Пеевски дебютира в 42 парламент със скандали с Цветан Цветанов

В утрото на 14 юни депутатите социалисти били свикани и предупредени да гласуват за бъдещия избор на шеф на ДАНС – в противен случай правителството щяло да падне!

Изборът на Пеевски, като Над 10 000 души се включиха в протеста срещу назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. това се случи вечерта на деня, в който депутатът от ДПС бе качен на важен и твърде висок пост в националната сигурност.

Оттук нататък да всяко повдигнато обвинение ГЕРБ ще тръби, че тече политическа саморазправа. Такава ситуация създадоха Орешарски и Сергей Станишев.

Делян Пеевски, собственикът на една медийна империя доскоро обслужваше режима на ГЕРБ. Освен това той има успешен бизнес, който го прави милионер.

ГЕРБ падна, обслужващият ГЕРБ вече е „прогледнал” и бил наясно с Цветанов и Борисов!

Но и Цветанов, и Борисов също знаеха много за този, чийто медии ги обслужваха.

Имаме конфликт: двете страни, които доскоро се обичаха и обгрижваха се озоваха в качествено нова ситуация – Цветанов и Борисов са в опозиция, а за шеф на ДАНС е избран този бизнесмен, чийто медии обслужваха най-прилежно ГЕРБ!

Всички скочиха: ГЕРБ бяха потресени, че ще има реванш, новоизбраният шеф на ДАНС отиде да заседава с Главния прокурор и министъра на МВР!

Лютви Местан защити кандидатурата на ПеевскиДПС показа докъде може да стигне в извиването на ръце на социалистите, но дали това работи?

Налице е прецедент: държавният глава, лишен от правомощия за преценка и подписване на указ, поиска Народното събрание за преразгледа решението си за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

БСП няма да сменя новоизбрания председател на ДАНС Делян Пеевски. Това стана известно след двучасово заседание на левицата на 14 юни следобед  в централата на партията на "Позитано" 20.

Депутатът от групата на социалистите Атанас Мерджанов каза, че няма повод за преразглеждане на избора!

Самият Делян Пеевски е объркан за ролята, която му наложиха и обеща да няма саморазправа с ГЕРБ. След това отиде да се съвещава с Главния прокурор и министъра на вътрешните работи.

Надигнаха се протести против този избор, но тези протести се водят от хора на Бойко Борисов – т. е. той може заради избора на Пеевски да се върне на бял кон във властта! Той и Цветан Цветанов!

Експерт ли е Делян Пеевски по национална сигурност – категорично не

Делян Пеевски на трибуната предизвиква ЦветановВиновен ли е за избора – също не.

Той бе употребен от хора, които нехаят за правителството, социалистическата партия, ДПС, държавността и дотук.

Шеф на ДАНС си има собствени медии – къде се е чуло и видяло такова нещо?

Шеф на националната сигурност има бизнес? И това го няма по света.

Пеевски няма и опит, но нима това е ново?

ГЕРБ също ще употреби Пеевски като го сатанизира в своя полза, защото е уязвим и направи още по-уязвими и парламенттарно мнозинство и кого ли не.

Сега е моментът Пеевски да прецени, че не му е мястото начело на ДАНС и да се оттегли.

В противен случай правителството е на ръба на пропастта – държавата – също.

Спонтанно ли бе направен този избор? Категорично не, щом се отнеха правомощията на президента по избора на шеф на ДАНС и бе определена граница от 8 години стаж за заемането на такъв пост.

Какво постигнаха Станишев и Орешарски с налагането на тази кандидатура - напомниха ни, че не сме суверенна държава

Британският посланик в България Джонатан Алън коментира в профила си в Туитър: "Председателят на ДАНС е изключително чувствителна позиция за България и международните партньори. Тази позиция изисква човек с най-висока степен на почтеност, доверие и честност."

Кой казва че един български депутат не е честен, почтен щом е попаднал в парламента?

Американското посолство в София заяви: „Назначението за шеф на ДАНС не е било консултирано с нас”. А да не би САЩ да се консултират с нас за нещо?!

Борисов беше нападателен към правителството – вижте интервюто за в. „Дневник”

„Той има решимост” – обясни Станишев за Пеевски

Станишев вече играе напук на всичко и всичкиОпит – няма, професионализъм от сферата на националната сигурност – липсва, „дайте да му дадем шанс да се докаже!” призова Станишев в предаването „Лице в лице”.

Абе, точно националната сигурност ли избрахте за доказване на нечий син?

Великият Кърт Вонегът казваше за такива случаи: "Големият проблем с тъпите копелета е в това, че са твърде тъпи, за да могат да повярват, че съществува възможност да си умен".

Единственият шанс за това правителство е да покаже, че работи за хората – въпросът е за кои хора избраха Делян Пеевски да работи?

Може би в ДПС ги знаят поименно?!

И сега какво?

Дали Пеевски ще се откаже от медиите си, ще се откаже от бизнеса си?!

Съмнявам се.

Лошото в така предизвиканата ситуация е, че прокуратурата бе подхванала Цветанов.

Сега когото и да подхванат – всички ще опонират – Пеевски се саморазправя?!

Гласът на Делян Пеевски чухме едва в този парламент, когато той се обърна към Цветан Цветанов по повод създаването на парламентарни комисии:

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Господин Цветанов, Вие ли ще говорите, че комисиите са значили нещо по Ваше време, за тайни договорки?! Имате ли срам да го говорите Вие?! Погледнете ме в очите! Имате ли срам?! Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушването! За това уведомихте ли комисиите, когато го правехте?! Уведомихте ли комисиите?! Искам да дадете отговор! Имайте срам! Имайте срам! (Ръкопляскания от ДПС.)

Цветан Цветанов продължаваше и в този парламент да говори назидателно, и точно това изкара Пеевски от релси няколко пъти.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, понеже имаше доста пъти цитиране на моето име, искам само да припомня на един депутат, който се изказа за незаконни подслушвания.

Първо искам да кажа, че няма нищо, което да е доказано.

Другото, което мога да заявя, придържайки се към неговата реторика по време на кампанията, защото всички ние видяхме в „Ютуб” как призовава и казва: „Страхува ли Ви ГЕРБ? Страхува ли Ви ГЕРБ?”. Мога да Ви кажа, че ние не се страхуваме от Вас… (Смях и възгласи в КБ и ДПС, ръкопляскания в ГЕРБ.)

Ще Ви обясня защо. Защото, госпожо Нинова, когато излизате да говорите, спомняте ли си за „Фронтиер”, за Р. Овч., и когато бяхте човекът, който всъщност ни даваше тон в живота как се правят определени схеми, в момента излизате и говорите от тази трибуна…

Госпожо Манолова, Вие не бяхте ли човекът, който държеше да остане Фози, и аз ще Ви го припомня пак Фози. Черешовият бос, който беше убит в Кюстендил, не беше ли Ваша близка връзка в онзи хубав период?

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Много информация имате бе, господин Цветанов.

Цветан Цветанов върти на една и съща плоча

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Това са взаимно свързани неща, защото, когато беше разбита контрабандната схема за цигарите, Вие бяхте заедно с човека, който защитавахте и постоянно сте защитавали – Фози, защото сте се обаждали на определени ръководни служители в митницата, за да може да бъде запазен на работа.

 

Господин Станишев, понеже Ви видях, че сте вече на работа, мога да Ви кажа, и на господин Миков – подписахте договора за документите за самоличност на стойност 116 млн. евро. Сто и шестнадесет милиона евро! Има входиран сигнал от Едвин Сугарев и от журналисти, които са направили журналистическо разследване, но никой не говори по тази тема.

Само да Ви кажа, че при управлението на ГЕРБ, този договор вече е на стойност 99 млн. евро, което означава, че сме спестили 34 млн.лв. и не сме дали да излязат в друга държава или друга фирма.

Що се касае до подслушванията – твърденията, които лансирахте в цялата си предизборна кампания – от анонимния сигнал, който беше входиран от Сергей Станишев, разбира се, защото Вие не можехте да предложите никаква политика и никаква програма, а просто трябваше да говорите с компромати. В тази връзка трябва да Ви кажа, че с нетърпение очаквам повдигането на обвинението ми, лансирано в публичното пространство. Знаете, че вчера съм декларирал и заявил в Деловодството, че съм готов да се освободя от този си имунитет.
================================

Мая Манолова обръща внимание на Цветанов да Мая Манолова към Цветан Цветанов:

...Лицето, което покровителстваше въпросният Георги Владимиров – Фози, е депутат. Депутат от Кюстендил и в предишния, и в този Парламент, но този депутат не е от БСП и не е от Коалиция за България. Този депутат е от ГЕРБ. Този депутат не се казва Мая Манолава, а се казва Кирил Калфин. (Ръкопляскания от КБ.) Кирил Калфин работи 10 години с Георги Владимиров – Фози, в качеството си единият –на шеф на Кюстендилската митница, а другият – шеф на пункта Гюешево. Разговорът за покровителстване на Фози наистина е, не, предполагам, че вероятно е от кюстендилски депутат, но този депутат не съм аз. Това е Вашият депутат Кирил Калфин. Запишете си го, проверете си го, направете си справки и не се излагайте повече от тази трибуна, защото цял Кюстендил Ви се смее.

 

Пеевски бе депутатът, който след „отчета” на служебния премиер Мартин Райков бе недоволен и поиска обяснения:

Делян Пеевски напада ЦветановДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Господин председател, колеги! Виждаме, че министър-председателят – временният, да кажа, който си отива, се гаври с българския Парламент, и министърът на икономиката и енергетиката. Предлагам да приемем решение – до тридесет минути да се яви, да го изслушаме. (Викове от ГЕРБ: „Е-е-е!”) Не можем да го чакаме цял ден...

Споровете в парламента може да прочетете ТУК

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Въпросът ми е към служебния премиер и служебния министър. Много неща чухме, че за двадесет години се е направило това. Това не е така. Това в енергетиката се направи за четири години. (Възгласи от ГЕРБ.) Такъв срив, колеги, хайде да се изслушваме, ще вземете думата после.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Моля Ви за тишина в залата.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: Такъв срив никога не е имало. Тук е бившият министър и може да обясни какво направи с преносните такси и спря целия износ на държавата. Затова фалира ТЕЦ-2 или е почти пред фалит, но имаме шанса да го спасим. Затова фалират мините и затова нямат право да бунят миньорите, защото те са виновниците за това.

Конкретният ми въпрос към служебния премиер и служебния министър е: защо не освободихте Мишо Андонов, човекът, който е виновен и за фалита на НЕК, и на БЕХ – нещата, които се случват в момента? Защо при три досъдебни производства, при условие че е давал договори на брата на жена си за юридически услуги, че се разследва също така за изграждането на мрежите на НЕК и ЕСО, Вие не го освободихте? Защо не му е отнет достъпът до класифицирана информация? Държа да получа тези отговори, а не да се измъквате....

Повечето интервюирани заявиха по повод избора на Пеевски казаха пред микрофона: „Аз не го познавам този човек... Няма стаж, опит...”

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Господин Цветанов, (силен шум и реплики) обърнете се, обърнете се, не се правете...

Господин Цветанов, (шум и реплики) да Ви кажа – Вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза Вие с колко криминално проявени лица сте се виждали. Това Ви го обещавам лично. Но аз няма да се занимавам с Вас – правораздавателната система се занимава, господин Цветанов, с Вас (ръкопляскания от ДПС), за да Ви накаже за всички престъпления, които извършихте. А те са много, господин Цветанов. (Шум и реплики от ГЕРБ.)

=======================

Доскоро близък с Борисов и Цветанов, в новия 42 парламент Пеевски скачаше след всяко тъпо изказване на бившия вътрешен министър:

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: ...Вие ще създадете правителство и може спокойно да бъде вкарано в историята след това като правителство, което е възродило и е подкрепяло организираната престъпност на България с олигархичните кръгове, които създавате в годините на преход. Всичко това ще стане ясно в предстоящите месеци и във всичко онова, което се говори. (В пленарната зала влизат народните представители Лютви Местан и Делян Пеевски.)

Що се касае до моето образование, господин Местан, аз се гордея, че съм завършил Националната спортна академия (оживление и ръкопляскания в ДПС), и се гордея, че съм завършил следдипломна квалификация „Право”. Гордея и с всички следдипломни квалификации, които съм завършил във всички международни академии. (Възгласи „Браво!” в ДПС.) Човек трябва да се гордее с това, което прави, и да бъде искрен, когато застане и говори пред българските избиратели.

Що се касае до апартаментите, за които каза Кутев, това беше пак поредната спекулация (оживление и реплики в ДПС), и аз бях единственият народен представител и единственият български политик, който е минал през процедура и е дал пълна публичност на всичко, което е направено. Мога да кажа, че който има интерес, може да прочете. Нека всеки един от Вас, когато дава коментар по тази тема, да излезе и да направи същото. Благодаря.

Бъдете живи и здрави! Уверявам Ви, че ще бъдем конструктивна опозиция! (Ръкопляскания от ГЕРБ. Народният представител Делян Пеевски се запътва към трибуната.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ МАЯ МАНОЛОВА: Момент...

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС): Виждам, че искате да защитите патрона си. (Реплики, шум, възгласи, тропане по банките от ГЕРБ.) Виждам (към ГЕРБ) колко самоотвержено искате да защитите патрона си Цветанов.

Господин Цветанов, виждам, че много сте изнервен. Много сте изнервен, личи Ви. Не се подсмихвайте, познаваме се добре с Вас. Мно-о-го сте изнервен! Недейте да атакувате, защото се страхувате от всичко, което сте извършвали. Вижда се, вижда се! В очите Ви се чете! Всички го видяха. (Реплики, възгласи и тропане по банките от блока на ГЕРБ.) Да, много ми харесва тази усмивка.

Спрете вече с лъжите си и стига се обяснявахте за тези апартаменти – ще излезе истината за тях. Обещавам Ви! (Единични ръкопляскания от ДПС.)

Арман Бабикян, експерт в медийните комуникации и връзките с обществеността коментира избора на Пеевски пред БГНЕС така:

„Нека си спомним, че преди четири години назначаването на един човек със съмнителна репутация за министър-председател даже предизвика радост.

Назначаването на г-н Пеевски за директор на ДАНС като външен за системата не би трябвало да предизвиква изненада, защото и друг път специалните служби са били оглавявани от хора, които не са имали отношение към тях. Така че от тази гледна точка прецедент няма. По принцип големият въпрос е дали трябва да се правят политически назначения начело на специализирани служби и агенции, какъвто е и случаят с ДАНС. Този проблем може да се разреши само ако има консенсус между всички политически партии. Ако президентът поеме отговорността да започна подобен вид консултации, това би било най-добре...

... Но реакцията на президента със свикването на извънредна среща идва малко постфактум. Той беше пренебрегнат при избора на Пеевски. Свикването на Съвета за национална сигурност е една закъсняла реакция на нещо, което вече се е случило.

Оттук нататък е важно как ще продължи управлението на ДАНС при тази толкова спорна кандидатура, защото обществото трябва да бъде сигурно, че националната му сигурност не е в ръцете на партия, а в ръцете на специалист, който е склонен да се грижи за интересите на държавата и нейната сигурност, независимо от своите политически пристрастия...

А иначе несъгласието на БСП и тяхното недоумение, че са били изненадани от това назначение, са естествени. Страхът и потресът в ГЕРБ от назначаването на Пеевски, и по-конкретно на кръга Цветанов, също са естествени. /БГНЕС

Започнаха протести след този избор.

Президентът заяви, че кредитът на доверието му в правителството се е изчерпал.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че изборът

Социалисти признаха, че много от тях също са били изненадани от тази кандидатура. Гласуването на избора за шеф на ДАНС бе вкарано в дневния ред като извънредна точка.

„Ще работя само за държавата и за нейните граждани – ще го видите по действията ми” – опита се да избяга от репортерите Пеевски.

Пламен Орешарски призна с половин уста, че имало трима кандидати и между тях бил избран Пеевски.

Единственото, което ми остава да попитам е: а другите двама кандидати да не би да са били Зайчето Бъни и Крокодила Гена, та Пеевски се оказа най-подходящ?!

Не отричам, че като доскоро близък с първите двама от ГЕРБ, Пеевски знае много за Цветанов и Борисов и това ги прави много неспокойни, но нима не можеше да продължи да ги напада в парламента и да се явява при необходимост в Прокуратурата, за да съобщи уличаващи факти за двамата?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене