Кандисахме ли вече – няма как да чуем истинското признание от така наречения президент!

Спука се балонът на версиите Плевнелиеви

Президентът Росен ПлевнелиевКакво ли не се изписа и изговори срещу мен от определена медийна група и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тиражираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно. Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция”, обясни Плевнелиев.

Наглост, задкулисие, самозвани популисти – така започна Росен Асенов, който пребивава в институцията президент, своята защита от разследването на журналистката Моника Гаджанова.

На пресконференцията за плащането на имота си в Халкидики - той е намръщенПлатил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция.

През последните няколко месеца сме свидетели на безпрецедентни опити за дискредитиране на президентската институция. Кой печели от тази дискредитираща кампания? – запита Росен Плевнелиев намръщен на специалната пресконференция, която даде след като разследването излезе.

По повод цената на къщата си в Гърция, той обясни следното:

Имотът на Плевнелиев в ХалкидикиЦената, която е посочена, е три пъти по-висока от данъчната оценка, защото като предприемач и политик уважавам законите. Кой счита, че сметките в Дойче Банк, Националната гръцка банка са офшорни? Измисля се скандал след скандал, за да се дезориентират хората и накрая в общественото мнение да остане само президент – скандал. Ако президентът мълчи, това се използва за манипулациите – щом мълчи, значи е вярно. Ако не се отговаря ежедневно на лъжите и манипулациите по мой адрес, тогава колкото повече повторя, че нямам офшорни сметки, че няма да правя партии, коалиции, кръгове, че всичко, което притежавам, може да бъде проверено в данъчни декларации, колко пъти да повтарям? За разлика от много личности аз живея в къща, която е на мое име, а не е собственост на фирма или някой друг. Не съм влязъл в политиката, за да си оправям живота, добави президентът Росен Плевнелиев.

Седмица по-късно ежедневникът "Телеграф" излезе със свое разследване, което се оказа категорично опровержение на твърденията на така наречения президент, а и естествено продължение на разследването на журналистката Моника Гаджанова. Ето какво научихме от това разследване:

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е платил палата си по банков път. Факсимиле от банковата книжка на държавния глава обаче показва, че парите за имота са изтеглени в чекове и кеш.

Президентът Росен Плевнелиев е занижил през 2010 г. данъчната оценка на палата си в Халкидики, за да не плаща налози. Така в момента той няма каквито и да било данъци за иначе колосалния по размери имот. Това разказаха от подразделение на гръцката данъчна агенция в Солун.

Проверката на вестника в Националната банка на Гърция пък доказа, че държавният глава категорично е излъгал с твърдението си, че е изплатил по банков пък сумата от 700 000 евро, за която е купил имота, както и дължимите данъци по прехвърлянето. Служители на трезора издадоха, че парите, които са преведени по сметката му там, са били изтеглени в чекове и кеш – т.е. няма никаква гаранция че именно тези средства са отишли при продавачите. Именно затова според законодателството в южната ни съседка разплащането с чекове се води за равностойно на плащането в брой.

...през 2010 г. тогавашният регионален министър в кабинета „Борисов” и настоящ държавен глава подава декларация при данъчните в южната ни съседка, с която оценката на имота му е занижена под 200 000 евро. Така налозите, които дължи за палата, са свалени до нула, обясни  служителка на едно от териториалните звена на данъчната агенция в Солун. Тя разясни, че според гръцкото законодателство гражданите, притежаващи имот там – независимо дали са местни или чужденци, трябва всяка година да подават декларация за имуществото си. Налози обаче се дължат само при две положения – ако съответният човек дава под наем собствеността си или ако данъчната оценка надвишава 200 000 евро.

„От декларацията, която този човек е подал през 2010 г., излиза, че оценката е под тази сума и той не трябва да плаща нищо”, е обяснила данъчната, като направила уговорката, че не може да каже какво точно е декларирало лицето през следващите три години. Причината била, че вече всичко се подава по интернет и тези данни в момента се обработват от финансовото министерство. „Базирано на тази оценка обаче най-вероятно отново не дължи нищо”,е казала служителката, като специално подчертала, че оценката се прави въз основа на данни, подавани от собственика.

Веднага след гръмването на скандала с начина, по който е купил имота, Плевнелиев се пробва да замаже положението, като обяви, че всичко е било разплатено по банков път. За да докаже твърдението си, той публикува на сайта си и копия от потвърждения за трансфери, направени от сметките му в „Дойче банк Австрия” и Райфайзен към сметката му в Националната банка на Гърция. Според платежните от „Дойче банк” към Гърция са отпътували 460 000 евро, а от Райфайзен - 350 000 евро. Приложи и копие от една от страниците във влоговата си книжка в Националната банка на Гърция, според която въпросните средства са били изтеглени на 8 октомври 2007 г. Според версията на президента това доказвало, че парите за покупката са преминали изцяло по банков път, но в същото време той не предостави каквито и да било данни за трансфери от неговата сметка към тези на купувачите. Оказва се, че няма и как да предостави такива доказателства, защото всичките пари са били изтеглени на ръка. Това става ясно от банковите кодове срещу сумите. Така например срещу сумата от 705 000 евро, изтеглена на 8 октомври, стои код 021. „Това означава, че е била изтеглена в чекове”, разясни служител на банката. В същия ден по код 068 са изтеглени и 83 200 евро.

Кодът означава, че са изтеглени в брой посочил още служителят.

За какво са отишли въпросните пари от банката служителите не са могли да кажат. Не е станало ясно и от документите, защото според акта за покупко-продажба Плевнелиев дължал 64 581 евро данък за прехвърляне на имота. На нотариуса пък е платил 8592 евро, което означава, че над 10 000 евро от изтеглената сума се губят, разсъждават от ежедневика в собственот си разследване в Гърция.

Сравнението от банката и публикуваните от Росен Плевнелиев документи показва, че има разминаване – т. е. по тази сделка не е платено по банков път.

Никой не може да докаже и че банковите преводи от Райфайзенбанк и Дойче банк са използвани за покупката на имота в Халкидики.

Че разплащането с чекове се води разплащане в брой бе потвърдено пред екипа на вестника и от нотариуса, изповядал сделката – Виргиния Хасапи, която открихме в кантората й в Йерисос. Тя уточнила пред журналистите, че това се позволява от гръцкото законодателство. В същото време обаче плащането с чекове отваря огромния въпрос защо Плевнелиев твърди, че е платил по банков път и дали това не се дължи на използването на пари с неясен произход за сключване на сделката.

Екип на вестника е направил опит да се свърже и с продавачите на въпросния имот, но се оказало, че те са неоткриваеми. Според договора за покупко-продажбата Плевнелиев е взел имота от трима души, двама от които са жени, живеещи в Солун – Евангелия Вениери и Елени Цаси. На адреса, даден от Вениери, се оказа, че не живее такова лице. Адресът, даден от Цаси, пък изобщо не фигурирал в картата на града. Вестникът опитал да се свърже и с пълномощниците, които са ги представлявали при изповядването на сделката по покупко-продажбата, но също не успял. Единият от тях бил адвокатът Михаил Золас, който се оказал неоткриваем в кантората си. Другият – лице на име Димитриос Вениерис, не живеел на посочения в договора адрес и не фигурирал в телефонния указател на града.

Госпожи Никоя и Никоя от никъде продали имот, но данните за самите тях не водят доникъде?

Единият адвокат по сделката го хванала липсата – бил неоткриваем. Другият адвокат не живеел на посочения адрес и не фигурирал в телефонния указател на града?!

Човек не сменя адреса си като носни кърпички - все остава спомен в обитателите за неговото пребиваване. И в такъв случай, когато се каже, че някой не живее на посочен адрес - все има следа живял ли е там в близките няколко години назад.

В случай, че един адрес не фигурира в карта на даден град, то няма как никой да не знае имало ли е такъв адрес в близките няколко години назад.

Ледът се пука - ако някой ме разбира какво казвам...

Тогава верни ли са вписаните данни в документа наречен Нотариален акт? Или по друг начин да попитам:

Ако в даден документ има вписани неверни данни – то приема ли се той за достоверен?

 

Коментари 

 
+2 #1 ime 2013-11-05 12:30
А за мезонетите на първанови разследване ще има ли?
Или пък за белчин баня?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене