Президентска институция ли е Росен Плевнелиев, или избрано физическо лице там за един мандат?

Ще спрат ли да снасят от Президентството?

Богоявление, 2013, пред Паметника на незнайния воинНа Богоявление президентът Росен Плевнелиев присъства на церемонията по освещаване на българските бойни знамена, но неясно защо, той не направи изявление за случващото се в българската армия и гаврите, които си позволяват високопоставени чиновници като министър Аню Ангелов и министърът на финансите – Симеон Дянков за достойно битие на българските военни. В стремежа си да харесва сам себе си, Плевнелиев пропусна покрай ушите си недоволството на българското офицерство, опитите да се намалят полагащите се заплати при пенсиониране, както и увеличаване на годините за пенсия, което министър Дянков нарича „пенсионна реформа”?!

министър Аню Ангелов, който е учил в Русия, когато още не е съществувалаА кой е министър Аню Ангелов - този, на чийто министерски сайт е пусната една голяма лъжа - че бил специализирал във Военната академия на Генералния щаб в Москва, Русия? Но когато Ангелов заминава на изток няма държава Русия, а Съюз на съветските социалистически републики! Защо тогава се лъже? Да не би, за да не тръгне някой да пита - как се заминаваше в Генералщабната академия на СССР преди 10 ноември 1989 г.? Заминавало се е с много висша БКП благословия, така се е заминавало... Или в този ред на мисли Ангелов не знае и руски, изтрил го е от паметта си?

Това е причината в сайта на Министерство на отбраната да се пишат лъжи за биографията на министъра...

Чуждата преса се забавлява с гафа, съпроводил президентското обръщениеЦяла седмица сдържам желанието си да коментирам гафа с обръщението на Росен Плевнелиев, настоящ президент на Република България, но този гаф се прибави към десетки други негови словесни изстъпления и затова отварям дума за поведението на настоящия ни държавен глава.

Възможно е да са „обзавели” стая като библиотека, за да се обърне Плевнелиев към българите за Нова година, възможно е, „обзавеждането” да е наподобявало библиотека, за да се приближи Плевнелиев до колегата си Обама, възможно е, други да са монтирали снимките на курорта Аспен и Ню Йоркската фондова борса вместо на българска природа и българска фондова борса и президентът да не ги е видял, зает със съдържанието на речта си, но елементарна прецизност, която изисква поста на Плевнелиев би следвало да го накара да прояви още по-елементарно любопитство какво се монтира и как би изглеждало обръщението, а то

Но това НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО!

Кичозното яйце, което президентът Плевнелиев дотътри до Ватикана за папатаОбръщението на Росен Плевнелиев е на запис, нима той не е поискал да види как ще изглежда, а е отминал прегледа на този запис като нещо маловажно? След случая с Яйцето за папата – всеки би поискал да провери какъв е крайният резултат от записа на Новогодишното обръщение. Всеки, но не и Плевнелиев – е, нека да се сърди сам на себе си тогава!

Все още чакаме неговото обяснение за мегаломанския кич, койо бе занесен до Ватикана във формата на гигантско яйце. Плевнелиев и това не счете за нужно да направи, въпреки че цял свят ни разнесе как станахме за смях чрез подаръка за папата, занесен от самият български държавен глава!

В случая с Яйцето не чухме за уволнения, не чухме и че президентът ни си харесвал подаръка – чу е единствено смехът по паралели и меридиани.

Това е причината според мен и за поредното „снесено” яйце откъм Обръщението на държавния глава, разликата този път е в светкавичното уволнение на служителка на „Балкантурист”, а не в уволнението на екипа, заимствал картинката на американските планини.

Изглежда това не стигна да се лъсне егото на президента, ами бяхме сюрпризирани с лична самооценка на Плевнелиев, колко хубаво бил написал Обръщението си!

Съдържателна, хубава новогодишна реч със смислени послания – така определи сам речта си за Новата 2013 година президента!

Той си харесва речта и е притеснен, че го критикуват„Притеснен съм от това, че много бързо и лесно беше посочено, че това е „гаф на Плевнелиев”. Притеснен съм от това, че много хора не си зададоха елементарния въпрос – президентът ли е техник, който седи зад един компютър, и сглобява някакви снимки”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че сам е написал речта си и застава зад всяка дума от нея.

„Разбира се, ще има наказани, тъй като очевидно има грешка, но това не е грешка на президента. Това не е грешка и на Плевнелиев. Затова – не се съгласих с „гафа Плевнелиев”, каза Плевнелиев.

Снимката от Аспен, Колорадо е била взета от сайта на „Балкантурист”, а питани ли са служителите на „Балкантурист” за това „заимстване”?! Оказва се, че не.

„Не знам кой и защо е взимал снимки от сайта на "Балкантурист". Никой не ми се е обаждал, не е искал да говорим по този въпрос. Има специалисти, които правят сайтовете”. Обясни Нели Сандалска, с което даде да се разбере, че съчинителите на декора на президентското обръщение не са уведомили никого за това вземане!

Все още не е ясно дали президентството е уредило авторските права на снимките, използвани в първото новогодишно слово на държавния глава – коментираха от „Балкантурист”, но някои служители на институции се чувстват толкова безнаказани, че гледаха безучастно как уволняват служителка от „Балкантурист”, вместо от президентството!

Получи се българска трагикомедия: един краде, наказват друг, защото откраднатото не било това, което мислели, че са вземат!

„Аз съм последният човек, който ще се бърка в работата на медиите” заяви на връх Богоявление Росен Плевнелиев докато даваше указания да не се критикува президента и институцията! В специално изявление в събота на 5 януари, той обяви, че се гордее с новогодишната си реч, а тези, които говорят за гафове са се отнесли с неуважение към институцията на държавния глава.

Много образовани българи ровят в кофите за боклук„...Не трябва да чакаме да свърши кризата или на поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Ден по ден, заедно и в правилната посока!

Защото всички ние искаме да живеем достойно в една уютна и модерна България. Това може да се постигне само със съвместните усилия на милиони българи, които гледат в една посока и споделят общи ценности...” - казва Плевнелиев в своето новогодишно Обръщение, но не дава рецепта как да запретнат ръкави и да подредят живота си 40 000 българи, неполучили заплати в послединте четири месеца.

Плевнелиев „пропусна” и да посъветва и над два милиона пенсионери, които живеят на границата на мизерията  оцеляват с по-малко храна, на студено и без възможност да се лекуват поради ниските си пенсии.

Пенсионерите не са му слабост на настоящия президент, тъй като той отказа да ги приеме в институцията, т. е. на работното си място, в президентството!

Възмутени възрастните хора – мъже и жени запалиха отвън писмото за исканата, но отказана среща!

Президентът Плевнелиев доволен, че е бил при Главния мюфтия на гостиЗа да покаже кои са му приоритетите, на другия ден пак президентът отиде на крака при така наречения Главен мюфтия, за да го успокои, че ще се построи Духовен ислямски център и джамия в столицата!

Държавният глава каза още в обръщението, с което се гордее: „Да коригираме лошото, но да има приемственост и надграждане за доброто, защото не сме толкова богати, че винаги да започваме от начало.”

Какво да коригират работниците от Сопот, които посрещнаха с по десет лева в джоба новогодишните празници и празни хладилници, и менюто им беше хляб и сланина! В 21 век – хляб и сланина! Може ли човек с пет къщи да разбере какво точно да говори да гладуващи семейства – едва ли.

Тогава за какво надграждане говори Плевнелиев? Как се надграждат мизерията, недоимъка, глада, студа?

„...бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите и на тези общества, които изграждат държави, базирани на работещи институции и споделени ценности, а не на очакването, че някой друг ще ни реши проблемите”. "Нека бъдем трудолюбиви и честни в ежедневието си, да загърбим лошото и  самосъжалението, да търсим смисъла и позитивното. Да отглеждаме нашите деца като мислещи, уверени, толерантни и добри хора, които са любопитни и амбициозни да опитват. Да им обясним, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот. В каквито ценности възпитаваме младите, такава държава ще получим” са другите бисери в речта на държавния глава!

Засега държавата, на която Плевнелиев е президент я напускат младите в търсене на работа в чужбина, а останалите тук измират рекордно бързо!

Знае ли президентът колко образовани и предприемчиви негови сънародници са без покрив, и спят под мостовете, а се хранят в църквите при помени, или бъркат в кофите за боклук?

Знае ли президентът дали работещите в Сопот не са трудолюбиви, и честни, та ги съветва да загърбят лошото и да търсят смисъла и позитивното?

Къде са смисълът и позитивното за работниците и техните семейства според президента, след като български работници са на улицата и протестират за заплати, които вече са заработили?

Що не отиде в Сопот държавният глава, за да каже на работещите във ВМЗ, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот?

40 000 работещи нямат и не са получавали заплати в последните четири месеца, сопотчани са на улицата от глад, пенсионерите също гладуват – как точно се живее достойно и човешки когато нямаш храна, топло и работа за себе си и близките си?

Не всеки е могъл да емигрира в Германия, да е спал по пейки и така да се е замогнал – това е част от биографичната приказка на нашия президент, но едва ли може да се случи повторно с други българи. Даже и местоположението на пейката, където е спял да даде Плевнелиев – все тая...

В този смисъл спокойно може да се заключи, че с такава реч и подобни послания налице е още едно огромно яйце, поредното за „Дондуков 2.

Португалският президент Анибал Каваку Силва заяви, че ще изпрати в Конституционния съд бюджета за 2013 г., предвиждащ строги икономии, понеже има съмнения в неговата "справедливост в разпределянето на саможертвите", съобщи Франс прес.

Българският президент дръпна няколко възхваляващи речи за бюджет 2013 на Симеон Дянков и изобщо не му мина през ума, че това е бюджет на мизерията.

Тук ще припомня и за още едно „яйце”, „снесено” в Чикаго, когато бе срещата на страните-членки на НАТО. Тогава президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще имаме интерконекторна връзка с Турция за пренос на газ. Такава връзка не се очертава на хоризонта.

Пак от Чикаго научихме, че тази година ще дадем 500 000 долара на силите за сигурност на Афганистан, за да бъде финансово обезпечен планът на НАТО за 2014 година. „За нас стабилността на Афганистан е от стратегическо значение за България, за региона, за Европа и за света” заяви на форума президентът Плевнелиев.

След брифинга за медиите в Чикаго президентът се снима с американеца Гари Хънтър, който бил представител на организацията „Една Америка, един отбор”, която подкрепя президента Барак Обама за втори мандат. Хънтър подари на Плевнелиев тениска с номер 44, защото Обама е 44-я президент. В отговор българският президент каза, че 4 е любимото му число.

Оставям без коментар случката с тениската.

Друг любопитен случай от Чикаго бе този с ПРО. „От тази нощ цялата територия на България вече е изцяло под защитата на противоракетната отбрана на НАТО” – обяви президентът от майската среща в Чикаго.

Само четири европейски държави – Румъния, Италия, Испания и Полша са предоставили своята територия за разполагане на ПРО. Турция, от която едва 3 процента са европейска територия също участва в тази инициатива, но на границите й тепърва се разполагат ПРО.

„На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност”, обясни външният министър, което означава: ПРО на територията на другите държави ще пази и територията на България, а не че България е покрита с разположени ПРО.

Дали обиждаме институцията когато президентът в нея пише обръщение, което според него било много хубаво? Не институцията е седнала да пише новогодишно обръщение, а физическото лице, избрано за един мандат да пребивава в нея!

И като е започнал пресцентърът на президентството да пише обяснителни писма до медиите около гафа с Обръщението нека да прати и до „Берлинер цайтунг”, „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, „Ало”, Сърбия, Ю Пи Ай, Агенция Франс прес и други чужди агенции и медии, за да разберат как неоправдано българските им колеги хулели президента!

Но да оставим обръщението – в Сиатъл Плевнелиев заяви, че в България безработни инженери няма, което си беше говорене на границата на лъжата! Има безработни инженери и тези, от тях, които заминаха или се готвят да заминат в чужбина – ще се реализират. Другите ще търсят работа в родината си, по-точно ще продължават да търсят!

И нека не ни се излиза с номера, че обиждаме институцията като критикуваме президента – институцията е едно, но не тя занесе Яйцето при папата, а го направи обитаващият за един мандат в качеството си на държавен глава, Росен Плевнелиев!

Президентът поздрави за Рамазан Байряма българските мюсюлмани. А арменците, българите – дали ги поздрави за големия православен празник на християните, Рождество Христово? Забрави ги, или ги пренебрегна?!

Тук ще спра в очакване на поредния гаф откъм Дондуков 2, може би ще се появи след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене