Никой не обясни защо Цветанов прекара две седмици в Щатите

Случайно научихме, че Таки вече не се издирва!

Министър Цветан Цветанов при КарбовскиСъбота, 9 ноември, вицепремиерът Цветан Цветанов гостува при Мартин Карбовски в предаването „Директно”:

Водещ: Най-дългата и най-спешната визита - Цветанов и Борисов при Барак Обама. Какво правихте цяла седмица в Америка?

Цветан Цветанов: Аз бях две седмици в Америка на планирано работно посещение, което го правя всяка година, откакто съм станал министър на вътрешните работи.

Водещ: Нищо чрезвичайно нямаше този път, така ли?

Цветан Цветанов: Не. Посещението, моето, беше планирано поне от три месеца и просто бяхме се договорили с партньорите да бъде след изборите, защото преди изборите бяха доста ангажирани.

Водещ: Какво правихте?

Цветан Цветанов: Срещи с всичките директори на правоохранителните агенции, срещи в Държавния департамент с ресорните представители, които отговарят за правоохранителната дейност и, разбира се, в Конгреса и в Сената. И мога да кажа, че посещението мина изключително успешно от гледна точка на доверието, което вече е изградено през последните три години с нашите партньори.

=========================

Водещ: Има много спекулации, че сте извикани в САЩ, за да ви размахват пръст, за да се обяснявате едва ли не с премиера. Имаше нещо, което ви критикуваха вас.

Цветан Цветанов: Чух много спекулации в тази посока и интерпретации, разбира се. Аз мога да кажа, че всяка година, от 2009 година, когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи, това беше първата ми покана за посещение в САЩ. Партньорите искаха да изградим доверие и да отворим партньорството на принципна основа. Защото знаете, че към тогавашния момент нямахме тази възможност, а и нямаха партньорите това доверие, което е необходимо, за да бъдат толкова отворени. 2009 година първото ми посещение беше, за да поискам кредит на доверие, да обясним какво ще правим и ако те имат възможност, нека да ни помогнат.

Водещ: Твърдите ли, че до този момент те не са имали кредит на доверие към нашите служби и МВР?

Цветан Цветанов: Вие как си представяте да имат доверие на министър, който му е отнета визата впоследствие и на висш представител в ДАНС като Алексей Петров, който всички сериозни европейски партньори и евроатлантически партньори знаят кой е той и няма как да работи с тях по определени операции, които са свързани с трансграничната организирана престъпност.

Водещ: Взаимодействието е било блокирано, това казвате, от преди 2009 година.

Цветан Цветанов: Мога да кажа, че посещенията, които са правени в САЩ, не са били на такова ниво, каквото имаме през последните четири години с ежегодните си работни посещения, които правя там. Защото самият факт, че през 2010-та, 2011-та, 2012 година в България успяха да дойдат Молър – директорът на ФБР, Съливан – директорът на „Сикрет сървис”, Линхард – директорът на ДЕА, за да открием офиса на ДЕА, 85-тия в света, и то в условията на стагнация в бюджетите на всяка една правоохранителна агенция по целия свят, като започнем и с Петреас – бившият директор на ЦРУ, Пенета – по-предишният директор на ЦРУ, Джанет Наполитано – секретарят по вътрешна сигурност на САЩ, трябва да ви кажа, че това са много ясни сигнали за сътрудничеството, партньорството и лидерството, което има България в региона и което се отчита от нашите партньори.

===========================

Водещ: Това означава ли, че американците примерно, да се върнем на американците, че те са доволни от работата със службите, но категорично искат да променят работата на нашия съд. Може ли така да говорим?

Цветан Цветанов: Аз ще ви кажа какво сме направили заедно с американците по някои от операциите. В началото на годината, януари месец, беше реализирана операция „Феникс”. Тя беше с Норвегия, България, но започна от Норвегия и от България, впоследствие Германия, Европол, ДЕА, бяха задържани 1200 килограма кокаин на Карибите. Впоследствие мога да ви дам случая с Испания – три тона кокаин – ДЕА, България, Великобритания и Испания с кораба. След това, 10 дни по-късно имаше две яхти, които бяха с британски флаг, които бяха собственост на българи, които са нормални строителни работници във Великобритания, които се водят като собственици на тези яхти, бяха задържани с 500 кг кокаин. Общо говорим 21 човека, които бяха екипажа на кораба и четирима човека, които бяха екипажа на двете яхти. Ето това сме направили. И трябва да ви кажа, че доверието, което сме изградили не само със САЩ, но аз искам да върна доверието, което сме изградили и с европейските ни партньори.

В предаването „Нека говорят”, в интервю на Бойко Борисов става дума за визитата в САЩ на Цветан Цветанов и Бойко Борисов:

Бойко Борисов, премиер„...вие видяхте, че министър Цветанов направи едно изключително посещение в САЩ при тях, и във Великобритания, и в Брюксел...

... Както вътрешният министър свърши много работа в Щатите и във Великобритания, и в Брюксел, така и Дянков свърши много работа по финансовата стабилност на България.

В понеделник сутринта Цветан Цветанов даде поредното си интервю след завръщането си от Щатите в предаването „Тази сутрин”, с водещи Анна Цолова и Виктор Николаев:

Водещите Анна Цолова и Виктор Николаев

Водеща: За САЩ. Колко време изкарахте там?

Цветан Цветанов: Две седмици.

Водеща: Много дълго посещение. Включително и в тези две седмици и премиерът отиде на среща с американския президент. Защо толкова време бяхте там? Има ли ли сте между другото толкова дълго посещение по работа от България?

Цветанов - обяснява как редовно пътувал и оставал в Щатите по седмицаЦветан Цветанов: От 2009 година правя ежегодни посещения в САЩ. Те са работни. Те са винаги били от порядъка на шест до осем дни. Този път бяха две седмици. Трябваше да се прибера в събота, останах два дни поради пристигането на премиера и участието ми в срещата с президента Обама...

... Водещ: За това попитах какво поискаха те, какво ние поискахме и какъв ни е интересът?

Цветан Цветанов: Мога да кажа, че в последните години България се очерта като регионален лидер в много секторни политики. Аз ще ви дам за пример правоохранителната област, където ние действително сме един лидер в общите усилия на всички държави по света, обединявайки се за борба с тежката организирана престъпност, трансграничната организирана престъпност и да следим внимателно процесите, които се случват в нашите региони...

==========================

... Водещ: Какво ние тук, нещо да наблюдаваме какво става в Гърция?

Цветан Цветанов: Не какво става. Трябва да има сигурност и трябва да има политики, които да бъдат за региона. Аз ще ви дам за пример това, което се направи тази година в правоохранителната област. Април месец беше открит 85 офис на ДЕА в света. Това означава…

Нито Борисов, нито Цветанов дават смислен отговор за какво е живял две седмици в Щатите вътрешният министър и то на наша издръжка.

Две седмици – това са командировъчни, това са разходи за храна, спане и всичко е от джоба на мизерстващия български данъкоплатец.

Трябва да има сигурност, трябва да има политики – това изобщо не е смислен отговор, а някаква абракадабра, и тъпотия, общи клишета, мъгла...

Версии на тема защо Цветанов живя в Щатите цели две седмици с нашите пари:

  • За да разказва по телевизиите какви акции са проведени с ДЕА на територията на България;
  • За да оплюва за пореден път съда;
  • За да разсъждава на тема „Взрива в Сарафово”;
  • За да повтори след завръщането си всичко известно дотук за изчезналите братя Галеви, за делата „Октопод” и „Килърите”;
  • За да научим, че прокурорката по делото „Килърите” е едва ли не наградена с пътуване отвъд океана.

Да започнем с „наградата” на прокурорката Ася Петрова:

Цветан Цветанов: Но за „Килърите” и „Октопода” мисля, че е хубаво да поговорим.

Водещ: Да, за „Килърите” става дума. Прокурорът по делото „Килъри” е бил в делегацията в Щатите, това вярно ли е?

Цветан Цветанов: Точно така, да. Ася Петрова.

Водещ: Защо?

Цветанов подкрепя прокурор Ася Петрова - сн. ГласовеЦветан Цветанов: Ами това е решение по поканата, която имахме за делегацията, която беше за САЩ. Бях заедно с директора на ГДБОП Станимир Флоров и окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова. Трябва да ви кажа, че в лицето на окръжния прокурор на Шумен изградихме един невероятен екип относно разследването, което продължи над осем месеца и съдебния процес, който тече над година и половина.

Водещ: Не ми казахте какво прави прокурорката по „Килърите” в Щатите.

Цветан Цветанов: Ами част от темите, които дискутираме в САЩ, са свързани с организираната престъпност и това, което България прави в момента относно тежките групи за поръчкови убийства, рекет, изнудване и всички останали престъпления, които са предмет на извършване на територията на страната.

================

Нека да бъде като оценка за добре свършена работа в служебните си задължения. В тази посока не смятам, че това е нещо, което трябва да бъде акцент в разговора или въпроси, които да се задават по тази тема – каза Цветанов на Карбовски.

Т. е. дадена й е оценка за „добре свършена работа” /от кого, кога не е ясно/, но за нейното присъствие не е редно да се пита по време на интервюта!

Тук му е мястото да запитам: абе, дали пък тази прокурорка не работи на обществени начала и без заплата, та я развеждат по паралели и меридиани само за това, че е изпълнила служебните си задължения?!

В този ред на мисли, ако прокурор Ася Петрова е заведена в Щатите за награда, то защо тогава Станимир Флоров беше също  придружител на Цветанов? Заради неясната смърт на единствения свидетел на убийството на Мирослава от Перник, Стойчо ли?

Според Цветанов, за изчезването на братя Галеви било виновно свободното придвижване на лица в рамките на ЕС...

За Христофорос Аманатидис – Таки:

Водещ: Ще пуснем рекламите и ще продължим след това за „Октопод” и въпроса защо няма да ни върнат Таки, също седи този въпрос.

Защо Таки няма да ни го върнат? Тук спряхме.

Цветан Цветанов: Защото Таки не е вече в този режим, в който беше като задържан. И в момента е освободен.

Водещ: Освободен?

Цветан Цветанов: Да. И, доколкото знам, вече не е в Дубай.

Водещ: И го изпуснахте.

Цветан Цветанов: Не, че сме го изпуснали. Просто няма спогодба между Дубай и България, за да се предават подобни лица.

Според Цветанов, Таки бе арестуван, но „Хроники”, позовавайки се на достоверен източник съобщи, че всъщност Таки е отишъл до офиса на Интерпол в Дубай и сам се е предал след като е научил, че е попаднал в бюлетина за издирване на Интерпол!

От този ден нататъка започнаха интерпретации, че Таки ще бъде върнат всеки момент, че ще бъде върнат до два месеца и най-сетне чухме признанието на Цветанов, че Таки вече не е задържан... и за да не падне по гръб, вътрешният министър пусна версия, че не го връщали защото сме нямали спогодба!

А истината е, че срещу Таки нямаше събрани никакви доказателства, освен приказките на Цветанов по телевизиите, нямаше повдигнато обвинение и по тази причина Таки бе пуснат, махнаха го от бюлетина на Интерпол, и си замина от Дубай, по живо, по здраво!

Дотук някой разбра ли, защо Цветанов отиде и живя две седмици в Щатите?

Едва ли.

Що се отнася до взрива в Сарафово – чухме какви ли не противоречия и небивалици

Борисов употреби атентата в Сарафово с някаква девета версия за това как се е озовал при Обама: „Когато се обади да поднесе съболезнования на България за терористичния атентат в Сарафово, тогава се уговорихме веднага след изборите да се видим. И просто той даде три дати – 3 декември, 17 декември, на 17 декември имаме смесено заседание с гръцкото правителство и мисля, че 20 януари. Считате ли, че съм длъжен на някого да обяснявам защо съм приел 3-ти, а не 17-ти или 20-ти, на някои анализатори, в кавички, които се изявяват?”

Считаме, защото пътувате с нашите пари, господин премиер...

Всъщност по темата „Сарафово” бяхме свидетели на големи разминавания между Цветанов и Борисов:

Премиерът Бойко Борисов обяви от Царево, че имал много забележки към работата на евроатлантическите служби, ангажирани с разследването на атентата.

"Знаем кои хора къде са пребивавали, знаем с кого са свързани и знаем връзките им с този, който се е самоубил, да не кажа убит или по техническа грешка. За да можем да кажем нещо повече от това трябва да се установи самоличността на взривилия се, трябва да се знае кой е този човек. Това казах и на президента Обама, че към службите от атлантическата общност имам големи забележки", посочи Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

В същото време Цветанов пееше съвсем друга песен: „Изказах огромна благодарност на колегите от агенциите на САЩ, защото на втория час след терористичния акт те бяха на място заедно с мен и колегите в Сарафово. Тяхната помощ беше изключително ценна, защото ние се нуждаехме от бързи насрещни проверки на всички данни, свързани с извършения терористичен акт...”

Българските разследващи щели да обявят резултати от разследването на атентата в бургаското летище "Сарафово" от юли т.г. през януари догодина, обяви вътрешният министър по време на свое посещение в Брюксел, цитиран от БТА.

„...Това най-вероятно щяло да стане по време неформално заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред в Ирландия,” уточни МВР шефът.

"Разчитаме много на информационния обмен и на експертизите на нашите евроатлантически партньори. Великобритания има сериозен опит в разследването на терористични нападения, като атаката в метрото в Лондон от 2005 г.", отбеляза Цветанов ден преди да кацне в Брюксел от британската столица.

И какво излиза? Единият се оказа недоволен от службите от атлантическата общност, другият пък щял да говори през януари и за по-ефектно този път – от Ирландия!

А защо не от къщата в село Шума на пресконференция?

Досега Цветанов твърдеше, че в първия час след взрива нашите служби заработили рамо до рамо с колегите си от евлоатлантическите агенции. Пет месеца по-късно научихме, че Борисов не е доволен точно от тези агенции!?

Премиерът каза, че атентаторът и неговите помощници са влизали в България със своята истинска самоличност, но са я променяли тук, на наша територия, и с фалшива самоличност са наемали апартаменти, хотели и коли, и след това са напускали страната отново с истинската си самоличност.

В същото време Цветанов не спря да повтаря и размахва фалшивата лична карта на атентатора, с която той влязъл в България?!

И двамата обичат да говорят, и двамата не се чуват какво казва другият, и така се получават изненади и разминавания!

И все пак: защо Цветанов живя две седмици в Щатите? Има ли кой да ни обясни разбираемо, защото иде реч за харчене на нашите пари от данъци.

 

Коментари 

 
0 #1 GG 2012-12-15 13:09
Както съобщават руските медии,в момента в САЩ,Барак Обама в момента съставя своя нов екип за управление.Твърде "вероятно" да е повикал и "капацитетите" от България.Та те постоянно говорят колко ценни са за Америка,дори могат да внесат електорални единици за изборите.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене