ГЕРБ и Стокхолмския синдром на българите

Бившият премиер Бойко БорисовГЕРБ като лъжливото овчарче. Бившият премиер обеща на последното правителствено заседание, че щял да увеличи пенсии и заплати с 50 на сто ако не бил принуден да подаде оставка!

Холандия отхвърли искане от ЕС за допълнителни 11.2 милиарда евро от страните-членки. Министърът на финансите на страната Йерун Диселблум заяви, че парите трябва да бъдат намерени от другаде, предаде АФП.

„Не мога са се съглася с допълнителния бюджет”, заяви Диселблум в писмо до холандския парламент в отговор на искането на Европейската комисия от миналата седмица за допълнителни пари, с които да се покрият задължения от миналата година.

Великобритания по-рано окачестви това искане като „недопустимо” във време, в което страните се мъчат да намалят своите дефицити.

Над 370 000 души подписаха онлайн петиция, призоваваща британски министър да живее с 53 паунда седмично, след като политикът заяви, че знае какво е да живееш благодарение на помощи за бедни, предаде АФП.

Протестиращ срещу високите суми за ток с разбита главаА ние, българите, вместо да мерим улиците със седмици в протести, изложени на интригите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и да ставаме обект на мятане на камъни по главите ни от пуснати платени провокатори, можехме да поискаме Симеон Дянков, Бойко Борисов /като стоящ зад всяко негово решение – бел. Л. М./ и Цветан Цветанов да поживеят с личен транспорт, със сметки за ток, парно и вода, да пътуват на своя сметка, да возят приятелите си от властта на своя сметка и да им отпуснем по една минимална заплата, останахме без глас, млади и стари окървавиха улиците, отчаяни и загубили всякаква надежда се самоубиха със скок от високото, със самозапалване, застреляха семействата и себе си.

Президентът на Кипър Никос АнастасиадисПрезидентът на Кипър Никос Анастасиадис поиска комисията, която изучава причините за финансовата криза на острова, да започне разследване на неговите действия. Комисията, която се състои от трима бивши високопоставени съдии, положи клетва във вторник, предаде РИА Новости.

„Моля ви с завишена строгост да разследвате това, за което ме обвиняват пряко или косвено. Не се ограничавайте с моите най-близки роднини, разширете разследването и върху платежите на адвокатските кантори, където до неотдавна бях партньор”, даде своите напътствия Анастасиадис в ефира на кипърска телевизия.

По-рано местните медии съобщиха, че роднини на Анастасиадис са изтеглили от Кипърската народна банка 21 милиона евро два дни преди всички банки да затворят врати за две седмици.

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак направи сензационното признание, че многократно е лъгал президента, парламента и обществеността и е мамел за данъците си в продължение на 20 години. Признанието на Каюзак, че притежава 600 хиляди евро в незаконна офшорна банкова сметка нанесе унищожителен удар по президента-социалист Франсоа Оланд и правителството, които и без това са изправени пред общественото недоволство относно скока на данъците, мерките за икономии и високата безработица, пише „Индипендънт”.

Президентът на Франция Франсоа Оланд окачестви като „непростима морална грешка” постъпката на бившия министър по бюджетните въпроси Жером Каюзак, който е публично излъгал за това, че не притежава чуждестранна банкова сметка, скрита с цел укриване на данъци, предаде РИА Новости.

Президентът Росен ПлевнелиевДотук говорим за политици от чужди държави, докато у нас президентът Росен Плевнелиев не коментира как се е сдобил с няколкото си къщи, една от които на гръцки остров. Какво е това – срам или свян?

Премиерът и вътрешният министър никога не обясниха как изтеглиха шестцифрени заеми за парламентарните избори 2009 година и още по-интересно – какво заложиха срещу тези пари и как ги върнаха.

Олигарсите на прехода и по-специално тези от последното правителство на ГЕРБ останаха някак в сянка – никой от тях не говори за частния си самолет, за къщата си, за парите в банки, за имотите си.

Да спрем дотук със „светлите” примери и зададем въпроса: защо президентът Росен Плевнелиев застана като един Матросов на амбразурата за ревизия и проверка на действията на Симеон Дянков, главният виновник за финансовата нищета в държавата и мизерията, в която потопи българите?

Според едни причинно-следствената връзка е в бизнес интересите на групировката около Иво Прокопиев /близък на съпругата на президента-бел. Л. М./.

Според други – това се прави, за да не се опозори още правителството на ГЕРБ, което най-позорно се оттегли, разчитайки на късата памет на българите и изборна победа.

Когато поредният отчаян се самозапали пред президентството, служебният премиер Марин Райков реши, че е най-наложително да отиде при патриарха в Русе, вместо да намери човешки думи, за да успокои нажеженото до червено бедстващо население.

На 20 февруари 2013 година, на последното заседание на бившето правителство на ГЕРБ не друг, а самият министър-председател в оставка обявява следното:

„...Колеги, знаете че подадох оставка на кабинета и тя вече е в парламента. Има някакво технологично време, не знам колко е по закон, до тогава всички си изпълняват ангажиментите. Ще работите така, че след изборите, ако хората определят пак ние да управляваме, там където ще се върнете да не се е срутило. Това е много важно да го имате предвид. Иначе още днес щях да вкарам точка да увеличим пенсиите и работните заплати с 50 на сто, но аз съм убеден, че хората, когато оценят и днешния ни жест и могат да избират между това, което им се предлага от различните политически партии, имаме голям шанс отново да ни посочат нас на първо място. Така че, така искам да се работи, че през тези няколко дни, за които сте там, да правите така, че тези които идват след вас да заварят една подредена държава."

Защо казва това Борисов, защо това „обещание” липсва в предизборната програма на ГЕРБ, е ясно и на децата: кабинетът „Борисов” лъжеше под път и над път и когато нямаше подръка подходяща лъжа говореше чрез министри и премиер каквото му падне, като че ли слушателите му бяха неграмотни, тъпи и наивни като някои от гербаджиите.

Ако Борисов имаше вариант при който да вдигне заплатите и пенсиите с 50 на сто, то той нямаше да подава оставка на правителството, а щеше да го стори.

Служебното правителство отказа да извърши ревизия на завареното в министерства и ведомства, колко, за какво и как е харчено – така и не се разбра.

Защо кабинетът, който избра президента Плевнелиев реши да спести позора от краха на финансите и икономиката в държавата на предходното правителство на ГЕРБ?

В предаването от 16 март 2013 година „Челюсти” на Диана Найденова, вече по тв7, двете вече бивши депутатки - Корнелия Нинова, БСП и Менда Стоянова – ГЕРБ разговаряха за това колко има в хазната и как е харчило правителството на Бойко Борисов.

Менда Стоянова - говори на границата на лъжата без да й мигне окото„Към 31 януари фискалният резерв е 4 милиарда и 10 милиона, към 28 февруари, той е 3 милиарда и 7-8-стотин милиона” бе отговорът на Менда Стоянова.

„Имаше момент, в който беше 2, 7 млрд лева” припомни Корнелия Нинова, което Стоянова оправда с плащания на пенсии и непостъпили приходи...

Бившия депутат от БСП, Корнелия Нинова„Намаля резерва с 4 милиарда, увеличи се дълга с 3 и нещо, с 4 милиарда. – опита се да въведе някакъв ред на коментарите за фискалния бюджет Корнелия Нинова. – Трябва двете числа да се гледат съвместно, защото те дават общата рамка – хем намаляват резервите, хем се повишава дългът, т. е. влошава се общата финансова стабилност... това освен икономически стимул, това щеше да е и начин да се увеличи вътрешното потребление в страната. Трябваше да се платят задълженията на малките и средни фирми към държавата, за да не фалират те” категорична бе Нинова.

Преди няколко години инвестициите бяха 24 милиарда, сега са четири.

Бившите депутати от 41 Народно събрание, Менда Стоянова и Корнелия Нинова разговарят в студиото на Диана Найденова„Можехме да допуснем по-висок дефицит в рамките на трите процента и това не криеше никакъв риск нито за финансовата стабилност, нито за икономиката на страната. Увеличениeто на доходите освен като социална мярка щеше да бъде и добра икономическа, защото щеше да увеличи вътрешното потребление... Можеше да се увеличат доходите дори и в рамките на този дефицит, да се преструктурират разходите дори и в рамките на тези бюджети и да бъдат пренасочени в посока на други и социални и икономически параметри. Например можеше да се намерят 400 милиона и да се платят задълженията на малките и средни фирми. /държавата не плати на малките и средни фирми и ги доведе до фалит – бел. Л. М./. Заради това неплащане много фирми фалираха и хората останаха безработни...Можеше да се възстанови ДДС-ето...” – заяви Корнелия Нинова.

Менда Стоянова изтъкна, че доходите са увеличени с 10-15 процента, а на фирмите било платено и били създадени нови работни места?!

Всъщност, доходите бяха замразени, армията на безработните се увеличи с 5-600 000, „веднага разплащане на задълженията на малките и средни предприятия” каза Нинова, което даде повод на Менда Стоянова да избухне „няма такива”, т. е. нямало малки и средни предприятия, на които да не е платено!

„”Моля Ви се, на последния парламентарен контрол, Дянков ми каза, че са 520 милиона!”

„Няма такова нещо” продължи Стоянова да упорства...

Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен от себе сиЗа да научим истината за това дали е имало разплащане от правителството на ГЕРБ към малките и средни предприятия, потърсихме стенографския протокол от този парламентарен контрол. Около спора за фискалния резерв стана ясно и много от състоянието на финансите на държавата и как ги остави ГЕРБ:

 

ЧЕТИРИСТОТИН ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДЕВЕТО ЗАСЕДАНИЕ

София, петък, 1 март 2013 г.

Открито в 9,02 ч.

Председателствали: председателят Цецка Цачева и заместник-председателите Екатерина Михайлова и Павел Шопов

Секретари: Милена Христова и Митхат Метин

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Налице е кворум. Откривам пленарното заседание. (Звъни.)

========================================================

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Питане от народния представител Корнелия Нинова относно нови приоритети на правителството на Република България, бих добавила – правителството в оставка.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА (КБ): Уважаема госпожо председател, правилна е корекцията Ви. Въпросът ми е зададен в края на месец декември, затова звучи така.

Господин вицепремиер в оставка, питането ми е дали ще промените приоритетите на правителството? Поводът да го задам са Ваши публични думи, които са в края на 2012 г. и в началото на 2013 г., че годината завършва финансово по-добре от очакваното и от заложеното в бюджета и обявявате: „Брюксел плати последната вноска от над 300 млн. евро по европроекти, които България чакаше през декември и които бяха причината пенсионерите да не получат коледни добавки.” По Вашите думи, които цитирам: „Парите са пристигнали в последния ден на бюджетната година – на 28 декември следобед”.

Втора причина, за да Ви задавам това питане, са думите Ви, че планът на митниците е бил преизпълнен с 25 млн. лв. през 2012 г., а Националната агенция за приходите е събрала 150 млн. лв. над предвиденото.

В резултат на този анализ Вие заявявате публично: „Възможно е увеличение на някои доходи заради по-ниския дефицит за 2012 г. Има възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите.”

От тези думи и от моя въпрос досега се случиха много неща. Избухнаха протестите. Една от причините за тези протести е, че хората са бедни и нямат пари. Вчера президентът в обръщението си обърна внимание върху това, че е необходимо да се преразгледа бюджетът и да се намери начин да се увеличат доходите на хората. Днес има неофициална информация – интересно защо е такава, че Министерският съвет обсъжда нещо около бюджета.

Та затова Ви питам: имате ли намерение да промените нещо в малкото оставащи дни на това правителство и ще бъде ли то насочено към социалната политика – повишаване доходите на хората, евентуално преместване на енергийните помощи от месец декември догодина за сега, има ли гаранции за изплащане на увеличението на пенсиите от 1 април, възнамерявате ли да актуализирате по някакъв начин бюджета, без това да минава през процедура за Парламент, тъй като няма време, но чрез вътрешни размествания в бюджета да промените приоритетите така, че да облекчите живота на хората и да отговорите на очакванията, поставени на протестите? Благодаря Ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: За отговор – вицепремиерът в оставка Симеон Дянков.

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СИМЕОН ДЯНКОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми народни представители, уважаема госпожо Нинова! Парите за плащане на увеличението на пенсиите от 1 април са залегнали в бюджета. Те са налични, така че пенсиите ще се увеличат от 1 април, както и Вие одобрихте в края на месец декември миналата година.

Относно по-широкия Ви въпрос, финансовото здраве на България в момента е по-добро от това, което беше, когато ние влязохме на власт. От тази гледна точка съм убеден, че има възможности за увеличаване на доходите. Това обаче е задача на следващото служебно правителство. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Два уточняващи въпроса.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА (КБ): След като твърдите, че финансовото здраве на държавата и на бюджета е добро, имам следните допълнителни въпроси. Моля Ви, господин Дянков, за конкретни отговори.

Колко е към днешна дата размерът на резерва? Колко е към днешна дата дългът на България – външен и вътрешен? Как се изпълнява бюджетът в началото на месец март – приходната и разходната му част? Колко задължения има към общини, болници, бизнес и за възстановяване на ДДС и акцизи?

Тоест, ако можете, да дадете една картина за сегашното състояние на финансите на държавата. Това е една от задачите на служебния кабинет. Ние предложихме в мерките, които дадохме на Президента, това да бъде първият пакет мерки, които да предприеме служебното правителство – да изясни наистина реално какво е състоянието на финансите на държавата. Но ако Вие днес кажете тук какво е то според Вашата позиция, ще бъде една предварителна яснота, за да се знае дали изобщо има възможност да се пипат и увеличават доходите. Да не е само на думи, да е подкрепено с реални числа в бюджета.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: За отговор – вицепремиерът в оставка Дянков.

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СИМЕОН ДЯНКОВ: Уважаема госпожо председател, уважаеми народни представители! Уважаема госпожо Нинова, благодаря Ви за конструктивните и конкретни въпроси. Отговорите са следните. Към вчерашна дата дължимото, но неразплатено ДДС е на стойност около 208 млн. лв. Това всъщност е исторически най-ниското му ниво, откакто е новият Закон за ДДС от близо десет години. Традиционно той е около 400 млн. лв. Ние го заварихме на 658 млн. лв. през месец юли 2009 г.

Към днешна дата, защото мина едно постановление на Министерския съвет преди час, централната власт дължи на частния сектор в България 91 млн. лв. – допреди няколко дни бяха 102 млн. лв., днес разплатихме част от просрочените задължения на Военномедицинската академия, 91 млн. лв., от които над половината всъщност са просрочени задължения на ВМА.

Общините към края на месец януари – това са най-последните данни, дължат на частния сектор 176 млн. лв. Този показател сме го заварили на около 133 млн. лв. в месец юли 2009 г. Той е показал повишение, което се дължи главно на четири общини.

Болниците имат просрочени задължения към края на месец януари от 148 млн. лв. Тук има доста спекулации в последните дни, че болниците имат просрочени задължения на неколкостотин милиона лева. Това не е така – 148 млн. лв. към края на януари, от които 66 млн. лв. са на Военномедицинската академия. Ако се изключи ВМА, всъщност са около 80 млн. лв.

Обръщам внимание, понеже Военномедицинската академия е ведомствена болница, нейните просрочени задължения се броят и към болниците – тези 148 млн. лв., и към задълженията на централната власт към бизнеса и тези 91 милиона, така че общите задължения всъщност са по-малки.

Към края на вчерашния ден фискалният резерв на държавата е около 4 млрд. 100 млн. лв. Освен това очакваме към дата 13 март да получим около 180 млн. лв., около 90 млн. евро, които вече са сертифицирани, пратени са в Европейската комисия. Очакваме ги обратно към дата 13 март 2013 г. Това е състоянието към днешна дата.

В момента на назначаване на служебния кабинет Министерството на финансите ще излъчи последните данни, така че да е ясно какво получава той. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: За отношение – госпожа Нинова.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА (КБ): Господин вицепремиер, не ми отговорихте на един от въпросите, който е изключително важен – как върви събирането на приходите? От това зависи как ще се решат въпросите за разходите от служебното или от следващото редовно избрано правителство. От това, което описахте, нещата са зле.

Само преди два месеца Ви задавах въпрос за задълженията на правителството – бяха 390 милиона, около 400. За два месеца са станали 632. Тоест задължението на правителството към общини, болници, бизнес, ДДС и акциз растат – за два месеца, с 200 милиона. Виждате, че резервът е на минимума. Откъде имате самочувствието и сигурността да кажете, че следващото служебно или редовно правителство ще увеличи доходите?

Това, което днес демонстрирате, е еманация на политиката Ви в последните четири години – самочувствие, незаинтересованост, безчувственост към проблемите на хората.

Колеги, за съжаление, не разбрахте какво ви казаха протестите. Те вас изгониха от управлението, въпреки че е имало и натрупани проблеми отпреди. Продължавате и в последните дни да се държите арогантно и със самочувствие, да твърдите неверни неща, да оставяте тежко наследство. Съжалявам, че както управлявахте, така и си тръгвате – като разрушители!

Така Менда Стоянова влезе в противоречие със Симеон Дянков по отношение на изплатените на бизнеса дължими суми за свършена работа. Или по-ясно казано: тя говори на границата на лъжата.

Що се отнася до приказките на Борисов как щял да вдигне пенсии и заплати с 50 на сто мога да отговоря с надписа на руския паметник в столицата: „Не нам, не нам...”

Бюджетът на Дянков за 2013 година е бюджет на мизерията, бюджет на смъртта, както се уверяваме напоследък.

Той е правен с приходи: европейски пари по различни програми и данъци, такси и акцизи. Няма постъпления от икономиката, няма постъпления от печалби на все по-задлъжняващите държавни предприятия.

Това показа и питането на Мая Манолова към бившия министър на финансите Симеон Дянков:

България била най-стабилната финансово държава в Европейския съюз – заяви Дянков...

Финансово стабилна държава, в която стабилно мизерстващи и гладни хора оцеляват като бъркат в контейнерите за боклук!

А Дянков все още е на завет под крилото на президента, вместо да пише обяснения и търка наровете в следствения арест!

Не сме Холандия, не сме Великобритания, не сме Франция, не сме и Кипър – уви.

Рейтингът на провалилото се с гръм и трясък правителство на ГЕРБ е в архив. Рейтингът на политическа партия ГЕРБ расте - иди, че не вярвай на Стокхолмския синдром!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене