България – страната на погазената Конституция

Под одобрителния поглед на така наречения президент от месец се извършват публични незаконни действия, които имат за цел да свалят властта, сформирана след законнопризнати избори

Така нареченият президент на БългарияБългария е единствената държава в Европейския съюз, в която президентът, политици, министри, кметове на общини си позволяват да нарушават основния Закон – Конституцията!

Тези нарушения са част от ежедневието и са причина за тъпченето на място и блокирането на важни процеси в страната, тъй като нарушенията не само имат зелена светлина, но и остават ненаказани от действащото законодателство и оторизираните за това институции.

Парламентарната република е изложена на организирани протести,у хаос и инспирирани безредици.

Какво казва действащата Конституция на Република България, която днес, на 12 юли има годишнина?

Парламентът, в деня на неговото конституиранеКонституцията установява основните принципи, върху които се изгражда политическата система на обществото — политически плурализъм, разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Тя определя най-важните държавни органи: Народно събрание, Министерски съвет, Президент, съдебната система и органите на местното самоуправление.

Чл. 1.

(1) България е република с парламентарно управление.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

==========================

Официалният език в България е българскиятЧл. 3.

Официалният език в републиката е българският.

Чл. 4.

(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

=============================

Чл. 12.

=====================

2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.

==================

Чл. 22.

==============================

(2) Законът за ратифициране на международен договор по ал. 1 се приема с мнозинство две трети от всички народни представители.

===============================

Чл. 26.

(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

===============================

Чл. 39.

(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Кого обиждат тези (2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

=======================

Чл. 58.

(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

===========================

Чл. 60.

(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

(2) Данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон.

==========================

Чл. 64.

(1) Народното събрание се избира за срок от четири години.

================================

Чл. 66.

Законността на изборите може да се оспори пред Конституционния съд по реда, определен със закон.

Чл. 67.

Депутати надомници от ГЕРБ дават пресконференция(1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.

(2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.

=============================

Глава шеста

СЪДЕБНА ВЛАСТ

Чл. 117.

(1) Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

(2) Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.

===================

Правото на инициатива за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.

Никоя част от народа не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Протестиращите си присвоиха правото на народния суверенитетА какви са протестиращите освен присвоили правото на народен суверенитет?

Вече месец една част от народа си позволява да придобия чрез протести, хаос, безредици осъществяването на народния суверенитет.

Националното и държавно достойнство се погазени публично и официалните реакции на това погазване бяха и са мълчаливо съгласие?!

Трима посланици – на две европейски държави Франция и Германия и САЩ подкрепиха одобрението на българския президент да се протестира срещу работещото, повтарям законно избрано правителство?!

И това се случи не в Турция, не в Гърция или Кипър, а в България, добила печална известност с отликата си, че всеки отвън може да я управлява, контролира и направлява!

Посланиците на Германия и Франция у нас застанаха публично зад изказването на президента Росен Плевнелиев, в което той поиска да се скъса окончателно с олигархичния модел в България.

Тук няма как да не запитам – с кой олигархичен модел иска да скъса Росен Плевнелиев – с този, към който принадлежи съпругата му, приятелите му, или с някакъв друг олигархичен модел, който Плевнелиев така и не идентифицира.

Да беше изрекъл поне името на един олигарх от действащото правителство държавният ни глава, да беше идентифицирал поне един мафиот, след като симпатичните му протестиращи размахват лозунги против мафията.

Защо посланиците на Франция и Германия в Турция не вземат да критикуват премиера Ердоган? Защо там не отидат и подкрепят протестите?

Защо посланиците на Франция, Германия и САЩ не се месят в турските протести?: от една страна ще ги обгазят със сълзотворен газ, ще ги облеят с водни струи и ще ги обстрелват с гумени куршуми.

Не говоря за палките, с които турската жандармерия и полиция бият протестиращите! Не говоря и за вероятността тези посланици да бъдат задържани и отведени в турския арест, където може и да им покажат нетрадиционни сексуални практики!

За разлика от София – в Истанбул протестират истински интелектуалци, протестират срещу нарушените им права и натиска на правителството на Ердоган да ислямизира тази държава!

В Истанбул и Анкара артистите не ги събират с SMS-и, както в София прави приятелят на Бойко Борисов, така нареченият председател на Съюза на артистите, Христо Мутафчиев.

В Истанбул протестиращите са наясно за какви ценности се борят, а в българската столица нямат избистрени искания, конкретни цели, и легитимен ръководител, който отговаря за мирното протичане на тези протести.

Някакви посланици определят вътрешната политика на страната?!

Матиас Хьопфнер, Филип Отие и Джеймс Пардю /бивш посланик на САЩ-бел. Л. М./си позволиха да не дават акъл и изричат какво трябва да се случва в държавата ни?!

Що за наглост, що за безочие е това?

Като капак на този скандален и позорен акт, на опашка се наредиха политици и медии да развяват мнението на въпросните посланици и да ни го навират в лицата?

Барак Обама, когото българския посланик Елена Поптодорова не смее да попита за нищо нелицеприятноДа сте чули Елена Поптодорова да дава акъл на Барак Обама час по-скоро да изтегли войските си от Афганистан, или да не се меси в случващото се в Сирия?

Да сте чули същата Поптодорова да се възмущава от администрацията на Белия дом за затворниците в Гуантанамо, мнозинството от които са там без присъди?

Да сте чули Поптодорова да настоява да се отворят резерватите на индианското население?

Да не отварям дума за това дали българският посланик в Париж критикува Франсоа Оланд за високите данъци, или българският посланик в Германия да дава акъл на бившата комсомолска секретарка Ангела Меркел за политиката, която води?

Няма и да чуете.

България е единствената държава, в която независимо кой откъде е дошъл може да се меси на правителството! Друга такава страна в ЕС – няма!

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", се казва още в становището на двете страни."В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", се казва още в публикуваната им съвместна позиция.

"Държим да приветстваме решителността на президента Росен Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", твърдят още Отие и Хьопфнер.

От кога в европейските ценности влиза изискването да се сваля работещо, законно избрано правителство?

Национален синдикат си позволява да заплаши с национална стачка, но, забележете - с искания за велико Народно събрание?!

А член 12, ал 2 от Конституцията?

Откога смяната на Конституцията е синдикална дейност?

Законността на това Народно събрание бе оспорена пред Конституционния съд и той обяви, че изборите са законни!

Народните представители трябвало да служат на народа, който ги е избрал - как да сме сигурни, че депутати надомници служат на своя народ?

В България има закони и стриктно се следи внасянето на данъци - да сте видели някой, който продава знаменца, свирки, вувузели и дъждобрани с касов апарат, свързан с НАП?

Т. е. за една може, за други не може.

Къде са инспекторите от НАП, които да глобяват тези продавачи - нима щом президентът заяви, че протестиращите са симпатични и интелигентни - оборудването им не подлежи на данъчно облагане?!

И още нещо: линейките, изпратени до тежката катастрофа на Цариградско шосе 112 са били принудени да заобикалят протестите, и това ги е забавило! А става дума за спасяване на човешки живот! Заобикаляли са както и всички шофьори, които за да стигнат до дадена точка в столицата също заобикалят!

Кой се страхува от Конституцията? Главният прокурор? Прокурорът на град София? Председателят на парламента или друго високопоставено длъжностно лице - та това е Конституция, основен закон в републиката?!

Къде отива тази държава, щом управляващите се боят да прилагат Конституцията й?

Кой упълномощи служебният премиер Марин Райков да подписва договори с Катар?

Не е ли чел Конституцията той, или президентът Плевнелиев?

Никога през 13 вековната си история България не е била по-унизена!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене