Господин президент, защо не отидете в партията на Кунева?

Държавният глава реши да напомни за себе си в почивния ден и се усъмни в прозрачността на проекта „Южен поток”

Президентът Росен Плевнелиев, който все не е чул и все не е видял"Както правителството, така и аз като президент, подкрепих проекта "Южен поток". Считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде максимално факти, цифри, данни, за да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това – какво ще се подписва с Русия", заяви държавният глава пред БНР.

Тези непреходни изявления Плевнелиев направи в Банско, където под негов патронаж се отбелязват две годишнини: националните чествания по повод 250 години от написването на "История славянобългарска" и 290 години от рождението на нейния автор Паисий Хилендарски.

„Пожелавам на всички български граждани това, което Паисий ни остави – една малка книга на едно велико дело, всеки от нас да повярва в него – че с малките дела можем да станем велики. От момента, в който стъпих на Светата земя, бях много развълнуван. Нашите братя там ми откриха един друг свят. Силни са не тези, които са силни на думи. Силни са тези, които духовно са силни. Искам да изразя моята огромна благодарност към братята в Зографския манастир.".

Тук е мястото да задам въпроса си на Плевнелиев: той духовно силен ли е, че нещо не си личи откакто го туриха за президент? Да ме прости институцията...

Нелепо е, но депутатът от „Отворено общество” – Варна, извинете, от БСП, също заяви, че не знаел параметрите на споразумението, което е логично в стила на лидера му Станишев и Соросовата организация.

Не е страшно Петър Димитров да не знае какво се случва, свикнали сме, докато беше министър той не знаеше, че няма тръба, по която да дойде газ от Украйна в газовата криза от зимата на 2009 година! Социалистите обясняваха на пресконференция, че президентите на България и Украйна, са се договорили Украйна да ни пусне от своя газ. В един момент стана ясно, че това украинско "благородство" няма как да се случи, тъй като България не е свързана с газопроводната мрежа на северната ни съседка Румъния!

Юнакът в тази смешна история беше именно Петър Димитров, който се похвали как започнало запълването на празната тръба и обясняваше след колко часа газът ще стигне до нашата страна!

Всяко зло за добро е казал народният мъдрец. Така и ние научихме, че проблемът с компетентността на хората от кабинета на Станишев не е технически, а умствен!

Така Петър Димитров, Росен Плевнелиев, Иван Костов и Кунева могат да си оформят една русофобска коалиция и да внесат законопроект против получаването на каквито и да било природни ресурси от Русия. Няма лошо!

Навремето Иван Костов забрани „Син поток” и той заобиколи страната ни.

Кунева уреди румънците с енергиен пазар като затвори от Брюксел с лъжи АЕЦ „Козлодуй”, сега в отбора загрява вече и президента Плевнелиев – няма лошо!

министър Делян Добрев - и той не знае на кой Бог да се моли за енергетикатаКакто се казва, правителството обяви 9 ноември за Ден на траур и договорът с руската страна не бе подписан, защо сега заради липса на данни за параметри и прозрачност изобщо да не подписват за „Южен поток”? Още повече, че вече наливат милиони в „Набуко”?

Параметрите за „Южен поток”, с които си измиват ръцете наши пишман политици ги има в стенографския протокол от заседанието на Министерския съвет и те дословно са следните:

Споменава се и междуправителственото споразумение между България и Русия от 2008 година, другото междуправителствено Споразумение от 2010 година, за предпроектно проучване на 25 октомври 2010 година, с уточнени базови схеми за трасетата и обеми природен газ второто Споразумение поне Плевнелиев трябва да е чувал като член на правителството на ГЕРБ, или го тресе частична амнезия?

В периода февруари – юни 2011 година са извършени дейности на изпълнителя по предпроектното проучване относно осъществимостта и икономическата целесъобразност на международния проект „Южен поток“ на българска територия.

Тогава Плевнелиев продължава да е министър в кабинета „Борисов”. Или е бил болен и е пропуснал този факт?

На 27 август 2012 година е подписан Протокол между „БЕХ“ ЕАД и ОАО „Газпром“ относно реализацията на проекта на територията на Република България, в който е предвидено, че приемането на Окончателно инвестиционно решение за проекта следва да бъде извършено през ноември 2012 г., като дотогава ще бъдат изпълнени и завършени редица съществени дейности и условия от проектантски, технико-икономически, финансов и договорен характер.

По време на подписването на този Протокол Плевнелиев е президент и отново мълчи и не продумва.

В протокола е предвидено, че ако „БЕХ“ ЕАД не приеме окончателно инвестиционно решение в срок до 15 ноември 2012 година, дружеството ще дължи на ОАО „Газпром“ сумата от 70 млн. долара. Тази сума представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа.

И това ли Плевнелиев не е чувал?

В цитираната от мен по-горе част от Стенографския протокол на правителственото заседание е казано всичко, което в съботата, на 10 ноември поиска да чуе.

Тогава какъв му е проблемът на този президент в публичното оповестяване на русофобството му? Да го обичат в Щатите? Че администрацията на новия, стар президент Барак Обама я го помни, я не от срещата в Чикаго!

На 8 октомври беше избран и на 12 октомври 2012 г. започна работата си финансов консултант на „Южен поток България” АД в лицето на английската фирма за консултация в областта на проектното финансиране Portland Advisors.

В стенографския протокол на кабинета е записано и как по типичен за това правителство начин българската страна възнамерява да изнудва руския си партньор:

Работи се интензивно по финализирането на проекта на новия договор за доставки на газ за България, включително по Южен поток.

Това е въпрос, който трябва задължително да намери решение преди приемането и подписването на окончателно инвестиционно решение за проекта Южен поток. Докато не се постигне подписан договор между Булгаргаз и Газпром Експорт за нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява Булгаргаз поне по критичните по становище на Булгаргаз въпроси, не следва да се приема и подписва положително инвестиционно решение за проект Южен поток. Поради това, предложението е подписването на новия договор за доставки на газ за България да бъде условие за приемането на положително окончателно инвестиционно решение за проект Южен поток.

Смешно и тъжно! Ако ти ми дадеш куклите, а ще ти върна парцалките! – така ли се преговаря с Русия? Някой силно се е объркал в познанията си за водене не преговори!

Кого ще уплашат с неподписване на договора за газови доставки от българската страна – Русия ли?

Че като не подпишат Договора за доставки чиновниците на министър Добрев ще оставят посред зима страната без природен газ, от което Русия едва ли ще „страда”, докато българинът ще мръзне!

Русия си има Северен поток, наскоро руснаците откриха голямо находище от природен газ в Чаянда, Якутия. От Чаядинското местонаходище се планира ежегодно да се добиват 25 млрд. куб.м. газ. Значителна част от него ще постъпва във Владивосток. Строителството на това отклонение на тръбопровода ще завърши след 5 години. След това ще започне реализацията на проекта на Ковиктинското местонаходище в Иркутска област на Русия /също в Сибир/.

„Газпром” разглежда възможността за газификация на регионите на Източен Сибир и появата на азиатския пазар за сгъстен природен газ...

Дали руснаците се вълнуват от игричките на Делян Добрев и сие по окончателното подписване на проекта „Южен поток”? Едва ли.

Искаха ли изобщо хората от кабинета „Борисов” да седнат на преговори с руснаците за „Южен поток”?

Твърдо не, защото финансовият консултант Portland Advisors беше избран на 8 октомври и започна работа на 12 октомври тази година., т. е. три седмици преди датата на окончателното подписване на договора.

На 30 октомври 2010 г. /годината вероятно е сгрешена и е 2012 – бел. Л. М./ консултантите представиха проект на Финансово-икономически модел и на Бизнес план, базиран на горепосочените търговски критерии, определени с Протокола от 27 август 2012 г. Не може на 30 октомври 2010 година да се представи проект базиран на критерии, определени на 27 август 2012, но явно Добрев е бързал и не е догледал!

Доста пресилено и неприемливо звучи и следното, записано в Доклада на министър Добрев, който Доклад четем в Стенографския протокол от 7 ноември 2012 година:

Проектът на допълнение на акционерното споразумение се подготвя и включва следните елементи:

- Изрична уговорка, че за проекта няма да се предоставят държавни гаранции и че „БЕХ” ЕАД на корпоративно ниво също няма да предоставя гаранции, обезпечения и други подобни, под никаква форма, включително няма да залага към ОАО „Газпром” и свързани с него лица акциите си в съвместната компания „Южен поток България” АД като обезпечение за осигуряване на само участието си;

- Правен механизъм за финансиране самоучастието на „БЕХ” ЕАД, който дава максимална възможна правна и търговска сигурност за българската страна.

Защо президентът Росен Плевнеливе се прави на ни чул, ни видял?

Изграждането на газопровода „Южен поток” е в съответствие с приоритетите на Програмата на Правителството на европейско развитие на България за развитие на енергетиката чрез повишаване сигурността на енергоснабдяването за българската индустрия и население, чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Международният енергиен проект „Южен поток” е подкрепен и в т. 93 от Стратегията за национална сигурност на Република България, приета с решение на Народно събрание от 25 февруари 2011г., обнародвана в Държавен вестник, бр. 19 от 8 март 2011 г.

Стратегията за национална сигурност не беше ли документ, който държавният глава задължително трябва да познава? Още повече, след като е обнародва в Държавен вестник?

„...на среща миналата седмица в понеделник /29 октомври т. г. – бел. Л. М./ между всички страни, участващи в проекта „Южен поток”, с комисаря по енергетика господин Йотингер всяка една от страните заяви подкрепата си за проекта и своето намерение да вземе окончателно инвестиционно решение...”

И това ли не е чул Плевнелиев?

На данъкоплатеца в България този проект няма да му струва и стотинка, но за това се мълчи, защото на правителството на Борисов не му върши работа в пропагандата, че са най велики от 20 години насам!

Предложеният проект на Решение на Министерски съвет няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, поради което не е приложена финансова обосновка в съответствие с чл. 35, алинея 1, т. 4 от Устройствения правилник на Министерски съвет и на неговата администрация.

Правителството приема този доклад за „Южен поток” на 7 ноември – достатъчно е президентът да си отвори интернет и да види Стенографския протокол от тази дата, и да го прочете!

„Днес отидете и запознайте Икономическата комисия в Парламента.” заръчва Борисов на министър Добрев, но от дневния ред на заседанието на Икономическата комисия става ясно, че това не е изпълнено!

А ето го и Дневния ред:

1. Представяне на Годишния доклад на Европейската сметна палата за 2011 г. от г-жа Надежда Сандолова – представител на България в Европейската сметна палата. (Съвместно с Комисията по бюджет и финанси само по т. 1)

2. Представяне, обсъждане и приемане на проект на решение за приемане на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България, № 202-03-17, внесен от Министерския съвет на 12 септември 2012 г.

3. Обсъждане и приемане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, № 202-01-34, внесен от Министерския съвет на 26 юни 2012 г. -- за второ четене. (продължение)

4. Представяне, обсъждане и приемане на законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, № 202-01-70, внесен от Министерския съвет на 26 октомври 2012 г. -- за първо четене.

5. Разни:

Кой с кого си играе на криеница:

  • българската страна по „Южен поток” с руската страна?
  • българската страна с опозицията, или министър Добрев с премиера Борисов?

Според протокола на Икономическата комисия в парламента Делян Добрев не се е явил в нея, а според сайта Медиапул – той е бил там и е докладвал?!

Аз вярвам на колегите от Медиапул.

На кого да вярва редовият данъкоплатец? На официалния сайт на парламента, или на казаното от Делян Добрев?

Що се отнася до изнудването, което българската страна не крие – България възнамерява да обвърже окончателното си съгласие за проекта "Южен поток" с предварително подписване на новия дългосрочен договор за доставки на руски газ и настоява за отстъпки в цената.

Но в това има и друга страна, а нея никой не я е питал...

На какво се разчита: според правителствени външни анализатори, Русия бързала да започне строежа на "Южен поток”, тъй като не била в състояние в кратки срокове да осигури алтернативен маршрут на българския, а това давало на София козове в преговорите си за по-евтин газ. Освен това "Газпром" вече направил отстъпки за редица свои европейски клиенти и нямало пречка да го стори и за българските си партньори!

Да, ама някой да е чувал държавни институции и държавни, и частни фирми от Австрия, Франция, Германия, Италия, Гърция, Сърбия, Унгария и Словения да са изнудвали Русия?

Аз лично не съм чула и подобно нещо едва ли се е случило.

Две трасета на два газопровода - кой от тях ще тръгне за България?

Форсираме "Набуко", а с "Южен поток" искаме да рекетираме Русия - до какво ще доведе това? Едва ли до някакви ползи за България.

 

Коментари 

 
+1 #1 SOS 2012-11-11 04:07
"ТОЙ" НАПОМНЯ ЗА СЕБЕ СИ ВСЕКИ ДЕН И ЧАС,НО ФАЙДА НИКАКВА.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене