Кой си играе с авторитета на държавата? Венета Марковска или Цветанов?

Мракобесие с полицаите, дръзнали да задържат приятеля на кандидатката за конституционен съдия – готви се съдебна саморазправа

Председателят на Правната комисия, Искра ФидосоваТова е една история, която откъдето и да започне човек да я разплита, все стига до края. Това е история, която дава нагледен пример докъде властта на ГЕРБ се меси в изборите за съдии и как постепенно слага ръка на цялата съдебна система.

Малцина са наясно колко важен за една държава и управлението й, Конституционният съд – един бърз поглед върху дейността на КС дава представа за какво иде реч и колко важен е този съд, по-скоро съставът му за една политическа сила, която се стреми да държи юздите на властта в държавата поне няколко мандата.

Из Закон за конституционен съд, Глава трета:

Чл. 12. (1) Конституционният съд:

1. дава задължителни тълкувания на Конституцията;

2. произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента;

3. решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органи на местно самоуправление и централните изпълнителни органи;

4. произнася се по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствието на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна;

5. произнася се по спорове за конституционността на политическите партии и сдружения;

6. произнася се по спорове за законността на избора за президент и вицепрезидент;

7. установява обстоятелствата по чл. 97, ал. 1, точки 1 и 2 и ал. 2 от Конституцията;

8. произнася се по спорове за законността на избора на народен представител;

9. установява неизбираемост или несъвместимост на народен представител с упражняването на други функции;

10. произнася се по обвинения, повдигнати от Народното събрание, срещу президента и вицепрезидента;

11. снема имунитета и установява фактическа невъзможност и несъвместимост на съдия от Конституционния съд.

Чл. 13. Конституционният съд сам решава дали отправеният към него въпрос е от негова компетентност.

Т. е. КС е институцията, която може да препъва парламент, правителство, партии, избори и прочие.

Това е причината да се води тежка борба за налагането на един съдия, който ще работи със сигурност за ПП ГЕРБ...

Три седмици вече страната се тресе от скандали около избора на една личност за квотата на парламента в КС... В тази битка премериха сили: Искра Фидосова, Цветан Цветанов, ЕК, Джефри ван Орден, посланикът на Великобритания, премиерът Борисов и Конституция, Закон и Етичен кодекс...

Въпреки прехвърчащите непрекъснато искри от скандала и твърдения на Венета Марковска, които тутакси биват опровергавани - три седмици – резултатът е нулев и нещата не помръдват.

Както е тръгнало с избора на съдии за Конституционния съд, остава да чакаме тричленките и камионетките.

Началото

На 24 октомври 2012 година в правната Комисия в парламента се очаква изслушване на кандидатите за съдии в Конституционния съд: Анастас Василев Анастасов, Венета Петрова Петрова – Марковска, Екатерина Иванова Михайлова и Татяна Пенева Върбанова. Нищо не вещае, че именно от това изслушване ще стартира един от най-големите скандали в България, скандал, който отеква многократно и в Брюксел!

Стенограмата от изслушването на кандидатите в правната Комисия на парламента можете да прочетете ТУК

На това заседание на Правната комисия Искра Фидосова, шеф на тази комисия заявява дословно следното:

Съгласно процедурните правила, които сме приели с решение на Народното събрание, всички документи на кандидатите за членове на Конституционния съд са ви предоставени. От предварителния преглед, който направихме, и четиримата кандидати, а именно, подредени по азбучен ред: г-н Анастас Василев Анастасов, г-жа Венета Петрова Петрова – Марковска, г-жа Екатерина Иванова Михайлова и г-жа Татяна Пенева Върбанова отговарят на изискванията на закона. Имат необходимия стаж. Отговарят и на изискването, което са декларирали в образеца на декларация, че нямат друго гражданство, освен българско. Това е изискването на българската Конституция.

От тези думи на Фидосова според мен тръгват неразбориите, които съвсем скоро прерастват в скандал, защото в член 147/3/ на Конституцията е записано едно изискване, на което един от кандидатите Е СПОРНО ДАЛИ ОТГОВАРЯ!

Из Конституцията на Република България

Член 147

(3) За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.

Няколко часа след изслушването в Правната комисия нравствените качества на кандидата на независими депутати, Венета Марковска ще бъдат подложени на съмнения...

Етичният кодекс на българските магистрати гласи: "В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си, с цел извличане на лична облага".

Припомням всички тези текстове от Конституция, Закон за Конституционния съд и Етичен кодекс, за да дам повод на читателите да размислят дали кандидатът за конституционен съдия Венета Марковска не е избрана в нарушение...

Дарин Матов и кандидатката му МарковскаСлед представянето на кандидата на независимите депутати Дарин Матов, депутатът от БСП, Янаки Стоилов плахо съобщава в Комисията, че е получил сигнал за г-жа Венета Марковска. Искра Фидосова като една Раймонда Диен се хвърля пред желанието да се разгледа сигнала още на заседанието, което е твърде пристрастно за един председател на Комисия:

Искра Фидосова: По отношение на сигналa. Ако Вие имате предоставен на вас сигнал, дайте го допълнително на г-жа Марковска в рамките на следващите дни, до гласуването ще Ви отговори. Аз не зная за какви сигнали говорите. Не съм излизала от залата. Всичко, което е постъпило в Комисията, е оповестено на сайта на Народното събрание. Тази сутрин по телефона съм уведомена, че има постъпил анонимен сигнал. Дайте ми го. Ще го предоставя на кандидата, който касае. Ако е г-жа Марковска, ще й бъде предоставен и ще намерим формата, по която да се отговори.

Съгласно т.4 от приетите в пленарна зала процедурни правила, анонимни сигнали не се обсъждат и разглеждат.

Така Фидосова пресича всякаква възможност Венета Марковска да отговори по време на изслушването на сигнала! Оттук нататък предстои гласуване в зала на кандидатите за конституционни съдии...

В българския печат /но не и в проправителствения – бел. Л. М./ се надига вълна от публикации, припомняне на стари разследвания, отпреди две години за съдия Венета Марковска. Журналисти от печатни и електронни медии вадят на показ още веднъж какво се е случвало преди две години...

Дни наред след изслушването Канал3 и Сашо Диков задават неудобни въпроси и повтарят твърденията на Марковска и опроверженията им...Медиапул и в. Капитал също припомнят разследванията си...

Два дни след изслушването в Правна комисия, на 26 октомври, Венета Марковска пише до Правната комисия и лично до Искра Фидосова Писмо, което можете да прочетете ТУК

„Под моето достойнство и в противоречие с моите принципи, изложени по-горе, е да давам отговор на един откровен компромат и донос” – пише кандидатът за конституционен съдия, Венета Марковска.

Дарин Матов, който предлага Марковска за конституционен съдияСпоред нея, сигналът е подаден, за да бъде окаляно името й, и да бъде „зачертана една биография, един живот, преминал в служба на хората”.

„Като юрист аз си служа само с факти и доказателства, а не със слухове и изрезки от жълти издания, отнасящи се до хора, които не живеят с мен, и които нямат нищо общо с мен и моето семейство” – пише възмутената Марковска.

Тя не пропуска да напомни коя е, като подписва Писмото не като кандидат за съдия от Конституционния съд, а като... зам.-председател на Върховния административен съд!

Бившият конституционен съдия Любо Корнезов прегръща колежката си Марковска след изслушването   Марковска получава подкрепа за кандидатстването в КС на външна организация - Великотърновския университет, в който шеф на катедра е главният прокурор Борис Велчев.

Предвидливо прилага към документите си, внесени в Комисията четири Удостоверения – че няма постъпили в Комисията по превенция на корупцията към ВСС постъпили жалби и сигнали за нея.

Второ удостоверение, че в Комисията по професионална етика и книгите на съда /ВАС/ няма сигнали срещу нея за допуснати нарушения в работата й.

Трето Уведомление, че в отдел Инспекторат при ВКП няма образувани дисциплинарни и наказателни производства срещу нея

и Четвърти документ, според който в Софийска районна и Софийска градска прокуратура няма образувани неприключили досъдебни производства и внесени прокурорски актове срещу нея.

Нищо случайно под слънцето. Така добре подсигурена и подплатена, Венета Марковска влиза в битката за съдия в КС.

Но...

Венета Марковска чете документите си пред КомисиятаДепутатът Янаки Стоилов уточнява след изслушването на Венета Марковска след изслушването, че става дума за друг, не анонимен сигнал, подписан от човек, който стои с името си – Георги Тонев Колев.

Сигналът срещу съдия Марковска, е подписан от Георги Тонев Колев. В него се припомня с факти и документи общото разследване на сайта Mediapool и в. Капитал за приятеля на Марковска  - Георги Георгиев и сблъсъка му с органите на реда преди две години.

В сигнала се споменават и публикациите на в. Капитал за множеството дарения, които Георгиев е получавал, както и за приятелските отношения между съдия Марковска и адвокат Румен Еленски.

Веднага след заседанието на комисията, Марковска за първи път говори по темата за отношенията си с Георгиев, макар публикациите да са отпреди две години. Тя заявява пред тв камерите, че не може да отговаря за неговите действия, защото той не е част от нейното семейство.

Съдийката обяснява без да й мигне окото, че живее сама и не са верни твърденията, че съжителства на семейни начала с въпросния Герогиев. Марковска отрира и да е ходила при двамата зам.-министри на вътрешните работи, за да ходатайства за него при някакъв случая, когато георгиев е бил задържан.

С адвокат Еленски /адвокат на Ахмед Доган – бел. Л. М./пък били приятели от времето, в което е работила в Плевен, а той никога не се явявал по нейни дела!

Твърденията на Марковска, които изнасям тук са много важни, защото в следващите дни всяко едно от тях бива опровергано и категорично отречено.

След изслушването Марковска разбира, че споменаването на сигнала ще стане повод още на сутринта в медиите да се появят най-различни публикации. Ето защо тя сяда и пише Писмо и до Агенция „Фокус”:

След моето изслушване и за мое учудване от член на Правната комисия беше обявено, че е постъпил сигнал срещу мен. За мен този сигнал е анонимен, очевидно манипулиран и перфидно изработен компромат, обслужващ определени политически или други интереси и целящ моето дискредитиране в публичното пространство.

На доноси и компромати не съм обръщала внимание и не съм реагирала, не бих реагирала и сега, но очевидно съм принудена да взема отношение. Ясна е целта на авторите с измислици да опетнят името ми, което съм градила повече от 35 години, използвайки коварството на анонимността (името под този пасквил чувам за първи път в живота си), а самият пасквил е съставен на базата на изрезки на жълти или малкотиражни печатни издания.

Твърденията в доноса са плод на болно въображение и не е много трудно за непредубедения читател да разбере истинските им автори. Отговорът от древни времена е – Кой има интерес?

Стилът на автора и неговите вдъхновители е воден от девиза на Гьобелс: „Повторена една лъжа сто пъти, тя става истина”, а самите твърдения са под достойнството ми да коментирам. От начало до край са измислица и се отнасят за хора, които нямат нищо общо с мен и с моето семейство.

От библейски времена и до ден-днешен е валидна максимата, надживяла времето: „Datum mia faktum dare via us” („Дайте ми факти, за да ви дам право”).

Тъй като авторът няма факти, използва лъжата като факт, за да избяга от правосъдието, затова и пасквилът е донос.

Обръщам се към Вас публично със своето име и подпис, а не като доноса на страхливци, ползвайки прийомите на маккартизма, с мисълта, че Вашата медия е независима и обективна и ще даде гласност на истината срещу подлостта, коварството и нищожеството на автора на доноса.

Марковска има документи за всеки въпрос, но не всички нейни твърдения са верниВлиянието на Марковска в съдебната система се е институционализирало през изминалите години на демократичен преход. Ето защо тя се озовава в близката до управляващите съдийска организация "Съдии за единна Европа", която тя съпредседателства заедно с Богдана Желявска – дясна ръка на семейната приятелка на Цветанов и председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Това лоби успява да излъчи половината от членовете на новия състав на Вивш съдебен съвет от съдийската квота, както и да вкара значителен брой през парламентарната квота...

Малко отклонение и връщане две години назад

Тук се налага да припомня какъв е случаят с двамата полицаи и твърденията, че Марковска не се е месила в него, а още по-малко пък е ходила в полицията и при зам.-министрите на вътрешните работи, за да ходатайства за своя познат Георги Георгиев, който е бил задържан за хулиганство.

Една вечер, по време на дежурство патрул от двама полицаи от Шесто РПУ засичат черен джип за проверка. В джипа „Мерцедес” пътуват: Георги Георгиев, спътникът му Иван Поптодоров и дама, придружаваща последния.

Вместо документи за самоличност, първоначално на полицаите им е показана карта от Народното събрание, според която Георгиев е съветник на депутата Ивелин Николов.

Георгиев вади  и показва, и друга карта, този път на негово име, с номер, и надпис: "Директор във ВАС". Освен това на картата има подпис, който прилича на този на Венета Марковска. Тази карта е придружена от личния магистратски знак на Марковска. Представяйки втората карта, Георгиев казва на полицаите, че е колега, работил в ДОИ. Освен това джипът разполага с пропуск за паркиране в зоната на ВАС, който е издаден на името на Марковска.

Полицаите настояват да им бъдат показани лични карти и тогава Георгиев уведомява полицаите, че "сега ще се обади на министър Румен Петков". Следват унизителни сцени на ругатни към полицаите, раздиране на униформи, късане на пагони и разправия, която приключва в Районното полицейско управление.

Двамата полицаи викат подкрепление и отвеждат Георгиев в Районното, като го задържат за хулиганство...

След тази случка, полицаите са уволнени за „превишаване на правата” и срещу тях започва досъдебно производство, като е внесен Обвинителен акт в Софийски районен съд, заради множество неясноти и процесуални нарушения. По отношение на Георгиев и поведението му, квалифицирано като „хулиганство” няма никакви последствия.

В Районното ПУ Георгиев казва, че го боли дясното коляно заради вече съществуваща травма и иска от полицаите да бъде извикан дежурен лекар. По-късно Георгиев е транспортиран до „Пирогов” за оказване на медицинска помощ, където е бил приет за лечение. От „Пирогов” Георгиев се прехвърля на лечение във ВМА, а оттам в СБАЛББ „Св.София" с оплаквания от задух, сърцебиене, прескачане на сърцето, лесна уморяемост, където му била поставена окончателна диагноза - БТЕ - субмасивна форма, остро белодробно сърце, състояние след артроскопия и парцеална резекция на вътрешен мениск на дясна колянна става. /Според Обвинителния акт срещу двамата полицаи. – бел. Л. М/.

Тези митарства Георгиев по болници помагат на прокурора, за да започне наказателно преследване срещу полицаите.

Тук ще припомня, че след изслушването Марковска пише писмо до Искра Фидосова по повод цитирания сигнал:

"В никакъв случай не мога да давам обяснения за хора, които са извън кръга на моето семейство. Всъщност в този сигнал се съдържат данни за човек, който няма нищо общо с мен и моето семейство... Човекът, за когото пише вътре, нито ми е съпруг, не ми брат, не ми е син, просто не е в кръга на моето семейство."

Това го пише Марковска по повод изнесените факти в сигнала до парламента

И както твърди, че не е била близка с Георгиев, така Венета Марковска пристига в Районното управление след задържането му, за да ходатайства... Отива и в министерството на вътрешните работи по същия повод, въпреки че две години по-късно обяснява:

"По отношение на среща с министри... със зам.-министри, всеки може да се среща по различни поводи, дори във връзка с работата, в никакъв случай, по никакъв такъв конкретен повод, който се посочва тука в сигнала, не съм се виждала с министри или със заместник-министри. Всъщност мога да ви кажа, че нямам нищо общо с това, което се изнася."

Това твърдение на Марковска е опровергано не от някой случаен човек, а от самия министър Цветан Цветанов, а по-късно и от неговия заместник – Веселин Вучков.

Запитан дали знае, че тогавашният му заместник Павлин Димитров се е срещал със зам.-шефката на ВАС преди да започне вътрешната проверка на полицаите, Цветанов заявява пред Медиапул през 2010 година:

"Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров или Вучков (Веселин Вучков също е зам.-вътрешен министър – бел. ред). Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска".

Цветанов опревергава МарковскаТогава той дори добавя, че няма да се поддаде на никакъв външен натиск срещу служителите му. "Самата колежка не е в състояние да упражни такава сила спрямо потърпевшия. Искам да кажа, че този гражданин се е държал доста невъзпитано към служителите при проверката на документите", уточнява Цветанов.

Така Венета Марковска се оказва публично опровергана от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че е ходила при заместниците му, за да ходатайства за Георгиев! Опровергано и твърдението й, че Георгиев не й е близък, а тук Цветанов е твърде конкретен „живее на семейни начала с него”! Това близък ли означава или познат?!

Прокуратурата отказва да се занимава с приятеля на висшия магистрат, но задържалите го полицаи са уволнени и приоритетно са дадени на съд.

В материалите по делото срещу двамата полицаи няма и следа от твърденията на Цветанов, че Георгиев „се е държал доста невъзпитано към служителите при проверка на документите”, явно министърът по е пипнала амнезията!

Обвинителния акт срещу двамата полицаи, дръзнали да задържат един мъж, демонстрирал безнаказаност и арогантно поведение:

В материалите по делото не фигурират никакви данни за арогантното и агресивно поведение на Георгиев, което бе посочено като пропуск и от Районния съд.

Прокуратурата отказва да разследва Георгиев, както и да разпита зам.-шефката на ВАС, Венета Марковска!

След като е дадена гласност на въпросното задържане на Георгиев, Софийската районна прокуратура /СРП/ образува досъдебно производство, по което в пълен разрез с изискванията на закона. Причината е, че според показанията на обвиняемите полицаи Серафимов и Маркова, Георгиев е късал пагоните им, заплашвал ги е, показал е служебната карта на Марковска, опитвайки се да се легитимира като зам.-председател на ВАС и агресивно се е съпротивлявал.

Необяснимо защо прокурорът е пренебрегнал обстоятелството за арогантното и насилствено поведение на приятеля на Марковска – Георгиев и са възприети за истина единствено обясненията на Георгиев!

Всичко що се отнася до „хулиганството” на Георгиев е прикрито и е дадено предимство на обвиненията срещу полицаите.

Според журналистите от Медиапул, говорителят на прокуратурата Руси Алексиев уточнява, че внасянето на обвинителния акт срещу полицаи Серафимов и Маркова е станало по "изричното разпореждане" на Софийската градска прокуратура.

Потърсена за коментар по този повод, говорителката на СГП Румяна Арнаудова заявява, че не знае за такова разпореждане, тъй като въпросното дело е поверено на районното обвинение и в системата на градска прокуратура то изобщо не излизало.

Това е меко казано странно, предвид факта, че номерът на досъдебното производство е "по описа на отдел "Следствен" на Софийска градска прокуратура" и за известно време е било наблюдавано от Венци Андреев, обвинител именно в Градска прокуратура.

Междувременно Обвинителният акт срещу двамата полицаи е остро разкритикуван от съдия Анелия Щерева от СРС, докладчик по делото, която го връща, за да бъде пренаписан. Сред основните й мотиви за това връщане личат констатациите, че действията, с които се твърди, че униформените са извършили престъпления, изобщо не са описани, както и, че "прави впечатление лаконичното описание на поведението на свидетеля Георгиев при задържането му – посочено е единствено, че полицаите не са успели да му поставят белезници".

От скъсан менускус – белодробна емболия?!?

"С оглед на цялостната обстановка в случая и направената правна преценка за злоупотреба с власт е наложително СРП да посочи подробни факти за действията на лицето, което в крайна сметка е задържано, защото само така ще бъде дадена възможност да се анализира и поведението на полицейските служители, което във всички случаи следва да се извърши през призмата на действията или бездействията на посочения като пострадал, независимо дали ще се оцени като законосъобразно или не", аргументира се съдия Щерева.

Тя поставя под сериозно съмнение и декларативния извод на прокуратурата, че от насилието, упражнено при ареста от Серафимов и Маркова върху бизнесмена Георгиев, на него му е скъсан менискуса, от което пък последвала белодробна емболия, застрашаваща живота му.

"Доколкото става дума за медицински понятия, за разбирането на които са нужни специални познания, а връзката между скъсването на менискус на десния крак с белодробна емоблия не е очевидна за непрофесионалист, то е задължително подробно да се посочи по какъв начин конкретни действия на Серафимов и Маркова са причинили белодробна емболия на Георгиев, като се проследи взаимната връзка и последователност на събитията, които според СРП са довели до настъпването на втората телесна повреда", мотивира се съдията.

Но да се върнем отново към историята около избора на Марковска две години по-късно

На 31 октомври 2012 парламентът гласува за кандидатите за конституционни съдии. След гласуването се случват две важни събития:

  • Европейската комисия реагира светкавично на избора на Марковска и Анастасов:
  • Говорителят на ЕК Оливие Байи, на пресконференция изразява остро възмущение от тези две кандидатури:

"Комисията е заявявала многократно, че съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите стандарти на професионализъм и почтеност. Комисията призова компетентните институции в България, и по-специално парламентът, да поеме своята отговорност и да се извършат щателни проверки на твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси. В българския парламент не бяха извършени проверки въпреки сигналите на Комисията, изразени през последните няколко дни", заявява на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Оливие Байи.

Само часове след гласуването в парламента!

Чак тогава Венета Марковска иска с кратко писмо до Искра Фидосова да бъде изслушана! Изслушана след изслушването в Правната комисия и след гласуването на кандидатурита й от парламента.

Чак тогава Марковска си спомня и признава пред журналисти, че споменатият в сигнала Георгиев е имал обща фирма със сина й, както и че е възможно Еленски да се е явявал по нейни дела, но не като адвокат.

След избора от Брюксел продължава нагнетяването на напрежение

Европейската комисия може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България, съобщава БНР. Ако ситуацията го налага, това може да стане преди края на следващата година. Предупреждението е отправено по повод съдебните назначения в България, които предизвикаха допълнителни подозрения за влияние на изпълнителната власт върху съдебната. Предупреждението за възможен допълнителен доклад е отправено от говорителя на ЕК Оливие Байи в коментар за избора на нови членове на Конституционния съд.

Без да посочва конкретно име, Байи заявява, че е имало сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите.

В писмото на Искра Фидосова подробно се препредават твърденията на съдийката, изложени пред парламентарната правна комисия след свършения факт на избирането й за конституционен съдия:

Фидосова е написала писмо до Брюксел и е видимо доволна„... г-жа Марковска /.../ подчерта, че полученият [срещу нея] сигнал е донос, засяга въпроси, касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство.

Подчерта, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси, е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор.

По повод твърдяното, че нейният син е имал обща фирма с лице, посочено в анонимния сигнал и е продал след няколко години дяловете си, отбеляза че синът й е пълнолетен и сам взема решенията си. Това не е нарушение на закона според нея и няма никакво отношение към работата й като магистрат.

Отбеляза също така, че твърдяното в сигнала за придобитите от майка й три къщи в с. Душанци не отговаря на истината. Става дума за село, което не е курорт и всеки може да отиде на място и да се убеди, че се касае за дворно място с едноетажна къща в обикновено българско село.

Пред депутатите Марковска повтаря, че в сигнала няма нищо вярно, и го определя като донос. "Изпращането на един донос до Брюксел не го прави по-малко донос", заявява тя и показа удостоверения от различни органи на съдебната власт, в които се потвърждава, че срещу нея няма никакви жалби или съдебни производства. Депутатът от БСП Янаки Стоилов пита Марковска дали се е срещала със зам.-министър на вътрешните работи по повод инцидента с Георгиев, като припомня, че министър Цветан Цветанов е казал публично, че има информация за такава среща. Марковска отрича, но все пак по-късно уточнява, че е имала различни срещи във връзка с работата си. Освен това тя дава любопитно и нелепо обяснение на факта, че в колата на Георгиев е била намерена нейната служебна карта: "По една нелепа случайност съм изпуснала на празненство при познати чантичката си с документи".

Тук няма как да не попитам – празненството в колата ли е било и кога, тъй като при спирането на джипа, нея я е нямало вътре?

Николай Младенов, външен министърВъншният министър Николай Младенов надминава очакванията с изявлението си пред БНТ, че изказванията на Еврокомисията са некоректни, "защото разпространяват слухове в обществото". Той си позволява да говори назидателно, че "всяка институция, включително и ЕК, трябва внимателно да се придържа към правомощията, които са й дадени от европейските договори"!

Президентът Росен Плевнелиев показва притеснение от позицията на ЕК по случая „Марковска”. "Българските институции трябва много сериозно да възприемат посланието за допълнителен доклад преди края на 2013 г. заради избора на членове на Конституционния съд", е категоричен той, като допълва, че е обезпокоен сериозно от светкавичната реакция на Брюксел.

Ден след като Европейската комисия е предупредила, че ще изготви извънреден доклад за България по глава "Правосъдие и вътрешен ред" заради избора на конституционни съдии от квотата на парламента, избраната Венета Марковска, тя се явява изненадващо на редовното заседание на правната комисия, където се съгласяват да я изслушат въпреки различния дневен ред.

Следват второ изявление от ЕК и прелюбопитни интервюта и изявления на Цветанов и Борисов по скандала!

Никой не мисли, че времето си тече и според закона е минало срокът за полагане на клетва от избраните кандидати за конституционни съдии!

Из Закона за Конституционния съд

Чл. 6.

(2) Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Сагата "Марковска" продължава утре...

 

Коментари 

 
+1 #2 Минчо Стоянов 2012-11-16 15:56
Тя страшна е цялата работа.Прочетох цялата статия...Съдебната ни власт може да бъде определена,като най-чист вид мафия.Толкова зависимости и взаимни обвързаности...
Цитиране
 
 
+3 #1 SOS 2012-11-15 00:40
ПОЗОР.ОТ КЪДЕТО И КАК ДА ГО ПОГЛЕДНЕШ Е МЕРЗОСТ И ПОЗОР.МАЛЦИНА НЕГРАМОТНИ,ПРОС ТИ ХОРА СЪСИПАХА,ОПУСТО ШИХА ДРЕВНА БЪЛГАРИЯ.АЗ ЧЕТА ВСИЧКО ДАЛЕЧЕ ОТ МОЯТА МАЙЧИЦА,НО СЪМ ОМЕРЗЕНА.КАК ДА ПОМОГНА,КАТО ВСИЧКО Е В РЪЦЕТЕ НА БАНДИТИ???
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене