2. Подслушването – Цветанов като Хамлет - да бъде или не...

Войната на ГЕРБ срещу закона и Прокуратурата

Слушалките - това лого на МВРПредседателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода призова бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да се оттегли от политическата сцена с думите: „Настоявам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на Предизборния щаб на ГЕРБ. Мисля, че е очевидно, че е загубил всякаква легитимност и доверие и не може повече да заема политическа длъжност в България. Фактът, че въпреки новото развитие, бившият премиер Бойко Борисов потвърди пълната си подкрепа за Цветанов само подчертава липсата на всякакви демократични ценности в неговата партии”. Свобода също така призова Европейската комисия да започне разследване по случая.

Председателският съвет на Европейския парламент /ЕП/ взе решение темата за масовите незаконни подслушвания в България да бъде разпределена за разглеждане на комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред /ЛИБЕ/.

Тази комисия разглежда най-сериозните доклади по въпросите на нарушенията на човешките права, функционирането на системите за сигурност и годишните доклади на ЕВРОПОЛ, са съобщили от ЕП за БГНЕС.

А къде е реакцията по скандала на президента, който се скри като замина на погребението на Маргарет Тачър?

Цветан Цветанов се оневинява за незаконното подслушване, извършвано от МВРТова, на което сме свидетели през последните дни, е, че основният ни конкурент - социалистическата партия, иска да върне България на мафията и мафията да управлява Българиятака коментира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов Доклада с констатациите на прокурорите от проверката на МВР за незаконно подслушване.

„Станишев не може да ми вземе това 15 години деца да ми искат автографи”, каза лидерът на ГЕРБ, който не пропуска случай да нападне лидера на БСП заради скандала с подслушването.

Бившият премиер Бойко Борисов също оневинява Цветанов "Най-лесно е като Станишев да грабна папките с медиите, да ги нося при главния прокурор", заяви Бойко Борисов и продължи: "Само си спомнете тези гейтове с подслушванията - в началото Филчев, после "Галерия"“.

"Цялата предизборна кампания на БСП минава с компромати. Това, което ние сме правили, се вижда. Хората карат по магистралите, возят се по метрото, туризмът върви. Ние сме отговорни хора", посочи експремиерът.

След Прокуратурата и реакцията от Брюксел, позицията на служебния премиер Марин Райков по скандала с незаконното подслушване също бе неочаквана за ГЕРБ.

Марин Райков, служебен премиер„Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР” - заяви служебният министър-председател Райков, присъединявайки се към препоръката на главния прокурор Сотир Цацаров, че "не може този, който държи тоягата, да държи и микрофона".

За да потушат негативния отзвук от скандала, от МВР се опитаха да оневинят бившия си министър:

„Има хора, които не знаят колко е скучно да се занимаваш със СРС, колко е трудно да експлоатираш СРС, на всичкото отгоре е и скъпо. Това е много сериозна, аналитична работа. Проблемът е, че ни гледат терористични организации, че ни гледат разузнавателни централи. Ние в момента сваляме картите и казваме, че националната сигурност на България не ни интересува. За мен това е дълбоко погрешно и наистина го смятам за налудничаво. Това каза Калин Георгиев, главен секретар на МВР, в интервю за предаването на ТВ7 „Челюсти”. Относно скандала с подслушванията, главен комисар Георгиев заяви, че откакто е главен секретар на МВР, никой в МВР не е използвал СРС, така че да подслушва или проследява журналисти.

Изявлението на Калин Георгиев чухме преди да бъдат обявени резултатите от проверката на прокуратурата по сигнала за незаконно подслушване.

След огласяването на Доклада на прокурорите, Георгиев продължи с опитите си да неглижира скандала:

Калин Георгиев, главен секретар на МВР"Няма унищожаване на записи, техниката бе аварирала и трябваше да бъде възстановена веднага, това наложи намесата на нашите служители" - каза Георгиев, което даже не звучи смешно, а по-скоро – тъжно.

„Няма изтрити СРС, всичко е архивирано“, в интервю за в. „24 часа” главният секретар на МВР Калин Георгиев се изсили в стремежа си да адвокатства на Цветан Цветанов и боготворения от него премиер – Бойко Борисов. В рамките на лъскатаваи твърде скъпа кампания на ГЕРБ, Георгиев се втурна да убеждава гражданството, че информация не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР, срещу което вече е образувана наказателно производство, и че тази информация „е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата“.

Георгиев поясни, че имало логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е установен по камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на техниката. Според главния секретар причината за това била, че така нареченото незаконно подслушване „е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност“.

„...Техниката, с която разполагаме не може да подслушва секретно, но нищо повече не мога да кажа” – заяви Георгиев.

Според него служителят, който бе посочен от прокурорите, че е бъркал с отвертка в техниката бил квалифициран инженер и не би предприел такива действия умишлено.

"Няма унищожаване на записи, техниката бе аварирала и трябваше да бъде възстановена веднага, това наложи намесата на нашите служители. Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено. Отвертката не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги. Отвертката е по-скоро метафора", поясни Георгиев.

„... Има пропуск в попълването на служебните книжки на автомобилите", все пак призна Георгиев. Но обясни това с “бързото случване на нещата в тази служба и случаен пропуск”. Той заяви категорично, че е убеден, че колегите му в МВР ще успеят да убедят разследващите в невинността си.

Ответната реакция от страна на обвинителите не закъсня...

Екипът прокурори на Главния прокурор Сотир Цацаров, който провери незаконното подслушванеМедиите съобщиха следната информация: „В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация не е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар. Това касае както данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил.

По тези причини и за изясняване на горните обстоятелства, главният секретар на МВР Калин Георгиев бе призован за разпит в качеството на свидетел по образуваното вече наказателно производство”.

Странно, до този момент никой не се запита за едно смущаващо логиката събитие: защо си подаде оставката Роман Василев, зам.-градски прокурор:

  • дали заради изявлението на Главния прокурор Сотир Цацаров, че го е подвел,
  • или защото е знаел преди пресконференцията резултатите от прокурорската проверка по сигнала на Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване и е преосмислил крепката си дружба с Цветан Цветанов.

Оставям отговора на този въпрос на читателите и близките дни, когато ще стане ясна истинската причина за тази подадена оставка, която „подведеният” Цацаров всъщност не прие!

Реакциите от високите етажи на властта

При образуването на прокурорската проверка министърът на вътрешните работи Петя Първанова обеща пълно съдействие на прокурорите, но след като излезе Доклада с констатациите и бяха образувани наказателни производства по този Доклад, тя се обърна на 180 градуса и заяви в предаването „Лице в лице” следното:

Служебният министър на вътрешните работи, Петя Първанова„Никой не е казал, че нещо се е случило – трябва да бъдем абсолютно коректни има образувано досъдебно производство, в рамките на което трябва да се установи дали е извършено престъпление, а също така се събират доказателства и в полза на това, че не е извършено престъпление!”

На нарочна пресконференция служебният премиер обяви, че помолил министъра на вътрешните работи Петя Първанова, да подписва документи за използване на СРС, само в присъствие на други колеги!

А това е повече от красноречив знак за недоверие...

Райков отказа да коментира обясненията на вътрешния министър Петя Първанова, с които тя си позволи да отхвърли констатациите на прокурорските проверки, довели до образуване на наказателно производство и то по телевизията, огласени в предаването „Лице в лице”.

"Знаете, че бях много настоятелен и препоръчах на Първанова временно да отстрани господата Кацаров и Димитров /шефове на отдели в службата на МВР за подслушванията – СДОТО/", каза премиерът. Райков допълни, че по въпроса за СРС-етата, въпросът не е да се създават на нови закони, а да се спазват съществуващите.

Служебният премиер бе категоричен и по още една чувствителна тема: „Службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР”.

Тътен по скандала откъм политическа партия ГЕРБ

Борисов оневини Цветанов и даже възложи на прокуратурата какво да разследваБившият премиер Бойко Борисов показа, че ще брани със зъби и нокти заместник-председателя на партията си Цветан Цветанов, и едва ли не с изявлението си подложи на съмнение констатациите на прокурорите.

В понеделник, на 15 април, в Смолян той гарантира за бившия вътрешен министър, че "не е правил тези неща" и бе убеден, че "Рано или късно истината ще излезе наяве".

Той „похвали” прокуратурата за бързите действия, но не пропусна да пренасочи огъня, като запя своята песен, че партията му от месеци наред е давала сигнали за източени пари от проекта АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". "Искам да чуя кога Станишев ще понесе отговорност за изнесените секретни доклади. Три години и половина не се повдигат обвинения на Мирослав Найденов, а в месеца на изборите. Защо три години и половина не го вкараха в затвора, а чакаха преди изборите?", попита той, като с тези изявления едва ли не си позволи да възложи на прокуратурата кого да разследва?!?

Преди проверката

Когато Станишев обяви на пресконференция, че е получил анонимен сигнал за незаконно подслушване, извършвано в МВР и че ще предаде сигнала на Главния прокурор – Цветанов изригна истерично:

Цветан Цветанов се оневинява за незаконното подслушване, извършвано от МВРС днешната серия лъжи от Сергей Станишев, която постави началото и тона на предизборната кампания, очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пиар. И този път БСП няма да се състезават с идеи и политики, а влиза в предизборната кампания с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Категорично заявявам, че Сергей Станишев лъже. „В изнесеното от него няма доза истина и категорично заявявам, че няма да влизаме в обяснителен режим и ГЕРБ няма да се включи в подобен сценарий”, добави Цветанов в своето първо изявление по неочаквания скандал.

ГЕРБ-аджиите тутакси получиха подкрепа и от съпартийци от Европейската народна партия:

Жоузеф ДолЖоузеф Дол, някакъв европейски чиновник, когото видяхме началниците от ГЕРБ да разнасят като мечка на партийни сборища, гледахме как го возиха на софийското метро, заведоха го и на партийното си сборище в зала „Арена”, та същият този Дол се включи в адвокатската защита на двамата първи в партия ГЕРБ - Борисов и Цветанов, за да ги оневини едва ли не!.

Забравил колко е скандално да се изнесат от прокурори данни за незаконно подслушване, Дол тръгна да се намесва в работата на Прокуратурата и да дава акъл как да работи Обвинението на една суверенна държава в ЕС!

Дол пренебегна факта, че българите свалиха правителството на Борисов с протести и живи факли! Дол пренебрегна скандала, че безконтролното подслушване е деяние извън закона и подсъдно.

Ситият на гладния не вярва, тогава какво можем да очакваме от един презадоволен, закръглен от охолство индивид, който не върви по улицата, а се вози в коли?

Но да се върнем към работата, която свършиха прокурорите:

Според материалите, съдържащи се в анонимния сигнал, са били подслушвани Георги Първанов – в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев – в периода на формиране на служебното правителство, Иван Костов – когато е критикувал Цветанов, Ахмед Доган – когато е разследван за Цанков камък, Волен Сидеров – когато се е обърнал срещу ГЕРБ.

Симеон Дянков е бил подслушван периодично, а самият Сергей Станишев – неколкократно, Кристалина Георгиева – при посещенията си в България. Други жертви на безскрупулните похвати са били – Нели Куцкова, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов.

Установяване на законосъобразното използване на специализираната техника и регламентирането на този процес – това бе също част от прокурорската проверка.

Какво провери Прокуратурата в МВР

„Когато приключи проверката на прокуратурата по отношение на неправомерното подслушване на политици двамата със Сергей Станишев, трябва да се явим и да се извиним на българските граждани. Това каза в сутрешния блок на bTV преди да бъде огласен Доклада Цветан Цветанов, министър на МВР в правителството на Бойко Борисов и заместник-председател на ПП ГЕРБ.

Тук идва и резонният въпрос: за какво трябва да се извинява Станишев на българските граждани – за това, че прокуратурата намери достатъчно данни, от проверката си, за да образува наказателно производство?

Или за това, че за първи път в историята на прехода станахме свидетели прокурори да работят и да се съобразяват със закона?

Как прокурорите си свършиха работата по проверката

Структурата на СДОТО, списък на целия наличен състав от 2009 година до настоящия момент, заеманите от служителите длъжности, принадлежност на служителите, които са посочени персонално в сигнала, кадрови досиета, кадрово развитие и длъжности в МВР.

Прокуратурата е проверила и мобилната техника за негласна оперативно-техническа дейност – вид, производител, дата на придобиване, дата на завеждане, основание за придобиване, технически характеристики и възможности, лица, които са оправомощени да работят с тази техника. Ползване на техниката от 1 януари до настоящия момент, автомобилите, които са ползвани за пренос на тази техника.

Дали МВР притежава автомобил марка крайслер вояджър – дата и основание за придобиване, пълно идндивидуализиране на този автомобил, задачи и предназначение на колата, извършвани ли са преработки по стандартната й конструкция.

Ако подобен автомобил е наличен, да се установи всичко свързано с него: доклади, отчети, пробег на МПС, пътни листове, разходвано гориво.

Проверен е и архивът на Дирекцията, начин на придобиване и обработване на информация, финансиране на отделните оперативни дейности, получаване на възнаграждения от служителите, отправени ли са били запитвания до мобилните оператори за телефонните номера, посочени в сигнала, или по-скоро за лицата, които са посочени в сигнала, както и за всеки мобилен оператор – кои служители са били оторизирани да предоставят подобна информация, съответно от състава на МВР да искат подобна информация.

Проверяваният период е от 1 септември 2009 година, до настоящия момент. Разпоредено е проверката да се извърши на място, на територията на МВР, град София, като проверката е възложена на екип от градска прокуратура, както и на прокурори от специализираната прокуратура.

След проверката, транспортна техниката, заедно с техниката за наблюдение, е иззета от Министерство на вътрешните работи и е била докарана на терен на прокуратурата, за да се извършат необходимите анализи и тестове.

По Доклада е работено включително и през почивните дни.

Главният прокурор Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да бъде спестено нищо, свързано с начина на опериране с тази техника.

Цацаров съобщи също така, че с резултатите от проверката, преди пресконференцията на Главния прокурор е бил запознат постоянния представител на Генералния секретар на Европейската комисия в България. Запознаването е било по негово искане и не са били спестени каквито и да било елементи от констатираните в Доклада.

Цветанов обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона. Вместо това, той се обяви за невинен, политическо лице в МВР, което няма отношение към техническата дейност на СДОТО /Специализирана дирекция за оперативно-технически операции/!

При прокурорската проверка е констатирано, че има възможност за нерегламентирано подслушване.

Иззето е цялото видеонаблюдение на град София за период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Веднага след като в понеделник, 15 април 2013 година, прокуратурата обяви, че са разкрити брутални нарушения при използването на мобилни системи за подслушване в МВР, Цветанов заяви, че бил политическо лице. И че не е ходил да гледа как се използват техниката от подчинените му в СДОТО /Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции"/.

Помолен да коментира това изявление, главният прокурор каза: "Да се придържаме към Закона за Специалните разузнавателни средства (СРС). Там е казано точно, че отговорността е на министъра".

Какво още свършиха прокурорите

22 разпитани и са снети обясненията им. Това са тези, които имат отношения към въпросната техника. Някои от разпитаните са били няколкократно връщани за разпит с оглед непоследователните, противоречиви сведения в хода на провеката.

Изготвена е била Експертна справка относно техническите възможности на оборудването на монтираната техника, като изводите показват по-големи възможности, декларирани от длъжностните лица, работещи с тази техника.

Установена е цялата техника, притежавана от МВР за негласна оперативно-техническа дейност.

Изискана е била цялата техническа документация на въпросната техника, не само от МВР, но и от фирмите производители, вносители. Един автомобил с техника за негласно оперативно-техническо обслужване е иззет и се намира в Прокуратурата. За този автомобил са иззети всички данни, касаещи неговата работа. Изискани са и данни от СДВР, касаещи използването на този автомобил.

Иззето е цялото видеонаблюдение на град София за период от един месец, за да се проследи движението на въпросния автомобил със специализирана техника и данните са съпоставени с отчетната документация за ползване на този автомобил.

Какъв е пътят на използване на тази техника за използване при СРС-ета?

„Констатирахме редица нарушения в ежедневната работа с автомобила за специализираната техника. Налице са фрапиращи разминавания в пътните книжки на автомобила с техниката” - заяви Обвинител №1, Сотир Цацаров.

Зам.-главният прокурор Борислав СарафовВ СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, посочи зам.-главният прокурор, Борислав Сарафов.

Налице е липса на контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица. Създават се възможности за нерегламентирано използване на тази техника, са част от заключенията на проверката.

Констатирани са редица нарушения, по отношение на ежедневното използване на техниката,

и работата с нея, както и контролът по използване на техниката и лицата, които боравят с тази техника.

Не съществува писмен регламент относно използването на специализираната апаратура, монтирана на мобилна техника, както и излизането и прибирането на същата при работа по конкретна задача.

Налице са фрапиращи разминавания в отразяването на пътни листи, дневниците за излизане на техниката от гаража и работата след излизане от гаража. Например автомобил, който се води в гаража е засечен от кадри на видеонаблюдение на СДВР, а излизането му не е отразено в пътния лист, съответно с маршрут и престой, време на работа и прочие.

Става въпрос за обикновено криминално проведено подслушване

Какъв мотив са имали тези, които са изпратили автомобилите нелегално извън гаража, кой е бил поръчителят на това нерегламентирано излизане и евентуално подслушване, кой е бил възложителят – всичко това може да се установи след като се възстановят изтритите записи и се отиде назад във времето по дейността на СДОТО.

Следващото, което също чака обяснение е какво се е случило със записите, имало ли е хартиен носител на СРС-етата, ползвани ли са и от кого, за какво,  унищожени ли са записите след като са ползвани.

Ако Цветан Цветанов продължава да се дърпа и да се прави на политическо лице в МВР, то тогава ще се наложи, в случай че са налице безспорни доказателства за нарушаване на Закона за СРС и Закона за класифицираната информация, Прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу служителите по-ниско в йерархията от Цветанов като се третират като организирана престъпна група.

Ще ги жертват ли Цветанов и Борисов?

Готови ли са въпросните служители да лежат в затвора, за да оневинят и защитят Цветанов?

Прокуратурата ясно заяви: нерегламентирано използване на СРС-ета има – но трудно ще се намери мотив редови служители от СДОТО да имат интерес да дискредитират политици, бизнесмени или журналисти.

Само с проверка за един месец са констатирани такива нелегални излизания и движение на един от автомобилите със специализирана техника, като е засечен на 15, 16 и 26 март да се движи из столицата и то, повтарям, без това да е отразено в какъвто и да било съпътстващ работата му документ!

Какви задачи е изпълнявал – може само да се гадае, защото по пътен лист автомобилът се е водел, че е в гаража.

Друг случай, на който са се натъкнали прокурорите е, че автомобил е излязъл според пътния лист на тренировъчна мисия от 10 до 12 часа, а е бил засичан в 6 часа следобяд в столицата. Дните са: 10 март, 14 март, 25 март и 27 март.

Оказва се, че липсва какъвто и да било писмен регламент /начин и срокове/ относно използването, и унищожаването на придобитата информация.

Информация е изтривана от оперативен служител, по лично усмотрение, без да уведомява за целта своя началник за това, писмено, без да се оставят каквито и да било писмени следи от това в деловодството на службата. Това е нарушение на Закона за класифицирана информация.

Липсва писмен регламент за организацията и реда за използването на специализираната техника за електронно проследяване...

"Аз като гражданин на България спя спокойно"каза в типичен свой арогантен стил Цветан Цветанов, като отхвърли каквато и да било вина за незаконните СРС-та. Бившият вътрешен министър се обяви за тяхна жертва. Той обеща, ако оглави отново МВР, да продължи по същия начин с подслушването!

Още констатации в прокурорския Доклад

Началник на отдел в СДОТО МВР се е опитал да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване. Това каза на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. - По време на проверката се установиха опити за осуетяване на проверката, от страна на Радко Димитров, началник на Отдел 04 в СДОТО, посочи прокурорът. Прокурор Сарафов обясни: „На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител. В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващият екип, относно детайлните възможности на използваната техника, обясни прокурорът.

Това е същият служител, за когото в началото на тази публикация Главния секретар Калин Георгиев е дал интервю, в което твърди, че имало аварирала техника, която съвестен служител отишъл да поправи с отвертка, изоставяйки 50-годишния си юбилей!

В резултат на извършената прокурорска проверка, с постановление на градския прокурор Николай Кокинов, е образувано наказателно производство срещу конкретни длъжностни лица. Образувани са наказателни производства срещу трима директори в СДОТО МВР.

Дотук повдигнатите обвинения не са всичките. Стигнали сме до кръг от четирима души, ще се продължи и нагоре". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той обаче не уточни дали разследването ще засегне и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който по закон е длъжен да контролира прилагането и използването на специалните разузнавателни средства.

Назначена още една експертиза и всякакви срокове ще зависят от работата на специалистите, включително и от чужбина. Приоритет за разследващите ще е възстановяването на изтритите файлове, уточни още той.

Само ако бъде възстановена информацията, ще може да се даде отговор на въпроса дали незаконно са били подслушвани президентът, еврокомисарят Кристалина Георгиева, политици и бизнесмени, както е било посочено в сигнала на БСП лидера Сергей Станишев.

В понеделник, на 15 април, магистратите обявиха, че до момента от проверката им са потвърдени 2/3 от данните, дадени от Станишев.

„Жал ми е за служителите на МВР, сега те са демотивирани и разочаровани. Организираната престъпност има най-голям интерес от подобни скандали. В момента нейните представители потриват ръце и много добре си партнират с подобни политически лидери, които публично дискредитират системата на МВР. Нямането на политически аргументи доведе до предизборна кампания на компромати и противопоставяне. Аз не искам да падам на нивото на Сергей Станишев. Той избързва с твърдения, които не са доказани. Когато всички проверки по подслушванията приключат, няма да има констатирани нарушения във варианта, за който сега се твърди. – бе следващото твърдение на Цветанов в опит да прехвърли скандала от болната глава на здравата, като се покаже съпричастен на това, че са били „спипани” в крачка” от проверяващите прокурори.

Бус от НСО с над 15 души разнася из страната скенери за проверка на електората по предизборните фойерверки, на които присъства Цветан Цветанов. Мощна денонощна охрана от 15 служители на Национална служба "Охрана" пази Цветанов от народната любов, написа вестник "Преса". Само че сметката за тази охрана, бензин, дневни на бодигардовете е от пробития джоб на българите!

Някой провери ли, доказа ли, кой застрашава Цветанов и дали това не са кьорфишеци, за да продължат от ГЕРБ да бъркат в хазната?

Хората от охраната на Цветанов работят на три смени по 8 часа. Когато пътува из страната, шефът на Предизборния щаб на ГЕРБ е с усилен екип гардове, движи се с три автомобила. По средата винаги е основната кола, в която пътува Цветанов с шефа на охраната си и шофьор от НСО.

Пред и зад тях са оперативните автомобили, където има по трима гардове. Авангард с още четирима трябва часове преди пристигането му да прерови всяко кътче от площада или залата, където ще се изявява Цветанов. Бус от НСО доставя скенер за проверка на електорални джобове и чанти.

Ще завърша със изключително арогантното изказване на бившия МВР-министър по повод повсеместните, незаконни подслушвания:

"Аз започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с министър-председателя дали не сме подложени на незаконно подслушване, което би могло да бъде осъществено точно по време на кампанията", коментира Цветанов, давайки недвусмислен сигнал за нова кампания срещу служебното правителство, назначено от президента.

И тук ниският интелектуален капацитет изигра лоша шега на Цветанов:

  • Ако той и Борисов са били подслушвани след оттеглянето си от властта, то тогава той обвинява пряко своята заместничка, Петя Първанова за това!
  • Ако Цветанов твърди, че той и Борисов са били подслушвани след оставката на правителството на ГЕРБ, то тогава той признава, че такова подслушване е възможно!

За финал ще попитам: защо Цветанов и Борисов биха били подслушвани след оставката на тяхното правителство и по време на предизборната им кампания? Нали всичко при ГЕРБ е прозрачно, чисто и в рамките на закона и морала?

Къде е тук поводът за каквото и да било притеснение в чистата душа и светлите до бяло помисли на политици като Цветанов и Борисов, които се къпят денонощно в народната „любов”, па макар и платена?

 

Коментари 

 
0 #1 калоян 2013-04-21 07:47
""Аз като гражданин на България спя спокойно" – каза в типичен свой арогантен стил Цветан Цветанов,". Вече не спиш спокойно, а след някое време изобщо няма да спиш, наглецо!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене