Какво се случи зад кулисите на Овалния кабинет?

Провалът с Арабската пролет ще удари и Европейския съюз,  където България членува

Барак Обама прие в Овалния кабинет премиера Бойко БорисовБорисов се отчете в Овалния кабинет – така би следвало да приемем поведението и изявленията му след кратката среща с преизбрания Барак Обама, когато заяви, че американският президент нямал никакви забележки към страната ни!

Лакейско, недостойно, колониално и унизително бе да чуем това. На въпрос на журналист от НТ СКАТ за това защо е унизил страната ни и българите, зададен на премиера в Царево, той се ядоса, врътна се и тръгна напред, след това се върна и попита заплашително журналиста Валентин Касабов от СКАТ: „Вие чувате ли се какво говорите? Вие чувате ли се какво говорите? Вие чувате ли се какво говорите? Вие чувате ли се какво говорите?”

Ние се чуваме, въпросът е дали Борисов мисли и се чува когато прави подобни изявления, защото в казаното от Борисов нямаше и следа от национално достойнство, и отстояване на интересите на Отечеството!

За никого не е новина, че българският министър-председател си позволява държание, което не се вписва нито в дипломатическия протокол, нито в общоприетите норми за елементарно възпитание.

Как така в Щатите Борисов получи амнезия, че България е суверенна държава, член на Европейския съюз и твърде слугински ни положи в скута на Обама като балканска колония?

Лакеят няма глас, а само слух и изпълнителност...

Дисциплина му е майката!

България била много дисциплинирана държава било сведено до знанието на Обама, абе, ние да не сме в ТВУ и някой да ни превъзпитава?

Какво иска да ни внуши Борисов, че Левски е увиснал на бесилото „дисциплинирано”, че Ботев е загинал също „дисциплинирано” на Вола, или, че Кочо Чистеменски „дисциплинирано” е убил децата, съпругата си и себе си, за да не бъде посечен от турските ятагани, запазвайки вяра и достойнство?

Много дисциплина, много нещо – както е тръгнало цялата ни история ще се окаже пропита от дисциплина!

А в дисциплинираното настояще, пенсионери дисциплинирано ще избират смъртта пред полугладното съществуване, майки дисциплинирано ще успокояват гладните си деца, а още по-дисциплинирано ще се грижат за болните си рожби, без да имат и най-малката финансова възможност да им помогнат да се излекуват и пораснат!

Докога и как ще се впишем в Афганистан, как ще се включим в бъдеща военна операция в Сирия и какъв ще бъде отговорът за Сарафово?

Това са били темите на краткия разговор Обама-Борисов, но за времето, в което те са разговаряли, като се приспадне преводът остават минути единствено за даване на указания.

Сирия и България една от темите на работното посещение

Джон Ситилидес, експерт и външен съветник на Държания департамент по въпросите на американската дипломация в ЕвропаДжон Ситилидес, експерт и външен съветник на Държания департамент по въпросите на американската дипломация в Европа заяви в интервю за Дойче Велле по повод посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ: „Съединените щати нямат идеални отношения с нито един от своите съюзници - където и да било по света. Съществуват единствено общи интереси, както и сфери на различия”, гласи лаконичният отговор на Джон Ситилидес. Борисов беше в Белия дом за подготвяната война на НАТО и САЩ срещу Сирия.”..

...„Централна тема на разговорите са били някои от стратегическите въпроси, които представляват интерес за САЩ и България”, казва Ситилидес и допълва: „На първо място нека да припомня, че България показа ясно готовността си да приеме американската система за противоракетна отбрана. Окончателното решение обаче беше в полза на Турция, така че за Обама е било важно да увери Борисов, че решението в полза на Турция в никакъв случай не бива да се тълкува като намек, че нещо куца в отношенията между България и САЩ. Това решение беше продиктувано от ред други фактори - логистични и геополитически. Затова смятам, че по време на разговорите в Овалния кабинет Обама е отправил ясното и искрено послание към България, че решения като това за ПРО не се дължат на проблеми между двете страни”, посочва Ситилидес.

„...Сирия е в състояние на пълен хаос и е разположена сравнително близо до България. Наскоро се заговори, че не е изключена възможността режимът на Асад да прибегне до използването на химически оръжия. Едва ли някой ще се изненада, ако кажа, че вероятно вече се обмисля изпращането на сили за бързо реагиране, които да се намесят, ако действително бъдат използвани химически оръжия. Като имам предвид тесните военни връзки между България и САЩ, включително техните съвместни военни учения, смея да твърдя, че тези въпроси на регионалната сигурност са били на преден план в разговорите между Борисов и Обама”, казва американският експерт пред Дойче Велле.

Преизбраният за президент Барак Обама, министърът на отбраната на САЩ, Леон Панета, Генералният секретар на НАТО Расмусен заявиха почти едно и също в рамките на няколко дни, а то е, че ако Сирия си позволи да изпозва химическо оръжие срещу бунтовниците, това ще е повод за военна интервенция.

А ето и изявлението на Панета, цитирано от журналиста от НТ СКАТ, Велизар Енчев: „САЩ разполагат с данни от своето сателитно разузнаване, данни, които будят сериозно безпокойство, че режимът на сирийския президент обмисля използване на химически оръжия...

...Сериозно сме обезпокоени, че с напредването на опозиционните сили към Дамаск, режимът може да реши да използва тези химически снаряди”.

Агенция Ройтерс съобщи: Леон Панета повтори думите на Барак Обама, че за САЩ прибягването на такива оръжия от страна на сирийското правителство означава – преминаване на червената линия.

Генерал Колин ПауълТези повторения на едни и същи внушения напомнят 2003 година, когато генерал Колин Пауъл, командващ тогава Генералния щаб на американските въоръжени сили, в Съвета за сигурност използва същите думи в навечерието на военната интервенция на Великобритания и Щатите срещу Ирак, и режима на Саддам Хюсеин. Тогава Пауъл каза: „Американското разузнаване разполага със сателитни снимки за наличие на химическо оръжие от режима на Саддам Хюсеин, които вече са използвани срещу кюрдите в Ирак и ще бъдат използвани срещу мирното население на страната. А това ни принуждава, и моля ви вас, уважаеми членове на Съвета за сигурност на Обединените нации, да одобрите умиротворителна операция на Обединените нации.”

Тогава в СС на ООН, главен противник на тази идея беше френският външен министър Доминик дьо Вилпен, Русия и Китай – тогава Европа не прие лъжите на американския Държавен секретар, а Русия и Китай се въздържаха при гласуването и операцията не бе подкрепена от Съвета за сигурност.

Четири години по-късно, 2007 година, Колин Пауъл си призна, че данните на неговото сателитно разузнаване за някакъв химически арсенал на Саддам Хюсеин били неверни, и те били подведени!

Вицепрезидент Доналд Ръмсфелд Тогава, в 2007 година тогавашния вицепрезидент, Доналд Ръмсфелд също си призна, че американското космическо разузнаване сгрешило за Ирак, самият Джордж Буш също каза в интервю, че и той е бил подведен от своите разузнавателни служби за химическите запаси на режима на Саддам Хюсеин?!

По всичко, което се случва си личи, че ще има повторение на сценария отпреди войната в Ирак и за военно нахлуване в Сирия.

Сирия – какво ще се случи...

Да припомня, че интерес в Сирия представляват огромните нефтени запаси, лавирането на САЩ между запазване на Турция за свой партньор в конфликтния район, без да пострада от това поддържката на Белия дом за Израел, подписан договор за ирано-иракско-сирийска газова тръба, който при реализация ще транспортира 30 на сто повече количества газ отколкото „Набуко”, нови находища на въглеводороди...

За толкова дискутираното пътуване до Белия дом на Борисов

Соломон Паси плаче за НАТО„Преди всичко тази среща имаше спешен характер, тя беше обявена на сайта на Белия дом два-три дни преди да се случи, което не е нормалната практика – коментира Соломон Паси бивш външен министър визитата. – Нормално е, ако е добре подготвена една такава среща и двете страни са разменили темите, по които ще говорят, съобщенията да се появят и на сайта в САЩ и на този на външно министерство в България. А на сайта на българския министър-председател такова съобщение изобщо не се появи. А това говори, че не са ясни темите, които ще бъдат поставени от българска страна, а са напълно ясни темите, които ще бъдат поставени от американска страна...”

Паси посочи, че подарявайки копие на маска на тракийския владетел Терес на Обама, Борисов е направил много добра реклама на страната ни.

Добра реклама, ако местните медии бяха отразили срещата, но това така и не се случи.

„На сайта на Белия дом пишеше, че ще бъде поставен въпрос за Афганистан, за терористичния акт в Сарафово и върховенството на закона...

Срещата е протекла по сценарий. На нея американците казаха, че след 2014 година, след като се изтеглят от Афганистан, ще има нужда от запазване на известно военно присъствие в тази страна, за да се гарантира запазване на постигнатото от последните 12 години. В този смисъл е нормално да се очаква, от винаги съгласните ни политици, да бъде поискано от България да остане и след 2014 година в Афганистан,.

В САЩ вече пеят Лебедовата песен на легитимното правителство на Башар Асад, и въпросът за шефовете на НАТО, ръководителите в Белия дом и Анкара е не дали, а кога ще бъде свален Асад.

Враговете на Асад си дават сметка, че на мястото на Асад може да дойдат ислямисти и да се повтори провала с Египет и други „заразени” от Арабската пролет.

Във връзка с предстоящите събития в Сирия е добре да припомня и какво се случва в съседна Турция, където светската държава е натирена в ъгъла от настъпващия ислямизъм.

Докато Борисов беше в Щатите, Владимир Путин беше в Турция. Там бяха подписани договори за руски инвестиции и то в милиарди, без някой от турските политици да се притеснява, че Щатите ще ги критикуват за това!

Оттам чухме следното: Русия предупреди, че разполагането на ракети „Пейтриът” в Турция в граничните й територии със Сирия представлява изкушение те да бъдат използвани и може да възпламени „много сериозен въоръжен конфликт” с участието на НАТО.

„Разбирам, че никой няма намерение да види НАТО въвлечено в сирийската криза”, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред репортери и допълни: „Колкото повече се увеличават оръжията, толкова по-голям е рискът те да бъдат използвани”, добави той.

Предполагам, че България ще трябва да даде коридор за операция срещу Сирия – от американската база в Авиано е най-удобно да се прелети през страната ни, до Сирия. Тук ние сме удобни и за презареждане на самолети, и за прелитане, и за кацане в трите американски бази на наша територия.

И не на последно място - нека нашите политици не забравят, че Сирия не е Сърбия.

Защо Борисов пътува до САЩ,

дали това по-скоро бе компенсация на дългото неприемане на Борисов по време на мандата му, и компенсация спрямо повече от двуседмичния престой на неговия вътрешен министър в Щатите.

Визитата на българския премиер не бе визита на политик, който да бъде приет от Обама, защото е толкова важен и уважаван за САЩ, а по-скоро, бе рутинно приемане в Овалния кабинет на политик от страна, чието геополитическо положение е важно за бъдещите планове на Белия дом.

Топлите думи за Борисов от Обама не представляват нищо повече от една рутинна, протоколна любезност, която се прилага като по шаблон при подобни кратки срещи с политици от други държави.

Датски журналист изследва точно тези рутинни изрази на Обама и стана ясно че изразът „България се доказа като един изключителен съюзник на САЩ” е модификация на рутинни изрази, изречени пред други държавни ръководители.

Оказва се, че Обама изрича това и пред други политици от висш ранг на други държави – къде с малки, несъществени изменения къде – без изменения.

На друг прием изразът на САЩ, че  нямат по-силен съюзник от Холандия, или

„Нямаме по-силен съюзник от Австралия”,

или „Полша е най-силният наш съюзник”,

„Великобритания е нашият най-близък съюзник”,

„Германия е нашият най-близък съюзник”,

„Южна Корея е нашият най-близък съюзник”,

„Израел е нашият най-близък съюзник”,

„Франция е нашият най-стар съюзник”,

Италия е нашият най-силен съюзник”,

„Япония е нашият най-силен съюзник”, и така България се оказа също

един изключителен съюзник на САЩ, въпреки че промените в така наречената оценка са въпрос по-скоро на смяна на името на съответната държава!

Досада, прикрита с клишета.

Като кажеш на един висок гост, поясни Тошо Недялков в студиото на Велизар Енчев: „Имате време да се разходите из Вашингтон. Рядко времето е толкова добро, използвайте...” означава да намекнеш на госта си, че трябва да си тръгва вече?

Интересни и „типични” за Соломон Паси пояснения даде самият той за работната визита:

„В последните 23 години ние пет пъти сме воювали със САЩ, което в 13-вековната история не се било случвало с нито една друга държава. – припомни Соломон Паси в предаването на bTV, „Лице в лице”. – И в петте случая войните, в които сме участвали заедно със САЩ са спечелени.” – Това разбира се са версията и убеждението на Паси, независимо, че е  далеч от реалните факти.

„След като сме такива съюзници със САЩ, очакването е да поискаме нещо” – заяви Паси, но той така и не е видял или прочел да сме поискали каквото и да било при работното посещение на Борисов в Щатите.

Въпросът с визите е бил поставен още при разполагането на американски бази на българска територия – 26 май 2006 година. При срещата си с Обама, Борисов е препратен към американския Сенат, за да убеждава сенаторите там, че на българите трябва да се реши проблемът с визите.

Когато един американски чиновник поиска нещо от България, в София никой не си позволява да го препраща към Народното събрание, а директно му се решава проблемът.

Хилари Клинтън дойде за няколко часа и проектът „АЕЦ „Белене” бе спрян.

Борисов отиде на работно посещение в САЩ и след 20 минутния разговор /без времето за превод/ той бе посъветван да „ се възползва” от хубавото време във Вашингтон, за да го разгледа. Така се стигна и дотам Борисов да посети аквариум с акули?!

Съобщението за работната визита на Борисов липсваше на сайта на Белия дом в деня, когато Цветанов го съобщи чрез своя Пресцентър. Причината за това е, че поканата, или предположението за покана е било устно...

Да се каже, че българският премиер има черен колан по карате – така че внимавайте журналисти е нещо не за хвалба!

Подобно нещо да се каже – това преди всичко не е тон, предшестващ среща на високо равнище, на която предстои да се обсъждат важни въпроси.

Съветът да се използва хубавото време може да бъде отправен от Обама към случаен турист, но не и към премиер на суверенна държава, членка на ЕС.

Пълно отегчение от работната среща – това без спор бе впечатлението на журналистите от чужди медии, което остави тази работна визита, и затова логично единствено Асошиейтед прес съобщи за посещението с четири изречения, в които липсваше името на Борисов, но пък се цитираше какво е казал Обама.

Обама казал, че би гласувал за Бойко Борисов! Няма как да го е казал, все пак Обама е отговорен политик и не изтъква биографичните си моменти, че е ритал със скъсани гуменки и филия мас в ръката си, едва успял да прочете единствено „Винету”.

Научихме за това „изявление” на Обама от външния министър Николай Младенов – това донякъде обяснява всичко, а то е, че не може да се има вяра на Младенов.

Защо Обама цитира черния колан, какъвто всъщност Борисов не притежава – защо американският президент не цитира, че Борисов е доктор на науките, което би било далеч по-престижно и на равнище за една такава среща?

Случилото се в Овалния кабинет остави впечатлението, че Борисов не е бил приет на сериозно – което е вече отношение на Белия дом към държавата ни.

Отношение унизително, отношение – към една опростачена политика на някакъв американски сателит на Балканите.

Е, от какво да се гордеем тогава?

Животът е шарен – понякога ни налага да общуваме и търпим недостойни за нас хора!

 

Коментари 

 
0 #11 OtvoriO4i 2012-12-16 03:21
Литература:
Iraq Confidential: The Untold Story of the Intelligence Conspiracy to Undermine the UN and Overthrow Saddam Hussein от Scott Ritter
http://www.amazon.com/Iraq-Confidential-Intelligence-Conspiracy-Undermine/dp/156025887X/ref=sr_1_sc_2?s=books&ie=UTF8&qid=1355626377&sr=1-2-spell&keywords=skott+ritter
Extreme Prejudice: The Terrifying Story of the Patriot Act and the Cover Ups of 9/11 and Iraq от Susan Landauer
http://www.amazon.com/Extreme-Prejudice-Terrifying-Story-Patriot/dp/1453642757/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1355626502&sr=1-1&keywords=extreme+prejudice
Цитиране
 
 
0 #10 OtvoriO4i 2012-12-16 03:20
За това трябват познания, съвест и обич към България. Не винаги харесвани хора са правили добро за България.
За мен е ясно, че са викали министър-председателя за да му се карат и да го сплашат. Вече има комисия от заклетия ционист Либерман в сената на САЩ за случката в Бургас. Може това и да е уговорката: ЦРУ ще каже, че бомбата е от Хизбула, а не нашето правителство. Ако Ливан бъде нападнат от САЩ/Израел и то по наша вина, България ще стане легитимна цел за отмъщение, след като международните закони ще са потъпкани и нападнатите ще са в положение на война с България.
Иначе ми харесва патоса с който пишете 
... Доналд Ръмсфелд никога не е бил вицепрезидент...
Цитиране
 
 
0 #9 OtvoriO4i 2012-12-16 03:19
„Обама казал, че би гласувал за Бойко Борисов!“
Дали е казал или не, няма значение. Факта е, че когото посочат – него ще „изберете“. Колко им трябва на овцете да ги отколониш от пътя им – стрък прясна люцерна. Българите нямат уважение към българските институциии, не им пука каква държава ще оставят на децата си, нямат уважение и към себе си. Няма патриотична българска интелигенция, която да посочи верния път в бъркотията, а образовани селски тарикати, заслепени от собственното си его. В крайна сметка „гласуването до дупка“ ще доведе до отказа от него, т.е. т.н. „демокрация“ не е това за което се продава, а шоу за простолюдието.
Ако се броим за ителигентни хора не трябва да работим на харесване: този ми харесва, онзи – не. Струва ми се, че за сега българското правителство устоява натиска да станем причина за война с/у Ливан. Трябва да му се признае. Много е по-трудно да се оцелят отделните постъпки отколкото да се утади една и съща боя на определен човек.
Цитиране
 
 
0 #8 OtvoriO4i 2012-12-16 03:18
2. Няма съмнение, че войната с/у Сирия ще продължи докато над страната не се развее на всякъде черния флаг на АлКайда. Ако Асад се оттегли, ще започне война м/у Алкайда и по-умерените суни и АлКайда ще се наложи. За това става дума: външни сили трябва да се намесят в момента, когато Асад падне, за да поставят режим удобен на запада и да спрат войната на етап, който им харесва. А има ли по-малко струващ живот от българския?
3. Няма „провал“ на „Арабската пролет“. Има успех, защото истинските цели са да се създаде хаос и запада да разполага с решенията и средствата за постигането им. Според една статия в ProsonPlanet.com операцията „Хаос“ (разработка на външно министерство, ЦРУ/МОСАД...) е стартирала през 2008 за създаване на групи от живеещи на запад араби с цел свалянето на авторитарните режими и разрушаване на държавността в арабския свят. Какъв по-добър пример от Либия? Мюсюлманските братя в Египет даже и не бяха сънували, че ще дойдат на власт.
Цитиране
 
 
0 #7 OtvoriO4i 2012-12-16 03:18
3. Доколкото знам България и Румъния не са били планувани да са част от ЕС. Според интервю на куковода на Обама – Збигниев Бржежински: на католиците от бившия соц-лагер им е било обещано да се присъединят към западна Европа, като неразделима част от слугинския и двор. Но, до там. Ние и Румъния сме в сивата зона. САЩ ни вкара в НАТО и после в ЕС за да играем американската карта. Така, че точно за това става дума – за спазване секретните клаузи при влизането ни в НАТО.
„Враговете на Асад си дават сметка, че на мястото на Асад може да дойдат ислямисти и да се повтори провала с Египет и други „заразени” от Арабската пролет.“
1. Враговете на Асад са №1 – ционисткия режим, №2 – изкривена форма на ислям, пропагандиран от МОСАД/ЦРУ, Саудитска Арабия, Катар с ударно ядро АлКайда, №3 – западноевропейс ки колониални амбиции.
Цитиране
 
 
0 #6 OtvoriO4i 2012-12-16 03:17
2. Членовете на ЕС не са суверенни държави. Тях ги натирват като овце да участват в имперските мероприятия: ембаргото с/у Ирак уби поне 1 милион деца и стотици хиляди възрастни хора. Сега ги накараха да спрат вноса на нефт от Иран? Имат ли членовете на ЕС интерес от това? Не. Някой пита ли ги? Не. Знаете ли, че САЩ/Израел забраниха износа на медикаменти третиращи ракови забилявания за Иран? Не само страните от ЕС не са суверенни държави ами и гражданите им са се примирили с ролята на любими слуги на империята. Каква работа имаха да нападат Либия, като използват АлКайда и сега Сирия?
Цитиране
 
 
0 #5 OtvoriO4i 2012-12-16 03:16
Първо искам да отбележа, че написаното от мен e приятелскo мнение.
“Как така в Щатите Борисов получи амнезия, че България е суверенна държава, член на Европейския съюз и твърде слугински ни положи в скута на Обама като балканска колония?”
1. България не е суверенна държава: с влизането си в НАТО и ЕС ние се отказваме от самостоятелност от: собственна външна политика, собственна отбрана, собственна валута, собствен бюджет, собственна социална политика. Безпочвенната надежда, че ако сме с богатите и ние ще станем като тях продължава да ни тика към грешни изводи. Нежеланието да се самоуправляваме дори и в най-тривиалните случаи, търсенето на чужди съвети с надеждата че като приложим техните решения ще получим същите резултати говорят за невежество.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене