Частичният президент

Съпругът на Юлияна Плевнелиева обяви война на правителството на Орешарски, но „забрави” своите бюджетни харчове

Президентът Росен ПлевнелиевЗаемащият поста държавен глава Росен Плевнелиев върна актуализацията на бюджета, която правителството на премиера Пламен Орешарски гласува в парламента. Плевнелиев стори това с ясното съзнание, че върнатата актуализация ще се прегласува в парламента и напъните му да опозори правителството ще рухнат като пясъчна кула.


Днес подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане, в парламента, някои текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Пълния текст на мотивите за това вето, както винаги досега ще намерите на сайта на президентската институция.

====================

Той обявява, че налага вето на актуализацията на Бюджет 2013Не бива да се внушава на обществото, че едва ли не само това е целта на актуализацията, която е предвидена, защото социалния пакет, който е включен в нея, е една много малка част от предвидените разходи. Искаме да знаем повече за всички разходи и искаме да знаем повече за предвидения нов дълг и, разбира се, как ще се управлява този публичен ресурс до края на годината. Същевременно не виждам в приетия от Народното събрание Закон за актуализацията на бюджета сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентноспособността и растежа на българската икономика. Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката трябва да расте трябва да растат, а икономиката трябва да расте, за да живеем по-добре. Така по устойчив начин ще се произведе повече, а управляващите ще могат да разпределят чрез бюджета повече за заплати, за пенсии и за социални програми. Реших да наложа частично, а не цялостно вето, за да подчертая ясно, че подкрепям предвидените 40 милиона лева допълнително, които ще бъдат изразходвани за социални мерки.

======================

Повтарям, наложеното от мен днес вето е частично, като връщам за повторно разглеждане текстове, които са свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг. Считам изменението на приходната част за преждевременно и неамбициозно, тъй като на практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации…

=======================

Ако погледне приетите предизборно от управляващите ангажименти за борба със сивата икономика, с контрабандата, за повече приходи, всъщност в тази актуализация констатираме точно обратното.

======================

В отношение на разходите генерално липсва прозрачност, липсват аргументи, защитени с цифри и записани в закона. Нека да стане ясно на всеки – в този закон, който Народното събрание прие в частта „Разходи”, се коригира единствено резерва за непредвидените и неотложни разходи. Какво означава това? Означава, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента и в публичното пространство, във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре.

=================

Коректният подход е друг – разходите да са прозрачни, в закона да е разписано кой какви средства допълнително ще получи и за какво. Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре…

===============

Какво прави впечатление в закона? Най-ярката липса е именно по отношение на задълженията на общините. За тях няма нито дума нито в мотивите, нито в разясненията, които управляващите, които управляващите дават. На мен това ми се вижда странно, нелогично, но вярвам, че е в разрез с обявените намерения държавата да се разплати с бизнеса. Питам – на кой бизнес? Законът не отговаря. И по тази тема се постъпва по същия начин, предвидени са едни допълнителни средства, които са за непредвидени разходи и, които Министерски съвет ще разпредели както намери за добре. Това заобикаля един от най-важните принципи на правовата държава. Разходите на държавните органи да се определят законно, за да е ясно на цялата държава кой за какво харчи и за какво. Надявам се Народното събрание да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса и необходимите средства да бъдат предвидени по съответните пера в бюджета.

=======================

Не е сложно Министерство на финансите да обяви колко се дължи за ДДС и съответно тези пари да се предвидят в бюджета на министерството. В противен случай едва ли можем да говорим за прозрачност, натрупването на стотици милиони в резерв за непредвидени разходи буди съмнение. Какво казват вносителите в мотивите си? Необходими се са още пари за ДДС, за издължаване към бизнеса и за социални нужди, добре. Кажете ми вие на мен – кой от тези разходи е извънреден? Кой от тях може да бъде класифициран като непредвиден, кой? Връщането на ДДС, разплащането с бизнеса ли?

===================

Вярвам, че всички ще се обединим около това и вярвам, че културата на стабилност в България ще бъде запазена. Това са моите аргументи, те са принципни. Те не са плод на каквото и да било политическо заиграване или задкулисни намерения. С това вето се придържам стриктно към конституционните си правомощия.

=========================

В отговор на въпрос на репортер: Нищо не пречи, още повече, когато сме вече август месец, да кажем на българските граждани за какво ще похарчим този 1 милиард. А и нека да направя едно елементарно сравнение. Предвиден е пакет, в който ще се дадат допълнително 28 лева на дете с увреждания на месец. Това означава, ако направим една елементарна сметка, 90 стотинки на ден. Аз питам: когато ни се обяснява, че 1 милиард трябва да бъде взет като кредит, единственото обяснение е, че ще разплащаме с бизнеса и ще има социален пакет – да, но социалният пакет е 90 стотинки на ден за едно дете, с 90 стотинки повече на ден ли ще обясним само на българските граждани взимането на 1 милиард?

Цялото изявление на Росен Плевнелиев:

Мотивите на Плевнелиев:

Ефектът от действията на така наречения президент са, че ще забави обнародването на актуализацията и ще блокира работата на правителството!

Да се пречи на правителството и парламента с каквото може - друг ефект от наложеното вето няма!

Той, държавният глава зае страна в случая с актуализацията – той спря да осъществява задължението си по Конституция да бъде президент на всички българи.

Бурна радост в прегръдките на Цветанов

Той, Плевнелиев бе човекът, който подписа Бюджета на Дянков за 2013 година, въпреки че бе наясно, че това е Бюджет на мизерията и на застоя в икономиката.

Преди броени дни, така нареченият президент Росен Плевнелиев обяви, че снема доверието си от правителството на Орешарски. Той вече не крие, че се изживява като говорител и политически застъпник на политическите сили /съществуващи или все още виртуални/, които са срещу това правителство. Съпругът на Юлияна Плевнелиева се прочу и като говорител на така наречените протестиращи...

Няма спор, че Плевнелиев влезе в роля на опозиция на действащото правителство, въпреки че тази му битност не е разписана в Конституцията.

Плевнелиев е наясно, ако е поне елементарно грамотен, че не може едно правителство да харчи бюджетни пари по непрозрачен начин. Дали ще се харчи чрез съгласие на парламента,     или ще се харчи с Постановления на Министерския съвет, - няма как бюджетни средства да потъват някъде, неизвестно за какво! Това така нареченият държавен глава прекрасно осъзнава!

Живко Георгиев в студиото на Страхът на въпросния президент и хора и интереси, стоящи зад него е да не би това правителство да се прави – обясни в студиото на БНТ Живко Георгиев, социолог и преподавател в Софийския университет. - "Той се вкара в един сценарий, в който има една-единствена роля - по възможност да създава обструкции на правителството и парламента, доколкото има конституционни права".

Плевнелиев и Саша Безуханова, следващият проект на Сорос

„Оставка или не!” зоват вече втори месец протестиращи в София, но никой не разсъждава къде и в името на какво ще отстъпи правителството. Правителството се консолидира, протестът се консолидира, президентът е на страната на протестиращите и все още не съществуваща алтернативна политическа формация около Саша Безуханова.

Времето не работи в полза на протестите и президента. Евентуално друго служебно правителство, назначено от президента едва ли ще може да посрещне зимно недоволство на бедните.

Улицата иска промяна на статуквото, но политическите сили не са готови за нея...

Но, да се върна към ветото върху актуализацията на Бюджет 2013

Йордан Цонев, председател на парламентарна комисияНомерът, който Росен Плевнелиев развя, че видите ли наложил „частично” вето на актуализирания бюджет потъна в бурния смях на експерти юристи, които са наясно че няма частично вето, а единствено вето на даден закон и то цялостно!

Несъстоятелността на това вето „блесна”, когато Йордан Цонев, председател на Комисия в парламента, обясни колко нелогични, да не кажа смехотворни са доводите на държавния ни глава по актуализацията:

Плевнелиев възропта срещу един милиард за държавата, а мълча и мълчи за единия милиард,         който бе отпуснат на бившия премиер Бойко Борисов за „джобни”?!

Той възропта и срещу актуализацията и непрозрачното харчене на бюджетни средства, а си мълча когато правителството на ГЕРБ му отпусна допълнително 1 милион за транспорт?!

Малцина помнят и как правителството отпусна миналата година допълнително близо един милион лева на администрацията на президента, тъй като без тези пари държавният глава нямало да може да изпълни международната си програма. Голяма част от парите са за транспортни разходи при пътуванията на Росен Плевнелиев.

Министерският съвет (МС) прие постановление за одобряване на допълнителни бюджетни средства по бюджета на Администрация на президента за 2012 г. Техният размер 980 хил. лева, съобщиха от МС.

Средствата са предвидени за обезпечаване през настоящата година изпълнението на международната програма на президента, в т. ч. и за транспортни разходи.

Предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г. средства за Администрацията на президента са в размер на 4,13 млн. лева. Този размер не позволява посрещането на разходите във връзка с функцията на президента да представлява Република България в международните отношения, казват от МС.

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г. по реда на чл. 34, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Един милион за пътувания на Росен Плевнелиев и то по средата на бюджетната 2012 година?!

И какво постигна за България като пътува Плевнелиев?

Да носи и дарява гигантско яйце на папата?!

Но пътуванията му явно не подобриха географските му познания, защото още се помни коледната реч на Плевнелиев, в която той обърка планините в Колорадо с български!

Ще се помни от поколенията и как младежът от Гоце Делчев покани кралицата на Великобритания на гости, нарушавайки всякакъв протокол!

Впечатляващо бе посещението на Росен Плевнелиев в Лондон, заедно със сина му и охраната. Тогава Плевнелиев отседна в най-скъпия хотел, за да гледа олимпийските игри?!

Ето какво написа по този повод сайтът „Хроники”:

„При посещението си в Лондон, което на фона на тежката икономическа криза в страната, президентът Плевнелиев е отседнал според няколко електронни издания в един от най-скъпите хотели в английската столица - „Клариджис”.

В този хотел нощувката струва над 1000 паунда, което или в български пари това са около 2400 лева. Чаша следобеден чай струва 107 лева.

Пътуването до Лондон в бизнескласа по време на олимпиадата струва 1000 евро на човек.

Охраната на президента също е отседнала в „Клариджис”, в отделни стаи и близо до държавния ни глава!

Явно е трудно от Гоце Делчев, преминал през паркингите на Германия, да седнеш на креслото на държавен глава и да устоиш на съблазните, които предлага поста!

За човек като Росен Плевнелиев постът е скъпи визити в чужбина, увеличаване на президентския бюджет с един милион, подкрепа на олигархичен кръг, спонсориран от Сорос и САЩ, послушание на бившите му съпартийци от ГЕРБ, приемане на нископоставени чуждоземски чиновници, и тотално пренебрегване на парламента като най-висш орган на власт в Република България.

Плевнелиев в деня на клетвата си като президентГоре изброените му „подвизи” са малка част от излъскания му престой в президентството. Малцина помнят как той в началото на първата си реч обеща „да не пречи”, след което наруши обещанието си и дръпна една 40-минутна реч, с която отегчи до смърт присъстващите в залата на парламента, някои от които не издържаха и напуснаха.


Във факта, че Плевнелиев избра да се представи в реч, напомняща по времетраене трите тома на „Война и мир” даде ясен знак, че в екипа му липсва човек за писане на речи, човек с нормално чувство за мярка.

Частично вето, почти бременна жена, какво ли не коментираха граждани след хитрината на Плевнелиев да кръсти ветото си частично...

Единственото частично засега в държавата е именно Росен Плевнелиев, защото загърби конституционните си правомощия да бъде обединител на целия народ...

Ще завърша с кратък коментар на вицепремиера Даниела Бобева, веднага след като Плевнелиев обяви, че налага вето на актуализацията на Бюджет 2013 г.

Бобева каза: Дано президентът знае какво прави.

Още за наложеното вето, реакциите на политици и икономисти четете утре!

 

Коментари 

 
+1 #2 Boci 2013-08-12 17:03
Желю и Росен са най-смешните президенти на България досега!
Цитиране
 
 
+1 #1 Евгений Тенев 2013-08-08 22:02
Поредното недоразумение за "политик" от такъв мащаб, което навява повече мисли, че в българската политика от почти четвърт век се/ги подвизават няколко дузини майтап/пишман политици, за радост на техните господари и за зла участ на българския народ.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене