Виждане с Обама – единствена среща на Борисов в Щатите?! Следващото, което е посетил премиерът в САЩ е било Аквариум с акули в Балтимор!

Някой лъже, всички мажат за визитата на Бойко Борисов в Щатите. Посланик Марси Рийс също бе въвлечена в драмата, наречена "Визита на пожар в Белия дом"

Премиерът Борисов е щастлив и благодари на президента на САЩ, ОбамаКолкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България, отбеляза типично хапливо премиерът Бойко Борисов след като прекара с него 40 минути.

Американският президент Барак Обама нямал никакви забележки към нашата страна?! –

Да не би да сме на родителска среща вместо на визита на български премиер при президента на САЩ?

„Трудно е да се изведе новина освен чутите похвали и суперлативи”– призна Константин Караджов, специалният пратеник на bTV във Щатите.

Протоколно ръкостискане в Белия домТогава защо трябваше да се хабят толкова репортерите, като събитията от посещението на българския министър-председател са две: 40 минути с Барак Обама в Овалния кабинет и отскачане до Аквариума с акулите в Балтимор!

"Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", изтъкна Бойко Борисов в оценката си за разговорите в Белия дом.

За по-пълна представа за тази визита публикуваме със съкращения интервюто на Борисов с официозния журналист Николай Бареков по ТВ 7, интервю, в което Бареков задава на премиера отговори:

За начало, да изчистим въпроса, който витаеше дни преди тази визита, а той е: имаше ли покана от Обама за Борисов, или всичко бе организирано на пожар?

Във Вашингтон Борисов, вече се бе отпуснал и не пропусна да се заяжда на дребно с политически опоненти и репортери:

Срещата Обама-Борисов от видеото на сайта на Белия дом"К’во ще напишете сега, не знам", обърна се към пътуващите с него български журналисти в САЩ след срещата си с американския президент Барак Обама премиерът Борисов, като им дръпна една поучителна реч.

"Специално за тези, които писаха, нали, че ще се видиме с Обама друг път, да им кажа друг път да не пишат нещо, преди да знаят. Те си знаят кои са, платените медии. Просто с молба, преди да се правят свободни съчинения, да питате и тогава да се каже, а не да се дезинформира обществото. Хич не ми е приятно да чувам информации, които изобщо не кореспондират с истината, а в същото време да се говори за коректност помежду ни", коментира Борисов.

"Думите "похвалиха и сърдечен прием" са нещо нормално за отношенията, които има България през годините със Съединените щати. Говоря за трите години наше управление. Защото ако си припомните вътрешни министри на предишното правителство нямаха визи за Съединените щати. Не трябва да се забравят тези неща, защото паметта им е къса. Иначе повтарям, дори и ако щете срещата беше уговорена, три дати имахме - 3-ти декември, 17-ти декември, края на януари. Срещата с Обама за нас не е новина, но аз разбирам, особено тези медии, на които ги лишихме от спонсорите им, като махнахме посредниците за доставка на газ и други с корпоративни интереси. За нас това не е новина, че ще има среща с президента Обама. По-важно е какви са резултатите от тези срещи, по-важно е дългосрочното партньорство и затова като събитие по никакъв начин не сме го афиширали. Просто ги гледах, надсмивах им се и си мълчах. Защото това е, знам им користните интереси на тези, които го правеха. Но сега те се излагат, не се излагаме ние", каза премиерът в интервю за ТВ 7 и Николай Бареков от Вашингтон.

Да сте чували дата, наречена „края на януари” – чухме я май за първи път от самия Борисов.

Срещата за него не била новина – ех, ако беше и вярно – друго щеше да е! Да не говоря, че като е нямало новина, защо тогава е трябвало да се бие път зад океана на премиер, делегация, репортери...

Забрави ли премиерът ни как журналисти питаха слисани от отвъдокеанските медийни изяви на Цветан Цветанов ще има ли визата за Борисов в САЩ или не?

Цветанов обяви пръв, че ще има среща „Обама-Борисов”, докато посолствата на двете страни мълчаха.

Тогава Министерският съвет се видя в небрано лозе и поясни твърде странно:

„Щом Цветанов е казал, среща Обама-Борисов ще има...”

Нейно Превъзходителство Рийс съобщава, че не се предвиждат посещения на високо равнищеТака ли се гради и пази авторитета на премиера, като се твърди в прав тест, че в държавата се случва това, което Цветанов казва и определя?!

На 7 ноември т. г. посланик Марси Рийс даде пресконференция в американското посолство по случай преизбирането на Барак Обама за втори мандат. На нея тя отбеляза, че е рано да се говори дали може да се очаква скоро посещение на българския президент или премиер в Белия дом, но заяви, че вече са проведени редица срещи на високо равнище между български и американски представители, и изрази надежда те да продължат и занапред.

Чуйте изказването на Рийс и превода на български:

Посланик Рийс се самоопровергава20 дни по-късно в първото си телевизионно интервю след пристигането си в България, Рийс се самоопроверга като каза: „Срещата Обама-Борисов е инициирана от американската страна”...

Да беше изречено от Джеймс Уролик, щях да разбера конфузията и объркването на Нейно Превъзходителство посланик Рийс, но да се самоопровергаваш – това май не е присъщо на опитните дипломати, за какъвто ни бе представена Рийс след връчването на акредитивните й писма.

Вечерна работна среща в Овалния кабинет на Белия дом, между българския министър-председател и американския президент Барак Обама – вечерна за България, предвид часовата разлика между двете страни.

„Днешното посещение е работно и се организира в спешен порядък за по-малко от две седмици, по инициатива на американския президент – съобщи на живо в ефир Константин Караджов. – Пресслужбата на Белия дом обяви и приоритетите в разговорите: ролята на България в НАТО и приносът за стабилизиращата мисия в Афганистан.

Премиерът Борисов се опита да опровергае как е заминал на работна визита, като подчерта, че това посещение е било договорено още лятото /докато посланик в София беше Джеймс Уорлик. – бел. Л. М./.

Според версията на Борисов, след взрива на летището в Сарафово, Барак Обама му се обадил по телефона и предвидил да има такова посещение...

Борисов обясни на 3 декември на пресконференцията в българското посолство във Вашингтон - разказа Караджов, че това посещение не било по спешност и не било по повикване, а даже имало три възможни дати за среща между двамата, но те са избрали най-ранната, с обяснението, че /т. е. 3 декември – бел. Л. М./, Цветанов така и така е в командировка в Щатите и да не се връща до България?!?

Подобно обяснение може да мине в детската градина, но не и в разговор с що годе интелигентни граждани!

Борисов каза още на въпросната пресконференция на 3 декември, че и на българската, и на американската страна им било пределно ясно кои са атентаторите, но тъй като липсвали определени брънки в разследването като доказателства, такова обвинение не би издържало пред съда.

По този начин беше формулирана всъщност новината е, че няма новина – уточни Караджов. – Едно такова решение на България да посочи Хизбулла и Иран за терористични организации, би означавало те да бъдат признати за такива на ниво ЕС и да влезем в голямата политика.”

Барак Обама бил подготвен много добре за срещата с българския премиер и се пошегувал, че Бойко Борисов има черен колан по карате...съобщи Константин Караджов.

„Той е изключително ефективен световен лидер. Също така искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че трябва да бъдем много внимателни...” са точните думи на Обама.

/Всъщност това с черния колан не е съвсем сигурно, тъй като Цончо Колев преди време опроверга тази биографична „легенда” за Борисов. Тогава никой не му поиска обяснение, а ставаше дума за министър-председателя на държавата!

Цончо КолевЦончо Колев е бил старши инструктор в антитерористичния отряд на „червените барети“. Участвал е в антитерористични акции за спасяване на заложници. От повече от двадесет години работи в САЩ. Бил е консултант по бойна и физическа подготовка на отрядите SWAT в няколко градски полицейски управления.

Цончо Колев притежава шести дан по карате, пети дан по джудо и джиу джицу, експерт е по Mixed Marshal Arts (MMA). Основател е на стила Real Catch в ММА. Той е дългогодишен треньор на националния отбор на България по карате. Бил е неколкократен шампион на България по джудо и треньор на младежките национални отбори.

От единадесет години е кондиционен треньор на Бернар Хопкинс – световен шампион по бокс в полутежка категория, известен като „Екзекуторът“. Работил е и с друг световен шампион – Глен Джонсън, както и с още именити състезатели в САЩ.

Ето какво публикува преди време „Хроники” като пояснения на същия Цончо Колев:

„По указание на един вече пенсиониран полковник Генчо Зарев от МВР, той е бил препоръчан на Цончо Колев „да се помогне на едно момче от Пожарната да направи отбор”. Борисов започва да тренира шотокан карате и това прави няколко месеца с още едно момче, прави отбор – той не става каратист, той става охрана на Тодор Живков...

...Човек, който се описва като каратист, без да е бил състезател по карате, а е бил единствено методист /администратор/ на отбор по карате, както и помощник-треньор на треньора по карате Цончо Колев.” –бел. Л. М./

Това изявление на въпросния Цончо Колев, явно не е достигнало до Обама.

А сега какво се случи във Вашингтон по Протокол:

Орелът от кристал - дар от ОбамаПреди срещата българският премиер подари на президентът Обама копие от златната маска на тракийския владетел Терес, а Обама върна жеста като подари на Борисов кристален орел.

/Тук не мога да не спомена следното: според дипломатически източник на „Хроники”, подаръците, които си разменят двама държавни ръководители на високо равнище трябва да са равностойни: т. е. малка и най-бедна в ЕС България не може да дарява копие от златна маска на владетел от древността, което би било лош вкус.

В същото време, могъщата САЩ да „връща” жеста с кристален орел, изработен от известния американски дизайнер на стъкло Ханс Годо Фрабел от щата Джорджия.

Ще уточня, че копието на златната маска на тракийския владетел Терес и изработката му е безценна, тъй като за времето показва наличието на една добре развита, технологична цивилизация.

Единственото положително в подаряването на маската на Терес бе, че така бе направена реклама на археологическите съкровища, които се откриват непрекъснато по нашите земи. Силно се съмнявам, че някой около Борисов е гонил подобна цел... – бел. Л. М./.

Борисов оправя венеца, който ще положи на Мемориала на Незнайния воинБългарският премиер Бойко Борисов започна еднодневното си работно посещение във Вашингтон с поднасянето на  венец на гроба на Незнайния воин на Арлингтънското национално гробище, разположено на южния бряг на река Потомак, в близост до Пентагона.

 

 

Българската делегация напуска Арлингтънското гробищеВ чест на българския министър-председател церемонията се състоя с пълни военни почести, предаде БТА. Неин домакин бе генерал-майор Майкъл Ленингтън, командващ военен окръг Вашингтон. След отекването на 11 топовни салюта и изпълнението на националните химни на България и САЩ, Бойко Борисов поднесе венец на Мемориала на Незнайния войн. Арлингтънското национално гробище, разположено близо до Пентагона, е най-святото военно гробище в страната. Тук са погребани над 300 хиляди души, от редници до генерали и президенти, стотици ветерани от всички американски войни от Революцията насам. В "Арлингтън" почиват и тленните останки на част от жертвите от полет 77, врязал се в Пентагона на 11 септември 2001 година. В парцел 60 са гробовете на неколкостотин американски военни, паднали в конфликтите в Ирак и Афганистан.

Според БТА топовните салюти били 11, докато за bTV са прозвучали 19 салюта.

Министерският съвет на Република България публикува пълният текст на словото на Барак Обама в Овалния кабинет.

Срещата на министър-председателя Бойко Борисов и президента Барак Обама се проведе в Овалния офис на Белия дом

Ето линка към сайта на Белия дом, където може да се чуе на английски разговорът на Обама с Борисов.

На разговора са присъствали посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов. От американска страна сред присъстващите бяха посланикът на САЩ в България Марси Рийс, заместник-държавният секретар Уилям Бърнс и Джон Бренън, съветник на президента по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма.

„Приветствам с добре дошъл в Белия дом министър-председателя Бойко Борисов. Още от самото начало искам да потвърдя, че България е изключителен съюзник на САЩ. Очевидно нашите две страни се свързват с много здрави връзки, включително и в моя роден град Чикаго, където има голяма българска общност," заяви според видеозаписа  от сайта на Белия дом, държавният глава на САЩ Обама, като благодари за българския принос в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Борисов побърза да се пошегува, като определи  Чикаго като "един български град в САЩ" заради 150-те хиляди наши сънародници, които живеят там.

След срещата двамата са направили изявления:

„България се доказа като изключителен съюзник в НАТО. Премиерът е много ефективен лидер на световната сцена. Благодаря му за усърдното разследване на трагичния терористичен акт, при който бяха убити израелски граждани. Службите си сътрудничат да открият извършителите”, заяви Барак Обама.

"Бих искал да благодаря на българския премиер за усилията на българските власти за разследване на кървавия атентат и да похваля работата на нашите общи екипи", заяви Обама.

Борисов е информирал Обама за разследването на атентата в Бургас от юли тази година, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Oт българска страна обаче в аванс съобщиха, че все още разследването няма достатъчно доказателства кой стои зад атаката.

"И той знае, и аз знам кои са" – са думите, които е изрекъл Борисов пред репортери.

„Няколко месеца вече най-могъщите служби не могат да го изкарат. Затова и президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се поработи още. Колкото и да им е неприятно в България - нито една забележка няма от президента Обама към България, нито една”, увери от своя страна Борисов.

Бойко Борисов е заявил, че е невероятно как за един извършител може да има визуални и ДНК данни, а все още да не е заловен.

"Президентът Обама обеща, че американските специални служби ще заработят по-интензивно, за да имаме по-твърди доказателства срещу поръчителя и извършителя на атентата в Сарафово. И той знае, и аз знам кои са, но Обама се съгласи с мен, че за пред съда трябват твърди доказателства", каза българският премиер, цитиран от trud.bg.

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад терористичния акт стоят Иран и Хизбула стана ясно от новините след срещата Обама-Борисов.

Премиерът поканил Обама на следващата среща на лидерите на Централна и Източна Европа, която да е в София, "след като бием на изборите".

Човек като чете информациите за тази еднодневна визита остава с впечатление, че не предстои акция по сваляне на сирийския президент Башар Асад.

Според записите от Белия дом, се оказва, че Обама и Борисов са си хортували непринудено весело, като че ли всичко в Близкия изток върви по мед и масло и не предстоят военни конфликти там, които може да прераснат в нещо плашещо голямо.

Нима двамата държавници смятат, че нито един българин няма да си зададе въпроса: защо не бяха огласени истинските причини и теми, по които са говорили те.

България била стабилна – стабилна като висока смъртност и брой на самоубийства, стабилна като увеличаване на безработицата, стабилна като най-бедната в Европейския съюз. Не е ли цинично да се говори за стабилност при тези обстоятелства, след три години управление на ГЕРБ?

Тук ще завърша темата засега като цитирам три грузински тоста:

„Да пием за това, да не ни се налага да общуваме с хора, недостойни за нас!”

„Да пием за това – да не забравяме, че човещината не може да бъде заменена с власт!”

„Да пием за чувството за мярка!”

 

Коментари 

 
0 #2 Удивен 2012-12-05 11:39
Бях си помислил, че ЦвЦв е уредил ББ с фоторъкостискан е (има такава забавна практика в Белия дом - събират по десетина "наши кучи синове" и президентът се снима с всеки поотделно, имитирайки сърдечен разговор в рамкинте на две минути), а тя работата била дебела! Май ще ни употребяват официално срещу Сирия и Иран (досега беше неофициално), само че дали Турция ще си даде въздушното пространство?
Или са решили да ни го преназначат за още четири години. Може и начело на широка коалиция "за национално спасение" - ако се налага, и с БСП.
Цитиране
 
 
+1 #1 SOS 2012-12-05 09:12
"БЪЛГАРИЯ Е МНОГО ДИСЦИПЛИНИРАНА" И:МНОООГО БЕДНА,И МНОГО ГЛАДНА.ОБАМА КАЗА ЛИ ТЕЗИ ДУМИ,ИЛИ НЕ?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене