Бонусите в КЗД – и най-мъдрият си е малко прост

Лъжи, лъжи и пак лъжи тиражира председателката на Комисията за защита от дискриминация Анка Страшимирова

Анка Страшимирова, шеф на КЗД, бивш кандидат за евродепутат от ГЕРБЧленовете на Комисията за защита от дискриминация ще върнат саморазпределените бонуси под натиска на общественото недоволство, обяви пред bTV председателят Анка Страшимирова. Това била „ответна” реакция на новите девет комисари, за да не се провокира недоволството в обществото.

Оказа се, че само за около месец „усилен” труд комисарите решили да си пораздадат по една заплата допълнително, от пари, спестени от предишния състав на Комисията.

Защо избухна скандал за разпределените и получени бонуси - от по около 3000 лева на калпак, ето какво обясни председателката на КЗД на живо:

„... Тези спекулации в медиите касаят не само мен като ръководител на КЗД, но има една негативна тенденция: да се покаже Комисията, така, в черни краски. Никой не задава въпросите как работиме, какви .../не се разбира/.

... По същество искам да кажа, че публикацията в медиите, във връзка с раздадените...първо, това не са бонуси, второ – сумата не е тази. На цялата администрация, не само на членовете на Комисията е дадено допълнително трудово възнаграждение, като това е съобразено с Наредбата, влязла в сила от 1 юли 2012 година за работните заплати на служителите...

... Общата сума, която е изразходвана в Комисията, като тук искам да подчертая, че това е сума, която ние не сме ощетили никого, /запазен е автентичният изказ на хабилитираното лице Старшимирова – бел. Л. М./, това е сума, която ес пестена във фонд „Работна заплата” от бюджета на Комисията... Това е – първо от незаети бройки, които аз заварих шест бройки и от служители, които са напуснали администрацията поради пенсиониране, или поради взаимно съгласие...

... Това е несериозно да се твърди, че от заплатите на бивши комисари може да се раздадат подобни възнаграждения на цялата администрация, най-малкото защото това са мандатни длъжности на членовете на Комисията, а и тук говориме за заплащане на цялата администрация...

...Значи, ние сме девет души членове, които сме получили по една работна заплата, заплатите при нас са законово определи в размер – примерно аз получавам 90 процента от заплатата на председателя на Народното събрание, малко над три хиляди лева... три хиляди и 150, да, и съм взела само една допълнителна заплата....Но тук е моментът да кажа, че първо... ние... това е... Като ръководител на тази администрациа, счиштам, че служителите в администрацията... имат правото... И във всяка една администрация се правят подобни възнаграждения по законовия ред... Ние също ...Това в момента така се получи, тъй като имаме незаети бройки и хора, които са напуснали администрацията...

... Първо аз искам да кажа,че като ръководител на тази администрация, аз твърдо застават зад служителите и те имат право да получат допълнително възнаграждение с оглед на...ъ-ъ-ъ-. На мен ми се струва, че тука има известна степен тенденциозност в случая, и вероятно, не мога да твърдя със сигурност, вероятно атаките идват от бивши членове на Комисията, които всъщност...Ами ...

Водещите на

/Водещите Анна Цолова и Виктор Николаев дават за пример пенсионерите работещите в Бърза помощ, полицаите... които също имат незаети бройки, но не получават бонуси и то в такъв размер . бел. Л. М./.

Ами... ние не отричаме, смчятам, че е тенденциозно не за нещо друго, ами защото първо ни атакуват бившите членове на Комисията, че не сме им изплатили обезщетенията за неизползван отпуск, който е в размер на 150 000 и всъщност има хора, които не са излизали по сто дена в отпуск през годините... не мога да кажа..аз... Другото, което ... другата тенденция, която наблюдавам, нека да обясня, другата тенденция, която наблюдавам е, че атаките към КЗД винаги идват в един много труден и много тежък момент за нас, именно, когато ще се гласува бюджетът на Комисията..да, но ние сме Комисията с най-нисък бюджет, и е предложен най-нисък бюджет в ...държавата...

... да имаше предложение от Министервство на финансите да ни бъде отрязан бюджетът с още 500 000 лева, което пада бюджетът на милион 380 хиляди...

Виктор Николаев: ...Въпросът е морално ли е това, което сте направили сега, съжалявате ли сета, след като се вдигна този шум...добре не по две, по една заплата, но са ви добри възнагражденията в сравнение с тези на които работят голяма част от българите. Трудно ще ви съжалят, че вие труден моментът.

Анка Страшимирова: Напълно съм съгласна с Вас, ако щете с негативните отношение и тенденции към Комисията, но искам да Ви кажа, че ние вчера се събрахме 9-членният състав на КЗД, и с оглед на това, да не провокираме обществено напрежение, в този труден за страната момент, ние се отказваме от нашите възнаграждения, ние ще ги върнеме в бюджета на Комисията, но категорично заставам зад това, че администрацията няма да връща средства, тъй като работата...

Анна Цолова: кой ще ги върне?

Анка Страшимирова: ...Само деветчленният състав на Комисията за защита от дискриминация... Допълнителната заплата, която не е в размер на седем хиляди лева ние ще я върнем... Но администрацията заслужава тези пари...

... Те си заслужават, но ние се отказваме, за да няма негативно отношение, защото мен ме боли за това, че всъщност в стремежа някой да задоволи собствени лични интереси и его, накърнява имиджа на тази институция, която в годините, макар и млада като институция, това е втори мандат на КЗД е постигнала толкова много, утвърдила се е в европейски мащаб...

... не мога да твърдя със сигурност, въпреки, че анализирайки публикациите, аз не съм медиен експерти и нямам тези познания в това как точно се провежда и как точно се води компроматната ...а-а-...

... Всяка една администрация разполага с финансов ресурс и е нормално всеки един ръководител по някакъв начин да поощри своите служители, при положение, че той не нарушава Закона...

Разговорът можете да чуете на живо ТУК

Не е хубаво да се говори с инсинуации, манипулации и на границата на лъжата, особено когато това върши един ръководител на институция, каквато е Анка Страшимирова, новият председател на КЗД.

Какво се оказа тези дни:

Старият състав на Комисията спестил във Фонд „Работна заплата” една солидна сума, като се е водела строга отчетност на всеки разход! След това дошла новата Комисия и само месец по-късно си раздала по една допълнителна заплата – по 3000 лева, неизвестно защо!

Не стига, че са пестили комисарите от първия мандат, но сега видите ли според хабилитираната Анка Страшимирова се оказаха виновни, че новият състав на КЗД си е раздал бонуси от спестеното! Нещо като пир по време на чума!

Не стана ясно дали комисарите от първия състав на КЗД, които според собствените признания на Страшимирова работили по европейски са предявили някакви – писмени или устни претенции за получаване на бонуси от спестените от тях пари, но това не попречи на самата Страшимирова да сипе „вероятни” обвинения срещу бившите комисари и да ги обвинява, че видите ли, те казали на медиите за раздадените бонуси!

Няма доказателства, няма нищо налице, но за Страшимирова е оказа кариерноспасяващо да хули предшествениците си за всичко, което й дойде наум!

За да бъде по-убедителна Страшимирова, даже уточни, че разпространявайки ВЕРОЯТНО за раздадените бонуси, бившите комисари от КЗД така задоволявали свои собствени лични интереси и его!

Руският драматург Островски има една пиеса: „И най-мъдрият си е малко прост”, не че председателката на КЗД показа в дните на развихрилия се скандал някаква мъдрост, но недоумявам, как  може виновтият да твърди, че има тенденциозност при положение, че иде реч за лични действия?!

Какво научихме от хабилитираната Страшимирова тези дни – че не е нахално и нагло за месец работа да вземеш спестени от предшествениците си пари, но това да стигне до медеите вече говорело за ТЕНДЕНЦИОЗНОСТ?!

Като че ли „уличаването” в тенденциозност не задоволи самата Страшимирова, но тя взе, че нарече раздадените бонуси СПЕКУЛАЦИЯ!

Кой с какво спекулира в случая – Страшимирова така и не обясни, но затова пък обвини във всички грехове бившите си колеги комисари, че спекулирали с темата за разпределените пари, които пък никой не спори, че действително са били раздадени!

Къде е в случая тенденциозността, къде е спекулацията, кой е метнал черни краски върху КЗД – хабилитираната председателка така и не намери за нужно да обясни, но и за децата вече е ясно, че и нахалството и арогантността трябва да имат граници? Обратното е, че ще изпаднем в ситуацията на „Крадецът вика, дръжте крадеца?”

Какво ни поясни Страшимирова: че когато някой пести и води строга отчетност в годините от мандата си е виновен за това, че приемниците му си разпределят спестеното?!

Хабилитираната председател на КЗД поясни също така, че спестовните й предшественици комисари са виновни за това, че не са ползвали платен отпуск, и още повече носят отговорност за това, че не са им изплатени възнагражденията за този неизползван отпуск!?

Рецидив в КЗД – лъжите и премълчаните истини

Помните ли скандала, който се извихри около КЗД точно във времето, когато Анка Страшимирова встъпи в длъжност председател на Комисията? Скандал, свързан с Националното, независимо изследване на Комисията за защита от дискриминация на Република България на тема: „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове за  подготвителното и основното образование”.

Тогава целокупното гражданство повтаряше като мантри, че видите ли не друг, а самата Комисия за защита от дискриминация, т. е. комисарите работили по този Проект, според който се дават препоръки какво да съдържат учебниците, кои етноси да добри и кой лоши, имат ли място в учебниците Ботев и Вазов и прочие, и прочие чувствителни напоследък теми.

Проектът се оказа, че е разработка на комисия, като нито един от членовете й не бе човек на КЗД.

За да се потуши скандалът на гражданството бе подхвърлена версията, че видите ли, бившите комисари от КЗД са автори на Проекта, излезли с Решение, и даже взели пари за това!

Единствено на сайта „Хроники” бяха опровергани тези твърдения и то с факти, що се отнася до митичното Решение, такова се оказа, е е имало, но не е било подписано от комисарите!

Самият скандален Проект бе набързо премахнат от интернет и само „Хроники” успя да го запази и публикува за читателите си!

http://lubamanolova.info/razledvania/2012/2583-anka-strashimirova-ot-gerb-totalno-obarka-kontsite-v-kzd

Стигна се дотам, в Шоуто на Слави манипулацията с Проекта и несъществеващото авторство на комисарите от КЗД да бъде тиражирана най-безогледно.

Своевременно написах до Шоуто писмоу в които разясних, че съобщените факти около този Проект са били силно манипулирани и невярно представени на поне 2 млн зрители!

Писмото така и не получи отговор, но това ми дава основание днес да го публикувам, защото не приемам, че всяка повторена лъжа рано или късно се превръща в истина:

Трябва ли да питам как се нарича човек, който редовно говори неистини: в правото май беше рецидивист!

Да са живи и здрави новите комисари, които само за месец пребиваване в КЗД си раздадоха по още една заплатка, неизвестно защо.

Всичко мога да допусна, но да се говори на границата на лъжата, да се повтарят лъжи и така да се манипулира гражданството – ето това няма как да се приеме.

Кой са новите комисари, интересно е това са се прочете в по-горе публикуваните файлове...

И още нещо: Анка Страшимирова бе в листата за евродепутат от ГЕРБ, но нещата се стекоха така, че не замина за Брюксел.

Добре е партията ГЕРБ да се грижи за своите хора и за тези, които са й верни – това е по-силно от диплома, по-убедително от минимум интелект. Напомня ли ви нещо такава ситуация?

Май силно прилича на едно управление от преди 10 ноември 1989 година...

Не очаквам хората от Шоуто на Слави да се извинят за премълчаните истини по отношение на бившите комисари от КЗД, не очаквам и Анка Страшимирова да се извини на предшествениците си – извинението е присъщо единствено на хора с високи морални и етични качества.

 

Коментари 

 
+1 #2 Веселин 2012-11-29 19:26
Още една гербаджийска ..путатка верка някаква си е организирала и осъществила поредното незаконно присвояване на бая голяма сума, 400 000 лв по някаква програма за кадрите, отнасяща се за обслужващия персонал на курортен комплекс Елените, който персонал трябвало да слуша по 8 часа уроци по време на най-усилената курортна дейност през лятото, а от Елените отговорили, на въпрос на питащ, че те не са страна по такава програма!?!? герб е пълен с калинки, анки, верки, фидоски, тежки, по-точно кухи, артилерии, оная министърка, дето щеше да става комисарка на ЕК, цецоуовци, червеникондьовц и, циповци и та като префразираме Вапцаров, виждаме що е герб!

Герб ли бе – да го опишеш?
Герб ли бе – да го разровиш?
Разровиш ли го – ще мирише
и ще вунти на смрад.
Цитиране
 
 
+1 #1 хачо мисакян 2012-11-29 12:25
Докато четох тези материяли се чудех от коя партия е г-жа Страш/на/мирова,но като разбрах ,че е от герба вече ми е ясно.Там са "най- подготвените кадри в банката на вожда",За съжаление не е само тя.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене