Цветан Цветанов да не би да се е преквалифицирал в мутра?

Бившият вътрешен министър прати бодигардовете си да проверят Столичното следствие за наличие на бомби

Европейският парламентКомисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще обсъжда дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания у нас, предаде БНР. Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различните политически групи и ръководството на комисията. По информация на „Хоризонт” се очертава мнозинство в подкрепа на подобни дискусии заради възможните нарушения на човешки права и европейски стандарти.

Целта е да се реши как да процедира по-нататък ЕП. Дали темата да влезе в открито заседание на комисия или в пленарна сесия, дали по нея да има дебат или резолюция.

На 18 април председателският съвет на ЕП, който включва неговото ръководство и лидерите на политически групи, реши въпросът с незаконното подслушване в България да бъде обсъден.

Представителите на Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, настояват скандалът да не бъде обсъждан в европейските институции.

„Намирам за недопустимо, български евродепутати - политически опоненти на ГЕРБ, да настояват досието за подслушванията да бъде внесено в пленарна зала или в някоя от комисиите на ЕП. Това заяви ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП Андрей Ковачев на брифинг в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. „Това показва, че тези наши колеги отново не се притесняват да злепоставят България и да рушат доверието в нея, вкарвайки в ЕП проблем, базиран единствено на слухове, анонимни сигнали, и при текущи проверки“, подчерта д-р Ковачев. „Силно се надявам това да не се случи и да се стигне дотам, че няколко дни преди изборите да се злоупотреби с комисията за политически натиск както върху изборния процес в България, така и върху независимите институции, които водят в момента разследване по сигнала на председателя на ПЕС“, отбеляза Андрей Ковачев. Той беше категоричен, че евродепутатите от ГЕРБ и техните партньори от ЕНП ще отстояват тази позиция.

Евродепутатите от ГЕРБ изразиха надежда комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи на ЕП да не бъде използвана за злоупотреба дни преди изборите в България.

Дали темата бе разисквана – ще стане ясно по-късно, за което читателите на сайта „Хроники” ще бъдат информирани.

Кой е толкова наивен, за да очаква бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде с повдигнато обвинение?

Срещат се все още наивници, които го вярват, и то след като Цветанов се яви на разпит в Столичното следствие...

Всъщност Цветанов отказа поне два пъти да отиде да свидетелства по наказателното производство за нерегламентирано подслушване. След тези откази, според сайта Афера.бг са се случили следните събития:

На 20 април, събота, точно в 8,30 часа, външното наблюдение на АФЕРА засече ексвътрешния министър Цветан Цветанов... да посещава резиденцията на американското посолство у нас на улица Козяк 16. Това става след избухването на скандала с незаконното подслушване от МВР и освобождаването на Станимир Флоров като шеф на ГДБОП, заради обвинение за взимане на подкуп.

На следващия ден, 21 април, неделя, в 10,30 часа, в офиса на ГЕРБ в столицата пък се появи английският посланик...”

Специализираната прокуратура, където също разпитаха Цветанов на 23 априлСлед тези две значими за гражданина от село Шума случки, на следващия ден, 23 април, той отива в Столичното Следствие за разпит като свидетел за въпросното нерегламентирано подслушване. Отива е силно казано, тъй като го закарват с кортеж, придружен от платените с нашите пари бодигардове - 15 служители на НСО и брониран мерцедес, и черен джип БМВ.

Според агенция ПИК, пред Столичното следствие се е разиграла следната сцена:

„Двама служители на НСО провериха дали в Спецпрокуратурата не е заложена бомба за Цветан Цветанов. Свръхмерките за сигурност бяха предприети около час преди бившия вътрешен министър да пристигне при магистратите.

Няма охраняван обект, който да упражнява логореята си на открито - Цветанов не е чувал за товаСлед като се увериха, че на територията на специнстанцията няма нито едно взривно устройство или съмнителен автомобил, който би могъл внезапно да експлодира, гардовете от НСО, които бяха снабдени със специално куфарче дадоха знак по радиостанцията на колегите си от авангарда, че всичко е наред, и Цветанов може да бъде доведен в сградата.

Така бронираният мерцедес с Цветанов пристигна безпроблемно в Спецпрокуратурата. Зад немската лимузина се движеше и черен джип "БМВ" с други трима охранители.

За сигурността на бившия МВР-шеф се грижат общо 15 служители на НСО, които дават дежурства на смени.”

Според Наказателно-процесуалния кодекс,

Чл. 5. Спрямо лица с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на Република България процесуалните действия, предвидени в този кодекс, се извършват в съответствие с нормите на международното право.

Задължения на свидетеля

Чл. 120. (1) Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.

(2) Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до триста лева и се довежда принудително за разпит по реда на чл. 71. Ако свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Свидетел, който извън случаите по чл. 119 и чл. 121 откаже да свидетелства, се наказва с глоба до хиляда лева.

От тези текстове научаваме, че всъщност Цветанов е бил длъжен да се яви в Следствието като свидетел, освен в случаи „поради болест, или инвалидност”, обстоятелства каквито не е имало реално.

След като Цветанов не е бил болен или инвалид, някой да го е глобил за отказите му да се яви?

Някой да го е довел принудително за разпит?

Да е посочил въпросният бивш вътрешен министър уважителни причини за неявяването си, при което глоба и принудително довеждане отпадат?

Нито едно от изброените по-горе според НПК обстоятелства не е било налице, от което следва да заключим, че в американското посолство и посланикът на Великобритания, който отишъл в централата на ГЕРБ е дошъл съвет Цветанов да отиде на разпит! Явно това бе причината той да се яви на разпит на 23 април.

Яви се бившият вътрешен министър, но не с адвокат като нормален свидетел, а с бодигардове, които са претърсили Следствието за бомба или оръжие и чак тогава са повикали бронирания автомобил с Цветанов да се приближи до сградата и той да слезе от луксозното возило!

Виждала съм в Следствието да се явяват за разпити различни граждани, но с бодигардове, които проверяват за бомба – такъв случай не е имало в практиката на българското наказателно право!

С бодигардове знаем кои се разхождат навсякъде – тези, против които Цветанов ни проглуши ушите, че се бори.

Бивш министър на вътрешните работи да си позволява охраната му да нахлува в Следствието и да го проверява – такова чудо не сме имали! Този позорен епизод даже няма да влезе в учебниците по право като прецедент!

Тук е време отново да запитам:

  • някой проверява ли над 20-те сигнала за заплахи срещу Цветанов, за бройката на които съобщи и разгласи сам Главният секретар на МВР, Калин Георгиев?
  • Някой от ГД БОП или ДАНС да работи по тези заплахи?
  • Да има включени СРС-ета по отправените според главния секретар на МВР, Калин Георгиев заплахи, за да се открият враговете на Цветанов?

Същият Калин Георгиев който в началото на мандата на ГЕРБ казваше, че за него Бойко Борисов е човек, след който трябва да се ходи и записва всяка негова дума!

Обърканият в ценностите Главен секретар на МВРВ края на мандата, след преждевременната оставка на правителството на читателя на Винету, у Калин Георгиев настъпи цивилизационна промяна и той поясни във "Всяка неделя", че вече не чете Лермонтов, а е преминал на поезията на Висоцки, като е изоставил романтиката!

От друга страна защо да не се придвижва Цветанов с брониран мерцедес и джипове, защо да не работят за сигурността му 15 бодигарда – внушително е, прави впечатление и придава тежест!Кой би посмял да спре това безумие?!

Но впечатление за какво – за една платена с нашите пари, на данъкоплатци парвенющина!

Аз лично не вярвам някой да заплашва Цветанов – категорично не вярвам! Освен ако шегобийци са си направили майтап, за да гледат сеира на партийното силово величие Цветанов да се пъчи с брониран мерцедес, 15 бодигарда и кортеж!

Скъпичко е, но и хляба и ножа са все още у тях! В партията на ГЕРБ!

Защо Цветанов да не си прави реклама на гърба на данъкоплатеца?

Често говорим за достойнство на магистратите – къде бе това достойнство, след като позволиха на охранители да претърсват Следствието и не ги оставиха отвън докато разпитват бившия вътрешен министър?

От кого да очакваме прояви на достойнство? От прокурорския свидетел Петьо Еврото – наричан така на галено от репортерския фолклор.

Цветан Цветанов бивш министър на вътрешните работи, опитва да бори с подигравки опонентите си от соцпартиятаПреди да се яви на разпит на 23 април в Столичното следствие и специализираната прокуратура, Цветанов бълва огън и жупел по адрес на магистратите. Бившият вътрешен министър обяви, че прокуратурата извършва „национално предателство” с повдигнатите обвинения за нерегламентирано подслушване в МВР и обвиненията срещу шефа на ГД БОП, Станимир Флоров за това, че е бил разработван от службите за получаване на подкуп в особено големи размери и връзки с лица от подземния свят!

Според Цветанов „националното предателство” е разследването на прокуратурата за незаконното подслушване?!

Повече от пет часа престоя на 23 април бившият вътрешен министър зад стените на Следствието. След това бе разпитван още два часа в специализираната прокуратура. Ето обобщено какво заяви той след двата разпита пред чакащите репортери:

„„Нормално ли е анонимен сигнал на Сергей Станишев да бъде внесен в началото на предизборната кампания, за 10 дни прокуратурата да излезе с някаква справка, след като там законовият срок е два месеца”, отправи въпроса си Цветанов. Той посочи, че именно по този начин са направени много внушения и интерпретации, като водещото е от страна на Сергей Станишев, който е „говорител на организираната престъпност... Единственото, от което съм обезпокоен е това, което се случи, а именно че дискредитираха службите, честните и достойни професионалисти в МВР. Това е тежък удар за достойнството на тези служители, но пък голям плюс за организираната престъпност, която реално се изграждаше през всичките тези години благодарение на политическата класа'', посочи Цветанов.

За своя семеен приятел Станимир Флоров Цветанов коментира:

„...когато има подобен удар, групировките се консолидират в добра среда, в която имат и добри политически сподвижници като Сергей Станишев. Станимир Флоров се ползва с невероятно доверие в работата си... Това е човек, с когото България може да се гордее, аз винаги съм се гордял, когато съм ходил в чужбина и когато са ми давали оценка за неговата дейност. Познавам Станимир Флоров много добре и знам с какво доверие се ползва за международни разработки, който той лично е координирал и контролирал”, бе категоричен пред медиите Цветанов.

Цветанов се оказа приятел с Флоров от 1973 г., но обяви, че не знае, че той е бил разработван?!

Какви тайни, каква прикритост между приятели - чак да не повярва човек!

Дали някой ще се върже да повярва на това?

Неправилно зададеният въпрос към Цветанов опива мимиката на лицето му„Истината трябва да възтържествува каза пред журналистите бившият вътрешен министър Цветан Цветанов след разпита му в следствения отдел на Софийска градска прокуратура в предаването на живо на Канал3. - Странно ми беше, че си припомних всичко, което е свързано с моето детство, от кога и защо познавам Станимир Флоров - всъщност от 1973 г. в блока, където сме живели ние и семейството на Флоров, от кога е възникнало приятелството ни като семейство. От тогава всъщност сме добри семейни приятели”.

„Създават се добри семейни приятели, когато приятелството е истинско и когато то има сериозни хора, които работят в институции, и които смятам, че трябва да бъдат за уважение”, посочи Цветанов.

„Станимир Флоров е един достоен българин, един достоен служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее...

... На въпрос дали знае за документите, които получиха всички медии за това, че Станимир Флоров е имал нерегламентирани контакти с престъпния свят Цветанов отговори: „ Никой не ме е питал за това, а изцяло биографията и това, което се случва в политическата кампания... Имах възможност да кажа много неща за успехите, които постигна правоохранителната система през последните четири години и предположения от къде би могло да идва всичко това, което наблюдаваме в момента...

...Флоров е един служител, който е признат от всички евроатлантически партньори през всичките години, когато сме работили с него. Той има съществен принос като ръководител на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” през последните 4 години. Той е човекът, който успя да участва активно с неговите подчинени служители – истински професионалисти, в разбиването на много сериозни организирани престъпни групи. Станимир Флоров винаги е бил с много високи оценки от нашите евроатлантически партньори и от всички служители, защото винаги е спазвал законите”, подчерта Цветанов.

На въпрос защо разпитът е продължил толкова дълго Цветанов заяви: „Вярвам в професионализма на честните и трудолюбиви съдии и прокурори. Предполагам, че те се по-сериозни и това ще надделее...”

Репортери попитаха Цветанов дали е разочарован от главния прокурор Сотир Цацаров: „Защо трябва да съм разочарован от някакви хора? За мен е важно да има правосъдие, което да се води от върховенството на закона” - каза разпитвания бивш вътрешен министър.

Неговият избор за Главен прокурор вече е "някакви хора"?!

Той отново заяви, че ще се оттегли от поста председател на Предизборния щаб на ГЕРБ, ако вината му бъде доказана. „Това е целта на Станишев и е цел на цялата опозиция. Кажете каква е логиката да се оттегля. Мисля, че Станишев трябваше да си подаде оставката и да се извини...”

Защо Цветанов повтаря, че ще се оттегли - защото знае, че доказателства няма как да се намерят - поне писмени! Но според Закона - той лично е отговорен за това, което се е случвало в службата по подслушванията - СДОТО.

„... Данните, които са класифицирана информация, няма как да споделя пред вас, защото подписах декларация, че няма да разгласявам факти и обстоятелства по делото.

На въпрос – означава ли, че за повдигнатите обвинения срещу четиримата настоящи и бивши служители на СДОТО стои причината за нерегламентирани подслушвания, Цветанов отговори кратко: "Не означава, разбира се".

Зарибени по залаганията се обзаложиха, че ако петте часа Цветанов само е говорил, то в писмен вид той е сътворил показания в размер на нова "Война и мир" по обем!

Другото, което не бих пропуснала да съобщя е, че щом от Столично следствие за петте часа пребиваване на Цветанов вътре никой не повика "бърза помощ", то това означава, че следователите са търпеливи и непоклатими в психологически план магистрати!

Подслушванията и обвиненията срещу Флоров влязоха в предизборната кампания на ГЕРБ

„В момента Станишев направи всичко възможно, за да дискретитира българските служби и реално да стане говорител на организираната престъпност”, каза в град Рила зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

„Когато нямаш политически аргументи, когато нямаш управленска програма, която можеш да защитиш пред хората, трябва да изкараш нещо, което да може да предизвика говорене в публичното пространство, но да отклони от реалните политически предпоставки и събития, които предстоят – парламентарните избори”. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във Враца, в отговор на въпрос за атаките към МВР и исканията за неговото оттегляне,

В понеделник вечерта, на 22 април, в Смолян бившият премиер Бойко Борисов гарантира за Цветан Цветанов, който му е и председател на предизборния щаб, че "не е правил тези неща". "Рано или късно истината ще излезе наяве", увери Борисов.

Вездесъщият Борисов, който се кани да управлява отново и да ни довърши като население"Аплодираме бързите действия на прокуратурата. Месеци наред даваме сигнали за милионите източени от "Белене", Цанков камък, "Хохегер". 19 дела са прекратени за "Белене". Искам да чуя кога Станишев ще понесе отговорност за изнесените секретни доклади. Чакам прокуратурата да се произнесе как 9-те доклада се намериха после в гражданското. Чакам Корнелия Нинова със следователките, чакам Ахмед Доган за Цанков камък", заяви Борисов.

„Ще дойде време да се извинят”, заяви ядосан Борисов по повод действията на прокуратурата, водена от Цацаров.

"Когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-2013 е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегли от политиката, и ще си понесе наказателната отговорност. Когато вече се потвърждава, че това не е вярно и че неговото твърдение, което е отправил лично към мен, е лъжа, аз искам да призова Станишев да излезе и публично да се извини за това, което каза. Той нямаше смелостта да заяви, че ще се оттегли от политиката".

"Има парламентарен контрол, който е осъществен, има директори на дирекции, има началници на отдели, които имат компетентност да осъществяват контрол и паралелно с това да следят за всичко това, което трябва да бъде изпълнено по закон. Това, което прави министърът на вътрешните работи, е да гарантира използването на СРС по законоустановения срок. Това съм правил и това бих продължил да правя, ако бъда отново министър на вътрешните работи. Но никога не съм разпореждал, нито пък бих си помислил да разпореждам, а това, което твърдеше Станишев..., се надявам, че ще излезе и ще се извини за неговите лъжи", коментира Цветанов пред репортери в Долна баня,

„Аз като гражданин на България спя много спокойно и ще продължа да спя много спокойно, ако ефективността на правоохранителната и правораздавателната система бъде ефективна... Разбира се, че това, което съм правил, знам какво съм правил, въпросът е, че Станишев не знае какво е правил през неговия мандат", заключи бившият вътрешен министър.

"Самият факт, че за този сигнал, който Сергей Станишев внесе при главния прокурор, преди това Алексей Петров лансира в публичното пространство, че се очакват големи скандали относно използването на СРС - направете си връзката - кой, къде и какво е правил в тази държава", обясни Цветанов, навързвайки Станишев и настоящия главен обвиняем по делото "Октопод" в една нишка.

Какво конкретно казва Закона за специалните разузнавателни средства

За прокуратурата не съществуват свещени крави. Ако съществуват данни за извършено престъпление от когото и да било, ще бъдат повдигнати обвинения. Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще си свършим работата, работим по всеки един сигнал, има достатъчно смелост и решимост да работим съобразно закона и събраните доказателства”, посочи Сарафов.

В коментар на думите, че е имало тайни общества сред съдебната система, Борислав Сарафов каза: „По време на своя разпит свидетелят Цветанов не посочи да са налице данни за тайни общества в съдебната система, не посочи да са налице безобразия на разследващия екип. Такива данни не са предоставени и от МВР” уточни Сарафов пред репортерите.

Преди време Цветанов директно намекна, че образуването на разследване за подкуп срещу впоследствие отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров е инспирирано от тайни общества в държавното обвинение, без обаче да уточни какво има предвид.

"Искам да задам въпроса дали има тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва в момента и дали някой може да е подвластен на политически партии и дали тези, които проверяват в момента, не е имало информация в службите за техните безобразия, които са правили през всичките тези години" обяви Цветанов пред медиите.

След близо 8-часови разпити от 23 април по разследванията срещу Флоров и за СРС-тата Цветанов категорично отказа да поясни думите си. Вместо това той запита репортерите дали това, че прокуратурата се интересува от изявленията му по време на предизборната кампания, не означава, че тя се включва в политически процеси?!

По повод думите на Цветанов, Сарафов коментира на 24 април, че обвинителите не могат да избират момента за образуване на дела, а работят, когато получат сигнал.

"Ние не можем да избираме момента, в който да работим по определени дела. Когато имаме информация, ние започваме и образуваме наказателно производство и провеждаме разследвания – дали е период на кампания или не, ние няма как да съобразяваме, защото не можем да изчакаме да отмине една кампания", кратко заключи зам.-главният прокурор.

Във връзка с въпроси по делото за подкуп срещу Флоров, Сарафов уточни, че колегите му са установили, че за последно компрометиращите го разработки "Мавър", "Араби", "Алчния" и "Високия" са били вадени от архива в МВР на 7 март т.г.

Кой се е интересувал от разработките зам.-главният прокурор не уточни.

"Обвинение не е повдигнато на Станимир Флоров, а е образувано досъдебно производство срещу него на базата на четири оперативни дела и други данни, които са налични в прокуратурата. Не разчитаме само на информацията от четирите оперативни дела. Проверяваме и другите налични в прокуратурата и по делата данни. Вече са били разпитани Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР, разпитан е Кирил Радев, бивш директор на ГДБОП, разпитан е Иван Чобанов, ръководител на Националната служба за сигурност. Предстои да бъдат разпитани и бивши шефове на ГДБОП", добави Сарафов.

По думите на зам.-главния прокурор, към тези документи е имало интерес и от други български служби, които обаче не уточни. Каза само, че става въпрос за интерес в периода между 2002 г. до наши дни...

След разпита си по делото за нерегламентираните СРС-та в МВР на 24 април, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че Цветанов "съвсем вероятно" трябва да бъде обвинен по наказателното производство за нерегламентирано подслушване, провеждано от МВР по време на неговия мандат.

За финал ще припомня, че според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, подслушванията в България се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене