Най-добре и прасетата да дойдат?!

Животновъдите на Бойко Борисов лъжат – от правителството се държат като жертви и мълчат

Синапов с бившия министър Миросклав НайденовДнес, на 12 ноември, животновъди протестират пред сградата на Министерството на земеделието и храните, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Животновъдите са обявили, че държат да бъдат изплатени субсидиите, които са им обещани, да има пълна прозрачност и яснота какво ще се случва в 2014 г. с българските животновъди. От 13.00 часа в Голям колегиум на Министерство на земеделието и храните се провежда Консултативен съвет по животновъдство...

Защо продължава една голяма лъжа - изречена от така наречените животновъди и подкрепена с мълчание от министъра на земеделието?

Истината за парите на фермерите се премълчава, крие вече седмици наред. Наляво и надясно се развява като знаме недоволството на животновъдите на Бойко Синапов, за които и на децата е ясно, че са хора на ППГЕРБ.

Един депутат социалист, наречен Спас Панчев даде необяснимо тъпо обяснение за това недоволство:

„За съжаление бяхме свидетели тези дни отново на стачки и недоволства на животновъди. Не беше затворена магистралата, но при село Труд бяха събрани животновъди от България, които изразиха своето недоволство от факта, че все още не са получили очакваните от тях поне 70% от субсидиите за тази година, за животните, които те отглеждат...

Депутатът Спас Панчев... В бюджета за тази година бяха предвидени средства за около 50% от тези плащания и никаква промяна в началото на годината, когато това можеше да се направи не беше направено. Парите, с които разполагаме в момента са наистина пари, които стигат за около 50% от субсидията, която дължим на животновъдите. Очакванията да получат поне 70% преди края на тази година на този етап няма как да бъдат изпълнени, защото липсват такива средства предвидени в бюджета, а това, което те ще получат като остатък ще бъде изплатено януари месец следващата година, когато има възможности това да бъде направено...”

Като слуша човек този депутат му остава единствено да се запита – дали говори така поради незнание, дали нарочно не казва истината, или това бръщолевене му идва спонтанно отвътре... Въпреки, че някой беше казал, че в България спонтанни са само абортите.

За какво иде реч

Изплащането на парите от Европа за 2013 година се извършва до 30 юни на следващата календарна година – т. е. парите, заради които тези седмици Синапов вдига врява и е повел някакви животновъди на щурм и протести се дължат до 30 юни 2014 година! Това е изискването на Европейската комисия.

Просто и ясно – и това се отнася за всяка една страна-членка на ЕС!

Вицепремиерът Зинаида Златанова обясни за тревожното състояние на европейските пари за околна среда, но За „Хроники” обяснението дойде от Брюксел и от експерти по плащания за подобни програми.

Другото обяснение, които получихме бе следното: в случай, че се иска предварително и по-ранно заплащане на въпросните пари, то правителството иска разрешение от ЕК! Такова искане вече е направено, въпреки че нито вицепремиерът Зинаида Златанова го обяснява, нито въпросният депутат Спас Панчев, който се е определил като земеделец казва как стоят нещата с изплащането на тези пари!

А обчиците хал-хабер си нямат какви лъжи и игри се разиграват на гърба имЕто защо според мен, като журналист, лицемерно и нагло звучи изявлението на Бойко Синапов по повод тези пари: Не знаем какво е договорено и изобщо договорено ли е нещо през новия програмен период. Това каза пред Агенция „Фокус” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България, във връзка с протеста на животновъдите...

/Синапов е на 44 години. Определя себе си като потомствен овцевъд и разказва как прадядо му имал две стада с овце, с които е обикалял от Бяло море до Смолян и обратно. Родителите му също са били животновъди. Той е роден в Неделино на 31 януари 1969 г., но от 1972 г. семейството му се е преселило в село Балабаново до Момчилград. Завършил е Техникума по селско стопанство в Садово и е започнал работа в АПК-то на Момчилград. Още в началото на 90-те години обаче си създава фирма и открива два нощни бара в Момчилград и в Кърджали – бел. Л. М../

"Звънят ми колеги от цялата страна; на много от тях им описват имотите частни съдебни изпълнители. Ние сме изтеглили пари от банките, и в момента не можем да ги обслужваме. При тези перспективи, които имаме от цяла Европа в този бизнес, ние сме изправени пред един хаос. Съмнявам се, че има животновъд, който да не откликва на протеста, и да не се намира в това положение. Този, който не може да се справи, от управляващите и не знае за какво става въпрос, просто трябва да си хваща пътя и да си занимава – заяви Синапов.

Да не знаеш какво и договорено и изобщо договорено ли е нещо през новия програмен период, каквото признание Синапов направи означава единствено, че той спокойно може да сгъне цирка с протестиращите животновъди, които е повел и да върви да отглежда маргаритки.

Да наричаш хаос условието на ЕК, че се плаща до 30 юни на следващата календарна година може да мине единствено при сегашните български политици, но не и в други страни-членки на Европа.

Криворазбрано е виждането, че държавата трябва да плаща на някой, който се е заел да отглежда животни. Със същите претенции утре може да изникне протест от хора, които са ощетени от това, че държавата не им плаща за навика да пушат?!

Плащанията от ЕК са подпомагане, а не задължително плащане – крайно време е това да се каже ясно и на висок глас. Колцина от така наречените водачи на протеста на животновъдите реално отглеждат животни?

Пенка ХристоваДа припомня за така наречената Пени – съветничката на бившия министър Мирослав Найденов. Нейната връзка с животните е факта, че родителите й отглеждат 50 броя в едно хасковско село.

Заслужава си да припомня и коя е Пенка Христова и защо наричам животновъдите на Бойко Синапов – животновъди на ГЕРБ - истината е много проста и известна, но гражданството я забрави: Съюзът на животновъдите се ръководи от Пенка Христова, една прелюбопитна личност, за която сайтът „Хроники” писа още в средата на юни т. г.

Министър Греков - човекът, който не смее да каже истината за субсидиите от ЕКЩе бъда кратка: Пенка Христова, бе до януари 2013 година бакалавър по физическо възпитание. Тогава тя взе като на магия магистратура за един месец, от Аграрния университет в Пловдив, чийто ректор бе тогава самият министър Димитър Греков. Натискът върху Греков за „уреждането” на Пенка с магистратура е бил голям твърдяха хора от това висше учебно заведение и МЗХ. Не се намериха данни Пенка Христова да е вземала отпуск през месец януари или преди това, за да чете в библиотеката до късна доба, нямаше данни, и тя да е пребивавала продължително време в Пловдив, докато вземе въпросната магистратура. Училите в този период в Аграрния университет нито бяха чували за нея, нито бяха я виждали!

Та с бакалавърска степен по физическо възпитание и взета на магия за месец магистратура по агробизнес, въпросната Пенка Христова заплашваше колегите си в Министерство на земеделието, че тя ще върне ГЕРБ на власт и ще ги уволни! В музикалните среди прясно удостоената с магистърска степен от днешния министър на земеделието Димитър Греков бе известна като Пени Ботева /бивша съпруга на известния олимпийски и световен шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев – бел. Л. М./ и най вече с песента „Липсваш ми“, продуцирана от „Пайнер“.

Изненадва ли се някой, че Пенка Христова бе съветник на министъра на земеделието Мирослав Найденов, въпреки, че пак подчертавам – знанията й по животновъдство бяха популярни, даже не научно-популярни, а назначението й бе извършено докато имаше бакалавърска степен по физическо възпитание? Едва ли. Та нали именно правителството на ГЕРБ въведе понятието за назначените по неизвестни показатели на високи длъжности „калинки”? А Пенка Христова бе назначена на поста в МЗХ от март 2011 година?!

Животновъди на ГЕРБ се опитаха да блокират пътища, да влязат в столицата и да се присъединят към всеобщия "протестен" хаос да се протестира на олимпийския принцип. Важното е да участваш, а не да спечелиш това владее улиците на София от месеци и кметицата Йорданка Фандъкова силно затваря очи и не прави въпрос от факта, че никой не й иска разрешение за шествия, протести, митинги.

Синапов: Плащанията – по същия начин, както миналата година?!

Огромно напрежение има в цялата страна сред животновъдите заради изплащането на субсидиите на глава животно. Министерство на земеделието и храните не спази уговорката на консултативния съвет по животновъдство да бъдат изплатени средствата по същия начин, както миналата година. Този месец ще бъдат отпуснати само 40% от субсидиите на глава животно, а останалите следващата година. Докато предната година беше през октомври 70%, а остатъка в началото на 2013 г.

Този път прасетата не стигнаха до центъра на СофияТова обяви в съобщение до медиите Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България.

Средствата, изплатени по същия начин както миналата година?! не каквито са изискванията на Европейската комисия, а както било през миналата година?

Тук закономерно идва въпросът: българите да не би да членуват в Синаповия съюз, а не в ЕС?

Кой определя как се извършват изплащания: ЕК или Бойко Синапов?

Синапов е председател на Национална асоциация на животновъдите в България все пак, а не инструментът, който трябва да върне с безсмислени протести Бойко Борисов във властта.

Синапов е наясно какви са изискванията на ЕК. Поне би трябвало да е така.

Председател на Съюза на животновъдите е Пенка Христова, за професионалната компетентност на която стана дума по-горе.

Лошото в случая е, че ресорният депутат социалист земеделец Спас Панчев говори нелепости.

Още по-лошото е, че и министърът на земеделието Димитър Греков също не обяснява, че животновъдите го рекетират за пари за 2013 година, които би следвало да получат до 30 юни 2014 година.

Греков не обяснява и че правителството е искало най-добронамерено разрешение от ЕК тези пари да се изплатят по-рано от указания от ЕК срок. Така както е в другите страни-членки на ЕС.

Защо Греков не обяснява това? Защо Спас Панчев не обяснява това, за да разбере целокупното гражданство, че животновъди и овчици, свине и прочие дребен добитък се впрегнати в името на идеята бившият премиер да си върне властта?

Полицията си върши работата – не е техен проблем дали има рекет и защо. Нейно задължение е да има ред и да се действа в рамките на закона.

„Животновъдите знаят в какво състояние е отрасълът и какви ангажименти са поети” – дълбокомислено заключава Спас Панчев.

Със същия успех може да ни каже как е открил, че водата е мокра, а небето - синьо...

„...за съжаление на животновъдите парите им трябват в този момент, защото те обезпечават фуражите за зимата и най-важното - те трябва да си връщат кредитите от банките, а там плащат и лихви. – каза го бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Ние ли да обясняваме на Найденов, че обезпечението на фуражите е грижа на животновъдите, които трябва да си правят сметка на парите.

Ние ли да обясняваме на Найденов, че връщането на кредити и плащането на лихви е грижа на мнозинството български граждани, но те не са повели свине, овце и прочие към столицата.

Лошото в случая е, че няма кой да запита: защо Найденов не бе дръпнат от прокуратурата да дава обяснения за внесеното синьо ирландско месо.

Никой не пита и кой е отговорен за вноса на конско месо по времето когато Найденов бе министър...

„Животновъдите няма да отстъпят, въпреки че са били предупредени от полицията, че протестът им е незаконен. Според Синапов, режимът е уведомителен и те са подали уведомления до необходимите институции за тази блокада. Все още няма пристигнала техника и животни, но се очаква да пристигнат. По думите на Бойко Синапов, той и никой от присъстващите нямат официално уговорена среща в министерството. Синапов допълни още, че животновъдите не влизат в никакви политически уговорки. „Бутат ни да бъдем мачкани от жандармерията”, каза още Синапов. Според него в България се говори за земеделие само предизборно и нищо не се прави в сектора. Някои от тях са получили 45% от обещаната субсидия. На Съвета по животновъдство е било постигнато споразумение да бъдат изплатени 70% до 20 октомври, но това не се е случило, затова животновъдите излизат на протест.”

Защо животновъдите се държат така, като че ли някой им дължи пари на момента – отговорът е: защото управляващите се държат като жертви и не смеят да произнесат ясно и високо истината за изискванията на ЕК и това, което правителството е направило за започване на предварително изплащане на пари, дължими чак следващата календарна година.

Като гледам хаоса от инспирирани протести в столицата организаторите явно са на мнение, че е най-добре и прасетата да дойдат!

 

Коментари 

 
0 #1 Атанасов 2013-11-12 17:40
Поздравления, г-жо МАНОЛОВА!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене