За каква реформа в здравеопазването говори Дянков, след като преди година той лично я отложи за друг мандат?

Лъжите на министъра на финансите се увеличават пропорционално и арогантно

Симеон Дянков, човекът, който съсипа финансово държавата за един мандат!Месеци наред министърът на финансите говори недомислици за здравеопазването и неизвършената реформа в него! С липсата на реформа Симеон Дянков оправдава факта, че дава по-малко пари за здраве!

По-голям цинизъм и арогантност не бях чувала,  - да отмениш нещо и след това с него да обвиняваш другите!

В „Денят започва” на БНТ от 20 ноември, Симеон Дянков заяви дословно следното:

Водещ: Да вземем повод от вчерашната пресконференция. Изключително тежки обвинения срещу вас от лекари, пациенти и една работодателска организация. Обявиха ви за опасен за общественото здраве. Чувствате ли се такъв и вашия коментар на вчерашните обвинения, че финансовото министерство отклонява пари от здравното министерство с други цели?

Симеон Дянков: По това време на годината, бюджетно време винаги финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата. Така че съм свикнал с това. Лекарите са недоволни, пациентите са недоволни от нашето здравеопазване, аз също съм недоволен и много рядко можеш да намериш българин, който да каже – браво на здравеопазването, добре върви. Но основната разлика между това, което ние мислим и това, което лекарският съюз вчера каза, е дали това се дължи на липса на пари. Според мен основната причина е не липсата на пари, а на реформа в този сектор. Аз ще покажа специално за вас подготвихме данни, ето ги, които показват за периода от четири години на предишното правителство и за периода на нашето правителство, включително проектобюджета, който сега минава през парламента, да приемем, че той ще се приеме по този начин, колко повече пари ние сме дали за здравеопазване. И разликата е огромна. Ние сме дали повече – 2 млрд. и 765 млн. лв.

Водещ: Какъв е ефектът обаче от тези пари обаче?

Симеон Дянков: Точно за това казвам – 2 млрд. и 765 млн., това да си го представим на годишна основа е близо 700 млн. повече на година, това правителство дава за здравеопазване. Къде са тези 700 млн. И това е между другото по данни на Сметната палата, защото знаете всяка година ние пращаме и към парламента и към Сметната палата тези данни. 3 млрд. общо – 700 млн. повече. Те отиват в здравеопазването, доволен ли е някой от здравеопазването – не. Какъв е за мен изводът, че колкото и пари да се наливат там, без някаква основна реформа, а тя не може да дойде от финансовото министерство, тя трябва да дойде от самия сектор здравеопазване – от министерството, от здравната каса, от лекарския съюз, от пациентските организации. Без те да предложат такава реформа и тя да се приеме, колкото и пари да наливаме, ето вижте колко сме налели, явно няма подобрение. Така че всички са недоволни, но и аз съм недоволен от това, че толкова много пари сме дали – 3 млрд. повече за нашето правителство и резултатите липсват.

Каква е истината:

В края на 2011 година Дянков заяви: „На няколко пъти се опитахме да направим реформа в здравеопазването, но не успяхме, отчете вицепремиерът Симеон Дянков пред Дарик радио. Отсега до края на мандата е много трудно да се направи реформа в сектора”, призна той.

Големите реформи в здравеопазването ще бъдат направени през следващия мандат. Това заяви пред „Дарик” вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на 17 декември.

По думите му „най-големите реформи се правят в самото начало на мандата на едно правителство: идваш, хората току-що са ти гласували доверие, правиш големите реформи”.

В последния ден на 2011 година премиерът Бойко Борисов скастри Симеон Дянков и заради оценката му за провежданата от правителството здравна реформа. Това стана по време на брифинг в Министерския съвет за постигнатото до момента в здравния сектор.

"Няма да отлагаме реформата в здравеопазването”, заяви лаконично ресорният министър тогава, Стефан Константинов по повод коментарите на колегата му от четвъртък. Тогава финансист №1 обяви, че догодина ще бъдат направени частични промени в сектора, а истинската реформа се отлага за следващия мандат на ГЕРБ. Премиерът Борисов категорично не се съгласи с твърдението на Дянков, изтъквайки, че правителството е направило много за здравеопазването през последната година и ще продължи в същия дух през 2012 г.

Няма как Дянков да е забравил, че твърденията му, че реформата в здравеопазването най-вероятно ще остане за следващия мандат дадоха повод точно преди една година Бойко Борисов да го смъмри.

Тогава гневът на премиера прозвуча така:

Бойко Борисов - министър-председател:

-         Аз се надявам, че той ме е чул вчера какво съм казал и ако още един път се наложи да му обяснявам думите... многозначително не довърши изречението си премиерът.

Истински се надявам да не е казал такава глупост... много бързо ще се оправя с него, ако е казал подобно нещо през главата ми”, заплаши  в последния ден на 2011 година премиерът Борисов финансовия си министър Симеон Дянков.

Така точно преди година Дянков бе предупреден да не говори повече глупости и да не дава оценки на членовете на кабинета. Борисов допълни тогава, че партия ГЕРБ и парламентарната й група непрекъснато понасят пасивите на финансовото министерство.

С времето нещата за Дянков "дойдоха на място" – министърът на здравеопазването Стефан Константинов, привърженик на здравната реформа бе сменен и към днешна дата, министър-председателят е „забравил” какво е говорил миналата година.

Дянков нарушава открито Конституцията!

Миналата година бяха прехвърлени средства от Националната здравноосигурителна каса към Министерство на здравеопазването за заплащането на тези дейности. Тогава Конституционният съд излезе с решение, че това е противоконституционно, но Дянков не върна парите, т. е. не се съобрази с това Решение!

Какво точно се случи, за да излезе КС с подобно решение

Магистратите обявиха за противоконституционни разпоредби от Закона за бюджета на касата за 2012 г., с които към министерството се прехвърлят пари от касата за заплащане на медицински дейности, лекарствени продукти и изделия, осигурявани от министерството.

Съдът бе сезиран от 60 народни представители от БСП и ДПС през декември миналата за трансфер от 100 милиона лева. Мотивите на опозицията тогава бяха, че трансферът е един вид конфискация на част от парите на здравната каса, чийто приходи основно са от вноските на гражданите.

Депутатите твърдяха, че парите отиват в орган на изпълнителната власт, каквото е Министерството на здравеопазването, а то се финансира от държавния бюджет. Недопустимо чрез един бюджет на НЗОК да се финансира държавният бюджет, пишеше още в становището на социалистите и бившите им коалиционни партньори.

С пари от вноски на граждани за здраве се финансира държавният бюджет – КС се произнесе, но това за Дянков като че ли не се е случило. Ето какво заяви той на 20 ноември в БНТ:

Водещ: Все пак не ми отговорихте на въпроса за неправомерното отклоняване на пари от здравни вноски. Готвите ли се едни 100 млн. лв. да дръпнете от здравните вноски за други цели?

Симеон Дянков: Това обвинение, както и предишни години, то за четвърти път вече излиза, то всяка година излиза, е напълно некоректно и необусловано. В смисъл такъв, че парите, които остават всяка година, ако въобще останат, отиват директно в резерва на здравната каса. И от там, ако не се използват до края на годината, отиват в така наречения фискален резерв. По закон и ние винаги сме спазвали този закон, финансово министерство не може да ги преразпределя към нищо друго...

... И въпросът е къде са. Отговорът е много лесен – те са във фискалния резерв, както са били в предишни правителства. Нищо не сме преразпределяли и то няма как това да стане. Парите са много, въпросът е, че вътре организацията в здравеопазването не е добра. Наливаш, наливаш, а качеството е същото, както е било и преди...

... Водещ: ... чувствате ли се притеснен от искането за вашата оставка или смятате, че премиерът ви има безрезервно доверие?

Симеон Дянков: Тези искания са дежурни през месец ноември, защото това е месец на бюджет, както казах нито аз ги забелязвам, нито премиерът ги забелязва. Те трябва да го направят това, защото са недоволни и аз ги разбирам между другото. Ако бях на тяхно място, може би и аз това щях да направя. Но отговорът на въпроса не е в случая – дайте ни повече пари. Ние сме ви дали много повече пари и тези пари явно не се използват добре...

... Здравеопазването определено има много повече пари, отколкото са били преди.

„Само преди няколко години, примерно, бюджетът на НЗОК беше 2.3 млрд. лв., но пък този на Министерството на здравеопазването беше 700 и няколко милиона лв., така че сумата все се върти около 3.5 млрд. лв. Това не са пари, дадени от държавата, а пари, дадени от населението и работодателите. Ако има някакво нарастване, то е за сметка единствено на тези две групи, но не и на дела на държавата”,

отбеляза д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

„Само преди няколко години държавата даваше приблизително около 300 млн. лв. за диспансери. Сега тези суми са изчезнали. Даваше допълнително средства към Министерство на здравеопазването за различните дейности, които осъществява - сега също ги няма”, каза още Райчинов.

За поредна година от мандата на ГЕРБ, Симеон Дянков говори на границата на лъжата, което стана повод лекари, пациентски и други отраслови организации в здравеопазването да му поискат оставката.

Тук изнасяме огромната лъжа на Дянков, че не се правела реформа в сектор "Здравеопазване", при положение, че не друг, а той самият спря реформата преди година, като обяви, че я отлага за следващ мандат!

Бюджетът тепърва ще бъде гласуван в парламента – но важното е засега да научим, дали премиерът Борисов си спомня бръщолевенията на своя финансист и ако не ги е забравил защо сега мълчи.

Лекари заминават, други напускат масово лечебните заведения – кой ще ни лекува утре – имат ли отговор на този въпрос от правителството?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене