Изтървахме шанса носител на Ордена на Слона да ни е съдия в Конституционния съд!

Какво и общото между община Карлово и българския Конституционен съд,  Трилатералната комисия, Световния съвет по петрола?

Кемът на карлово, той се опива от лидерския пост в СДСМиналата седмица мина под знака на едно знаменателно събитие - Петър Стоянов дойде в родината, разцепи СДС и се умъгли!

Господ да пази десницата би казал всеки, който трудно ще улови логиката на бързината на подобно събитие в стопената десница!

На 26 ноември в Парк хотел „Москва” бе проведено заседание на Националния съвет на СДС, което реши под давление на сегашния така наречен лидер Емил Кабаиванов, депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров да бъдат изключени от партията заради това, че са показали лична позиция по въпроса да номинацията на партията им за конституционен съдия!

Съратникът на Кабаиванов - привържениците се питат: По заповед на премиера, кметът на Карлово тръгнаИзключеният Димо Гяуров по Бойкоборисовски да прекроява сините депутати в парламента и да ги гони от партията си, без да го е еня, че с това налива вода в мелницата на Иван Костов!

Да излъчваш партийни дисиденти от партия, която си провежда конгресите в  телефонна кабина е повече от провинциален болшевизъм!

Вместо самият кмет Кабаиванов да си вземе шапката и да се покрие в подбалканското градче Карлово, той демонстрира завидна апаратна мускулна маса като посочи вратата на избрани на редовни избори сини депутати!

Мартин Димитров, бивш лидер на СДС Депутатите, които рипнаха и възнегодуваха срещу внесената кандидатура бяха наказани /поне тримата от тях-бел. Л. М./, а един от другите недоволни, д-р Михаил Михайлов взел, че отишъл на заседанието на Кабаиванов и компания и поискал кметът пишманлидер незабавно да си подаде оставката!

Това естествено не се е случило, самият кмет на Карлово даже не счете за нужно да го съобщи на пресконференцията след заседанието на НС на СДС!

Каква е конкретната причина Кабаиванов да „разшири” телефонната кабина, където пребивава партията му по време на конгреси и да се прави на Ленин в 21 век?

Депутатът Михаил Михайлов, поиска оставката на СДС-лидера"Има такава партия!" твърдеше в началото на миналия век един нисък мъж, с монголоидните очички, който в началото на миналия век слезе на Финландската гара в Петроград, гримиран до неузнаваемост, и преобърна Европа. Сътвореното от провинциалния кмет Емил Кабаиванов напомня казаното от мадам Зинаида Невзорова Кржижановская: "Той е един човек срещу цялата партия. Той разрушава партията". Самият Владимир Илич тогава отхвърли атаките, въпреки че те така и не станаха повод да спре и да се замисли. За Ленин най-важното е било да си авторитарен, независимо под каква форма и той го написва просто и ясно: "Класите се водят от партии, а партиите се водят от личности, които се наричат лидери..."

"Заради спасението на човечеството ние трябва да направим жертвите, които изисква революцията" – е казвал вождът на пролетариата, Ленин.

Някакъв Борис марков в ръководството на СДС, който пък обичал ГЕРБ!?Към днешна дата това звучи по-следния начин: заради спасението на ГЕРБ и отвличане на вниманието от лошото му управление, всички трябва да направят жертвите, които изисква това спасение! И кой получи честта да извърши спасителната операция в дясно: кметът на Карлово – Емир Кабаиванов!

„Нямаме нужда от опозиция сега, другари. Сега не е времето... Стига толкова опозиция...!" заяви навремето в една своя реч Ленин на Десетия конгрес на болшевиките.

Да ви напомнят тези думи на днешната ситуация в останките от СДС?

И още как!

Ленин казвал: "Бихме попитали човека, къде сте вие по въпроса за революцията?" За нея ли сте или против нея? Ако е против, ще го изправим до стената!"

Навремето професорът икономист от Кембриджския университет, Джон Мейнард Кейнс, в писмо до пацифиста Дънкан Грант признава: "Аз работя за правителство, което презирам, за цели, които смятам за престъпни"!

Провинциалният болшевик Емил Кабаиванов се закани да наказва съпартийци за несъгласиеНо Кабаиванов далеч не е Кейнс и за него Законът не е върховна власт, а йерархията е по-важна от честта. С тези постулати краят на СДС е видим с просто око и то в годината на изборите!

"Ние ще използваме понякога колегиалност, а понякога - единоначалие. Колегиалността ще я оставим за по-слабите, за по-лошите, за изостаналите, за недоразвитите - нека си плямпат, като им втръсне - ще престанат" - заявява в друга реч от 12 януари 1920 г. вождът на световния пролетариат Владимир Улянов.

Причината за необяснимото самочувствие на кмета на Карлово, понастоящем и лидер на СДС е проста и тривиална: Кабаиванов бе привикан при премиера Бойко Борисов, за да получи лично от него задача и да предложи кандидат на СДС за конституционен съдия. Първосигнално, вместо да се консултира с депутатите си и хората от ДСБ /в рамките на Синята коалиция/ кметът на Карлово прескочи одобрената от Правната комисия и гласувана в зала Екатерина Михайлова и представи бившият президент Петър Стоянов за кандидат не само за конституционен съдия, но чак и за председател на КС!

Обявяване на номинацията на Петър СтояновНе зная по какви критерии бившият президент Петър Стоянов се видя толкова блестящ юрист на Кабаиванов, но за височината на камбанарията на община Карлово и завета под крилото на премиера Борисов – вероятно бившият държавен глава на сините в очите на Емил Кабаиванов изглежда велик и непреходен като юрист.

Един малък израз на Стоянов около представянето му за кандидат на СДС в КС ми направи впечатление: "Законът не бива да се тълкува буквално и трите власти не бива да си пречат", заяви той.

Изключеният депутат Ваньо Шарков за... инакомислие!Само че, нито президентът е част от трите власти, нито Конституционният съд! Тогава какво е искал да каже Стоянов на репортерите, така и не стана ясно. Дано поне на него му е ясно...

Повтарям – само от тази височина... докато действителността е съвсем друга: бившият бракоразводен адвокат Петър Стоянов, бе избран за зам.-министър на правосъдието и след краткото управление на друг „велик” граждански адвокат – Филип Димитров – остана за малко без работа! След това трайно влезе в парламента докато сините го издигнат за президент!

Дай ми чужбина и не ме мисли!

Не съм сигурна, че карловският кмет Емил Кабаиванов, който оглави стопената вече партия СДС е чувал и е наясно с това какви ги е вършил Петър Стоянов докато беше президент, с какво се занимава зад граница. Все пак от едната страна е кметството в Карлово, а от другата – Трилатералната комисия, Световния съвет по петрола, фондацията "Глобален диалог и сътрудничество", евро-азиатски енергийни проекти и бъдеще, Международният съвет на Американската асоциация на юристите, съпредседателството на Световния проект за справедливост – Вашингтон, президентството на Центъра за глобален диалог и сътрудничество и прочие, и прочие. Ще се направим, че не помним как бившият вече Държавен секретар Хилари Клинтън, докато беше за броени часове в България изобщо не прие Петър Стоянов, въпреки че той и съпругата му Антонина много държат да напомнят какви приятели са с остатъците от семейство Клинтън.

Не ме интересува каква е причината Стоянов да акостира в родината ни и да се прицели във високия пост даже на председател на Конституционния съд, но зная, че един студент по право не би си позволил грешки и нарушения на Конституцията, каквито вършеше Стоянов докато беше държавен глава.

Така например като блестящ русофоб, голям приятел на Запада, Петър Стоянов си позволи още докато беше президент да подпише Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, с което отвори широко вратата различните етноси, и най-вече турският да се приемат като национално малцинство!

В българския парламент започна все по-често да се чува как депутати от ДПС да говорят за мултиетническа държава, но такава в Европа няма, а и в Конституцията ни няма текстове, които да дават основание България да се приема за такава държава.

В същото време, съседна Турция, която не е приела Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, създаването на малцинство е престъпление. Забраната се отнася за национални, религиозни, расови и езикови малцинства. Тук ще отбележа само, че и други държави като Франция и Гърция имат резерви по различните видове колективни права и самоопределение на отделни групи от населението, като двете държави, цитирани по-горе са и членки на Европейския съюз. За пример ще посоча какво стана току що в Испания, с областта Каталуния, ще припомня и напрежението в Белгия, което все още няма разрешение.

Реално погледнато, България се оказа първата държава, в която религията определи етноса – феномен, който е нечуван в други страни по света. Изповядващите исляма български мюсюлмани бяха систематично и целенасочено турцизирани след 10 ноември 1989 г., като им се внасяха учители по турски език, покрай връщането на имената им. Така без каквито и да бил сътресения, се прие, че изповядващите исляма българи са „български” турци като етнос! Не че има турски българи сред изселниците оттатък границата на югоизток.

Изпълни се заветната геополитическа мечта на архитектите на новия световен ред - да се постави началото на бъдещото асимилиране на част от българското население! Това бе подаръкът на САЩ за партньора й на границата между Европа и Африка...

Двойният аршин на Запада

В страни като Франция, САЩ - всеки гражданин, изповядващ будизъм, ислям или каквато и да било друга религия си остава, и е единствено, и само французин или американец. Необяснимо тогава защо спрямо България, същите тези държави застанаха на "демократични" позиции по отношение на така наречения "възродителен процес" в първите години на прехода, докато създадат предпоставки за бъдещи проблеми с нововъзникналия турски етнос от българите, изповядващи исляма.

През годините след 1989 г., чувството за национална принадлежност и идентичност бяха и са обявени от блюстителите на нов световен ред, САЩ, за "национализъм", "шовинизъм", за останки от "тоталитарното минало", останки, отживели, ограничаващи свободата на хората – но само извън границите на Щатите. Реално погледнато, точно силното чувство за национална принадлежност и идентичност на редица държави от Източна Европа и Балканите се оказаха препъни камъка на новите проповедници и сторонници за световен ред.

Петър Стоянов призна навремето в свое интервю, че харесва  професора от Кеймбриджския университет Ърнест Гелнер, според чиято теория чувството за национална принадлежност е историческа отживелица. Същият учен използва в своите трудове и доклади вместо понятието "национален интерес", думи като "хомогенизация", твърдейки, че понятието "народ" е опасно, тъй като води до диктатури, и преследване на етнически групи.

Дали кметът на Карлово си дава сметка за всичко, изброено по-горе и тази „слабост” на Петър Стоянов да улеснява американските и турските интереси в България, пребивавайки в политиката?

Едва ли.

Промяната, преминаването на етническото самосъзнание в национално и то на религиозна основа - това бе целта, която си поставиха някои високопоставени управници от най-новата вълна политици в България след 10 ноември 1989 г., явно подкрепени на много високо равнище от съответните външни разузнавателни централи и правителства. Стремежът им бе: мюсюлманската религиозна общност, към която принадлежеше част от българското население да получи силно рамо за формиране /вменяване/ на един по-късен етап на компактна част от това българско население в турска национална принадлежност, т. е. принадлежност, идентична с тази на съседна на България държава.

Русофилство и антикомунизъм

Това са двете вътрешни причини, които в очите на изкривеното политическо дясно политическо пространство са достатъчно основание един Петър Стоянов да изглежда „привлекателна” кандидатура за „завръщане” във вътрешнополитическия живот. В един тиражен всекидневник той даде следното интервю, част от което цитирам тук, за да стане ясно за какво иде реч:

Петър Стоянов: Ние сме свикнали толкова много с топонимията на софийския център, че тя не ни прави впечатление, но за миг си помислете как изглежда отстрани. Представете си, че сте български държавен глава и заедно с чуждия си гост приемате гвардейския почетен караул. Срещу вас е патриаршеският храм и гостът ви пита как се казва той.

"Александър Невски" - отговаряте вие. Това вероятно е ваш български светец? - пита отново той. Не - отговаряте вие, това е руски пълководец, който е победил шведите при река Нева. Ооо, казва гостът и задава следващия си въпрос в колата, която вече се е отправила към президентския офис. Срещу вас е величественият паметник на Арнолдо Цоки. Това вероятно е ваш прочут генерал? - пита той. Не - казвате вие, - това е руският император Александър II. Но кокетната църква вдясно сигурно е прекрасен образец на българската ортодоксална традиция? - не спира с вежливостите си вашият гост. Всъщност това е Руската църква - отговаряте вие, след което трябва да отговорите и на следващия въпрос - за името на прекрасния булевард с кестените и жълтите павета, който е, разбира се, булевард "Руски".

Всичко това се случва в рамките на 3-4 минути и на не повече от 500 метра, така че само след минута лимузината вече е пристигнала, вие сте в президентството и пред госта обяснявате за последен път, че офисът на българския държавен глава и премиера са един срещу друг, на булевард "Дондуков", и не, генерал Дондуков не е български генерал, воювал в някоя от победоносните ни войни, а е руски княз /който наистина има сериозни заслуги за изграждане на основите на новата българска държава/.

Така вижда бившият бракоразводен адвокат центъра на българската столица. Не ми се губи ценно време, за да попитам защо Стоянов силно премълчава две лични обяснения:

  • За баща си, който като областен управител бе извикал полицията, за да бие  в Цалапица селяните, недоволни от „земеделската реформа” на СДС;
  • За сина си, къде се изучи, по какъв начин бе приет в скъпия колеж в Лондон, кой му плащаше таксите за обучение.

Все пак хората са живи /с изключение на видния интелектуалец Петър Увалиев – бел. Л. М./, има живи свидетели на тези събития, които Петър Стоянов мрази да коментира.

А когато един политик иска да е прозрачна биографията му, не оставя неизяснени обстоятелства от нея за себе си и близките си.

Власт, геополитика, войни, петрол, ресурси

В началото на 21 век едва ли има що годе интелигентен човек, който да не свързва милионите от успешния бизнес с позиции в голямата политика.

През 2003 г. Петър Стоянов е избран за член на Европейския изпълнителен комитет на Трилатералната комисия или Третия стълб на Световния ред, а през 2006 година Стоянов вече е член на Изпълнителното й бюро.

В списъка на Трилатералната комисия са имената на американски лидери, като Бил Клинтън, кандидатът за президент на Републиканската партия Джон Маккейн, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, бившият вицепрезидент Дик Чейни.

Чейни е смятан за идеолог на двете войни в Ирак, чрез които военните лобита и компании печелят милиарди. За отплата, след напускане на вицепрезидентството Чейни е назначен за шеф на компанията „Халибъртън”, която строи американските военни лагери в чужбина.

Същата "Халибъртън", през 1995 бе глобена с 4 млн долара за продажба на Либия на продукти, които могат да бъдат използвани за ядрена програма. "Халибъртън" бе компанията, разследвана за отношенията си с Ирак и Иран...

„Халибъртън” е името и на американската фондация, в която с протекциите на посланик Елена Поптодорова отлетя да чете лекция Симеон Дянков!

За да ограмотя карловския кмет Емил Кабаиванов ще дам и следното уточнение, което е цитирано от сайта Разузнаване:

В програмата на Трилатералната комисия са включени два плана, които контролират храна и ресурси в международен план:

1. Аграрен план и международен хранителен резерв - т. е. пълен монопол върху хранителните ресурси и възможностите да се манипулира с него.

2. Енергиен план – абсолютен монопол върху енергетиката на отделните държави. Те определят кои атомни централи да се затворят.

„Колеги” на Стоянов в Трилатиралната комисия са бивш директор на ЦРУ, бивш Държавен секретар на САЩ, бивш първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд, докато в заседанията й може да се срещне и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер.

В Трите стълба на Световния икономически, политически и военен елит освен Трилатералната комисия влизат и Билдербергерите, както и Съветът за чуждестранни връзки. За едни трите организации са Бермудския триъгълник, в който потъват някои икономики, държави, или управления, докато за други това е Триъгълникът на новия Световен ред.

Предполагам, че в българското глобално село, пишманполитици като Емил Кабаиванов са били заслепени от факта, че Петър Стоянов е член на Борда на директорите на Глобалната инициатива за справедливост, основана от президента Бил Клинтън, съпредседател е на Световния проект за справедливост – Вашингтон, президент на Центъра за глобален диалог и сътрудничество, който награди генерал Уесли Кларк, командващ силите на НАТО по време на бомбардировките над бивша Югославия.

Същият генерал вече е в друго амплоа: той е ръководител на канадската енергийна компания "Енвидити" и е поискал от косовските власти лиценз за проучване на залежите от въглища, от които да се произвежда синтетичен петрол!

Като представител на фондацията на Клинтън, Стоянов, заедно с бившия испански премиер Хосе Мария Аснар и премиера на Казахстан, Серик Ахметов откри преди време Евро-азиатски енергиен форум в столицата на Казахстан Астана. А на форума в Астана са присъствали и президентите на Световния съвет по петрола, на ENI и "Ексон Мобил".

Ако едни от изброените политици, икономисти и глави на правителства са членове в този Триъгълник заради политически решения и лично влияние, то съвсем сигурно е, че Петър Стоянов е попаднал там „по заслуги”.

Лично негова заслуга е, че докато бе държавен глава Русия не получи съгласие самолетите й да летат до бивша Югославия през България, докато тези на НАТО получиха неограничен достъп в българското небе!

А това далеч не е малко като „принос” в международните отношения!

Е, как да не ослепее един провинциален кмет като Емил Кабаиванов при изброяването на такъв елит и да не се окъпе в „сиянието” на Петър Стоянов?!

Той мисли бавно, но истината е, че изчакваше дали ще го приемат депутатите!

Три дни поиска Стоянов, за да си мислел дали да приеме номинацията за конституционен съдия! През този срок в синьото пространство се развихри истинска революция: всички депутати от СДС отказаха да внесат кандидатурата на Стоянов и Емил Кабаиванов обиколи де що свари медии, за да се заканва как ще наказва „непослушните” с изключване и как всички освен него са виновни, но ще си платят!

В резултат на броженията в бутиковата партийка СДС: Стоянов написа писмо, /като Ваня до дядо на село от едновремешните читанки – бел. Л. М./, в което обяснява кратко, че се отказа от номинацията поради международните си ангажименти!

Че тези ангажименти си съществуваха и когато бившият бракоразводен адвокат застана до Кабаиванов за да бъде представен като номиниран, както се казва! Или за три дни ангажиментите на Стоянов станаха още по-международни?!

Срамното признание на номинирания

"През 1997 година получих натиск от днешните ни най-големи приятели - НАТО и Европейския съюз. Събрахме се на приятелска среща с посланиците на различните страни и тогава ме посъветваха да дам мандата на най-голямата по численост парламентарна група - тази на БСП". Това заяви президентът на България в периода от 1997 година Петър Стоянов пред bTV.

"Казаха ми, че ако не го направя, всичко ще излезе извън контрол, защото това щеше да е действие извън Конституцията", обясни още той в един ежедневник.

Въпросът ми е: по кой Закон на РБългария държавният глава е питал чужди посланици как да постъпи и дали да си изпълни задълженията?

Питам още: суверенна страна ли е България за разбиранията на Стоянов, как така чужди посланици ще го съветват на кого да дава мандат и на кого – не, защото в други европейски държави за такова чудо не сме и чували!

Ами като не е знаел как да постъпи, тогава защо отиде в президентството – за да може да каже: „На върха на света съм, Антонина!”

Твърде вероятно истината за разигралия се цирк с номинацията да е следната: Стоянов по всяка вероятност вече не е така добре приет в изброените по-горе организации и по тази причина се е съгласил да бъде представен от лидера на СДС като номиниран!

Да погледнем реално: може ли да се сравни семплото влияние на бившия президент с имена от международната политика и дипломация като Хенри Кисинджър, Жа-Клод Трише, Стенли Фишър и останалите – явно не може. Нито като постижения в политиката, нито като блестящ ум в геополитиката! За достойнство и национална чест изобщо не отварям дума...

Като прибавя и парите, които имат всички тези личности от Триъгълника на Световния ред, къде е Петър Стоянов, че нещо не се забелязва...

Та като тегля чертата какво ни остана от „върховната” номинация на така наречения СДС-лидер да ни избута отново Петър Стоянов в живота?

Ордена на Слона, чийто носител е Петър Стоянов - добре, че вече не раздават Ордена на Банята, който е давал привилегия на носителите да се къпят!Личната амбиция на кандидата на конституционен съдия, неосъществимото желание отново да се изкачи на върха в българската политика и Ордена на Слона*, чийто носител е и бившият български президент!

И така, за една седмица в българското глобално село: ръководството на СДС номинира Петър Стоянов за съдия в КС, в парламента настъпи брожение и отказ на групичката от шестима сини депутати да внесат кандидатурата на Стоянов, отказ и на Стоянов, за да не лъсне резила му, след като нагледно му беше показано, че не може да прескача народните избраници и да предизвиква изключване на недоволните от СДС-лидера от партийните редици.

Иди кажи, че всяко ново събитие, не е добре забравено старо!

Що се отнася до вътрешнополитическия партиен живот в родината ни: нека някой сега да каже, че лидерът на ГЕРБ не успя да разцепи и СДС! Тук изниква въпросът: дали го стори, за ГЕРБ, или го стори за да си постеле за бъдещите избори?

Така че, прав му път на Петър Стоянов – и по-добре за нас е да не се връща в живота ни.

Що се отнася до малцината избиратели на сините - остава им да помислят защо докато хладилниците им са празни, мръзнат безработни на студено - някакви мушмуроци от "Раковска" 134 вече са се наточили за следващия парламент!

-----------------------------------

* Орден на Слона – официален символ на Дания.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене