усилена четиригодишна масирана кампания против съдебната система и съдиите, Цветанов де факто СЛОЖИ РЪКА на съда, кадрува при новите избори за магистрати и е на път да определи и бъдещия Главен прокурор, бъдещия Главен инспектор към ВСС и бъдещия председател на Върховния касационен съд.

Е, дали има смисъл тогава от опозиционни действия и недоволство на магистрати във новоизбрания ВСС против изявления на същия този Цветан Цветанов?

Определено не.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене