Обикновен цинизъм ли е обричането на над два млн. пенсионери на гладна, мъчителна смърт?

В гробищата в страната фадроми копаят гробовете за по-бързи погребения...

Гробищните паркове растат по-бързо от други годиниВ парламента стана скандал: в сряда вечерта, след като депутатите прекратиха заседанието в 22 часа, въпреки че първоначалните намерения бяха да се заседава, докато бюджетът не бъде приет. Тогава в кулоарите на парламента министър Дянков каза: “Поизмориха се. Част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете".

Малко забележка: в този парламент се гласува не с вдигане на ръце, а с карти, което не предполага някой да вдига какъвто и да било крайник!

Ех, Дянков, ех мъка – така ли се избиват комплекси за мъжественост – като обиждаш с плоски лъжи народни представители?

Докато депутатите спореха по мизерния бюджет, Дянков разглеждаше албум с живопис, за да си избере коя картина ще си закупиИменно тази реплика на Дянков предизвика гнева на опозицията на следващия ден, 6 декември. От Коалиция за България поискаха министърът да се извини заради вчерашните си изказвания.

Петър Курумбашев от БСП излезе на трибуната и настоя председателят на парламента Цецка Цачева да поиска от Симеон Дянков да се извини за вчерашното си изявление. "Поведението на министър Дянков е обидно за българския парламент и председателят на парламента трябва или да го призове да се извини, или да го отстрани от пленарната зала", настоя и Мая Манолова от БСП.

Мая Манолова критикува Дянков, докато той се прави, че не чуваЦецка Цачева се опита да се измъкне от конфузната ситуация като обясни, че правомощията на председателя са само по отношение на народните представители.

Друг депутат от социалистите, Михаил Миков от БСП предложи Дянков да бъде отстранен от пленарната зала с гласуване. Но и това не мина – гласуваха 113 депутати, от които 33 бяха “за” отстраняването на Дянков, 76 – “против”, а четирима се въздържаха.

Тогава депутатите от БСП започнаха да удрят по банките, да тропат с крака и да скандират "Оставка, оставка".

Дянков приема скандала на опозицията с усмивкаМинистър Дянков прие виковете на опозицията с усмивка. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче прекъсна заседанието заради безредиците за 15 минути.

В дадената почивка явно Някой „посъветва” самозабравилия се финансист, че прекалява и при подновяването на работата на парламента министър Дянков се извини от трибуната, като каза: “Явно умората си каза думата, искрено се извинявам и се надявам да продължим обсъждането в добър порядък”.

Пак измамиха над два милиона пенсионери

Един ден по-рано в България започна изплащането на пенсиите в последния месец на годината, тъй като управляващите се стараят всячески да замажат безобразията на Дянков, който не пожела им отпусне коледни добавки, не повиши адекватно пенсиите и обрече на глад и мъчителна смърт поради липса на възможност за лечение близо 2 милиона пенсионери!

/За сравнение ще припомня, че самоубийство накара испанска банка да се откаже от отнемането на имущество за неплатен кредит след като жена, на 53 години посегна на живота си съобщи на 11 ноември агенция Франс прес.

Испанският премиер Мариано Рахой побърза да обяви, че възнамерява да внесе поправки в законодателството, които да забранят на кредитните институции да отнемат имущество на граждани заради неизплатени вноски по ипотеките. Това стана ясно след самоубийството на 53-годишната Амай Еган, отприщило поредната вълна на общественото недоволство в страната.

Това бе вторият подобен случай за последните 15 дни, който наля още масло в огъня на антиправителствените протести в Испания./.

У нас управниците, начело със Симеон Дянков, министър Тотю Младенов и цялото правителствено парламентарно войнство се изгаври с всичка сила с живота и съдбата на близо над 2 милиона български пенсионери.

На 6 декември, Никулден арогантността и цинизма на гореизброените бяха в апогея си. Тогава, докато в парламента се приключваше с приемането на Бюджет 20131 отвън, на площад „Александър Невски” се събра редовната тълпа пенсионери в знак на протест!

На майките и бащите на измъчения, обосял и оголял български народ беше пратена жандармерия, която, слава Богу, не се намеси в протеста!

„Моят доход е 2701, над 1000 лева ми е само наемът, над 500 лева отива за вода, електричество над половината от заплатата ми отива само за това” – заяви без никакъв свян Симеон Дянков по Нова телевизия!

Да разправя, че над 500 лева месечно плаща, за да отоплява къщичката от правителствения контингент в Бояна, която обитава Дянков може само когато е насаме, за да не става за резил.

Не го съветвам обаче да го върши пред над милион български зрители рано сутрин, защото ние не пасем трева и сме ходили на училище...

Другото медийно опущение Дянков направи, когато се появи по БНТ, „Денят започва с култура”, в рубриката „Малки портрети”, за да ни убеждава колко е културен, а вероятно и интелигентен!

Тогава чухме следното:

Дали възрастната жена от село Богорово, община Стралджа, която е починала, заради липса на 17 лева за животоспасяваща инжекция я е вълнувало колко е комплексиран Дянков да го приемаме за интелектуалец?

Едва ли.

Жената вече е на по-добре място от България на Дянков и не изпитва болка, мизерия и студ.

52-годишната Стефка Нисторова от видинското с. Бело поле разпродала дрехите и покъщнината си, за да живее дъщеря й, съобщиха един ежедневник.

Биляна от дете страда от инсулинозависим диабет. Днес 30-годишната жена, оцеляла по чудо след диабетна кома, вече е загубила и зрението си. Увредени са и бъбреците й. Жива я поддържа диализата.

Бусът, който кара болните на хемодиализа до Видин, не е пригоден за хора в инвалидна количка, затова Стефка и мъжът й карат Биляна с кола - три пъти по 140 км седмично. Струва им 300 лв., за лекарства - още 250 лв. месечно.

Те вече са разпродали земя и имоти, опрели са до дрехите на гърба си. Имат натрупани и над 300 лв. вересия за хляб.

На това семейство със сляпо дете ли Дянков иска да разказва как обичал живописта, как сме имали нужда от музеи, докато министърът на културата го хвали, че вече „събирал” картини на български майстори на живописта?

Къде е конституционно заложената грижа за здравето на българския гражданин? Май вече я няма, въпреки че не са изменили Конституцията.

В същото време президентът Плевнелиев коментира, че досегашният дефицит е "комфортен", по-малък е от планирания в началото на годината и не може коледните добавки да са предмет на ежедневни коментари, а трябва да са обект на планиране.

"Правителството е планирало още в началото на годината дефицит от 1.3 процента, същевременно към момента ние сме на по-малък от този дефицит, вероятно ще приключим с дефицит около 0.7 – 0.8 процента. Разбира се финансовият министър би могъл да има допълнително аргументи, за които аз не знам, но много е важно да планираме дългосрочно, правилно, включително и коледните добавки", каза държавният глава пред журналисти на Никулден, денят, в който очаквахме да бъде приет Бюджета на второ четене.

„Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме” - защити премиерът Бойко Борисов протежето си Дянков пред журналисти в Царево на 6 декември, след което се прекръсти и се включи в литейното шествие за празника.

Според Борисов и Румяна Желева беше добра, но в Европа установиха, че е неграмотна, не става за длъжността, за която напираше и бе отхвърлена два пъти!

Добре, но според държавния глава правителството разполага с достатъчно пари, за да не унижава над два милиона пенсионери?!

„Човешките съдби се изчисляват с бюджетите, които са дадени. Не случайно дадох бюджета за пенсии – вижте 9 млрд. и 86 млн. повече ние даваме за пенсионерите от предишното правителство...”

Лъжа, изречена без да му трепне окото на Дянков, защото е наясно, че му е даден картбланш да действа безнаказано.

Погледнато обаче от друг ъгъл, в тези думи макар и арогантни – има истина. Ако са закрити болници, ако няма транспорт до малките селища, ако няма поликлиники, медицински пунктове, лекари за хората на третата възраст в провинцията – то те са обречени на смърт.

Като е направил бюджет за здравеопазване много по-нисък в трите години от мандата на управление на ГЕРБ Дянков е предрешил съдбата на оставените на доизживяване, без медицинска помощ, без транспорт пенсионери по малките селища.

Така че, вярно е че „Човешките съдби се изчисляват с бюджетите, които са дадени”, и е невярно, че от правителството на ГЕРБ са дадени 9 млрд и 86 милиона повече за пенсионери от колкото е давало предишното правителство.

Според Дянков, коледните надбавки зависели от това дали Брюксел ще се разплати с България за парите по европроекти.

„Европа ни дължи 800 млн. лв., може и да няма пари за коледни пенсии” – обяви министърът на финансите. Само че от тези очаквани 800 милиона, една част вече са платени...

Тогава какво ни казва финансовият министър, че надбавките на пенсионерите зависят от Европа?

От 1 април пенсиите ще бъдат увеличени средно с 9,3 на сто. Това решиха депутатите от мнозинството на ГЕРБ при гласуването на второ четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Минималната пенсия скача с пет лева до 150, а максималната - 770 лева.

Най-голямо увеличение ще има за пенсионерите, които са прекратили трудовата си дейност до 31 декември 2009 г. Те ще получат увеличение на пенсиите с 9,8 на сто. Хората, които са се пенсионирали през 2010 г., ще получат увеличение с 8,8 на сто, а през 2011 - с 5,7 на сто. Най-малко увеличение на пенсиите ще получат хората, които са се пенсионирали миналата година. Техните пенсии ще бъдат едва 2,2 на сто по-високи.

Тепърва ще коментираме тук, на сайта „Хроники” злочестините, които ни очакват през следващата, 2013 година от Бюджета на Дянков.

14 000 българи не са успели да излязат в пенсия през тази година. Причината са новите условия за пенсиониране, които влязоха в сила от началото на 2012 г. Мъжете, работещите при условията на най-масовата - трета категория труд, - се пенсионират на 63 години и 4 месеца, а жените - на 60 години и 4 месеца.

За работещите в специализираните ведомства има условие само за стаж, но не и за години.

От 2013 г. обаче за служителите в Министерството на отбраната се въвежда и изискване за навършени години. Това се очаква да попречи на около 500 военни да се пенсионират догодина, стана ясно от дебатите в парламентарната зала.

Друг особено чувствителен момент в бъдещия бюджет е с надбавките за гледане на деца.

Майки с малки деца се събраха на символичен протест пред Народното събрание. Те изразиха отново несъгласието си с окончателно приетото замразяване на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година, съобщи Дарик радио.

В самото начало на бюджетната процедура за 2013-та година Инициативният комитет на майките внесе предложения за вдигане на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки и премахване на подоходния критерий за получаването им.

Дянков се похвали с пенсионна реформа при военните, но това е отделна голяма тема за безобразията на това правителство, която ще канализираме на 7 декември, утре.

Крайно време е да предложа, Симеон Дянков да бъде подложен на пълен медицински преглед, подобен на този, който прави американският президент. Тук разликата е във факта, че при Дянков прегледът е спешен, тъй като често сме свидетели на неадекватни реакции от негова страна.

„Това е бакалски тефтер, а не бюджет на НЗОК”, заяви депутатката Мая Манолова от трибуната.

Приеха Бюджета на ДОО за 2013-та, но майките останаха без каквито и да било увеличения за отглеждане на децата си, а министърът на финансите обясни, че не е популист и няма да дава пари, които няма...

Вицепремиерът и министър на финансите Дянков заложи приходи от 18,4 млрд. лв. В Бюджет 2013, като най-голямата част от парите се очаква да дойдат от данъци – 16,64 млрд. лв. Плащанията по корпоративни данъци ще донесат 1,5 млрд. лв., по ДДС – 7,88 млрд. лв., по данък общ доход – 2,52 млрд. лв.

Министърът на финансите Симеон Дянков не е наясно с изпълнението на бюджета, който той е екипът му са съставили, но това вече е страшно и съдбовно за държавата, гражданите й и управляващите в момента.

На гробищата от месеци копаят гробовете за мъртъвците с фадроми – така насмогват на скоростта на увеличената смъртност.

В същото време, Дянков твърди най-безочливо: „Те, повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре. Но данните са, че живеят по-добре. Проблемът е, че общата ситуация е доста песимистична в цяла Европа и ти като виждаш постоянно стачки, уволнения, като вчера обявиха, че 30 хиляди гърци си загубват работата в държавната администрация... Безработицата е по-голяма и в България. това бих казал е най-големият ни проблем с момента, с който трябва да се борим. Няма как повечето хора да се чувстват по-добре. Но пенсионерите, определено, имат по-високи пенсии, отколкото са имали преди.”

Какво е това – обикновен цинизъм, или обикновен фашизъм?

Тепърва ни предстои да научим...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене