Защо бе разровен гробът и поругана паметта на българската пророчица Ванга?!

Клеветата като аргумент, като "почит", като опозоряване на единствения, но мъртъв български феномен

Пророчицата от Рупите17 години след смъртта на пророчицата от Рупите, руски кинематографисти създадоха многосериен филм за живота й.

Българската пророчица Ванга бе и е уважаван феномен в Русия, и бившите републики. Създателите на филма са използвали свидетелства, документални кадри, разкази на близки на Ванга. Филмът бе повод в известното предаване „Сегодня вечером” на водещия Андрей Малахов да се появят създатели на филма, приятели, близки, племенницата на българската пророчица, хора, които са имали срещи и контакти с нея.

Водещият Андрей МалаховВсичко вървеше нормално, докато в предаването сеСветослава Стаева-Тадаръкова-Рудолф появи Светослава Рудолф, преди години - бивша Стаева, бивша Тадаръкова и прочие. В присъщия си стил да съобщава „сензации” Стаева-Рудолф, вече без Тадаръкова в презимето обяви на всеослушание, че е „проверила” как Ванга е загубила зрението си и че разполага с няколко версии по темата. Тя съобщи, че е говорила за разследването си с метеоролози, с някакви свидетели, които обяви за независими един от друг източници, без да споменава имената им. Присъстващите и десетки милиони зрители, чуха, че българската пророчица не е загубила зрението си от вихрушка, ураган или нещо такова, а е била отвлечена като дете, бита и изнасилена?!

Това била причината по-късно Ванга да няма дете, обясни Стаева-Тадаръкова-Рудолф.

В предаването на Малахов избухна скандал!

Племенницата на Ванга, Красимира СтояноваПрисъстващата там племенница на пророчицата Красимира Стоянова избухна възмутена от съобщеното от така наречената журналистка!

Стаева-Тадаръкова-Рудолф обясни, че говорила с учени от БАН, които й казали, че тогава, в този район ураган е нямало!

Досега бе известно, че Ванга е била вдигната от земята от силна вихрушка и намерена на 2 км от селото си с запрашени очи и затрупана от листа! От силната запрашеност и удара Ванга губи зрението си!

Водещият Малахов„Ако не е загубила зрението си от ураган, то как е ослепяла Ванга” – попита водещият Андрей Малахов гостенката Рудолф.

Тя охотно обясни, че Господ е отворил небето, взел Ванга, сменил духа й и я върнал на земята като друг човек. До този момент Ванга била обикновено селско момиче, нямала е видения, но след случилото се се превръща в съвършено друга личност. Това „ново” същество получава мисия, да помага на хората – подчертава Рудолф.

Как започна скандалът в предаването "Сегодня вечером"

Рудолф обяснява как е загубила Ванга зрението сиСтаева-Тадаръкова-Рудолф: Другата версия, която е много ужасна, тя е била регистрирана в българската Държавни сигурност, от два независими един от друг източника, според тази версия когато е била малка, Ванга е била изнасилена, пребита и отвлечена, и хвърлена много далече в едни храсти, където я намират впоследствие.

Красимира Стоянова, племенница на пророчицата: Това вече е чудовищно, Как може такива глупости да говориш?!

Ст.-Т.-Р.: Според тази версия, за която говорите и за която има документи, че е имало изнасилване, според полицейски протокол, и тя потвърждава, че тя не е имала свои деца...

Кр. Ст.: Ти говориш за моята леля, аз или ти знаеш повече? Как е възможно това? Как не те е срам?

Андрей Малахов: Има полицейски протоколи, които са регистрирали това изнасилване, и има документи, които потвърждават, че тя не е могла след случилото се да има свои деца.

- Да, точно така – съгласява се Рудолф.

Ст.-Т.-Р.: Аз съм разследващ журналист, който проверява факти...

Племенницата на Ванга е изумена!  Кр. Ст.: Какви факти! Това е позорно! Това е моето семейство, как не те е срам! Аз ли знам или ти знаеш?! Ако имаше нещо такова – нямаше ли да знам, от Ванга,от майка ми?!

Ст.-Т.-Р.: Аз ви казах, има много неща, които вие не знаете, не сте ги проверили,

Кр. Ст.: Ако имаше такива неща, нямаше ли да ги знам, от Ванга, от майка ми, от роднини, от близки...

Ст.-Т.-Р.: Сигурно не сте проверили...

Кр. Ст.: Къде да проверя, бе? На небето? Недей така, излагаш се... Ставаш смешна. Срамота... Не приемам абсолютно никакви такива твърдения на хора странични...които нямат доказателства. Обиждаш ме по този начин. Това е животът на моята леля, аз го знам от всичките роднини, Правила съм дълги разследвания, не можеш да знаеш повече от мен...

Ст.-Т.-Р.: Аз смятам, че истината не може да има монопол...

Кр. Ст.: Няма монопол, Аз говоря истината, такава, каквато я знам,

Ст.-Т.-Р.: Не искате да кажете истината, защото Ви е срам. Всички в Петрич са знаели за това и всички сте ги крили...

Кр. Ст.: Аз не съм знаела такива факти... Ами ако не сте ги знаели...- самата Ванга е разказвала вихрушката как я вдига...Е, добре сега, ние на нея ли ще вярваме или на самата Ванга?

Българката, която живее в Лондон опровергава Тадаръкова-РудолфБългарка, която живее в Лондон стана по време на предаването и се намеси: Много мога да разказвам за тази жена, три пъти съм била при Ванга, тя ме повика, целунах й ръка, Вие не сте й целунали ръка. Тази жена бе представена от Андрей Малахов като Вания Станева, ученичка на пророчицата. – Това е лъжа, това не може да се е случило, ако е имало такова нещо, то тя би разказала...

- Тогава как се е случило това? Как се е случило това? – пита Рудолф, която влезе в студиото на предаването със самочувствието че знае всичко за Ванга и то от последна инстанция. – Тя не си го е признала / Рудолф има в предвид „изнасилването”, което било ослепило пророчицата- бел. Л. М./ - защото я е било срам. Срамувала се е!

Кр. Ст.: Леля ми е ослепяла, знаем как се е случило, и шест години след това е получила вътрешно зрение, шест години по-късно след това, което й се е случило, тя е станала ясновидка, пророчица.

- Не искате да кажете истината защото ви е срам, така са ви възпитавали! – Рудолф минава в настъпление...

Отзвукът от скандала по ОРТ оттекна в България. За коментар по темата в сутрешно предаване на тв 7 бяха поканени различни хора, които са се срещали с пророчицата – Капка Георгиева и Нешка Робева:

Тук му е мястото на въпросите, които зададе Капка Георгиева, автор на книга за Ванга:

  • Събитието с ослепяването на Ванга се е случило през 1923 година в село Струмица.
  • Тогава не е имало Държавна сигурност, а още по-малко пък са правени полицейски протоколи, за които никой от селото да разбере!

Какво се случи в предаването "Сегодня вечером" на ОРТ – охулване на мъртвата Ванга, която няма как се вдигне от гроба и да се защити? Това ли бе единственото нещо, което й засвидетелствахме?

Свидетелите – свидетели на какво от 1923 година?

Към днешната 2013 година тези свидетели трябва да са над 100-годишни...

Рудолф обяснява версиите сиАз имам записи на твърденията на свидетелите и като журналист мога да ги запазя в тайна”казва Стаева-Тадаръкова-Рудолф в тв7.

Никой не спори за това, но когато не се съобщават имена, когато се говори за изнасилване на починала свята за повечето българи личност – то на какво основание имената на „свидетелите” остават в тайна, а името на обруганата с някаква несигурна версия пророчица се разнася из телевизии и жълта преса?

Ванга неведнъж е разказвала, как е загубила зрението си – това ли е великата журналистика – да се говори анонимно за преселил се в отвъдното човек?

Свидетелите - обяснение на Стаева-Рудолф-Тадаръкова

Това са двама души, аз ги знам от свидетелства в ДС, които са били – това е. Документи няма, защото те са унищожени впоследствие... Както в съда, не всичко се доказва с документи, но има свидетели. Имало е хора, които са го твърдяли в 1923 година пред ДС! /В 1923 година, пред коя ДС? – Л. М./. Това са го твърдяли пред ДС двама души, независимо един от друг. Жив е човекът, който може да го потвърди, и един от свидетелите също може да го потвърди...Аз казвам една-единствена версия и не твърдя, че това е абсолютно вярно!

... Имало е и други хора, които са присъствали на случката – торнадо ли е, изнасилване ли е- имало е и други хора. Как така само Ванга е вдигната?! Това са хора, които не са живи свидетели на случката, а на... а на... а на това, което се е случило.

Няколко изречения за размисъл

Стаева-Тадаръкова-Рудолф твърди, че свидетелства в ДС е имало, от живи хора, но всъщност свидетелства - няма. Както го няма и единият свидетел, починал е, както и самата Ванга не е сред живите.

Свидетели кога и на какво? Свидетели пред съда, когато от другата страна няма никой, освен един гроб?!

Свидетелства на медици, които твърдели, че не е възможно Ванга да ослепее от вихрушка, но е възможно тя да загуби зрението си от отвличане и изнасилване?

Словесната пукотевица се пренеса от екрана в интернет, дали да започнем да осмисляме ролята на мита Ванга

Кулезич като водеща– с този въпрос започна предаването си "На светло" в Нова телевизия в типично свой стил водещата Люба Кулезич.

Ст.-Т.-Р.: В никакъв случай не е опетняване на Ванга, Ванга няма нужда от измислици, за да бъде представена като по-велика. Тя си е велика и без измислиците, които се говорят за нея. Аз съм си свършила работата като журналист, дала съм всичките версии, не само тази, която е оперативна информация в Държавна сигурност, дала съм версията за вихрушката във филма, от няколко души, дала съм версията за чудото, окултното, което е станало, също една възможна версия и накрая давам тази, която не е била между другото, не чак толкова голяма тайна, тъй като моя източник ми тогава ми каза, още тогава ми каза, а след това говорих няколко пъти с него по този въпрос, включително и след това предаване, „Ами това се знаеше в МВР”...

Обикалящата телевизиите Рудолф пита... Аз се питам защо е страшно да се каже просто, че са съществували такива сигнали, това, че са съществували такива сигнали не значи, че тези сигнали са абсолютно верни. Аз просто казвам, че в ДС са постъпили просто два такива сигнала... И аз сега съм разпъната на кръст, че като журналист съм дала всички версии. Ако не трябва да се казва – ние трябва да зачеркнем журналистиката. Трябва да се махнем от тази професия.

Оля Ал-Ахмед, дъщеря на поетесата Ваня Петкова: След това, което каза Светослава, екипът на това мегапредаване „Сегодня вечером” започна да пита: „Оля, истина ли е това?” Руснаците не са създали мит, Ванга е много ценена в Русия – не е  създаден мит. Има правило – за умрял човек или добро, или нищо.

Писателят Никола Стоянов, родственик на пророчицатаНикога в кръга от сродници на Ванга не е имало такава приказка. – обясни Николай Стоянов, писател, и сродник на пророчицата. – Леля ми, която освен, че беше моя родственица, беше и най-близката приятелка на леля ми... Лятна буря отнася Ванга и я затрупва с шума и пръст обяснява Стоянов. – Ванга, правен е опит да се лекува, баща й е продал всичко, което може, лекарят е казал, ще я лекувам толкова, колкото ще стигнат парите...

Защо не запраща другите две момичета – запита Светослава Рудолф.

Н. С.:Защото са се хванали за две дървета...вятърът е отнесъл Ванга...

Пророчицата ВангаСт.-Т.-Р.: Медиците говорят, че не може от затрупаните очи... Говорила съм с 10 медици... Общината е дала пари за лечението, но баща й похарчва парите, Ванга е казала на свои близки, че никога няма да прости на баща си, че е похарчил парите...

Н. С.:Това не е вярно, Дадени са пари, но те не са били достатъчни... Целият проблем, че че аз не съм против свидетелствата, целият проблем е, че няма документи за това нещо. Когато твърдиш нещо, ти трябва да докажеш къде го има този документ, откъде си видял, кой ти го е казал. Аз се срещнах с първия началник на Държавна сигурност в Петрич, Коста Вълков се казваше, и той ми разказа, това, което знаеше той за Ванга и ситуацията. Казвам го, семейството му е живо, всички могат да го докажат, но аз казвам от кой съм чул това нещо. А когато ти твърдиш, или лансираш една теза и не можеш да я защитиш документално, тогава вече става спорен... Свидетелски показания за един живот, и то за живот на човек, който е свършил достатъчно добри дела – би трябвало да бъдем по-коректни и по-внимателни. Не мога да забраня да искам от Тадаръкова, извинявайте, Рудолф, да се занимава с даден въпрос, напротив, всеки има право да се занимава, само че, казваш, това го знам от еди-кой си, показваш документа и...

Камъчето в обувката – или всичко руско на позорния стълб!

Кулезич е доволна от разговора в студиотоСлед така избухналия скандал остана и камъчето в обувката на водещата Люба Кулезич. Тя го извади, като запита:

„Защо е това преклонение пред Ванга в Русия? Заради това, че е истина, или за това, че обслужваше нечий интереси? Защо Ванга е обичала толкова много Русия, що за любов е това?

Защо пък Русия така се влюби във Ванга, защо я превърна в част от своята медийна машина?

Оказа се, че според Люба Кулезич не е трябвало руснаците да правят и филм за Ванга... Интересно би било ако такъв филм бяха направили американци или други, европейски кинематографисти – дали пак щеше да се сътвори скандал и да се говори за права?

„Значи руснаците могат, само ние не можем” – си отговори сама Кулезич.

Стаева-Тадаръкова-Рудолф се присъедини: „За толкова много хора са правени разследвания, само за нас не може...”

В следващите минути бе подхваната и любимата тема на Рудолф за ДС, която бе илюстрирана с кадри от неин филм за Ванга, в който тя разговаря с човек от спецслужбите около един аквариум с рибки:

Имало ли е неща, които по нейна инициатива сте донасяли? Някакви неща, на които тя е попадала и ги е сигнализирала?” - пита Рудолф събеседника си, с което не остава и капка съмнение, че целта й е да опозори пророчицата.

„То всичко се чуваше - отговаря „източникът”, който се изписва като „началник в ДС”. Пет микрофона, два псевдонима, казва шепнешком и загадъчно Рудолф при озвучаването на филма си?!

Още въпроси на Кулезич: Защо се поддържа легендата Ванга?

Отговорът бе: Имперска обосновка през окултното /в полза на Русия-бел. Л. М./ – така окачествиха целта на филма гостите в студиото на Люба Кулезич.

Защо подобен вид бутафория /това е определението за филма на руснаците за пророчицата-бел. Л. М./, не може да се смята за кощунство, а излагането на няколко версии... пита Рудолф.

„Аз също съм от фенките на Ванга” заявява тя, и с тези свои думи слага точка на познатото си безпардонно поведение.

Послепис на "Хроники". При сватба се казва: който има да каже нещо, което пречи да се сключи този брак да го каже сега или замълчи завинаги.

А при починал човек - как е?

След като месеци наред ни засипваше с мръсното  бельо от пропадналия си брак, Стаева и така нататък изрови този път друга „сензация”: опозоряване на паметта на една българска пророчица.

Дали това е черешката на тортата в разследващата журналистика?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене