Пет къщи, торба пари в брой и една неподадена оставка

Номерът на Росен Плевнелиев, че е унижен и оскърбен се изтърка

Една телевизия с национален обхват изнесе в своя предаване следното:

Копие от документи по покупката на къщата на Плевнелиев в Халкидики, с което тв7 разполага700 хил. евро в брой е платил държавният глава Росен Плевнелиев за земеделски имот, в който се намира къщата му на Халкидики, показаха документи от гръцката Агенция по вписванията, които TV7 показа за първи път в национален ефир.

През 2007 година купува в качеството си на строителен предприемач, българският гражданин Росен Асенов Плевнелиев земеделски имот с три едноетажни къщи в местността Амаксина до Уранопули - селище на третия ръкав на п-в Халкидики.

Гръцките къщички на Плевнелиев, показани за първи път по тв7

Мястото е известно като провлака на Ксеркс, защото през малкото парче суша в древността са били пренесени с въжета корабите на персийския нашественик. Местността дава и прекрасна гледка към най-високия връх на Атон. След покупката новият собственик има право на подобрения само с дърво, бетон и керемиди. Не може да надвишава 400-те кв.м застроена площ, но той използва наклона на релефа и обединява трите къщи, като прави проходи за връзка помежду им.

Документ от гръцкия НотариатСпоред местните имотът е купен много изгодно, защото тримата предишни собственици са имали разногласия и не са успели заедно да се договорят за по-голяма сума. Всеки от продавачите е бил индивидуално посещаван и убеждаван от адвокатите на Плевнелиев.

Двете договорящи се страни са признали документално, че сумата от 700 000 евро е справедлива и равностойна.

Документ сочи, че Плевнелиев купува парцел от 5000 кв.м с комплекс от три приземни къщи с мазе и разгърната застроена площ от 400 кв. м.

Според записаното от нотариус Виргиния Хасапи Гагана "Продавачите приемат цената от 700 хил. евро, сума, която и двете договарящи се страни припознават като справедлива и равностойна и която е била предоставена изцяло от купувача, получена от продавачите в брой според съответните дялове на всеки един, преди и извън кантората, както изрично и безрезервно ми заявиха договарящите се".

Не е ясно защо Росен Плевнелиев дава 700 хил. евро в брой за имот с три пъти по-ниска  данъчна оценка от близо 229 хил. евро, коментира, позовавайки се на документи журналистката Моника Гаджанова.

Другото неясно засега по тази сделка е защо Плевнелиев е платил близо 65 000 евро данък за прехвърляне на имота – сумата от прехвърлянето би осигурила двустаен апартамент на така наречения президент в България.

Разследващата журналистка Моника ГаджановаГаджанова допуска, че парите за сделката може и да са изтеглени на място от сметки на офшорните фирми на строителния предприемач в Кипър. Една от тези фирми – "Инокс", съществува и до днес, и от 2011г. е собственост на първата съпруга на настоящия български президент - Вероника Плевнелиева.

Допуска се и още един вариант - тези 700 хил. евро да са пренесени през границата. През 2007 г. България променя Валутния си закон. От средата на годината, при износ на валута над 10 хил. евро е било необходимо да се декларира пред митническите власти произходът на парите, получателя и предназначението на трансфера. Това не се чу да е било декларирано от Плевнелиев.

През 2007 г., в Агенция "Митници" е трябвало да заработи нарочен Регистър на българи, които правят подобни сделки кеш в чужбина, но от митническата администрация си спомнят, че влизането в действие на регистъра се е забавило известно време. Така хем се спестява разрешение от БНБ за сделката, хем няма Регистър на границата, в който да те впишат.

Като добавим и проверката на граничните пунктове, която за страните от ЕС най-често включва само предоставяне на лична карта, засега не е ясно как е минала тази немалка сума българо-гръцката граница.

Журналистката от тв7, Моника Гаджанова се е обърнала към НАП с въпрос как и дали изобщо се следи произхода на тези пари. От приходната агенция са разтълкували „по-своему” Валутния закон, като отговорили, че за страните от ЕС не е необходимо  Удостоверение за произход на сума в кеш, в която да фигурира дали преди износа са били платени данъци и осигуровки от лицето, приносител на сумата. Не говорим дали и проверено преди трансфера, че лицето износител не дължи пари на държавата?!

Необходими уточнения

Президентът Росен ПлевнелиевДва от петте имота на президента се намират в Резиденшъл парк София и са придобити през 2008 година. Останалите имоти са в с. Баня, Разложко, където Плевнелиев и съпругата му притежават къща с двор с обща площ 2412 кв. м, в с. Черноморец, община Созопол – 720 кв. м къща с двор и на гръцкия полуостров Халкидики.

И петте декларирани имота са обща собственост на президента и неговата съпруга, но това вероятно е по силата на факта, че са семейство и придобиването на имотите е станало по време на брака.

Къде е държал предприемачът Плевнелиев такава сума. От данни, които изнесе партията на Яне Янев, и данъчните декларации на Росен Асенов за 2009 и 2010 той е имал поне 2 млн в брой, налични?!

Когато се тегли голяма сума от банка, се дава предварителна заявка и банката осигурява охрана на собственика на изтеглената сума. Така е поне в цивилизованите страни в които президентите не си плащат къщите с 700 000 евро кеш.

Няма данни сумата от 700 000 евро да е била в банка и да е теглена преди покупката на къщата, още повече, че къде-къде по-удобно е да се трансферира по банков път една такава огромна сума, а не да се брои кеш.

2009 година, когато Плевнелиев встъпва в длъжност министър на регионалното развитие от кабинета „Борисов”, той твърди, че няма банкови влогове.

Вярно е, че строителство и земеделие са два отрасъла, където сивата икономика е поне 7 млрд годишно, като делът на строителството е 1,7 млрд е само за строителството, където от 2009 настоящият български държавен глава е министър.

България, като член на Европейския съюз е задължена, всяка сума над 10 000 евро, изнесена през границата трябва да бъде декларирана.

За целта е необходимо и Удостоверение от НАП, че въпросното лице износител няма данъчни задължения в особено големи размери. Документът се вписва в Митническата декларация при изнасяне на сумата. Но... това е било след закупуването на къщата в Халкидики.

Така че, въпрос към юристи и финансисти е тълкуването, в случай, че се изнася такава голяма сума в брой, какво следва за данъчните задължения на лицето и има ли давност за това задължение. Все пак размерът на подобна изнесена сума предполага приходи, които да легитимират придобиването на сумата и съответно плащане на данъци и здравни осигуровки по нея.

Проблемът са парите, платени в брой

Мария КапонПлевнелиев трябва да даде обяснения защо се плащат пари в брой, коментира скандала лидерът на ЕНП Мария Капон. - Нали си представяте някой, който тръгва с едно куфарче, въпреки че по 500 евро банкноти не са чак толкова много, тоест просто може би едно сако с дебели джобове. Ако Плевнелиев беше предприемач, нямаше да му се налага може би да дава обяснения, но държавният глава е длъжен да дава обяснения за всичките си действия. Не е важно колко е голям имотът, дали е скъп или евтин, въпросът е, че парите са платени в брой", поясни Капон.

Как са се озовали 700 000 евро в ръцете на Плевнелиев и то в брой? Дали са пренесени през границата, или са изтеглени на място в Гърция – това все още не е ясно и се налага обяснение от самия заемащ поста държавен глава?

Не боли и не е срамно, по-скоро е присъщо на достойни личности.

Президент и така наречен президент

Президентът на Кипър Никос АнастасиадисКипър. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис поиска комисията, която изучава причините за финансовата криза на острова, да започне разследване на неговите действия. Комисията, която се състои от трима бивши високопоставени съдии, положи клетва във вторник, предаде РИА Новости.

„Моля ви с завишена строгост да разследвате това, за което ме обвиняват пряко или косвено. Не се ограничавайте с моите най-близки роднини, разширете разследването и върху платежите на адвокатските кантори, където до неотдавна бях партньор”, даде своите напътствия Анастасиадис в ефира на кипърска телевизия.

По-рано местните медии съобщиха, че роднини на Анастасиадис са изтеглили от Кипърската народна банка 21 милиона евро два дни преди всички банки да затворят врати за две седмици.

Франция. Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак направи сензационното признание, че многократно е лъгал президента, парламента и обществеността и е мамел за данъците си в продължение на 20 години. Признанието на Каюзак, че притежава 600 хиляди евро в незаконна офшорна банкова сметка нанесе унищожителен удар по президента-социалист Франсоа Оланд и правителството, които и без това бяха изправени пред общественото недоволство след скока на данъците, мерките за икономии и високата безработица. Написа го „Индипендънт”.

У нас, в България, президентите се крият от парламента, дават интервюта, че имат в предвид състав на следващ служебен кабинет, при положение, че наличният работи – за зло или за добро.

У нас президентът мълчи когато подопечната му Национална служба за сигурност излага на опасност колата на премиера, или не свиква Консултативния съвет за национална сигурност, за да не му задават неудобни въпроси за имотите и плащането им.

Реакцията на Прессекретариата на президентството по повод разкритията на тв7

През последните близо шест месеца българското общество стана свидетел на организирана клеветническа кампания срещу държавния глава, която отдавна премина всякакви граници, пише в прессъобщение на секретариата на държавния глава.

Невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции.

Според държавния глава атаките срещу институцията очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва.

Президентът Росен Плевнелиев си запазва правото да защити репутацията на президентската институция и доброто си име, включително и чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес.

  • Клевета ли е фактът, че Росен Плевнелиев има къща в Халкидики? Очевидно – не.
  • Има ли граници за чии имоти да се изнася информация и за чии не?
  • Невярно ли е твърдението, че нотариалният акт за къщата на Плевнелиев съществува и тв7 разполага с документа?
  • Манипулация ли е информацията, че така нареченият ни държавен глава си е купил къща, с пари в брой, за което гръцкият нотариус е записал, че плащането е извършено в брой?!
  • Тенденциозно ли е да се огласяват публично имоти на един президент, след като той ги е вписал в Данъчната си Декларация?
  • Уронва ли се името на Плевнелиев от факта, че е платил с пари в брой – 700 000 евро при покупката си на къща в Халкидики?
  • Как се разклаща президентска институция от факта, че заемащият поста държавен глава заминава и си купува имот зад граница? Нима го купува за президентството?
  • Атака срещу институцията президентство ли е фактът, че заемащият поста държавен глава си е купил къща с пари в брой, и то иде реч за лев или два, а цели 700 000 евро?
  • Как може да се предизвика хаос в държавата от факта, че някакъв гражданин, заемащ поста президент си е позволил да притежава 700 000 евро кеш и то зад граница?

Неведнъж сайтът „Хроники” е публикувал заключението, че физическото лице Росен Плевнелиев пребивава в президентството по силата на проведени избори, но той не е институцията, не я олицетворява!

Има ли друга страна, в която президентът ще бъде уличен, че е платил кеш 700 000 евро за къща в друга държава и той ще продължи да е държавен глава?

Има ли случай, в който президентът плаща при закупуване на имот 700 000 евро в брой, а не превежда сумата по банков път?

Има ли държава, в която президентът ще се озове зад граница със 700 000 евро кеш това няма да предизвика скандал?

Има ли държава, в който президентът ще обяви, че притежанието на обявен и деклариран от него имот в чужда страна е клевета и лъжа?!

Има ли държава, в която държавният глава ще пренебрегне покана на парламента да се яви в Комисия за разследване на корупция и това няма да предизвика скандал?

Пак сме на път да се прочуем - с пет къщи, торба пари в брой зад граница и неподадена оставка...

Заплаха ли е пребиваващият в президентството Росен Плевнелиев за имиджа на България?

Заплаха ли е да обявява, че ще съди клеветниците, или това е някакъв Плевнелиев прочит на свобода на словото?

На питащите дали ще се стигне до съд в този скандал бързам да кажа, че едва ли Росен Асенов Плевнелиев ще се реши на това, да се разсекретят всички негови покупки, данъци, приходи и осигуровки. Така че засега оставаме на варианта "заплаха".

 

Коментари 

 
0 #2 SOS 2013-11-07 08:58
"СЪПРУГЪТ" ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ И ДА МИСЛИ ЧЕ МУ ВЯРВАМЕ.ЖАЛКА РАБОТА.
Цитиране
 
 
0 #1 blag009 2013-10-29 13:36
И все пак парите са приведени по банков път. Това, é тримата са получили в брой на място е друг въпрос.
Кибик Блаже
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене