Депутат от ГЕРБ призовавал „да играе дървото наред” на протестите!

Мирен протест доникъде няма да свърши работа – зове депутатът на Цветанов Георги Марков! Седмица по-късно пред парламента имаше сблъсъци на протестиращи с полицията...

Депутатът от ГЕРБ, Георги Марков препоръчва Седмица преди блокадата на Парламента в нощта на вторник срещу сряда, тв7 излъчи видеозапис как депутат от ГЕРБ е отправил публичен призив за втвърдяване на протестите.

Името на този депутат е Георги Марков и той все още е в парламента. Въпросният Марков е довереник на Цветан Цветанов и призова, да се приключи с мирните протести и „да играе дървото наред”?!

Справка в сайта на парламента сочи, че въпросният депутат от ГЕРБ е икономист, роден 1968 година, който е над 40-годишен не е посочил къде е работил докато стане партиен член на ГЕРБ, практика, която се среща при повечето депутати от ПП ГЕРБ.

TV7 показа с автентично видео от пресконференцията, на която Марков предвижда кървавите събития, случили се седмица по-късно!

Мирен протест доникъде няма да свърши работа. Хората трябва да измислят друга форма на протест. Но си мисля, че хората докато не хванат едно дърво, с тези мирни протести, няма да свършат работа. Така си мисля. Каквото за едните, такова да бъде и за другите. Дървото да играе наред. Това е.”

Информационното затъмнение за разцеплението и гафовете в ГЕРБ продължава

Разполагал ли е Георги Марков с предварителна информация за кървавия сценарий, който се разигра около Народното събрание? Този въпрос зададе репортерът Мартин Георгиев в Свищов на бивши членове на ГЕРБ, които напуснаха партията след разкритията за престъпните схеми на Георги Марков.

Преди време 40 члена на ГЕРБ са напуснали партията, а съвсем наскоро са напуснали още 37 члена. Разцеплението в тази политическа партия върви тихомълком, тъй като има информационно затъмнение и нито едно високотиражно издание не писа.

Както бе премълчано и не бе коментирано защо Цветан Цветанов не влезе в парламента от Великотърновската листа, а го избраха в Благоевград. Бивши членове на ГЕРБ предполагат, че бившият вътрешен министър е направил тази „жертва”, за да може въпросният негов довереник Георги Марков да влезе в парламента на 12 май.

„Пророчеството” на депутата Георги Марков от ПП ГЕРБ се сбъдна, но досега няма информация прокуратурата, която разследва сблъсъците пред парламента да се е самосезирала и привикала този „юнак” на разпит и обяснение?!

Според един от учредителите на ГЕРБ в Свищов – Бисер Кръстев, и общинските съветници Калин Костов и Васил Илиев Марков винаги е бил проводник на информация от София и Цветан Цветанов към Свищов и региона. Той е знаел с достоверност за кадрови назначения седмица и дори месец, преди да се случат наистина. Освен това е свеждал до знанието на местната структура всички заповеди на Цветанов. Така се е случило с падането на шефа на МВР във Велико Търново, както и този в Свищов са били оповестени предварително.

Вътрешният министър Цветлин ЙовчевИмало ли е инфилтрирани хора в протестите от ГЕРБ? Кой хвърляше камъни от страна на протестиращите, защото няма как привърженици на правителството сами да си хвърлят камъни, павета и стъклени бутилки?

Днес, на 30 юли, министърът на вътрешните работи с голямо закъснение започна да говори за част от събитията от въпросната нощ на 23 срещу 24 юли. Ето какво каза той пред Дарик радио:

Маршрутът, по който мина белият автобус, извел депутати и министри от парламента преди седмица, е избран така, че да бъдат избегнати най-агресивните групи протестиращи.

Това обясни във Враца вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той коментира и записа, от който се вижда, че стъкло на автобуса се чупи от вътрешната страна чрез полицейски щит.

„Явно беше подаден сигнал, че не трябва по никакъв начин да се допуска да напуснат народните представители и гражданите района на Народното събрание. Имаше от протестиращите хора, които легнаха пред автобуса, седнаха пред него и забавиха движението. Тъй като имаха много добра организация тези, които целяха ескалация на напрежението, имаха вътрешна информация, затова сменихме маршрута", каза още Йовчев.

Според него най-вероятно извеждането на министрите и депутатите е щяло да има успех, но пак е била подадена вътрешна информация към протестиращите.

Именно заради забавянето, голяма група агресивни протестиращи успели да застанат пред автобуса.

„Трябва да се разсеят няколко мита. Вътре в автобуса е имало само един служител на МВР - шофьорът. Другото е, че се вижда, че към автобуса летят камъни", коментира още министърът.

Според него само лишен от чувство за справедливост човек може да лансира тези за това, че пътниците били виновни за счупването на стъклото на белия автобус.

След като нито един депутат от ГЕРБ не се е качил в автобуса, то как министър Йовчев си мисли, че е изтекла информация за извеждането на депутатите? Естествено, че от депутатите на ГЕРБ, останали в парламента...

генерал Тодор Коджейков, шеф на НСО, бивш бодигард на Бойко БорисовВ нощта на 23 срещу 24 е имало служители на НСО в парламента. Защо досега бившият бодигард на Бойко Борисов, генерал Тодор Коджейков мълчи за тази нощ и се спотайва?

При покушението срещу Ахмед Доган също мълча и личната му вина отнесе служител на НСО?

Има две обяснения за мълчанието и спотайването на Коджейков – или не разбира за какво е назначен в НСО, или чака това правителство да падне и да се върне на власт ГЕРБ и патронът му.

„Имаме сили и идея как да осигурим нормалната работа на българските институции и ще положим всички усилия в тази посока”. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след бурната нощ пред парламента.

Младежът, който бе с кървава ръка се блъска с полицайТой подчерта, че не е очаквал такова ниво на агресия от страна на демонстрантите. Става дума за това, че те са били готови с камъни да нападнат невинни хора, които са се опитвали да стигнат до домовете си.

Вътрешният министър съобщи, че той е наредил извеждането на депутатите с автобус. Той обясни, че е взел решението, след като е изслушал аргументите, които са му били предоставени. Дали именно този акт е провокирал насилие ще стане ясно след анализ, добави министър Йовчев.

По-късно стана ясно, че не той е наредил извеждането с автобуса, но така и не бе съобщено кой точно е сторил това.

Йовчев веднъж пое вината за пуснатия автобус, но по-късно вече бе на съвсем друго мнение:

"Не очаквах автобус с български граждани да се атакува с павета. Не мислех, че протестиращите ще стигнат до там да нападат невинни български граждани", каза министър Йовчев и подчерта: Отговорността е на протестиращите, които с агресията се опитаха да попречат на български граждани да напуснат парламента".

Ако един министър на вътрешните работи твърди, че не е очаквал агресията от драматичната нощ, то той явно е бил неподготвен и трябва да преосмисли оставането си на поста. Още повече, че Сергей Станишев, така и депутати от БСП го критикуваха за случилото се и действията на полицията.

От няколко дни предупреждавах, че ако се продължава в този дух ще нарасне агресията и всяко едно евтино политическо заиграване е изключително рисково, коментира Цветлин Йовчев.

Предупреждавал кого, кога – това бе спестено на гражданството. Защо Йовчев не се доизказва, прикрива факти и виновни – досега той показа, че не на всяка цена би останал на даден пост? Тогава какво чака този вътрешен министър и не си отиде след като бе създадена една недотам етична ситуация?

По думите му сред протестиращите е имало хора, за които без значение кой ще се изправи пред тях са били готови да упражнят агресия срещу тях.

Това не беше протест, а опит за погром, подчерта вицепремиерът.

А дали вече са дадени на прокуратурата данните за нощта на погрома?

Кметицата на столицата Йорданка ФандъковаЗащо той допусна една кметица, бивша даскалица по руски да върти на малкия си пръст правителство и парламент и да се стигне дотам тя да издава заповеди на полицията?

Законът е ясен за престъпления против републиката, има и закон за митингите – тогава какво чакат вътрешният министър и правителството? Защо до този момент не са поискали прокуратурата да се самосезира за случващото се в центъра на българската столица вече втори месец?

Да не би да се страхуват, или има някаква сделка да не се предприемат действия в рамките на закона?

Крайно изненадана бях, когато мои приятели от Отряда на баретите ми споделиха, че назначеният за Главен секретар на МВР им е непознат? Тогава в кой отряд на барети е бил Славомир Лазаров – да не би да идва от чуждестранния легион, въпреки че той вече не съществува?

Решенията на правителството за предложение до Президента за освобождаване на главен комисар Калин Георгиев и за назначаване на Светлозар Лазаров са взети неприсъствено, факт, който също заслужава внимание и анализ.

Темата с ярката интелектуална недостатъчност на Лазаров ще бъде развита в друга публикация. Тук само ще допълня следното за въпросната нощ на сблъсъци на протестиращи с полиция.

Вниманието ми привлече поведението на един протестиращ към 33-та до 45-та минути в репортажа на bTV. Ето за какво иде реч:

Младежът с конската опашка е доведен до камерата и микрофона на Миролюба БенатоваТози протестиращ бе доведен от един мъж с раничка, който отиде при Бенатова и извика: „Има окървавени хора от полицията!” След този крясък, мъжът с раничката отиде и вдигна от земята младеж със зелена блуза и коса, вързана на опашка, и го заведе при камерата на bTV и микрофона:
„Здравейте, аз съм Васил Димитров. И колкото и пацифистично да изглежда, има поне едно 10 полицаи, които не спазват нормите на пасифистичния протест. Аз бях просто от хората, които спираха с гръб.../не се разбира от записа/”.

Мъжът с раничката довежда втора протестираща при Бенатова и крещи: „Вижте лицата на хората, Има кръв?”

Младежът вече е със скъсана фланелкаМладежът изчезва, докато след секунди камерата отново го засича как блъска щита на полицай и крещи, обръщайки поглед назад, за да види дали камерата го снима. След секунди на младежа му писва и отива на друго място на протеста.

Дръпва се назад, наблюдава, тръгва отново да се блъска с полицай, но е изместен от по-як, гол до кръста младеж.

Протестиращите викат: „Оставка”, въпреки че наоколо, в този нощен час няма нито един човек от правителството.

Младежът ту отива при мелето с полицията и се блъска, ту се дръпва назад.

Младежът сеоглежда къде да застане, за да го снимат камеритеОт тълпата се чува вик: „Ето така комунистите чупят глави!

Младежът със зелената фланелка се е върнал отново на предни редици, червената течност по лицето му я няма, но фланелката е разкъсана. Веднага след завръщането си на предни позиции той отново започва да се блъска. Подпира полицейски щит, но щитът остава чист, въпреки, че ръката на младежа е „кървава”.

Множеството е толкова плътно в блъсканицата, че няма как полицай да вдигне палка и да бие.

Късо подстригано момче обгръща през врата младежа с конската опашка и го издърпва назад.

 По-късно този младеж бе пред институт „Пирогов” с чисто лице и нито една рано по него, като блузата му все още е разкъсаната:

„Той разказа, че полицаи са „агресирали” по изключително злобен начин и са удряли по лицето. И него го били ударили няколко пъти, но освен няколко натъртвания за които само той разказа, имал и наранена ръка.

На видеозаписа няма кадри как полицаи му нанасят удар по лицето и кадрите са предимно от блъскането му в полицейските щитове.

От какво си е наранил ръката – така и не става ясно, тъй като тя е превързана от разкъсаната му фланелка, а не с бинтове, както се прави в медицинско заведение.

Т. е. младежът сам определя, че има натъртвания.

Надявам се да е бил превързан по-късно от лекари.

В българския речник няма дума агресирали, дали споменаването й от младежа е резултат на ниска грамотност или има друга причина за въпросната дума?

В интернет пространството плъзна версия, че протестиращи са се мазали с театрална кръв в нощта на сблъсъците. Не е моя работа да гадая – но си заслужава разследващите органи, които са прибрали видеото от тази нощ да проверят колко от окървавените са отишли в „Пирогов” за оказване на лекарска помощ.

Както източник на „Хроники” съобщи, че Дучето е търсил преди сблъсъците депутат от ГЕРБ и двамата са си говорили дълго.

На протестите имаше младежи, които криеха лицата си от камерата, тъй като лицата на ултрасите от червените и сините са известни на полицията.

Едно е сигурно: изработването на Изборния кодекс не е панацея. Това няма да обедини дясното и да го направи силно като сега влезлите в парламента партии.

Другото, което също се пропуска е следното: няма как партия на Саша Безуханова да влезе на следващи избори, нито каквито и да било други създаващи се формирования.

Известна е личната неприязън на така наречения президент към банкера Цветан Василев – тогава как се вижда Бареков с депутати при следващи избори?

Как се вижда Илияна Раева депутат, или който и да било от сега създаващите се партии и коалиции?

Защо бърза Борисов с нови избори? Защото ГЕРБ губи проценти с поведението си.

Борисов прегръща Христо Мутафчиев - сн. в. НовинарПроценти ще изгуби и БСП, докато председателят на партията Сергей Станишев не осъзнае, че престоя му на този пост срива непрекъснато доверието за социалистите.

Ще играе ли дървото на „мирните” протести, както съветва депутат от ГЕРБ през есента, когато се очаква отново ескалиране на напрежението и „щурм на парламента”? Последното бе заявка на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, близък с бившия премиер Бойко Борисов...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене