Защо чак сега кабинетът „Борисов” се сети за нападките на Македония срещу България

Турският външен министър Давутоглу даде отговора за българската промяна в Скопие

Триумфалната арка в...СкопиеВ Брюксел България блокира присъединяването на БЮРМ към Европейския съюз и така показа, че е изоставила досегашната си подкрепа по влизането на Македония в ЕС и НАТО! И това се случи след като години наред България търпя гаврите на западните ни съседи, непрестанните нападки срещу София, лъжите, обидите, манипулациите, хулите - и всичко това, без да издадат политиците ни и звук като адекватна ответна реакция!

Всеки, който твърдеше досега, че е българин на запад от границата ни с Македония биваше подложен на натиск, репресиран, преследван, съден, хвърлян в затвора заради позицията за отстояване на българската си идентичност.

Български исторически личности и герои като цар Самуил, Даме Груев, Гоце Делчев, Яне Сандански, Тодор Александров, Братя Миладинови, Никола Вапцаров и много други „внезапно” се оказаха част от някаква македонска история?!

Един филм, наречен „Трето полувреме”, изработен под диктовката на Скопие представи българите за окупатори и фашисти. Филмът излезе преди месеци, но реакция от МВнР нямаше.

И след всичко гореизброено, родните политици мълчаха и не реагираха, като че ли иде реч за друга история, за друго минало, за друга държава, и нечии други герои!

Правителството на ГЕРБ не направи изключение в това отношение!

Случайно или не, България попадна в един коловоз с Гърция по отношение на трезва преценка на политиката на Скопие. Това се случи след като години наред политиците ни гледаха сеира на усилията на Атина да опази историята и идентичността си от грандоманията на скопските политици.

Досега една от причините за българското мълчание бе извинение с Брюксел и задължението ни да се съобразяваме с нечии изисквания!

Но... Гърция също е страна-членка на ЕС и това не й попречи да отстоява своите исторически корени, минало, да не говорим, че освен това налице е и експанзия на гръцките бизнес и капитали в Македония?!

За България остана само да раздава българско гражданство на „македонци” и това ние го вършехме като че ли се раздават семки на стадиона?! Нищо от досегашната примиренческа, безлична българска политика не бе оценено от така наречените македонски политици. А известно е, че решението за бъдещо членство на Македония в ЕС трябва да бъде взето единодушно, без вето от страна-членка. Засега отказ за първоначални преговори с Македония дадоха България, Гърция, Германия и Франция и това нажежи страстите в Скопие, но главно срещу София.

Виж:

Докога ще обичаме тези, които ни мразят?

На противоположно мнение се оказа Европейската комисия, която прие, че БЮРМ/Македония е готова за членство и предложи началото на преговорите да се случи през юни 2013 година.

Ходът на София бе изненадващ най вече за скопските политици, тъй като въпреки очевадно лошото отношение на Македония към България години наред, политиците ни досега продължаваха да си затварят очите и да твърдят, че ще подкрепят бъдещото членство на бившата югорепублика в ЕС!

Усещане и верен инстинкт ли бе реакцията на София към Скопие, втвърдяване на тона, или отново акция под чужда диктовка, и в интерес на чужди кръгове, и държави?

Години наред БЮРМ или Бившата югославска република Македония води необявена война с България като не се спира пред нищо. Родните политици и особено тези от последния управленски мандат на ГЕРБ бяха стиснали очи, и запушили уши за това, като го гарнираха със забрава за отстояване на елементарно национално достойнство.

Чак сега хора от кабинета „Борисов” „проговориха” за политиката на Скопие. Защо?

В Брюксел се взе решение, „инициирано” от България – а чак след това започна дебат?! Не трябваше ли редът да е обратен - първо дебати, след това блокиране на Скопие?

Министърът на външните работи Николай Младенов обиколи де що свари като медии и гладове в страната, за да обясни така наречените „червени линии” за отношенията на България към останалите балкански държави. Но… известно е, че Младенов не е министър, който взема самостоятелно решения, нито кабинетът е правителство, което решава само каква позиция да заеме по отношение на един такъв казус, като Македония.

„Внезапно” президент, премиер, министър на външните работи „прогледнаха” и тръгнаха на „защита” на българските национални интереси по отношение на БЮРМ?!

Дали правителството на ГЕРБ реши да си прави предизборна агитация с казуса „Македония” и то по теми, отдавна възникнали в българо-македонските отношения, или движещата сила бе някъде, на друго място, даже извън страната – това е въпросът, който хората на Борисов така и не изясниха…

250 милиона евро употреби в последно време Скопие за построяване на паметници /на герои от българската и гръцката история – бел. Л. М./, изграждане на музеи, присвояване и създаване на история, с цел обособяване на език, минало, етнос, народност, нация на територията на бившата югославска република Македония, както е официалното наименование в ООН на това образувание на запад от София.

Никола Груевски в предаването на тв Сител 3, „Най-известните наши революционери в България ги смятат за техни - заяви премиерът на Македония Никола Груевски в интервю за предаването „Яж бюрек” на телевизия „Сител 3”. - Българската историография и македонската историография от 1945 до днес имат различни позиции по някои въпроси. Голям брой революционери, които ние смятаме за македонски революционери, те смятат за български революционери. В Македония е общоприето, че Гоце Делчев е най-приетата личност от македонската история от края на 19-ти и началото на 20 век. В България има град Гоце Делчев. Не паметник – град Гоце Делчев. Яне Сандански е наш национален герой. Има град Сандански. Да не споменавам всичките. Най-известните наши революционери при тях ги смятат за техни революционери... Не може сега това да вадят като причина, че ние сме променяли историята. Ние не я променяме, ние пораснахме с тази история. Тази история всички сме я учили в училище. Това е нашата история”.

„Скопие е Турция...

Външният министър на Турция, Ахмед ДавутоглуСкопие е най-добрият град, който отразява нашето общо културно богатство. Обикаляйки по улиците тук, може да видите балканската история”. Така министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е представил своите впечатления от посещението си в столицата на Македония в своя "Туитър".

Тази фраза започна да повдига завесата за причината за „промяната” на българската позиция към Македония и бъдещото й членство в ЕС и НАТО?!

„Извънредно позитивен, търсещ символики, свързани с деня на посещението му в Скопие, Давутоглу заяви, че вечно, т.е. - до края на света Анкара ще подкрепя нашата държава”, коментира "Утрински весник" думите на Давутоглу и тази визита, както и внезапно бликналата обич на Анкара към Скопие?!

„Ако според календара на маите днес трябваше да настъпи краят на света, аз съм избрал да бъда тук, в Скопие, Македония, моя дом. Изминалите 20 години на възход на отношенията ще ги продължим до края на историята", каза Давутоглу по повод церемонията, с която се отбелязва двадесетгодишнината от установяването на дипломатически отношения между неговата и нашата страна.

"Уверявам ви, че турското правителство, премиерът, президентът и 75 милиона турци ги имате за свои приятели и това приятелство ще продължи вечно.

Моето присъствие в Скопие днес е още едно потвърждение, че ние ще продължим да поддържаме Македония всякога и навсякъде”, уверяваше Давутоглу македонските си домакини, които опиянени го направиха и "доктор хонорис кауза"...

По време на това посещение Турция призна конституционното име на Македония – кога и как щеше да има Анкара друг подобен шанс да натрие носовете на Гърция и България?!

Гръцкият вестник "Нафтемборики" написа как Давутоглу е казал, че Турция поддържа Македония в спора за името навсякъде по света. Порталът "Йефимерида" определи неговото изявление като "предизвикателно и провокативно". Икономическият портал "Вориа" публикува коментар под заглавие - "Никой ли не е загрижен от военното сътрудничество между Турция и Македония", като обърна внимание, че двете страни интензифицират военните си връзки чрез инвестиции и сътрудничество.

Последният пример за намерението на Турция да укрепи своето присъствие на Балканите бе дарението от осем военни машини за Скопие. Придобивката за двете страни от сътрудничеството е ясна. Укрепването на македонско-турските военни връзки чрез инвестиции и сътрудничество създава възможности на Турция - да задържи своето влияние на Балканите, а от друга страна - Скопие си подобрява връзките с държава-член на НАТО, заключи "Вориа".

„Турция беше първата страна, която призна Македония под конституционното й име” - заяви министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу по време на  негова пресконференция в Скопие с министъра на външните работи на Македония Никола Попоски, предаде скопската телевизия "Телма".

Истината е,  че първа независимостта на Македония призна България!

"Македония е ключът на стабилност на Балканите и региона, затова нашата поддръжка е безрезервна" - изтъкна Давутоглу на тази пресконференция.

А как призна България Македония?

Стефан Тафров, идеологът на признаването на Македония

Бившият президент Желю Желев и тогавашният зам.-министър на външните работи Стефан Тафров принудиха България да признае първа Македония и то под турска диктовка! За целта една турска делегация бе предприела обиколка на Балканите и в Европа, като у нас е имало среща със Стефан Тафров...

Според балканския наблюдател на НТ СКАТ Любомир Желев, Тафров е бил подведен като малко дете от анадолските интриганти, които го заблудили и му внушили, че България и Турция ще обявят, че признават заедно, едновременно независимостта на Македония?!

Анкара още тогава остана встрани да гледа сеира по това признаване без да участва в него, а в признаването се впусна единствено София?! Тези факти от драматичните събития от януари 1992 година днес се изкривяват от турците, като Давутоглу разказва където свари, че първи са признали независимостта на Македония?!

Тогава, в далечната 1992 година признахме и Босна, която все още не бе обявила своята независимост, но такъв бе "професионализмът" на правителството на Филип Димитров, силно повлиян от същия и на президента Желев?!

В тези времена бе поставено началото на плана на Анкара: да разкъса бивша Югославия на религиозен принцип, за да може днес да осъществи целта – възстановяване на границите на бившата Османска империя. Това бе причината и Давутоглу да се намеси и притича на Скопие след като България заяви несъгласие за подкрепа на Македония за членство в ЕС?!

Причината се нарича „изповядващи исляма” и такива в днешния БЮРМ са албанците, като част от македонския парламент, като част от македонското правителство и най вече като част от така наречената Македония!

Същата причина е и подкрепата на Анкара за албанците в Косово, същата причина е и подкрепата за босненските мюсюлмани!

На 15 януари 1992 година България изигра турска карта с признаването на Македония, днес с отдръпването от Скопие София също играе под турска свирка, като проправя „спасително” пътя за Анкара към един религиозен и етнически комфорт на запад от българската граница? А защо българските политици се хванаха на това днешно закъсняло хоро – отговорът е в турската дипломация и бъдещите планове за възраждане на Османската империя на Балканите.

Официално, стъпката на правителството на ГЕРБ по отношение на членството на Македония в ЕС и НАТО има популярно-положителен ефект и малцина засега ще съзрат задкулисните игри по осъществяване на плановете на Анкара за възраждане на Османската империя?!

Крайно време е Скопие да осъзнае, че „врагът” не е България, а проблемите идват от албанското малцинство и присъствието му във властта, но не толкова като етническо, а по-скоро като религиозно присъствие!

На 15 януари 1992 година България отвори Кутията на Пандора за Скопие под турско-американски натиск.

Днес натискът е отново от посока Анкара и след поредно спечеления мандат на Ердоган, ефектът от продължението на турския план ще е за сметка на християните в така наречената Македония и в полза на изповядващите исляма.

Късно се сетиха политиците ни за ответна реакция към Скопие и никъде не чух ясно изразена позиция за защита на националните интереси, българщината и достойнството на нацията ни.

С риск да засегна проф. Божидар Димитров ще изразя личното си мнение, че закъснялата ни реакция по отношение на Скопие би била достойна, ако не беше толкова закъсняла и функция на турска воля.

Пътуването до Щатите на премиер и вицепремиер - една малка засечка с Кремъл

На 1 ноември 2012 година Дмитрий Песков, говорителят на Владимир Путин, потвърди, че са променени датите на визитите на руския президент в Турция и България, предаде агенция Росбалт.

Руският президент посети на 3 декември Турция, и на същата дата българският премиер Бойко Борисов замина в САЩ?!

Така Владимир Путин не се видя с Борисов, но пък българският министър-председател както не бе поканен и не се знаеше дали ще пътува до Щатите,така на същата дата, 3 декември, докато Путин бе в Турция, отлетя за среща с Барак Обама?!

Не развивам параноя, но не мога да не се съглася с тази теза, лансирана в предаването на НТ СКАТ „Фронтално”, че, за да се избегне среща Путин-Борисов, някак си бе уредено Борисов да полети отвъд океана докато Путин е в Турция и трябваше да дойде, и в България?!

Привидно това бе една протоколно кратка среща, като нищо съществено не бе разменено като официално диалог. В същото време освен срещата „Обама-Борисов”, поднасянето на венци на Арлингтънското гробище и посещение на Аквариум с акули общо взето нищо не се чу...

Чак след завръщането на Борисов стана ясно, че ще трябва да купим изтребители за над 700 млн евро, чак след завръщането стана ясно, че трябва да се придържаме към турските дипломатически игри на Балканите, трябва да останем още в Афганистан, а на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, в средата на януари 2013, ще се разисква бъдещото „участие” на България в сирийския конфликт?!

За Македония играхме по турска свирка, но това не попречи Турция да продължи да ни разиграва с изясняването на проблема дали ще строи АЕЦ в Резово или не.

Една по една започват да прозират и излизат наяве причините и последствията от пътуването на Борисов до САЩ...

 

Коментари 

 
+2 #1 Николаев 2013-01-02 08:36
Защо чак сега? Ами защото се измолиха и получиха разрешение от САЩ с оглед предстоящите избори!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене