Свободата на словото като илюзия, като плонжове пред Борисов, като колегиална обида, като опит за влизане в професията

Лъжи и неграмотност, гарнирани с ненужни и маловажни въпроси създадоха предновогодишен уют на премиера Бойко Борисов

Бойко Борисов, премиерТри пространни интервюта на министър-председателя на Република България се появиха в радио- и телевизионния ефир на две различни телевизии:/

  • интервю на шефа на правителството Бойко Борисов пред Илияна Беновска в ефира на Радио К2;
  • интервю на премиера Борисов пред Кеворк Кеворкян в предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия
  • и
  • интервю на министър-председателя Бойко Борисов пред Сашо Диков по Канал 3.

Тези дни ме попита колега как приемам трите интервюта на Борисов, направени от тримата журналисти – отговорът ми бе: най-изчерпателна, без да изневери на себе си бе Беновска, Кеворкян бе предимно интелектуално задълбочен и остави Борисов да говори, без да го прекъсва. Третото интервю бе направено от скиора от близкото минало, Сашо Диков, спортистът, който все още е далеч от професионалната етика и дълбочина за разговор с шеф на правителството в държавата.

Жалко бе да слушам как Диков бе смел там, където не е необходимо, ярък, там където не се налага и безцветен там, където трябва да задава съществени въпроси от деня.

Сашо Диков пита БорисовПри цялата ми симпатия и добронамереност към усилията на Диков да бъде актуален с предаванията си и чудесно измислената програмна схема на Канал 3, за мен остана неясно защо той не попита за детската смъртност в правителствена болница при трансплантации – тема, която самият той направи и разви остро в редица предавания.

Диков, острият и непримирим критик на Цветан Цветанов „пропусна” да попита защо в Интерпол не са чували за указания, „дадени” от самите тях за арест на Алексей Петров и задържането му в следствието. Това също бе необяснимо.

Диков не попита премиера Борисов и защо се замаза темата Коиловци и френските „парашутисти”, също голям гаф на Цветанов.

И още, и още незададени въпроси останаха да висят във въздуха при интервюто на Сашо Диков с министър-председателя Бойко Борисов, с което той му осигури медиен комфорт по време на разговора.

Сашо Диков разговаря с премиера Борисов

Именно тези незададени въпроси позволиха на премиера да „подмята” и говори каквото му дойде. Веднъж той каза, че иска доказателства, че дипломата на областния на ГЕРБ Иво Димов е фалшива, а след две изречения призна, без да му мигне окото, че знаел, че дипломата е фалшива?!?

Неудобните твърдения, които изричаше Сашо Диков, Борисов откровено наричаше „лъжа” и „пълни глупости”, вместо да отговаря на тях.

Премиерът Борисов обяснява как се управлява държаваИлияна Беновска и Кеворк Кеворкян са имена, утвърдени в журналистиката, докато Сашо Диков „проходи” в нея когато избухна демокрацията, напускайки спортната кариера. Самият той се нарече сполучливо Стажанта и така в ръководената от него телевизия Канал 3, единствена по рода си в страната, работи с програмна схема, с преки излъчвания от коридорите на властта и всичко случващо се в момента в страната.

Реално погледнато, разговорът на Бойко Борисов с Илияна Беновска изчерпа по-голяма част от темите, и това постави в доста деликатно положение другите двама водещи.

Кеворк Кеворкян намери начин да бъде себе си, като интервюиращ и да направи едно типично за предаването си интервю, оставяйки госта си да говори без да се намесва, доколкото това бе възможно.

Това създаде атмосфера на неподправена искреност, която разкри нечувани досега признания от премиера.

Борисов не дава отговори на важните въпроси, а говори каквото сметне за нужноБеновска, която на пръв прочит и слушане запази необходимата дистанция интервюиращ-водещ и не позволи в разговора да се стигне до фамилиарност, всъщност постави пред Бойко Борисов основни проблеми, които впоследствие чухме отново, но в по-различна негова интерпретация пред Кеворкян.

В този коментар няма да стане дума за същността на казаното в първите две интервюта и признанията на министър-председателя Борисов, а за неща, които ме изумиха в третото интервю, това на Сашо Диков.

Още в началото водещият изпусна нещата от контрол, когато призна, че е почитател на събеседника си Борисов, разреши му да го обижда, остави го да твърди, че говорел "глупости", остави го да нарича черното – бяло,  даде му свобода да разказва на границата на лъжата, че се справял със столичния боклук и не успя да го парира с доводите, че всъщност софиянци плащат вече няколко години за разхождането на боклука от София из страната!

В безсилието си да отговори поради липса на аргументи, Борисов не се спря и спретна бърза интрига за това, че Канал 3 също получавал пари от европейски програми?! А това трябваше да значи „И на тебе ти даваме пари...”.

Е, и – бих запитала аз? Та тези пари не влизат на Диков в джоба, а в медията, която осигурява достъп на милиони зрители до коридорите на властта и съда.

Той е най-великият и гледа с насмешка притеснения ДиковЛогично заговори Диков за парите на данъкоплатците в Корпоративна банка, но тук му липсваше аргументът, че Симеон Дянков облага по няколко пъти държавни предприятия, за да влязат милиони в тази банка и то без да се съобразява със закона! Същественото в този проблем с държавните пари бе и е, че министърът на финансите не пожела три години да даде отчет къде и колко държавни пари има в банковите институции. Този въпрос Диков изостави и не се върна към него, въпреки, че той е слабост на властта.

В типичен неуважителен стил, нещо като криворазбрана разкрепостеност, Борисов отговаряше не конкретно, а управленски удобно на водещия Диков, нещо, на което водещият също не реагира.

Метро, но с европейски пари

Не всички въпроси на Сашо Диков се харесват на Борисов„Направихме метро за 1 милиард, прекрасно метро. Ти ме питаш, че някой идиот е изтръгнал три топки” - парира удобно Борисов интервюиращият го Сашо Диков, без Диков да осъзнае, че го парира с една неистина!


Незнанието на Закона за съдебната власт винаги води до смехотворни ситуации

Бойко Борисов: Направихме доста закони и доста неща в тази посока, но тук има една абсолютна противоположност. Хората очакват от нас да го направим или политиците, а всъщност независимостта на системите не го позволяват. Досега беше главен прокурор, избран от Първанов, неговият помощник, шеф на съдиите. Не им коментирам качествата, прекрасни, приятели са ми. Говоря… Говоря като принцип, защото вие в момента, поради, пак повтарям, изключителната демокрация и свобода, можете да ме питате каквото си искате. Защо не бяхте отишли вие и тогава бяхте журналист, да питате Първанов защо назначи Борис Велчев за главен прокурор?

Водещ: Доста отдавна беше, изобщо не се занимавах тогава. Със спорт се занимавах тогава.

Бойко Борисов: Да, да, виждаш /…/ А другия ти помощник – Лазар Груев за шеф на съдиите.

Водещ: Съветник, точно така, да.

Бойко Борисов: Двамата му съветници или помощни. На мен ти ми зададе 10 въпроса с възможно най-тежките епитети за моя помощник като главен секретар и в партията сега – Цветанов. Двамата помощници на Георги Първанов – единият шеф на съдиите, другият шеф на прокурорите.

Изумителна неграмотност по отношение на Закона за съдебната власт, демонстрираха и водещ и събеседник, тъй като в Закона е указано следното:

Раздел II

Дейност и организация на Висшия съдебен съвет

...................................

Чл. 30. (1) За осъществяване на правомощията си, определени в Конституцията, Висшият съдебен съвет извършва следните дейности:

................................................

6. предлага на президента на Република България за назначаване и освобождаване председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор;

С две думи казано: може събеседникът ти да не знае как се избират и назначават главен прокурор и председател на Върховния съд, но поне водещият интервюто трябва да е наясно с тази процедура, за да не се стига до горните нелепи твърдения!

След като Висшият съдебен съвет избере главен прокурор и председател на Върховния касационен съд, ги ПРЕДЛАГА НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА НАЗНАЧАВАНЕ!

Цветанов, този "талисман" на кабинета и неговите протежета...

Водещ: Роман Василев, който беше награден от Цветанов с пистолет за укрепване на държавността. Който трябваше да бъде изхвърлен от прокуратурата, както добре знаеш според мен и добре разбираш.

Бойко Борисов: Това е независима съдебна власт прокуратурата. Ние не ги назначаваме. Откога Роман Василев е заместник-главен прокурор, кога е назначен. При твоя приятел Станишев, тогава е назначен, при твоя приятел Станишев. С Алексей Петров провеждаха заедно операциите. Това забравяш го.

Министър-председателят и служител на ДАНС заедно провеждали операции?!?!

Кой нормален човек би приел такъв отговор за сериозен?!

Липсващата колегиална етика

В своето интервю Диков имаше прекрасната възможност да зададе съществени въпроси, незададени в първите две интервюта на Беновска и Кеворкян. Вместо това той се съсредоточи и наблегна на факта, че харесва премиера като политик, като не пропусна и дребнотемието, но най-изумителното бе, че в хода на разговора той „забрави” елементарната колегиална етика, изпадайки в противоречие със самия себе си.

Защо се съмняват в неговите твърдения е недоволен премиерът?!От една страна Диков заяви и подчерта, че не иска да живее в милиционерска държава, докато в същото време „пропусна” покрай ушите си опашатите лъжи на събеседника си за някакъв натиск над репортерите от НТ СКАТ „...Примерно, как се чувстват журналистите в СКАТ, където им е казано – само лошо за Борисов. Как се чувстват? Дали това е свобода?”

Сашо Диков не посмя да опонира на премиера за това тъпо твърдение, че видите ли, на журналистите от СКАТ им нареждали да говорят лошо за Бойко Борисов?!

Кой им нарежда, кога, как им нарежда, кой е този, който може да застави журналист да върши нещо подобно с микрофона си?

Нима Сашо Диков повярва на премиера, че е имало и има подобен натиск, и по тази причина не реагира?

Нямам обяснение и по каква причина Сашо Диков си позволи да говори за един доказан в годините журналист като Кеворк Кеворкян по начин, който не му прави чест:

Водещ: Питам те, защото всички …

Бойко Борисов: Кои всички, бе, Сашо? Кои са тези всички?

Водещ: Включително агентът Димитър преди пет дена.

Бойко Борисов: Кой агент Димитър?

Водещ: Кадърният и интелигентен журналист Кеворк Кеворкян. Добре се слага.

Дали е израз на голям професионализъм и етика е да наричаш колегата си „агент „Димитър”?

Какво дадоха тези въпроси на Сашо Диков – повече професионализъм, повече смелост или какво? Кому бе нужно да говори по този начин за колега?

Нима за всички две и кусур десетилетия Диков не разбра, че в мига, в който Кеворкян „се еманципира” като водещ на „Всяка неделя” тутакси му бе извадено досието?!

И дали според Сашо Диков – Стажанта това досие направи Кеворкян по-малко журналист в колегията? Ако има подобно впечатление у Сашо Диков – толкова по-зле за личните му професионални нагласи!

Ченгета и ченгета – и имало ли ги в Държавна сигурност?

Цветлин Йовчев и Ваньо Танов са добри ченгета. Има добри и лоши ченгета, както разбирам, от Държавна сигурност” каза по време на разговора с премиера Борисов Сашо Диков.

Тази фраза на Диков показа, че все още той не прави разлика между ченгета, служители на ДС, и  доносници. За сведение на Диков ще цитирам една информация от сайта на президента за началника на кабинета му, Цветлин Йовчев:

От 1987 г. до1992 г. работи в Български морски флот като инженер - корабен механик. След това до 1993 г. е главен механик - енергетик в АРЗ „Гара Искър”. През 1993 г. постъпва на работа в Национална служба Сигурност...

Дали Ваньо Танов, който е бил в ДС може да е под един знаменател с Йовчев, който постъпва Национална сулжба сигурност – контраразузнаването едва през 1993 година?
И къде при Йовчев Диков съзря „ченге”?

Водещ: Има и добри, и лоши ченгета и между журналистите. Инджев е лошо ченге, защото те критикува, Кеворк добро ченге, защото те хвали.

Бойко Борисов: Кога ме е хвалил, Сашо? Просто вече прекалявате с…

Водещ: С кое?

Бойко Борисов: Иво Инджев дълго време ми се е обаждал и сме говорили. Знае, че всичко това, което направихме, особено спирането на АЕЦ "Белене", спирането на „Бургас-Александруполис” – това бяха изключително тежки решения, които ги взехме. Така че какво значи добро и лошо? Всеки журналист може да говори това, което си иска, но е хубаво да бъде обективен.

„За и „против” казано и пропуснато

Изтръгнатите топки пред Министерския съвет са важен елемент от това, което трябва да пазим, за да е красива столицата ни.

Кое е важно: че гръмва автомобил на журналист или, че това се случва докато Борисов вечерял с двама еврокомисари и Барозу?

40 000 души посрещнаха Коледа и Нова година неполучавали заплати цели четири месеца – защо Борисов не бе попитан за това?

Работниците от ВМЗ „Сопот” и семействата им гладуваха на студено по празниците на хляб и сланина...

Пенсионерите мизерстват, а са над 2 милиона!

Пенсиите са мизерни, майчинските са обидно ниски...

Парите в стотици милиони от здравни вноски се пренасочват в бюджета, въпреки решението на Конституционния съд, че това е противозаконно! В същото време болници трупат дългове заради неплатени от Здравната каса над лимита клинични пътеки?! Закриват болници – хората мрат като мухи...

Какво не трябваше да изрича Борисов след като е министър-председател:

„...разкриха много и килъри и недосегаеми и толкова много. Ще видите, че ще им дойде ред и на тези. Рано или късно ще ги хванат. Особено в затвора хората започват да говорят....”

Борисов не е спал на церемонията в Осло, а е писал есемеси! Даже премиерът Рюте гледал какво пише Бойко Борисов – да не би да е искал да учи български и му е било интересно?!

Водещ: Защо никой не посмя да напише за вашата дрямка в…

Бойко Борисов: Защото не съм дрямал.

Водещ: … в Осло.

Бойко Борисов: Защото не съм дрямал. Рюте беше до мен и… даже гледаше, какво пиша.

Водещ: Той беше доста изумен.

Бойко Борисов: Какво гледа, всички пишеха. Всички до един. И на съветите всички пишат, защото те командват държави. В тези държави, докато ние сме два дена в Брюксел и в Норвегия се случват събития. Какво мислиш, че като влезеш там на церемонията десет часа не се интересува никой от премиерите, какво става в държавата. Не получава информация.

Водещ: Повечето медии се придатък на правителството.

Бойко Борисов: Аз мисля, че ако ще водим интервю да говорим и за сериозни работи. Сега дали съм задрямал и не, това са просто жълтении, което не е и вярно, но да говорим за нещо.

Водещ: Когато моят репортер те попита, мисля, че си призна, което виждам съвсем човешко. Аз не, това е…

Бойко Борисов: Не, той ме попита дали съм уморен.

Водещ: А така.

Бойко Борисов: И аз казах, че съм много уморен и работя много, но ако ме беше запитал дали съм задрямал ще кажа – не, не съм. Ако беше ме попитал пишеше ли есемеси, щях да кажа – да.

Водещ: Аз не видях друг да пише есемеси поне на първата редица, но.

Бойко Борисов: Всички пишеха.

В зала „Арена” освиркваха Бойко Борисов, но това бе подминато и свързано със свободата на словото, демокрацията – само и само, за да не получи отговор...

Водещ: Дадох примера с Осло, дадох пример… Мога да дам друг пример, вашето освиркване в зала „Армеец”. Кой написа и кой посмя да напише?

Бойко Борисов: Моля, всички го написаха.

А въпросът бе: защо освиркваха премиера Бойко Борисов – отговор не се чу.

Близо милион неразкрити престъпления:

Водещ: Наскоро Бойко Найденов даде убийствена присъда и оценка за нещата в България, казвайки, че като му свили от колата нещо, не смята, изобщо не се, така…

Бойко Борисов: Най-малко на Бойко Найденов, който е заместник-главен прокурор, му отива да каже подобно нещо.

Какво означава "най-малко" му отива - да го каже премиер за зам.-главен прокурор? Нима съдебната власт негласно се води на подчинение на изпълнителната?

Борисов предварително призна какъв ще е завършекът на делото срещу Николай Цонев?!

Бойко Борисов: Кои акции е направило шумно, които са се спукали като балон? Трима…

Водещ: „Октопод”-а – за съжаление.

Бойко Борисов: Кое… Е какво „Октопод”-а, кое се е спукало?

Водещ: Трима ги съдят, четирима три години нямат обвинителен акт. Това какво е?

Бойко Борисов: Съдебна система.

Водещ: Не, не, това е, че няма доказателства…

Бойко Борисов: Ако ГДБОП ги съдеше, досега да ги е осъдил.

Водещ: Сигурно.

Бойко Борисов: Демокрацията е такава и е направена така, че да има ГДБОП…

Водещ: Николай Цонев…

Бойко Борисов: Какво Николай Цонев?

Водещ: Николай Цонев е балон. Не, такива са фактите.

Бойко Борисов: Стига вече…

Водещ: Не, такива са фактите. Такива са фактите. Аз разбирам, че най-болезненото е да признавате провалите в…

Бойко Борисов: Напротив, груба грешка беше ареста на Цонев по начина, по който го направиха, и аз тогава го казах публично – недопустимо беше. И действително тогава Роман Василев се издъни зверски. Безспорен факт.

Водещ: След това цялото дело се издъни в съда, зверски. Не си беше свършил работата…

Бойко Борисов: Аз не съм убеден. От това, което наблюдавам, аз мисля, че при обжалването ще има друг резултат /подчертаното е мое/.

Какво ни казва премиерът, че предизвестяването на присъди вече е официална политика на изпълнителната власт?

Започнах от третото интервю на премиера, защото бях изумена от това, което чух в него. Що се отнася до темите в другите две интервюта – очаквайте в продължението на темата „Предизборната кампания на Борисов започна”.

Интервюто със съкращения можете да прочетете тук:

А истината е, че София не получи спортна зала от Борисов, защото тя бе довършена в мандата на неговото правителство с парите на данъкоплатците. Но не и с негови лични пари.

Другата истина е, че свобода на словото липсва, след като години наред едно интересно радио, К2 се държи на къса каишка и не му се дава национален лиценз!

А национален лиценз за радио има Дарик, и тук, в сайта на "Хроники" вече е ставало дума как бе закупен и платен той! Но дали всички журналисти имат възможност да получават пари от задгранични дружества?

Трета истина е, метрото бе довършено с европейски пари, а до мястото, където живея бе направена много, много скъпа детска площадка. По-точното е - бе обновена...

Как четвърта година мандат това правителство не реши чрез парламентарното си мнозинство комисионните от сделки да отиват във Фонд за лечение на деца в чужбина?

И още нещо - как не приседна залъкът на министрите от кабинета на празничната трапеза от мисълта, че над 2 млн пенсионери гладуват, студуват в мизерия?

Арогантност, облечена във власт - това ли ни осигури Сашо Диков за празниците?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене